• Boris dagliga blogg

Måndagen den 9:e maj 2022

Hatkärleken till fotboll.
Semi i MM.

NAMNSDAG
Reidar och Reidun

TEMADAGAR:
Europadagen
Internationella flyttfågeldagen
Nedkopplingens dag
Linderödsgrisens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 9/5:
2001: Världens näst största fotbollskatastrof: I Accra.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 9/5:
Jane TÖRNQVIST, Jupp HEYNCKES.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN DEN 8:E MAJ 2022.

Hatkärleken till fotboll.
 

Om man börjat denna blogg som en sorts fotbollsblogg, men kommer på att fotbollen inte längre är så underhållande som den kunde varit om man haft riktiga regler som alla andra lagidrotter har, så ses det förstås som en nagel i ögat på de som älskar fotbollen över allt annat. Då kan man få lite sura kommentarer. Nu vet jag inte helt vad det stod då kommentaren var borttagen när jag skriver ihop denna text. Jag hade tänkt ge svar här, men det är svårt då det kan bli fel.

Jag jobbar ju inte för någon annan än mig själv och tjänar inga pengar på det jag lägger ut i blogg och på hemsidan. Tvärtom så betalar jag varje år några tusen för att ha hemsidan. Alltså kan jag inte råka ut för samma sak som författaren och fotbollsälskaren Marcus Birro. Han var delvis anställd av Degerfors, men efter kritik på hans podcast Studio Allsvenskan om att laget spelar usel fotboll så är samarbetet uppsagt. ”Jag kanske överkompenserade och tog i extra.” sa Birro i en intervju.

Exakt så är det även med mig då jag kritiserar fotboll. För oavsett hur mycket man älskar spelet så måste man kunna hålla med om att det behöv effektiv speltid. Det borde vara det bästa för all den spelförstörande maskning som alla matcher har. Spelarbyten på övertid och friska spelare som sitter ner helt oförklarligt, eller ligger och vrider sig i plågor för smärta i huvudet då bollen tog på axeln. Just dessa tre punkter har gjort att andra lagidrotter ses som mycket justare och trevligt att titta på.

Sedan så finns det en viktig punkt för mig som gör att jag fortfarande ser på fotboll då och då. Åtminstone sporadiskt på en match. Det är att kolla upp lagdräkterna; och givetvis en sorts hatkärlek till fotbollen. Detta har alltid funnits. Då jag flyttade till Malmö i slutet av 1970-talet så var jag i stort sett på varje hemmamatch MFF spelade. Efter detta hörde jag ofta kommentarer att detta var det sämsta de hade sett och att detta var min själ den sista gången de skulle gå på match. Vid nästa hemmamatch hörde jag ofta exakt samma kommentar från exakt samma person.

Så jag kommer att fortsätta se diverse matcher på TV och troligen komma med samma kommentarer om att fotbollen behöver se om reglerna, eller åtminstone skriva ner några regler som man ska förhålla sig till. Idag finns det vissa klara regler, men ingen bryt sig om dem. Exempel: Målvakten får bara hålla i bollen i sex sekunder. Varför finns regeln kvar i regelböckerna, men varken målvakter eller domare bryr sig det minsta om den?

Semi i MM.
 

Fast igår höll jag mitt löfte om att fotbollen inte skulle ses. Fast det berodde på att vi hade träning med bandet under det tid då exempelvis Everton tog sig ur bottenträsket och Manchester City släppte på handbromsen och återtog ledningen i Premier League. Kalmar överraskade i Allsvenskan och orsakade Hammarby sin första förlust. De leder fortfarande, men nu är MFF det enda laget i Allsvenskan som har en nolla i förlustkolumnen.

Efter spelningen och sjungandet i Studiefrämjandets replokaler så blev det TV och sport i alla fall. Det var nästsista avsnittet av Mästarnas Mästare. Frågan är hur man ser på årets upplaga, men visst är det lite udda idrottare i finalen. Speedwayförare, dansare, höjdhopperska och styrkelyfterska. Av dessa så kan alla slå alla, så det kommer att bli spännande nästa vecka. Kanske lika spännande som en bra fotbollsmatch?

IDAG: MÅNDAGEN DEN 9:E MAJ.

NAMNSDAG:

Reidar och Reidun
 

Namnsdagar för den 9:e maj i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Timotheus, (till minne av aposteln Paulus lärjunge med detta namn, som blev biskop i Efesos och fick ta emot Första och Andra Timotheosbrevet av Paulus; utgått)
1901–1985 – Jonatan
1986–1992 – Jonatan, John (nu 3 maj) och Johnny (utgått)
1993–2000 – Jonatan (nu 22 december) och Gideon (utgått)
Från 2001 – Reidar och Reidun

TEMADAGAR:

Europadagen
Internationella flyttfågeldagen
Nedkopplingens dag
Linderödsgrisens dag

 

Europadagen är en högtidsdag som firas den 9 maj varje år inom Europeiska unionen. Den instiftades 1985 av Europeiska rådet till minne av Schumandeklarationen från den 9 maj 1950.
 

Internationella flyttfågeldagen instiftades 2006 UNEP, ett FN-organ, för att synliggöra behovet av att skydda flyttfåglar och att det är nödvändigt med internationellt samarbete för att skapa säkra flyttvägar för dem.
 

Nedkopplingens Dag är en dag då man kan uppmärksamma sitt medieanvändande och få en chans att reflektera över om man är nöjd eller ej med den tid man lägger på dator, tablett och mobil. Initiativtagare är den före detta läraren och numera livsstilspedagogen Anna Nygren.
 

Den 9 maj firas Linderödsgrisens dag. Det är en tradition sedan 2016, när föreningen Landtsvinet instiftade dagen. Föreningen värnar om lantrasen Linderödsgrisens fortlevnad. Det är Sveriges enda gamla svinras med anor flera tusen år tillbaka i tiden.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 9:E MAJ.

2001 Katastrofen på Accra Sports Stadium.
 

Idag 2001 spelade hemmalaget Accra Hearts of Oak Sporting Club från Accra i Ghana mot gästerna Asante Kotoko SC. Asante ledde med 0-1 mot slutet av matchen och de tillresta fansen hade så smått redan börjat fira. Då passade Accra på att göra två snabba mål och då fem minuter återstod av matchen började supporters från gästerna i besvikelsen slita loss säten och kasta in dem på planen. Polisen var snabb att attackera med tårgas. Detta gjorde att publiken drabbades av panik och då upproret lagt sig hade 127 människor dött och många hundra skadats. Detta är den värsta fotbollskatastrofen i Afrika, och den nästvärsta i hela världshistorien.

I Lima i Peru inträffade den 24 maj 1964, den största publikkatastrofen i fotbollens historia. Då 318 personer dödades.
 

Bild: Klicka för att se trailern till den dokumentär som gjordes om katastrofen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 9:E MAJ.

Jane TÖRNQVIST blir 47 år.
 

Jane TÖRNQVIST är född 1975 i Manila, Filippinerna.
Försvarare
33 U- och 109 A-landskamper för Sverige (1993-2005).

Klubbar som spelare:
Hallsta IK (1985-88)
Häverödals SK (1989-90),
Rimbo IF (1991-92),
Tyresö FF (1993-95),
Hammarby IF DFF (1996-98),
Älvsjö AIK FF (1999-2002),
Djurgårdens IF Dam (2003-07),
Kopparbergs/Göteborg FC (2008-12).

Jupp HEYNCKES blir 77 år.
 

Josef "Jupp" HEYNCKES är född 1945 i Mönchengladbach, Tyskland
Anfallare
3 U- och 39 A-landskmper för Västtyskland (1966-76).

Klubbar som spelare:
Grün-Weiß Holt (1956-62),
Borussia Mönchengladbach (1962-67),
Hannover 96 (1967-70),
Borussia Mönchengladbach igen (1970-78).  

Lag som tränare:
Borussia Mönchengladbach (1979-87),
Bayern München (1987-91),
Athletic Bilbao (1992-94),
Eintracht Frankfurt (1994-95),
Tenerife (1995-97),
Real Madrid (1997-98),
Benfica (1999-2000),
Athletic Bilbao (2001-03),
Schalke 04 (2003-04),
Borussia Mönchengladbach igen (2006-07),
Bayern München igen (2009),
Bayer Leverkusen (2009-11),
Bayern München än en gång (2011-13),
Bayern München än en gång (2017-18).

Han blev Europamästare 1972 och Världsmästare 1974, men är kanske ändå mest känd som tränare.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN GOD VECKA NITTON!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv