• Boris dagliga blogg

Måndagen den 28:e november 2022

RUBRIKER.

Första söndagen i advent.  Grupp E bör ta Spanien och Tyskland vidare.  Grupp F tar Kroatien och Marocko vidare.

NATIONALDAGAR:
Albanien, Mauretanien och Östtimor

NAMNSDAG:
Malte

TEMADAGAR:
Cyber Monday och Flaskmatardagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 28/11:
1964: Världens snabbaste, registrerade, hat trick.
1999: Chilavert är ende målvakt att ha gjort ett hattrick i en förstaliga.
2016: En svarta dag i Chapecoenses  historia.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 28/11:
Nelson VALDEZ, Alessandro ALTOBELLI.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN SÖNDAGEN DEN 27/11 2022.

Första söndagen i advent.

Ofta så säger man Första advent, men sanning sagt så finns det bara ett advent varje år. Däremot var det Första söndagen i advent igår. Hos oss har det varit mycket med visningar av vårt hus och då ska det städas ut så att mäklare och stylister får som de vill. Därför är många saker hos oss utstädade i garaget och där är det så rörigt att vi inte hittar våra jul och adventssaker. Fast ite har kommit in och det finns både diverse ljus och ljusstakar. Däremot har våra årliga ljusslingor på framsidan av vår tomt fått vila 2022. Men det blev inte riltigt första söndagen i advent trots allt och det var inte bara fotbolls-VM om störde utan att vi hade ytterligare en visning av huset. Alltså lämnade vi hemmet efter våra förmiddagsförberedelser. Dessa bestod i att ta hundar på promenad, dricka kaffe och göra ytterligare en finputsning av huset. Det blev en tyr till biblioteket och promenad på hundfältet på Ribbersborg. Då vi hörde av mäklaren så var visningen avklarad och förhoppningsvis så blev det försäljning.
 
Grupp E bör ta Spanien och Tyskland vidare.

Var och en tog sin middag eller vad man ville, sedan lämnades ag och hundarna av hustrun och äldsta dottern som skulle till vänner på adventskaffe. Då hade jag tid att kolla upp vad som hänt i VM och de sista två matcherna som jag kunde titta på. Grupp E Inledde och avslutade gårdagens matcher. Först ut var Japan som besegrat Tyskland mot Costa Rica som hade en förlust på 0-7 mot Spanien i första matchen. Det kunde alltså logiskt sett inte gå på mer än ett sätt. Hur mycket skulle Japan vinna med? Det verkade som om Japans manager tänkte samma och hade bytt ut fem spelare så stjärnorna kunde vila. Detta innebar att ingen av spelarna på planen kunde åstadkomma ett enda skott på mål. Slutligen lyckades Japan få tre skott på mål och de räddade Navas. I matchminut 81 lyckades Costa Rica få sitt första och enda skott hittills i VM på mål, och inte bara det. De gjorde mål på skottet och vann med 1-0. Detta gladde förstås costaricanerna men även tyskarna. De hade nu till och med råd att förlora sin match mot Spanien och ändå ha chansen att gå vidare. I en av VMs kanske hittills bästa matcher så spelade Spanien ich Tyskland 1-1 i sista matchen för kvällen. Jag anser att det nu är slut på sensationerna i grupp E. Spanien slår Japan och Tyskland vinner över Costa Rica och då är Spanien och Tyskland vidare precis som alla trott hela tiden.
 
Grupp F tar Kroatien och Marocko vidare.

Grupp  F startade också med en sensation, eller det kanske den inte gjorde. FIFA har ju många märkliga saker för sig. En av dessa är en lista där världens alla nationella landslag rankas. Belgien har llegat etta länge, men ramlat ner till plats två efter Brasilien strax före VM. Fast vem utom FIFA kan tro att Belgien är världens nästbästa landslag? Journalister kanske tror på detta för på frågor till landslagsspelarna om de bland annat tror sig kunna vinna VM så har Kevin de Bruyne svarat; att det har de inte. De är för gamla. Med den inställningen kan man inte vinna något. Det verkar som om alla spelare har den inställningen, för normalt sett ska inte Marocko kunna vinna över Belgien. Men det gjorde de igår. 2-0 slutade det och detta orsakade kravaller i Belgien. Fast nu visade det sig att det inte var belgarna i Belgien som var besvikna utan de marockaner som bor i Belgien som var ute och satte bilar i brand och slog sönder skyltfönster. Lustigt sätt att fira segern. Fast Belgien är det land i Europa där det bor flest marockanska invandrare. Match två såg ut att bli en ny sensation då Kanada stänkte in sitt allra första mål i VM i historien, efter bara ett par minuter. Sedan var den fester slut och äntligen en match som slutade som man kunde trott på förhand. Efter slutsignalen så stod det 4-1 till Kroatien. I sista omgången bör Marocko vinna över Kanada och Kroatien är ett mycket starkare och mer välorganiserat lag än Belgien och lär vinna. Alltså Marocko och Kroatien vidare.

IDAG, MÅNDAGEN DEN 28:E NOVEMBER 2022.

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
NATIONALDAG:

Albanien
 
Albanska flaggans dag är Albaniens nationaldag, firas den 28 november varje år till minne av Albaniens självständighetsförklaring (Vloraproklamationen) från Osmanska riket 1912 och sammanfaller på samma dag då den albanske folkhjälten Skanderbeg reste upprorsfanan mot osmanerna i Kruja 1443.
Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
NATIONALDAG:

Mauretanien
 
Mauretanien, formellt Islamiska republiken Mauretanien, är en stat i nordvästra Afrika som gränsar till Algeriet, Mali, Senegal, Marocko och Atlanten. Befolkningen i landet är mestadels bosatt i städerna Nouakchott och Nouadhibou samt längs Senegalfloden i söder. Nationaldagen firas för att självständigheten från Frankrike erkändes 28 november 1960.
Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
NATIONALDAG:

Östtimor
 
Östtimor eller Timor-Leste, formellt Demokratiska republiken Östtimor, är en önation i Sydostasien. Östtimor koloniserades av Portugal på 1500-talet och var känt som Portugisiska Timor till och med 28 november 1975, när Revolutionära fronten för ett självständigt Östtimor (Fretilin) utropade landet självständigt. Nio dagar senare invaderade Indonesien och ockuperade landet, som då utropades till Indonesiens 27:e provins. Detta ledde till en våldsam konflikt som sträckte sig över flera decennier. 1999 hölls en omröstning om självständighet med stöd av Förenta nationerna, och landet blev slutligen självständigt 20 maj 2002. Nationaldagen firas för att landets självständighet från Portugal deklarerades 28 november 1975.
NAMNSDAG:

Malte
 
Namnsdagar för den 28:e november i kronologisk ordning:
 
Före 1773 – Sosthenes (till minne av en Paulus lärjungar; utgått)
1773–1900 – Sten (nu 14 december)
1901–1985 – Malte
1986–1992 – Malte, Malvina (utgått) och Mia (utgått)
1993–2000 – Malte och Malkolm (nu 28 mars)
Från 2001 – Malte
TEMADAGAR:

Cyber Monday
 
Cyber Monday kallas första måndagen efter den amerikanska Thanksgivingdagen, och markerar starten för julhandeln över Internet. Begreppet myntades 2005 av Ellen Davis sedan trenden inletts runt 2002-2003. Även i andra länder förekommer företeelsen. I Storbritannien kallas dagen även för "Maniska måndagen".
 
Flaskmatardagen
 
Den 28 november är det flaskmatardagen. Det är Föreningen Flaskmatning i Sverige som har instiftat denna dag för att synliggöra att det finns alternativ till att amma sitt barn. Föreningen Flaskmatning i Sverige skriver på sin hemsida: "Kvinnor som inte ammar ska inte utsättas för trakasserier från sjukvården eller omgivningen."

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 28:E NOVEMBER.

1964 snabbaste hat trick.
 
Scottish Highland League hade en ligaomgång idag. Ross County mötte Nairn County. Det blev en ganska enkel seger för Ross County som vann med 8-1. Det var inget målrekord, men det slogs ett rekord som står sig än idag som ett världsrekord. Tommy Ross finns med i Guinness rekordbok som den fotbollsspelare som gjort det snabbaste hat trick någonsin. 90 sekunder tog det för Ross att göra tre mål på raken idag 1964.
1999 hat trick av oväntad spelare.
 
Vélez Sársfield spelade hemma mot Ferro Carril Oeste i den argentinska förstaligan idag 1999. Vélez stod efter matchen som segrare med enkla 6-1. Det blev ett ganska oväntat hat trick i matchen. I Vélez spelade Paraguays landslagsmålvakt José Luis Chilavert. Han hade den egenheten att han både i klubblag och i landslag oftast var förste straffläggare såväl som frisparksläggare då det var en frispark i närheten av straffområdet. I dagens match tilldelades Vélez Sársfield tre straffsparkar. Chilavert lade alla och gjorde mål på alla. Detta innebar att en målvakt hade gjort ett hat trick i en ligamatch i högsta ligan. Detta är Chilavert ensam om i världen.
2016 Nästan hela fotbollsklubben Chapecoense utplånas.
 
Associação Chapecoense de Futebol, vanligtvis enbart Chapecoense eller ACF, är en brasiliansk fotbollsklubb från Chapecó i delstaten Santa Catarina. Klubben grundades den 10 maj 1973 och vann det första delstatsmästerskapet redan 1977. 2009 hade de tagit sig upp till fjärde divisionen och på fem år hade de nått högsta ligan i Brasilien. Idag 2016 skulle de till Santa Cruz i Bolivia där de bytte flygplan för att åka vidare till Medellín i Colombia för att spela final i den sydamerikanska turneringen Copa Sudamericana när passagerarplanet de färdades i kraschade i nordvästra Colombia. 19 av de 22 spelarna i laget omkom direkt. Ingen av de överlevande kunde spela fotboll igen. Detta var dagen då i stort sett hela fotbollsklubben Chapecoense utplånades.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 28:E NOVEMBER.

Nelson VALDEZ blir 39 år.
 
Nelson Antonio Haedo VALDEZ är född 1983 i Caaguazú, Paraguay
Anfallare
4 U- och 77 A-landskamper för Paraguay (2003-17).

Klubbar som spelare:
Primero de Mayo (1995-98),
Tembetary (1998-2001),
Werder Bremen (2001-06),
Borussia Dortmund (2006-10),
Hércules (2010-11),
Rubin Kazan (2011-13),
Valencia (lån 2012-13),
Al Jazira (2013-14),
Olympiakos (lån 2014),
Eintracht Frankfurt (2014-15),
Seattle Sounders (2015-16),
Cerro Porteño (2017-20).

Han blev tysk och grekisk klubbmästare och rysk cupmästare. Dessutom var han med i landslaget då Paragusy blev tvåa i Copa America 2011.
Alessandro ALTOBELLI blir 67 år.
 
Alessandro ALTOBELLI är född 1955 i Sonnino, Italien
Anfallare
61 A-landskamper för Italien (1980-88).

Klubbar som spelare:
Latina (1973-74),
Brescia (1974-77),
Inter (1977-88),
Juventus (1988-89)
Brescia (1989-90).

Han blev världsmästare 1982. I VM-finalen 1982 började han på avbytarbänken, men fick komma in redan i den åttonde minuten, då Francesco Graziani skadat sig. Det skulle visa sig bli ett lyckat byte, eftersom Altobelli gjorde ett av Italiens tre mål. Altobelli deltog även i VM 1986 samt EM 1980 och 1988. Med klubblaget Inter blev han italiensk mästare 1980.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA MÅNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv