• Boris dagliga blogg

Måndagen den 29:e maj 2023

NAMNSDAG:
Jeanette
Yvonne

TEMADAG:
Annandag Pingst
Internationella dagen för FN:s fredsbevarande personal
Veterandagen

RUBRIKER.

Ganska uselt av Söderslätt att stänga ute sina medlemma hälften av alla söndagar.
Mat och deckare.
Everton sedan 1954.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 29/5:
1897: IFK Norrköping bildas.
1963: Bobby Moore yngsta Engelska lagkaptenen.
1985: Heyselkatastrofen där det spelades en fotbollsmatch trots allt???
2006: Oberoende landslag inleder sitt VM i Hamburg.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 29/5:
Tobin HEATH, 
Andrey ARSJAVIN, 
Alpay ÖZALAN, 
Roberto DI MATTEO. 

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN DEN TJUGOÅTTONDE MAJ 2023.

Ganska uselt av Söderslätt att stänga ute sina medlemma hälften av alla söndagar.
 

Söndag är golfmorgon. Igår var hela familjn med inklusive hustrun och hundarna. Sedan var det vi tre golfspelare, Håkan, dottern och jag. Det var ett perfekt golfväder och trots ett antal misslyckade slag så lyckades jag bäst av oss tre. DFet var tydligen i te så misslyckat som jag trodde då de visade sig att jag gått på mitt handikapp och sänkte mitt handikapp till 16,7. Vi hann lagom till att kiosken öppnade efter nio hål och även hundarna var nöjda med sin korv med bröd i pausen. Då vi avslutat runden var vi inte riktigt nöjda med vår golfklubb. Håkan som endast har tid att spela på söndagsmorgonar kunde inte boka ny tid nästa söndag då det var startförbud för vad jag antar någon sorts tävling. Sedan vi startat denna säsong har Håkan och min dotter bara kunnat spela hälften av söndagarna då det varit startförbud. Med tanke på den ganska dyra årsavgift som dessa två betalar så borde klubben vara återbetalningsskyldiga för alla de gånger som de stänger ute sina egna fullbetalande medlemmar. Så visst är det en taskig klubb man är med i.

Mat och deckare.
 

Hemma blev det lunch i samma stil som i lördags. Sedan var det middag klockan fyra då jag gjorde sista Matkasserätten denna vecka. ”Chow mein nudlar” tillagad i två varianter; med kycklingfilé och med quornfilé. Dessa två rfejäla måltider gjorde att de tilltänkta Tareq taylor sconsen som skulle göras till fika på Mors Dag ställdes in.

Däremot fick mor ett avsnitt av Frankie Drake Mysteries innan hon höll natt. Själv fortsatte jag med ”Tyst vittne” Det var avsnitt tre och fyra av säsong 24. ”Bad Love” var namnet på de två avsnitt som behandlade ett fall. En mördad badvakt blev upprinnelsen till en ryslig historia om föräldraskap. Något överdriven, men med en del både otäcka och trevliga vändningar.

Everton sedan 1954.
 

Vändningar var det inte så mycket i Premier Leaguefotbollen då den sista omgången spelades. Enda frågan som fanns kvar var om Everton skulle fortsätta sin svit som det lag som legat längst tid i högsta ligan. Sedan 1954 har de tillhört division ett eller Premier League. De skulle ”bara” vinna hemma över Bournemouth så var saken klar. Länge stod det 0-0 och då Leicester tagit ledningen i sin match var everton under strecket ända till Abdoulaye Doucoure stänkte in 1-0. Det stod sig matchen ut och precis som jag förutspådde så var det Leicester, Leeds och Southampton som åkte ur.

Då alla andra matcher inte skulle ändra på tabellställningar så lyckades Brentford vinna över Manchester City med 1-0. Klart var att Manchester City inte ställde upp med bästa laget då de har både final i FA-cup och Champions League att tänka på. Fast det var inte mer än 12-13 år sedan som FA bestraffade klubbar som inte ställde upp med bästa lag. Det händer inte nu.  

Jag såg även lite på Superettan då Helsingborgs IF var i Örebro och snabbt kom under med 1-0. Fast de lyckades få oavgjort 1-1. Trotts det ligger HIF på nedflyttningsplats sex poäng upp till säker mark.

I Allsvenskan har många jag pratat med imponerats av Malmö FFs överlägsenhet. Det kan tyckas att några förluster inte skulle kunna rubba dem från första platsen. Igår kom första förlusten uppe i Borås med hela 3-0 mot Elfsborg. Och vips så var inte MFF överlägsna ledare av Allsvenskan längre. Faktum är att de bara ligger tvåa på samma poäng som ledaren Elfsborg, men med sämre målskillnad.

IDAG! MÅNDAGEN DEN TJUGONIONDE MAJ 2023.

NAMNSDAG:

Jeanette
Yvonne

 

Namnsdagar för den 29:e maj i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Maximinus (till minne av en biskop i Trier på 300-talet.)
1901–1985 – Baltsar (nu 6 januari), (till minne av att Göta kanals grundare Baltzar von Platen föddes denna dag 1766.)
1986–1992 – BaltsarBill (utgått) och Billy (utgått).
1993–2000 – Jean (utgått) och Jeanette
Från 2001 – Jeanette och Yvonne

TEMADAG:

Annandag Pingst

Trots att annandag pingst från och med år 2005 är avskaffad som helgdag ("röd dag" i almanackan) är den alltjämt gudstjänstdag i det svenska kyrkoåret, med egna texter i evangelieboken. Eftersom dagen inte är allmän helgdag hålls gudstjänsten därför vanligen på kvällen, och på många håll sammanlyser man. Den liturgiska färgen är röd. Temat för dagens bibeltexter enligt evangelieboken är Andens vind över världen.


Internationella dagen för FN:s fredsbevarande personal

Internationella fredssoldatdagen är en temadag som firas 29 maj för att hedra alla som deltar eller har deltagit i Förenta nationernas fredsbevarande styrkor. Den antogs genom FN:s generalförsamling den 11 december 2002, och firades för första gången år 2003.


Veterandagen

I Sverige har man även bestämt att Veterandagen ska firas idag. Den hänger ihop med Internationella dagen för FN:s fredsbevarande personal. Veterandagen är minne av Sveriges krigsveteraner. Syftet är att hedra personal som deltar eller har deltagit i nationella eller internationella militära eller civila humanitära operationer och att högtidlighålla minnet av stupade och omkomna.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TJUGONIONDE MAJ.

1897 IFK Norrköping ser dagens ljus.
 

IFK Norrköping grundades den 29 maj 1897 efter att två pojkar vid läroverket (numera De Geergymnasiet), Gunnar Nisbeth och John Uggla, läst ungdomstidningen Kamraten. I tidningen hade studenterna Louis Zettersten vid Norra Reals läroverk och Pehr Ehnemark vid Östermalms läroverk i Stockholm tagit initiativ till att bilda en nationell idrottsförening döpt efter tidningen. Notisen löd "UPPROP till alla Kamratens sportälskande gossar och flickor att bilda en idrottsförening". IFK Norrköping bildades som kamratförening nummer 17.

1963 Bobby Moore, yngste kaptenen.
 

Idag 1963 spelade England landskamp mot Tjeckoslovakien. Det blev seger med 4-2. En av spelarna var West Hams centerback Bobby Moore. Han var 22 år och 47 dagar gammal. Då de två ordinarie lagkaptenerna av olika skäl inte kunde delta utsåg manager Alf Ramsey Bobby Moore till lagkapten. Han blev Englands yngste A-lagskapten genom tiderna. Året därpå blev han ordinarie lagkapten och var det till sin sista och 108:e landskamp. Då hade han hunnit leda sitt England till en världsmästartitel 1966.

1985 Heyselstadion-katastrofen.
 

Idag 1985 spelade Liverpool och Juventus final i Mästarcupen på Heyselstadion i Bryssel. Matchen slutade 1-0 till Juventus, men det är det nästan ingen som kommer ihåg. Otroligt nog så spelades matchen, något den aldrig borde ha gjorts. Under uppladdningen startades bråk mellan de olika supportrarnas sektioner. Juventuspubliken trycktes tillbaka av Liverpool-huliganer. Den nedgångna stadion i Bryssel höll inte för trycket och då en del av läktarkanten rasade omkom 39 människor och 600 skadas. Liverpool-gruppen hölls som ansvariga och som straff bannlystes alla engelska lag från alla Europeiska cuper på obestämd tid. Den brittiska fotbollsorganisationen FA stängde efter katastrofen av sina egna lag från europaspel i fem år, vilket många hävdar endast var en åtgärd ämnad att undkomma ännu hårdare bestraffning från den europeiska organisationen UEFA. Det mest otroliga var trots allt att man valde spela matchen två timmar försenad.
 

Bild: Klicka och se och hör Arne Hegerfors minnas händelsen.

2006 FIFI VM i Hamburg.
 

Idag 2006 inleddes FIFI Wild Cup på Millerntor-Stadion i Hamburg. Matchen gick mellan Republic of St. Pauli och Gibraltar och slutade 1-1. FIFI (Federation of International Football Independents) var en utbrytargrupp där lag som inte kvalificerat sig till medlemskap i FIFA var med. De sex lagen i turneringen var Republic of St. Pauli, som helt enkelt var klubblaget St Pauli, Gibraltar, Zanzibar, Tibet, Grönland och Turkiska Republiken på norra Cypern. Finalen spelades den 3:e juni mellan Turkiska Republiken på norra Cypern och Zanzibar. Den slutade 0-0 och Turkiska Republiken på norra Cypern vann med 4-1 på straffar. Alla matcher spelades på St Paulis hemmaarena Millerntor-Stadion i Hamburg.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TJUGONIONDE MAJ.

Tobin HEATH blir 35 år.
 

Tobin Powell HEATH är född 1988 i Basking Ridge, New Jersey, U.S.A
Mittfältare
181 A-landskamper för USA (2008-).

Klubbar som spelare:
North Carolina Tar Heels (2006–09),
New Jersey Wildcats (2004–06),
Hudson Valley Quickstrike Lady Blues (2007),
Pali Blues (2009),
Atlanta Beat (2010),
Sky Blue F (2011),
New York Fury (2012),
Paris Saint-Germain (2013–14),
Portland Thorns FC (2014–20),
Manchester United (2020-21),
Arsenal (2021-22),
OL Reign (2022).

Vid fotbollsturneringen under OS 2008 i Peking deltog hon i det amerikanska lag som tog guld.

Andrej ARSJAVIN blir 42 år.
 

Andrej Sergeyevich ARSJAVIN är född 1981 i Sankt Petersburg, Sovjetunionen
Anfallare
9 U- och 75 A-landskamper för Ryssland (2001-12).

Klubbar som spelare:
Zenit St. Petersburg (1988-2009),
Arsenal (2009-13),
Zenit St. Petersburg (2012 lån),
Zenit St. Petersburg igen (2013-15),
Kuban Krasnodar (2015-16),
Kairat (2016-18).

Arsjavin fick sitt stora internationella genombrott genom sina insatser i EM 2008.

Alpay ÖZALAN blir 50 år.
 

Fehmi Alpay ÖZALAN är född 1973 i Izmir, Turkiet.
Försvarare
19 U-, 4 OS- och 90 A-landskamper för Turkiet (1992-2005).

Klubbar som spelare:
Altay (1992-93),
Beşiktaş (1993-99),
Fenerbahçe (1999-2000),
Aston Villa (2000-03),
Incheon United (2004),
Urawa Red Diamonds (2004-05),
Köln (2005-07).

Lag som tränare:
Eskişehirspor (2016-17),
Samsunspor (2017).

Efter fotbollen har han sedan 2018 varit politiker i Turkiet.

Roberto DI MATTEO blir 53 år.
 

Roberto DI MATTEO är född 1970 i Schaffhausen, Schweiz.
Mittfältare
34 A-landskamper för Italien (1994-98).

Klubbar som spelare:
Schaffhausen (1988-91),
Zürich (1991-92),
Aarau (1992-93),
Lazio (1993-96),
Chelsea (1996-2002).
  
Lag som tränare:
Milton Keynes Dons (2008-09),
West Bromwich Albion (2009-11),
Chelsea (2011-12 ass. tränare),
Chelsea (2012),
Schalke 04(2014-15),
Aston Villa (2016).

Den 19 maj 2012 vann han som manager, Champions League med Chelsea, klubbens första Champions League-titel. Under hösten sparkades han.

DAGENS MATCHTRÖJA DEN TJUGONIONDE MAJ 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN UTMÄRKT FÖRSTA-SOMMARVECKAN!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv