• Boris dagliga blogg

Måndagen den 18:e december 2023

NAMNSDAG:
Abraham.

NATIONALDAG: 
 Niger.
 Qatar.

TEMADAG:
Internationella migrationsdagen.
Kakans dag.

RUBRIKER.
Julkaffe. Christmas blues. Söndagens sport. Börje -The Journey of a Legend, en besvikelse.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 18/12:
1921: Polens landslag spelar sin första match
1961: Nordamerika får ett fotbollsförbund.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 18/12:
Santiago CANIZARES, 
Gianluca PAGLIUCA.

JULKALENDER 2023. Lucka 18.

Lucka 18.
 
Klicka på luckan för att komma till dagens tre klubbmärken!

Rätt svar till Lucka 17!

FAKTA OCH ÅSIKTER OM SÖNDAGEN 17 DECEMBER 2023.

Julkaffe.
 

Då blev det den tredje söndagen i advent även detta år. Jag har inte riktigt koll på temperaturerna förr om åren, men åtta nio grader varmt är ju nästan rena rama sommarvädret. Trots detta var det inte jag som var ute med hundarna på förmiddagspromenaden. Den klarade dottern och en av hennes gäster från i lördags av. Då gästen kom från Ljungby så valde hon at stanna över. Efter hundrundan åkte hon tillbaka och familjen väntade in fler gäster. På den tiden då det fanns många barn på hustruns familjesida så brukade de alltid vid denna tid varje år träffas hos någon och ha julkaffe och utbyte av julklappar. Nu har de flesta vuxit förbi julklappsutbyte, men dottern och hustrun tycker det kan vara trevligt att vidhålla julkaffet. Det blir inte så stor ansamling av släktingar, men en kom klockan ett och en annan vid halvsjutiden.
 

Christmas blues. (Lyssna här).


Under tiden mellan klockan fyra och sju, då det inte var några gäster bjudna, var dottern och jag på Studiefrämjandet i Malmö. Här fanns även vår trummis och leadgitarrist. Det blev en sista spelning i år. Jag hade önskemål om att vi åtminstone skulle spela en jullåt. Jag hade därför med texten till Christmas Blues av den amerikanska gruppen Canned Heat. Det är en riktigt klassisk blueslåt och trots att ingen mer än jag hört låten så satt den som en smäck. Det var även ett ganska lyckat rep där de flesta låtarna satt ganska bra. Det har vi inte varit så vana vid under året, men spelningen igår kan betraktas som: ”Slutet gott…”
 

Söndagens sport.


Med aktiviteterna på Studiefrämjandet så blev det ingen söndagsfotboll att titta på. Mitt intresse ligger ju på Premier League så lite resultat kollade jag upp. Arsenal övertog serieledningen tillfälligt då de slog Brighton hemma med 2-0. Tillfälligt var vad jag trodde. Den sena matchen mellan Liverpool och Manchester United skulle givetvis vara en lätt match för ett så framgångsrikt lag som Liverpool mot ett svajande Manchester United. Dessutom hade Liverpool fördel av hemmaplan. Fast det visade sig att hela tillställningen slutade 0-0. Arsenal tog alltså över serieledningen inte bara tillfälligt utan behåller den fram till Lille julafton. Då möter de Liverpool och vinnaren av den matchen behåller serieledningen över Jul.

Det blev ingen handboll heller. Först var det ett nordiskt möte mellan Sverige och Danmark om bronset. Det var faktiskt svensk ledning en gång med 24-23, men i övrigt var det danskorna som ledde hela tiden. De ledde också efter 60 minuter. 28-27 gjorde att Danmark tog brons. Guldet gick till de värdiga mästarinnorna Frankrike. De gick obesegrade igenom VM. Men det är ganska fantastiskt att efter Frankrike så är de tre kommande bästa lag i världen, Norge, Danmark och Sverige.

 

Börje -The Journey of a Legend, en besvikelse.


Börje -The Journey of a Legend blev min avslutning på tredje söndagen i advent. Det var även avslutningen på serien på sex avsnitt. Jag fick svar på min nedvärdering av serien efter första avsnittet. Då skulle jag vänta med att kritisera innan jag sett hela serien. Det var en märklig serie. Jag har sett Börje Salming som lite av en idol och ikon inom ishockeyn. Serien tog nästan uteslutande upp de mörka sidorna och händelserna i Börjes liv. Detta menar jag fortfarande är för amerikaniserat för att jag ska ge serien något högre betyg. Lyftet kom i slutet då Börje själv var med i serien. Det hade kunnat vara ett slut som lättat upp hela serien om det inte varit så att det i verkligheten slutade så tragiskt som det kan, men att Börje avled av sin sjukdom som inte alls hade med varken kokain eller ishockeyn att göra.

IDAG! MÅNDAG 18 DECEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Abraham.

 

Namnsdagar för den 18:e december i kronologisk ordning:
 
1702–1900 – Abraham
1901–1985 – Abraham
1986–1992 – Abraham, Abdon (utgått) och Gideon (utgått)
1993–2000 – Abraham och Efraim (utgått)
Från 2001 – Abraham

NATIONALDAG:

Niger

 

Niger firar sin nationaldag dag till minne av att den självständiga Republiken Niger kungjordes denna dag år 1960. De första européerna kom till området på 1800-talet, i slutet av 1800-talet ockuperades Niger av Frankrike och landet blev en fransk koloni 1922. Efter skapandet av den femte franska republiken 1958 blev Niger en autonom stat inom franska samväldet, helt självständigt från Frankrike blev landet den 3 augusti 1960.
 

Till flagga och nationalsång.

NATIONALDAG:

Qatar
 

Qatars nationaldag är ett nationellt minne av Qatars enande 1878. Den firas årligen den 18 december. Den är också känd som grundarens dag.
Högtiden firas årligen den 18 december. Det är en nationell helgdag och de flesta av allmänheten får ledigt från skola och arbete. Före Emiri-dekretet i juni 2007 firades Qatars nationaldag årligen den 3 september, dagen för Qatars självständighet.

Till flagga och nationalsång.

TEMADAG:

Internationella migrationsdagen

 

Den 18 december 1990 antog FN:s generalförsamling den internationella konventionen om migrantarbetares och deras familjemedlemmars rättigheter. Därför utropade Förenta nationerna år 2000 årsdagen av denna händelse som ”Internationella migrationsdagen”. Själva konventionen trädde dock i kraft först den 1 juli 2003 och blev då ett bindande internationellt fördrag. Den ses av många som ett av de viktigaste rättsinstrumenten för mänskliga rättigheter, trots att den hittills bara ratificerats av 37 av FN:s medlemsländer. Inget av de länder som undertecknat och ratificerat konventionen tillhör de större mottagarländerna för migranter. Sverige och alla andra EU-land har inte undertecknat denna konvention. För Sveriges del hänvisas till att den inte tillför något nytt och att de rättigheter konventionen erkänner finns redan erkända i svensk lag.

 
Kakans dag
 

Det är kakans dag den 18 december. Det är en dag då du kan bjuda in dina vänner och frossa i kakor. Form, smak, storlek spelar ingen roll. Inte heller om kakorna är mjuka, hårda, småkakor eller chokladkakor.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 18 DECEMBER.

1921 Polens första landskamp.
 

Det polska fotbollsförbundet hade bildats 1919, men det dröjde tills idag 1921 innan de spelade sin första landskamp. De mötte Ungern och det blev förlust med 0-1. Men fem månader senare tog de sin första landskampsseger. Den kom i Stockholm och de var Sverige som förlorade till Polen med 1-2. Polens största triumf hittills var OS-guldet 1972. I finalen fick det polska landslaget sin revansch på Ungern när de vann med 2-1. Polen har även blivit trea i VM två gånger; 1974 och 1982.

1961 Nordamerika får ett fotbollsförbund.
 

North American Football Confederation och Football Confederation of Central America and the Caribbean var idag 1961 samlade och beslöt att bilda ett enda förbund inom FIFA. Detta förbund skulle anordna kval till VM, de startade ett eget mästerskap kallat Gold Cup och de har en Champions Leagueturnering för att kora det bästa klubblaget. Vad det gäller kval till VM så har USA och Mexiko lagt beslag på de flesta platserna i världsmästerskapen. Vilket fiffigt namn kom man på att kalla det nya förbundet? Jo, the Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football. Och förkortningen är inte mycket bättre CONCACAF.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 18 DECEMBER.

Santiago CANIZARES blir 54 år.
 

José Santiago CANIZARES Ruiz är född 1969 i Madrid, Spanien
Målvakt
39 U- och 46 A-landskamper för Spanien (1985-2006).

Klubbar som spelare:
Calvo Sotelo (1980-85),
Real Madrid (1985-92),
Elche (lån 1990-91),
Mérida (lån 1991-92),
Celta Vigo (1992-94),
Real Madrid igen (1994-98),
Valencia (1998-2008).

Den 16 maj 2008 valde Cañizares att avsluta sitt kontrakt med Valencia. Den 18 maj spelade han sin sista match, mot Atlético Madrid, och nästa dag avslutade han sin professionella fotbollskarriär.
Santiago Cañizares var med i det spanska fotbollslag som vann guld i de Olympiska sommarspelen 1992 i Barcelona.

Gianluca PAGLIUCA blir 57 år.
 

Gianluca PAGLIUCA är född 1966 i Bologna, Italien
Målvakt
1 U-, 3 OS- och 39 A-landskamper för Italien (1989-98).

Klubbar som spelare:
Bologna (1984-86),
Sampdoria (1987-94),
Inter (1994-99),
Bologna igen (1999-2006)
Ascoli (2006-07).

Han är den målvakt som spelat flest matcher i Serie A med 592 matcher och bara Paolo Maldini har gjort fler Serie A-matcher.

DAGENS MATCHTRÖJA 18 DECEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA VECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln