11:e februari

NAMNSDAG

Yngve:
Yngve, ibland stavat Yngwe, är ett fornnordiskt mansnamn som troligtvis kommer från ett gammalt gudanamn med oklar identitet, men som möjligtvis är ett alternativt namn på guden Frej.

Inge:
Inge är ett könsneutralt, men i Sverige främst manligt, förnamn med fornnordiskt ursprung, som ofta förekommer på runstenar. Namnet är bildat från gudanamnet Ingoch namnet var ett kunganamn på 1100-och 1200-talen.

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Japan: År 660 f. Kr. kröntes Japans förste kejsare på denna dag. Kejsare Jimmu sägs ha grundat sin huvudstad, Yamato, samma år.  I dag är det en nationell helgdag, men firas inte stort.

VIP födda den 11:e februari

Några andra som också är födda den 11:e februari

1925 – 1999 Leif Anderson,
 Svensk programledare för radio-programmet Smoke Rings.  Hans röst mycket hes och mörk, vilket gav honom en mycket karaktäristisk och unik radioröst.

1966 – Reuben Sallmander,
 Svensk skådespelare och sångare.  Han har bland annat spelat maken Krister Huss i filmerna om Irene Huss.

1987 – Ebba Busch,
 Svensk politiker, partiledare för Kristdemokraterna och sedan 2022 även energi- och näringsminister samt vice statsminister och statsministerns ställföreträdare i regeringen Kristersson.

Några i musikens värld som är födda den 11:e februari

1962 – Sheryl Crow,
 Amerikansk rocksångerska. Hon har spelat in filmmusik, bland annat ledmotivet till Bondfilmen Tomorrow Never Dies.

1967 – Karl Dyall,
 Svensk dansare, koreograf, sångare, skådespelare och atlet.  Han har har haft roller i musikaler som Cabaret, Little Shop of Horrors och Singin in the Rain.

1981 – Kelly Rowland,
 Amerikansk sångare, låtskrivare, dansare och skådespelare. Hon är känd som en av grundarna av det amerikanska bandet Destiny's Child.

Några kända personer som avled den 11:e februari

1795 Carl Michael Bellman dog 55 år gammal av dålig hälsa och fattigdom. Han var en svensk skald. Hans mest kända verk är diktcyklerna Fredmans epistlar och Fredmans sånger.

1967 Simon Brehm dog 45 år gammal i en hjärtinfarkt. Han var en svensk basist och orkesterledare. Han var Lill-Babs första manager men också kapellmästare i TV-programmet Hylands hörna under de tre första säsongerna.

1978 Harry Martinson dog 73 år gammal då han begick självmord genom harakiri. Han var en svensk författare. Han fick Nobelpriset i litteratur 1974 (tillsammans med Eyvind Johnson). Han var ledamot av Svenska Akademien (stol nr 15) från 1949.

1994 Sune Mangs dog 61 år gammal i sviterna av en hjärtinfarkt. Han var en svensk skådespelare och revyartist. På 1970-talet medverkade han i de folkkära tv-serierna Söderkåkar, Herrarna i hagen och Grabbarna i 57:an.

2012 Whitney Houston dog 48 år gammal av att hon hade drunknat i badkaret, men att ett hjärtfel och långvarigt kokainmissbruk var bidragande faktorer till hennes död. Hon var en amerikansk R&B-sångerska, filmskådespelare och producent.

2014 Alice Babs dog 90 år gammal i sviterna av Alzheimers sjukdom. Hon var en svensk jazzsångerska och filmskådespelerska. Hon var med i den dansk-svenska jazz-trion Swe-Danes, sjöng med Duke Ellington och blev hovsångerska.

Dagens historia i filmklipp 11:e februari

Några händelser som inträffat den 11:e februari

1858
 

BRENADETTE SOUBIROUS FÅR SIN FÖRSTA UPPENBARELSE.


  Den 14-åriga franska flickan Bernadette Soubirous får sin första uppenbarelse av jungfru Maria i Massabielle-grottan nära den sydfranska staden Lourdes. Då hon får ytterligare sjutton uppenbarelser i grottan under året blir den snart en katolsk pilgrimsort. Föreställningen att vattnet i den källa, som finns i grottan, har mirakulösa egenskaper sanktioneras inte av romersk-katolska kyrkan.

1929
 

VATIKANSTATEN BLIR JORDENS MINSTA SJÄLVSTÄNDIGA LAND.


  Påven Pius XI och den italienske konseljpresidenten Benito Mussolini undertecknar Lateranfördraget, vilket innebär att Italien erkänner enklaven Vatikanstaten i Rom som självständig. Med sina 0,44 kvadratkilometer blir den världens minsta suveräna stat och därmed lyder den romersk-katolska kyrkans överhuvud påven inte längre under Italien.

1990
 

NELSON MANDELA SLÅPPS FRÅN ROBBEN ISLAND.


  Ledaren för de färgade sydafrikanernas parti African National Congress (ANC) Nelson Mandela blir frisläppt efter att ha suttit i fängelse sedan 1962 på ön Robben Island utanför Johannesburg. Frigivningen sker 9 dagar efter att president F.W. de Klerk har meddelat att det dittills förbjudna ANC ska legaliseras.