• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 19:e januari 2022

DAGENS RUBRIKER.

2 x inställt.  Träning lika intressant som matcher.  Garageporten inte fina fisken.  Sista avsnitt med John Nettles som Tom Barnaby.  Skottland kan vad inte England kan.

  
NAMNSDAG: Henrik och Henry
TEMADAGAR: Sten Stures ben och Internationella popcorndagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 19/1:
1878: Arsenals och fotbollens store man Herbert Chapman föds.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 19/1:

JOÃO MÁRIO, Claudio MARCHISIO, Steve STAUNTON.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN 18/1 2022.

2 x inställt.
 

Igår hade jag två sysslor som jag tänkt men som gick om intet på grund av smittorisker. Det förta var att jag hade tid hos min optiker som skulle kolla mina ögon med de nya endagslinserna jag fått. Där fick jag meddelande att vi var tvungna att flytta tiden då optikern blivit sjuk. Andra punkten var ett nöje jag trott mig se fram emot under kvällen. Äntligen, hoppades jag, skulle Watford vinna en match. De skulle möta bottenlaget Burnley. Det var en uppskjuten match som skulle spelas igår. Den matchen blev än en gång uppskjuten. När det gäller idrott och fotboll så är allt en himla röra av inställda matcher och covidsmittade spelare och trupper. Hela idrottsvärlden är just nu en parodi på vad det en gång varit.

Träning lika intressant som matcher.
 

Jag förutspådde att covidpandemin skulle vara över inom två år. Det gjorde jag genom att se historiskt. För 100 år sedan var Spanska sjukan en liknande pandemi. Då fanns tyvärr inga hjälpmedel utan många dog. Idag lurar vi viruset med vaccin och då lurar viruset i sin tur oss och klär sig i andra kläder. Det gäller att anpassa sig till detta, men vi lurar oss själva genom att tro att det är fritt fram bara man är vaccinerad. Alla vet att så är inte fallet. Men det struntar många i. Många protesterar också mot tvånget att vara vaccinerade. Dessa vaccinationsmotståndare måste vara från ett djupt religiöst samfund, för de påminner väldigt mycket om exempelvis Jehovas Vittnen som hellre väljer att dö än att rädda livet genom en blodtransfusion. Men idrotten kör på. Dock en orättvis idrott, där inställda matcher gör att det mest intressanta inom fotbollen i dagens Sydsvenska var att Malmö FFs herrlag genomfört årets första träning???

Garageporten inte fina fisken.
 

Som om inte allt smittovansinne skulle vara nog så gick vår garagedörr i baklås. Dottern fick inte upp dörren utan tog en taxi till jobbet. Jag fick inte upp dörren utan en händig granne jobbade med att bryta sig in i vårt garage så att porten nu går att öppna, men det går inte att låsa. Hustrun var ute i kylan och var grannen behjälplig. Jag hade ju en middag att tillverka. Det var tisdagsmiddagen, alltså fisk. ”Currystekt torsk och morotskräm med ingefära” hette rätten och det lät betydligt mer avancerat än det var att tillaga. Faktiskt en enkel rätt. Den var lagom klar till det att garageporten öppnats, så det blev snabbt uppätet.

Sista avsnitt med John Nettles som Tom Barnaby.
 

Då det inte blev något spel för Watford kunde vi se John Nettles ta farväl av sin roll som Tom Barnaby i sitt 81 avsnitt i Morden i Midsommer. ”Fit fot Murder” blev den märkliga svenska översättningen ”Skapad till mord”. Handlingen tilldrar sig på ett Spa som kallas Swavely Manor. Dit har Joyce lurat med Tom för en spaweekend inför hans födelsedag. Men då det inträffar et anta mord blir det arbete istället för avkoppling. Det är Ben Jones som är undersökningsledare då Tom egentligen har semester. När morden är lösta och Tom håller sin födelsedagsfest med familj och alla från jobbet meddelar han att han ska ta en semester som han aldrig tänker komma tillbaka från så finns kusin John Barnaby på plats. Ett telefonsamtal om en hängd präst gör att alla försvinner och kvar blir Tom Barnaby, frun Joyce och dottern Cully som på detta sätt tar adjö från sina roller i serien. 7,7 på IMDb är ett ganska bra betyg. Riktigt så bra var inte avsnittet.

Skottland kan vad inte England kan.
 

Jag tänkte avsluta som jag började. Med fotboll, Premier League och inställda matcher. Burnleys match var ju inställd. Det betyder att Burnley spelat 17 matcher i säsongens Premier League. trean Chelsea har på samma tid avverkat 23 matcher. Det kommer att bli en väldigt märklig säsong som kommer att ha mängder med matcher som så småningom ska tas igen. Sista omgången brukar spelas samma tid och samma dag. Det ska bli spännande att se hur Premier League ska klara av detta till våren. Om man jämför med Skottlands högsta liga så har alla tolv lag som finns med i Premiership spelat 21 matcher. Hur kan de spela alla sina matcher utan att behöva ställa in? Jo, för att fotboll är en märklig sport utan några fasta regler.

IDAG: ONSDAGEN DEN 19/1 2022.

NAMNSDAG:
Henrik och Henry
 

Namnsdagar den 19:e januari i kronologisk ordning.
 

Före 1901 – Henrik och Hindersmässa (som är en folklig variant av Henriksmässa, fanns, till minne av biskop Henrik)
1901–1985 – Henrik
1986–1992 – Henrik, Henrika (nu 22 augusti) och Henry
1993–2000 – Henrik och Henry
2001–2021 Henrik
Från 2022 - Henrik och Henry

 
TEMADAGAR:
 

Året var 1520, platsen var Åsundens is vid Bogesund och det hela var ett slag mellan Sverige och Danmark. På den svenska sidan stod Sten Sture den yngre med sina soldater. På den danska sidan stod Kristian Tyrann med sina. Sten Sture blev under slaget träffad av en kanonkula som totalt krossade hans ben. Detta var en av anledningarna till att danskarna sedan vann slaget som gjorde att de senare tog makten över Sverige.
Vi har i Sverige sedan år 1520 firat Sten Stures ben. Firandet av dagen är utdöende. Men vill man fira dagen så kan man först kasta kanonkulor i form av snöbollar på varandra. Sedan går man in för att äta upp kanonkulorna i form av chokladbollar.

 
Internationella popcorndagen
 

Popcorn var från början populärt som mellanmålssnack för indianer, och kolonister som flyttade till Nordamerika antog sedan denna kulinariska tradition men började också äta popcorn som frukostflingor (blandad med mjölk och socker) såväl som med sirap som påminde om dagens karamelliserade popcorn. Vid 1800-talet användes popcorn på det viset som vi äter det idag – inte bara hemma utan också på karnevaler, cirkusar, allmänna butiker, sportevenemang etc. Naturligtvis var ett av de mest populäraste ställena att köpa en påse popcorn på under 20-talet självklart på biografen där den ofta såldes med en generös klick flytande smör.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 19:E JANUARI.

1878 Chapman föddes
 

Idag 1878 föddes Herbert Chapman. Han hade en ganska medelmåttig karriär som spelade, men det visade sig att han hade visioner och passade utmärkt som manager. Han byggde först upp Huddersfield till ett storlag innan han 1925 överraskande hamnade i Arsenal. Laget hade varit nära att ramla ur första divisionen, men med Chapmans ledning hamnade de under hans första år på andra plats efter just Huddersfield. 1927 hade han tagit Arsenal till lagets första stora final. Nämligen FA-cupen. Där blev dock Cardiff City för svåra.

1930 vann Arsenal FA-cupen för första gången. Symboliskt nog var det Chapmans gamla klubb Huddersfield som fick se sig besegrade på Wembley Stadium med 2–0. Året efter tog Arsenal sin första ligatitel. Arsenal vann ytterligare fyra ligatitlar under 1930-talet, 1933, 34, 35 och 38, samt FA-cupen 1936. Chapman skulle dock bara få uppleva seriesegern 1933. I januari 1934 gav han sig iväg för att se en reservlagsmatch, trots förkylning. Han drog på sig lunginflammation och avled tre dagar senare.

Chapman var förespråkare för elljusmatcher, vita fotbollar och numrerade tröjor. Hans idéer vann dock inte gehör direkt, och elljusmatcher kom inte att införas i England förrän tjugo år senare, medan numrerade tröjor infördes 1939. Chapman övertalade även myndigheterna att ändra namnet på tunnelbanestationen Gillespie Road till Arsenal. Dessutom införde han den klassiska Arsenaltröjan: röd tröja med vita ärmar i mars 1933.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 19:E JANUARI.

JOÃO MÁRIO blir 29 år.
 

João Mário Naval da Costa Eduardo är född 1993 i Porto, Portugal
Mittfältare
82 U- och 50 A-landskamper för Portugal (2007-).

Klubbar som spelare:
Porto (2002–04),
Sporting CP (2004–16),
Vitória Setúbal (2014 lån),
Inter (2016–21),
West Ham United (2018 lån),
Lokomotiv Moskva (2019-20 lån),
Sporting CP (2020-21 lån),
Benfica (2021-).

Hans äldre bror Wilson Eduardo är också forbollsspelare. Han har bara fått göra Ulandskamper och spelar i Braga.
2016 blev Jaão europamästare med Portugal.

Claudio MARCHISIO blir 36 år.
 

Claudio MARCHISIO är född 1986 i Turin, Italien
Försvarare
14 U- och 55 A-landskamper för Italien (2007-17).

Klubbar som spelare:
Juventus (1993-2018),
Empoli (lån 2007-08),
Zenit St Petersburg (2018-19).

Marchisio gjorde sitt första landslagsmål i kvalet till EM 2012 mot Serbien knappt 1 minut in i matchen. Målet var det 250:e av en Juventusspelare i Italiens landslag.

Steve STAUNTON blir 53 år.
 

Stephen STAUNTON är född 1969 i Drogheda, Irland
Försvarare
4 U- och 102 A-landskamper för Irland (1987-2002).

Klubbar som spelare:
Dundalk (1985-86),
Bradford City (lån 1987-88),
Aston Villa (1991-98),
Liverpool (1998 till 2000),
Crystal Palace (lån 2000),
Aston Villa igen (2000-03),
Coventry City (2003-05),
Walsall (2005-06)

Lag som tränare:
Irlands landslag (2006-07),
Darlington (2009-10).

Han deltog för Irland i VM 1990, VM 1994 och VM 2002. Han var förbundskapten för Irlands fotbollslandslag mellan 2006 och 2007 och fick sparken eftersom Irland misslyckades kvala in till EM 2008.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA MITT-I-VECKAN-DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv