29:e maj

NAMNSDAG

Jeanette:
Jeanette är ett kvinnonamn med betydelsen lilla Jeanne, alltså en diminutiv form av Jeanne, som är en fransk form av Johanna som i sin tur har grekiskt ursprung. Jeanette betyder "Gud har förbarmat sig".

Yvonne:
Yvonne är ett kvinnonamn med franskt ursprung. Det är den feminina formen av mansnamnet Yvon, som i sin tur är en fransk form av det tyska helgonnamnet Iwo. Detta kommer av det tyska eller keltiska Iwa 'idegran'

VIP födda den 29:e maj

Några andra som också är födda den 29:e maj

1766 – 1829 Baltzar von Platen
Svensk greve, amiral, ståthållare i Norge och grundläggare av Göta kanal

1926 – 2015  Peter Wallenberg
Svensk finansman

1941 –  Per Ragnar
Svensk författare, skådespelare, poet och föreläsare

1957 –  Ted Levine
Amerikansk skådespelare. Poliskommissarien i TV-serien MONK.

1958 –  Jarmo Mäkinen
Finsk-svensk skådespelare, bl a K-Rauta reklam

1981 –  Andrej Arsjavin
Rysk fotbollsspelare

Några i musikens värld som är födda den 29:e maj

1945 –  Gary Brooker
Engelsk sångare och keybordist i rockgrupperna Procol Harum och Paramounts som han också grundade.  ¤ Whiter Shade of Pale

1949 –  Francis Rossi
Engelsk sångare, gitarrist och låtskrivare i boogierockbandet Status Quo. Han bildade Status Quo tillsammans med basisten Alan Lancaster 1962. Tillsammans med rytmgitarristen Rick Parfitt (död 2016) har han sedan utgjort stommen i bandet. "Sleeping On The Job"

1956 –  La Toya Jackson
Amerikansk sångerska och fotomodell, bakgrundssångare i gruppen The Jackson 5  ¤ If You Feel The Funk

1961 –  Melissa Etheridge
Amerikansk rockmusiker, sångare, gitarrist och kompositör.

1978 –  Pelle Almqvist
Svensk sångare i gruppen The Hives med artistnamnet Howlin’ Pelle.  ¤ Walk Idiot Walk

Några kända personer som avled den 29:e maj

1979  Mary Pickford dog 87 år gammal i sviterna av en hjärnblödning. Hon var en amerikansk skådespelare, manusförfattare och filmproducent. Hon bildade filmbolaget United Artists Corporation tillsammans med Charlie Chaplin, D.W. Griffith och skådespelaren Douglas Fairbanks. På höjden av sin filmkarriär kallades hon för "hela världens lilla fästmö".

1994  Erich Honecker dog 81 år gammal i levercancer. Han var en tysk politiker (kommunist). Han var Tyska socialistiska enhetspartiets förstesekreterare och därmed Östtysklands (DDR) politiske ledare 1971-1989 och statsöverhuvud 1976-1989.

2008  Harvey Korman dog 81 år gammal i sviterna av ett artärbråck. Han var en amerikansk skådespelare och komiker. Han medverkade i flera av Mel Brooks filmer. Hans mest kända roll var nog som skurken Hedley Lamarr, Det våras för sheriffen (1974).

2010  Dennis Hopper dog 74 år gammal i sviterna av prostatacancer. Han var en amerikansk skådespelare och regissör känd bland annat från filmerna Apocalypse Now och Easy Rider, som han även regisserade och spelade en av huvudrollerna i.

Today in history 29:e maj

Några händelser som inträffat den 29:e maj

1897
IFK NORRKÖPING GRUNDAS
 

Idrottsföreningen Kamratföreningen i Norrköping grundas av en grupp pojkar vid Norrköpings läroverk, efter att de båda eleverna Gunnar Nisbeth och John Uggla har läst ungdomstidningen Kamraten, där en artikel har uppmanat läsarna att ”närmare bekanta sig med Ungdomens fria rörelse – idrotten”. Idag (2014) ärIFK Norrköping, som föreningen numera heter, ett av lagen i fotbollsallsvenskan.

1953
HILLARY OCH NORGAY FÖRST PÅ MOUNT EVEREST TOPP
 

Den nyzeeländsken bergsbestigaren Edmund Hillary och nepalesiske sherpan Tenzing Norgay blir de första som med säkerhet bestiger världens högsta bergstopp Mount Everest i Himalaya i Nepal.

1985
KATASTROFEN PÅ HEYSELSTADION I BRYSSEL
 

Under en fotbollsmatch mellan engelska Liverpool FC och italienska Juventus FC på Heyselstadion i Belgiens huvudstad Bryssel utbryter läktarbråk mellan huliganer i lagens fanskaror, vilket leder till omfattande kravaller. 39 personer omkommer och 600 skadas. Händelsen leder till att Uefa bannlyser alla engelska fotbollsklubbar från europeiska tävlingar på obestämd tid och förbudet hävs inte förrän 1991.

1985
CATS FALCK HITTAS DÖD I HAMMARBYKANALEN
 

Journalisten Cats Falck och hennes väninna Lena Gräns hittas döda i en bil i Hammarbykanalen, där man förmodar att de har legat sedan de senast sågs i livet den 18 november 1984 och att det hela har varit en olycka. 2003 framkommer dock uppgifter, som tyder på att de kan ha blivit mördade av östtyska Stasiagenter, eftersom Falck har kommit vapensmuggling från Sverige till Östtyskland på spåren.

1999
CHARLOTTE NILSSON OCH SVERIGE VINNER ESC
 

Charlotte Nilsson vinner årets upplaga av Eurovision Song Contest i Jerusalem med låten Take Me to Your Heaven med 163 poäng. Detta blir Sveriges fjärde seger i tävlingens historia, efter 1974, 1984 och 1991.