Ingen cupfinal på Kristi Hommelsfärds längre.

1999 Uniteds mirakelvändning.

FÖDDA IDAG:
Matt, Luca, Razvan.

DAGENS TRÖJA

Fotbolls-VM fortsatte i Sydkorea igår. De två sista grupperna slutförde andra omgången. Seger för både Frankrike och Nya Zeeland gjorde att de två har ett bra utgångsläge för att ta sig vidare, fast de möts i sista matchen. Med Frankrikeseger har Vietnam en minimal chans att ta sig upp på en andra plats. Annars får de lita på att bli en av de fyra bästa treorna. Honduras verkar avsågat med noll poäng på två matcher.

Grupp F har inget lag på noll poäng, och inget lag är avsågat. Alla har chans i sista omgången att ta sig vidare. Fast självklart stärkte USA sina chanser då de besegrade Senegal med 1-0 igår. Senegal har trots det tre poäng. Det har även Saudiarabien som vann över Ecuador med 1-0 igår. Det är en jämn grupp och den enda som inte innehåller något lag från Europa.

Jag placerade en del lag i nästa liga neråt tidigare. Alltså påstod att de åkte ur högsta serien. Det var inte riktigt sant i många ligor. De har precis som i Sverige ett kval med tredje sist och tredje först placerade lagen i första och andra ligan. Wolfsburg fick alltså en chans till att stanna kvar i Bundesliga och med en 1-0 seger igår över Eintracht Braunschweig så har de ett gott utgångsläge inför returen på måndag. Även i Frankrike var det direktkval. Här mötte Troyes-Lorient. Lorient hade det mesta av spelet och chanser, men är säkert missnöjda med 1-2 nederlaget inför returen hemma på söndag. Speciellt då Troyes segermål kom i 90:e minuten.

För svensk fotboll så brukade alltid Kristi Himmelfärdsdagen var då man spelade final i Svenska Cupen. Inte för att den tilldrar sig speciellt stort intresse, men det var i alla fall en dag då de flesta var lediga och kunde titta på matchen. I år klarade man av finalen en kall och kylig 13:e april, då Östersund blev Svenska Cupmästare. Igr var Superettan igång med en match. Örgryte – Värnamo 2-0.

NYA TRÖJOR

WEST BROMWICH ALBIONs förstatröja 2017/18

Sedan 2011 har Adidas tillverkat West Bromwich dresser. Kommande säsongs hemmatröja håller sig till den enkelhet som präglar Adudas skapelser för nästa säsong. Helfärgade ärmar är dock en detalj jag gillar. Kinesiska landskapsarkitektföretaget General Manager of Palm Eco-Town Development Company Limited är ny sponsor. Det är tur det står på kinesiska annars hade det blivit mycket text.

INTERs förstatröja 2017/18

Nike är lite lustiga med sina nya tröjor. Vissa lag får nästan samma modell ett år till medan Internazionale har fått en inovativ hemmatröja. Då man som Inter har samma sponsor (Pirelli) år efter år krävs det något ed tröjan för att se att den är ny. Det är denna men sina svarta ränder som är osymmetriska. Jag gillar detta skarpt. Tufft!

DAGENS SKVALLER

WILLY CABALLERO, JESUS NAVAS och GAEL CLICHY.

Manchester City bekräftar att reservmålvakten Willy Caballero lämnar klubben i sommar.
Jesus Navas och Gael Clichy har redan lämnat Manchester City i dag.
Nu meddelar klubben på sin officiella hemsida att även Willy Caballero lämnar.
Målvakten han representera City 48 gånger under sin tid i klubben.

Manchester City bekräftar att Jesus Navas och Gael Clichy lämnar klubben då kontrakten löper ut.
Manchester City meddelar på sin officiella hemsida att två spelare lämnar truppen.
Det handlar om spanske yttern Jesus Navas och franske ytterbacken Gael Clichy.
Båda sitter på kontrakt som löper ut i juni och lämnar därmed som bosman.

WAYNE ROONEY

Manchester Uniteds anfallare Wayne Rooney medger att hans framtid fortfarande är osäker.
José Mourinho uttryckte i går att han gärna ser Wayne Rooney stanna i Manchester United.
Den engelske anfallaren medger att det är oklart om han blir kvar till nästa säsong.
– Helt ärligt, som jag tidigare sagt, jag vet inte. Jag har beslut att ta nu de närmaste veckorna, ta ett snack med min familj, och sedan kommer jag ta ett beslut, säger Rooney till Sky Sports.
– Jag behöver bara ta ett beslut vad gäller fotbollen och det är vad jag kommer göra, fortsätter han.

ALEX MANNINGER

Liverpools reservmålvakt Alex Manninger, 39, har bestämt sig för att lägga handskarna på hyllan.
Liverpool skriver på sin officiella hemsida att österrikiske målvakten Alex Manninger slutar med fotbollen.
– Jag försökte lyssna på mig själv, på min kropp, och sedan sa jag "nej, det räcker". Jag ville inte gå för långt och låta min kropp bestämma, eller telefonen bestämma om den inte ringer, så det är därför jag kom fram till beslutet att det var för mig, säger 39-åringen till hemsidan.
– Jag mår bra, jag avslutade på en hög nivå som jag aldrig kunde drömma om, fortsätter Manninger.

DAGENS TRÖJAS HISTORIA

Denna tröja hittade jag på den engelska siten Classic FootballShirts. Den kostade runt 20 pund och var i sin originalförpackning. I januari 2012 var min beställning av denna hemmatröja som USA anvfände i VM 2010. Detta blev min första USA landslagströja och min 473 tröja totalt.

En typisk Nikedesign från VM 2010 med rutmönstret på ärmarna. En vit tröja med en ganska fräck tvär rand i ljust grått över bröstet.

I denna tröja vann USA grupp C före England. I åttondelsfinalen mötte USA Ghana och efter full tid var det oavgjort. I förlängningen gjorde Ghana det avgörande målet och USA var utslaget.

FOTBOLLSHISTORIA från idag
1982 Aston Villa.
1989 dramatik i engelska ligan.
1999 Uniteds mirakelvändning

1982 Villas största seger

Idag 1982 spelades Mästarcupfinalen (blivande Champions League) på Feijenoord Stadion i Rotterdam. Engelska Aston Villa hade kvalificerat sig till finalen mot Bayern München. Tyskarna var favoriter och hade gjort sju mål på sina semifinalmotståndare CSKA Sofia. Tydligen hade de spillt allt krut där för i finalen lyckades de inte göra något mål på målsnåla Aston Villa. I 67:e minuten lyckades Peter Withe göra matchens enda mål och Aston Villa hade tagit sin största seger genom tiderna.

1989 Arsenal avgör i sista matchen

Idag 1989 spelades sista omgången i First Division som högsta ligan i England hette på den tiden. Det hade varit en dramatisk säsong med Hillsborough-katastrofen och många unnade Liverpool segern. De skulle bara klara minst oavgjort i sista matchen hemma mot Arsenal. Arsenal i sin tur skulle bli mästare om de besegrade Liverpool. Då kom de upp på samma poäng men med bättre målskillnad. Arsenal vann med 2-0 och blev mästare. Denna match finns med i filmen ”Fever pitch” som handlar om läraren och Arsenalfanatikern Paul Ashworth.

Idag 1999 hade 90 245 människor samlats i Barcelona på Camp Nou för att se Champions Leaguefinalen mellan Bayern München och Manchester United. Redan i sjätte minuten tog Mario Bassler en frispark och skruvade in den i vänster kryss. United kämpade matchen igenom för att kvittera med Bayern höll emot tiden ut och väntade bara på slutsignalen och pokalen. Men domare Pierluigi Collina hade lite tillagd tid. På den passade Teddy Sheringham att kvittera på en minuts övertid. Två minuter senade slog Uniteds specielle avbytare till. Ole Gunnar Solskjær hade bara varit på planen i tolv minuter då han säkrade segern till Manchester United på i stort set matchens sista spark.