​​​​​​​​​​​​​​Manchester City gjorde det lite, lite mer spännande i Premier League.

2005: Ett bevis på att målkameran behövs i fotboll.

FÖDDA IDAG:
Toni, James, Joël.

DAGENS TRÖJA

Jag läste en artikel i Sydsvenskan av Max Wiman som skriver om sport. Han poängterade det som all vi som spelar golf redan vet; att det superkonservativa sporten i år har kommit med en mängd nya regler som ska förenkla golfspelet och göra det  snabbare och trevligare att vara ute på banan. Sedan fanns det ett antal exempel på de nya reglerna. Fast det var hans slutkläm som jag fullt och fast håller med om och undrar över. När ska fotbollen vara lika moderna som golfen och se över sina fruktansvärt krångliga och även här superkonservativa regler.

En regel som det är dags att ta itu med snarast är att bestämma hur länge en fotbollsmatch ska vara. Som det är nu finns det en rekommendation på 2x45 minuter. Så länge finns det ingen fotbollsmatch som varar. Om inget speciellt händer så beslutar alla domare att lägga till en minut i första halvlek och tre minuter i andra. Sedan så låter han anfallande lag alltid avsluta sitt anfall även  om det går över de 46 och 48 minuterna. Detta tillägg är ju urbota löjligt med tanke på att en normal match spelas i ungefär 2x30 minuter effektiv tid. Fotboll är ju den enda sport som ente har tiddtagare utan låter domaren sköta detta. Han nog med annat att hålla reda på i en fotbollsmatch. Så när ska fotbollen våga ta itu med allt som gör att man inte behöver vara expert för att kunna se en match?????

Real Madrid spelade sin senaste match i Spanska liganden 15:r december 2018. Sedan dess har de varit i Förenade Arabemitaten och blivit världsmästare för klubblag. Den match som de missade i LaLiga då sista omgången före jul spelades avverkade Real Madrid igår. Det var mittenlaget Villareal de mötte. Det är tydligen svårare att vinna en ligamatch i sitt eget hemland än i VM. 2-2 slutade kampen igår och det betyder att alla lag spelat sjutton omgångar. Den artonde fortsätter till veckoslutet och då har världens bästa klubblag tre lag före sig i Spanien.

Manchester City gjorde det lite, lite mer spännande i Premier League.

Sedan var det den stora matchen i Premier League. De regerande mästarna Manchester City, som vacklat lite på slutet mötte de eventuellt blivande mästarna Liverpool. Då de möttes i början av oktober blev det en ganska tråkig 0-0 match. Nu var förutsättningarna mer lovande. Det blev också en statistiskt  sett helt jämn match. Fast det är ju målen som räknas och detta var City lite vassare i. 2-1 var inte helt orättvist. Liverpool har alltså numera ingen nolla kvar i förlustkolumnen. Men de har trots allt en ganska trygg ledning på fyra poäng före tvåan Manchester City. Med gårdgaens resultat så finns det bara en nolla kvar i Premier League och det ät Tottenhams nolla i oavgjorda matcher.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 4:e januari.

1909: Spanska fotbollsförbundet bildas.

Idag 1909 hade representanter från de flesta spanska fotbollsklubbarna samlats i Madrid på Real Madrids kontor. Efter mycket om och men lyckades man enas om att bilda Spaniens Fotbollsförbund eller Federación Española de Clubs de Football som det kallades på originalspråket. Det var Real Madrids president Adolfo Meléndez som höll i mötet och som valdes till förbundskapten. Som förebild hade man engelska FA.

Efteråt visade det sig inte vara så enkelt att samla ihop till ett landslag. Det skulle dröja elva år innan första landskampen spelades. Det var i sommar-OS i Antwerpen 1920 som man mötte Danmark. Resultatet blev 1-0 och Spanien klarade sig så bra att de kunde åka hem med en silvermedalj.

2005: Ett mål som inte räknades.

Manchester United mötte Tottenham idag 2005 på Old Trafford. Matchen slutade 0-0. Men hade den gått idag hade Tottenham vunnit med 1-0. I 89:e minuten såg Pedro Mendes att Uniteds målvakt Roy Carroll var onödigt långt ute. Mendes drog på ett skott långt ute ifrån som seglade i famnen på Carroll som fumlar in den en meter in i målet, innan han rafsade ut bollen. Varken domare Mark Clattenburg eller assisterande domare Ray Lewis hade koll på händelsen och inget mål blev dömt.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 4:e januari

Toni KROOS blir 29 år

Toni KROOS född 1990 i Greifswald, Tyskland
Mittfältare
49 U- och 91 A-landskamper för Tyskland.

Klubbar som spelare:
Greifswalder SC (1997-2002),
Hansa Rostock (2002-06),
Bayern München (2006-14),
Bayer Leverkusen (lån 2009-10)
Real Madrid (2014-).

Han blev världsmästare efter Tysklands seger över Argentina i VM-finalen 2014. Johan Cruijff uttalade sig om Kroos spel under VM: "Han gör allt rätt: hans passningstempo är kanon och han ser allt. Det är nästan perfekt".

James MILNER blir 33 år

James Philip MILNER född 1986 i Wortley, Leeds.