11:e januari

NAMNSDAG

Jan:
Jan är ett mansnamn med tyskt ursprung som använts i Sverige sedan 1600-talet. Namnet var från början en kortform av Johannes, som betyder "herren är nådig" eller "Gud har förbarmat sig".

Jannike:
Jannike eller Jannicke, är ett nederländskt kvinnonamn som är en smekform av Jane, Janna eller Johanna. Alla dessa kommer ursprungligen från Johannes.

VIP födda den 11:e Januari

Några andra som också är födda den 11:e januari

1930 – 2015 Rod Taylor,
 Australisk-amerikansk skådespelare. Han hade huvudrollen i Alfred Hitchcocks Fåglarna (1963).

1940 – 2003 Bertil Bertilson,
 Svensk komiker, musiker och underhållare. Han var turneledare för Beatles vid deras första besök i Sverige hösten 1963.

1978 – Emile Heskey,
 Engelsk fotbollsspelare. Han har gjort sju mål på de 62 landskamper han spelat för England.

Några i musikens värld som är födda den 11:e januari

1946 – Naomi Judd,
 Amerikansk countrysångerska och låtskriverska. Hon är mor till Wynonna Judd och Ashley Judd.

1958 – Vicki Peterson,
 Amerikansk rockmusiker. Hon spelar gitarr och sjunger i tjejgruppen The Bangles. 

1975 – Timbuktu,
 Svensk hip-hopartist och programledare av amerikansk börd. Han riktiga namn är Jason Michael Bosak Diakité

Några kända personer som avled den 11:e januari

2008 Edmund Hillary dog 88 år gammal av hjärtproblem. Han var en nyazeeländsk bergsbestigare, mest känd för att han den 29 maj 1953, tillsammans med sherpan Tenzing Norgay, blev den förste som man med säkerhet vet tagit sig till toppen av jordens högsta berg - Mount Everest.

2013 Lars Werner dog 77 år gammal av hjärtproblem. Han var en svensk politiker som var partiledare för dåvarande Vänsterpartiet kommunisterna 1975–1993. 

2015 Anita Ekberg dog 83 år gammal efter en längre tids sjukdom. Hon var en svensk skådespelare, som bodde i Rom. Hon vann Miss Sverige 1951. Hon är mest känd för rollen som Sylvia i Fellinis Det ljuva livet mot Marcello Mastroianni 1960. Där badar hon i en berömd scen i Fontana di Trevi i Rom.

Today in history 11:e januari

Några händelser som inträffat den 11:e januari

49 f Kr
 

"TÄRNINGEN ÄR KASTAD" CAESAR CITAT.


  Caesar och hans armé går över gränsfloden Rubicon i det område dit fältherrarna enligt senatsbeslut inte får ta med sina arméer, det här är fredat område. Det struntar Caesar i. ”Tärningen är kastad” säger han.

1436
 

ERIK AV POMMERN AVSÄTTS SOM SVENSK KUNG.


 Erik av Pommern blir uppsagd tro och lydnad och därmed avsatt som svensk kung för andra gången. Landets högste befälhavare är därmed rikshövitsmannen Engelbrekt Engelbrektsson, som har innehaft denna post i ett år. I februari tvingas han dock dela den med den unge Karl Knutsson och i början av maj blir han mördad. Senare samma år återtas Erik av Pommern en tredje gång som kung av Sverige, innan han hösten 1439 blir avsatt för gott.

1946
 

HOXHA UTROPAR SIG SOM DIKTATOR ÖVER ALBANIEN.


  Enver Hoxha utropar Albanien till kommunistisk folkrepublik med sig själv som diktator. Han behåller makten till sin död (1985) och gör under denna tid Albanien till en av världens hårdaste polisstater.