• Boris dagliga blogg

Fredagen den 25:e mars 2022

DAGENS RUBRIKER.

Vägra möta Ryssland, men hur är det med vägra spela i Qatar?   Spänning i både bok och TV-form.   Sverige vidare, men inte Italien.

NATIONALDAG:
Grekland

NAMNSDAG
Ingen (
Marie bebådelsedag)

TEMADAG
Trandagen.
Våffeldagen.
Tolkien reading-dagen.
Internationella dagen till minne av slaveriets offer.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 25/3:
1876: Världens tredje landslag spelar sin första landskamp.
1934: VM-arrangörer tvingas kvala.
1939: Publikrekord på Old Trafford.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 25/3:
Alvaro
SABORÍO, Julian de GUZMAN, Phil O'DONNELL.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN 24/3 2022.

Vägra möta Ryssland, men hur är det med vägra spela i Qatar?
 

Att efter segrar mot Tjeckien och Polen helt enkelt säga: ”Vet ni vad, i Qatar behandlas kvinnor som andra klassens medborgare, homosexualitet är förbjudet och demokratin obefintlig – vi ställer inte upp på att spela där. Vi är stolta över att ha säkrat platsen, men tackar nej till VM”.

Detta är tankar av Sydsvenskans krönikör Fredrik Lindstrand. Givetvis är detta en lösryckt del av krönikan. Den bygger på att Sverige så ståndaktigt stod på sig och vägrade spel mot Ryssland, men att säga nej till Qatar är en helt annan grej. Då skulle landslaget tappa massor med sponsorpengar och som alla vet så handlar inte fotboll om sport utan helt och hållet bara om pengar. Därför kan det kvitta mig vilket om Sverige lyckas vinna två landskamper eller om de åker ut.

För mig så är det inget riktigt fotbolls-VM som kommer att spelas till vintern. Bara det att hålla mästerskapen då är en sak som påverkar ligaspelet för tredje året i rad i de stora ligorna i Europa. Eller ska man göra som NHL-ishockeyn och spela sina ligor som vanligt och låta VM blir en turnering med B-lagsspelare?

Spänning i både bok och TV-form.
 

Från det att jag läste tidningen tillsatt det var dags för VM-kvalmatchen så ägnade jag mig mestadels åt spänning. Det blev en dag på altanen med ett par hundra sidor av Mussos Central Park. Lite märkligt att man sitter ute i solen och tycker att det är en fantastisk vårdag. Efter ett antal timmar märker man att man blir ganska frusen.

Det är inte riktigt vår än, och väderrapporter säger att det ska smälla till och bli kallt igen. Antagligen lagom tills det att vi ska ändra klockan och kalla den nya tiden för sommartid. Egentligen hade jag möjlighet att även göra golfdebut med delar av Koko-gänget, men vaccineringen igår gör att det smärtar en aning i armen så därför valde jag att ta det lugnt. Det blev mer spänning innan fotbollen.

En av de deckare vi följer på TV är serien Grantchester. Serien är baserad på kriminalromanserien "Morden i Grantchester" av James Runcie. Poliskommissarie Geordie Keating jobbar nära med prästen Will Davenport. Avsnittet vi såg var det första i säsong sex där hela gänget från Grantchester åker på en veckas semester till Merries Holiday Camp. Givetvis hamnar de i ett mord på semestercampen. Avsnitten har inga rubriker utan det vi såg igår hette endast Episode 6.1

Sverige vidare, men inte Italien.
 

Så var det då den viktiga matchen i VM-kvalet mellan Sverige, 17 på FIFAs världsranking mot Tjeckien, 31 på rankingen. Men om man ställer upp med en trupp spelare som inte är ordinarie i sina klubblag, spelare som inte ens har ett klubblag och spelare från Allsvenskan som inte spelat en seriematch i år, då blir resultatet därefter. Efter drygt 70 minuter så hade Svanberg Sveriges enda skott på mål, som dessutom var en nick mitt på Tjeckiens målvakt.

Andra skottet på mål kom efter 110 minuter av Robin Quaison. Det skottet gick in och Sverige spelar kvalfinal mot ett utvilat Polen på tisdag. Fast med så få svenskar som spelar klubbfotboll just nu så kanske det är fördel att ha spelat en match med förlängning. Frågan är bara vad Sverige ska kunna göra åt Polen. Spelet igår tar inte Sverige till VM.

Sedan är jag oerhört skeptisk till Janne Andersson. Anthony Elanga som var oerhört het från klubblaget och säkert ville visa vad han kunde i landslaget fick spela de sista fem minuterna. Han skulle varit inne betydligt tidigare. Sedan punkt två. Janne; vad i hela fridens namn ska du med Zlatan till i landslaget. Att ta ut en spelare som i framtiden ska hoppas spela i VM som då kommer att vara 41 år är en ren skandal.

En annan skandal var att Europamästarna Italien slogs ut på hemmaplan med 0-1 till Nordmakedonien. För tredje gången i historien och andra VM på raken är inte Italien med. Nordmakedonien möter Portugal på tisdag. Portugal slog ut Turkiet med 3-1. Även Wales vann då de slog it Österrike med 2-1. De får inte spela sin kvalmatchsfinal förrän till sommaren då matchen mellan Skottland och Ukraina blev inställd igår och planeras gå i juni.

IDAG: FREDAGEN DEN 25:E MARS.

NATIONALDAG:

Grekland
 

Den 25 mars firar man revolutionen mot turkarna som började den 25 mars 1821. Grekland utropade sig som självständigt från Osmanska riket.

Den andra nationaldagen infaller 28 oktober och kallas ”Oxi-dagen” OXI betyder nej.  ”Man firar att den här dagen 1940 sa Ioannis Metaxa nej till italienarna – vi kapitulerar inte! Hellre krig än att vara slavar till ett annat land.”
 

Bild: Klicka för att komma till flagga och nationalsång.

NAMNSDAG:

Saknas
 

Den 25:e mars är en av de sju dagar på året som saknar namn. Den kallas istället Jungfru Marie bebådelsedag. Denna benämning på dagens datum har funnits där sedan gammalt och har inte flyttats. Det är precis nio månader före juldagen och ska därmed ha varit den dag, då jungfru Maria blev gravid, för att nio månader senare föda Jesus. Dagen har också gått under benämningen Vårfrudagen, vilket i folkmun har förvanskats till Våffeldagen.

Fast från 1993 fanns det två namn på dagens datum. Det var Marion och Mary. Båda utgick dock 2001.

TEMADAG:

Trandagen
 

Trandagen inträffar när tranan åter syns på himlen efter vintervistelsen och firar att våren och ljuset har kommit tillbaka. Trandagen är en tradition med en mycket lokal prägel, framförallt förknippad med sydöstra Småland, Öland och Blekinge. I Kalmartrakten firas trandagen fortfarande den 25 mars varje år.
 

Bild: För utförligare information om trandagen, klicka på bilden.

TEMADAG:

Våffeldagen
 

Förr kallades denna dag – som var en helgdag – för Vårfrudagen efter titeln Vår Fru för jungfru Maria. I Sverige har vårfrudagen i folkmun omformats till våffeldagen, vilket gett upphov till seden att äta våfflor denna dag. Våffeldagen är alltså fortfarande den 25 mars, trots att det svenskkyrkliga kyrkoårets helgdag flyttats till närliggande söndag.

TEMADAG:

Tolkien reading day
 

Tolkien Reading Day infaller varje år 25 mars för att uppmuntra fans över hela världen att fira J.R.R. Tolkiens liv och verk. Sean Kirst, en journalist på The Post-Standard i Syracuse, New York kom med förslaget som 2003 godkändes av Tolkien Society.

Den 25 mars valdes som datum för Tolkiens läsdag eftersom det sammanfaller med datumet för Saurons och Det Mörka Tornet, Barad-dûrs undergång i Sagan om Ringen. I böckerna händer detta den 25 mars 3019 när ringen faller ner i dödens sprickor.

TEMADAG:

Internationella dagen till minne av slaveriets offer (FN-dag)
 

Idag den 25 mars uppmärksammas minnet av de som föll offer för slaveriarbete och den transatlantiska slavhandeln. Dagens datum grundar sig i införandet av förbud mot slaveri i England år 1807.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 25:E MARS.

1876 Världens tredje landslag
 

Idag 1876 spelade det tredje landslaget i världshistorien sin första landskamp. Landslaget var Wales och de mötte ett något mer rutinerat Skottland som vann med 4-0. Wales har genom tiden kämpat för att nå framgång. De har faktiskt kvalificerat sig till två stort mästerskap. Det första var i VM 1958 i Sverige. Det unika var att VM bara innehöll 16 nationer och för första och enda gången deltog både Wales, England, Skottland och Nordirland. En fjärdedel av lagen kom från Storbritannien. 1958 gick Wales till kvartsfinal och förlorade där med 1-0 till de blivande mästarna Brasilien. Pelé gjorde målet.

2016 var det dags för ytterligare ett mästerskap, och det var EM som de kvalade in till.

1934 Italien i VM-kval.
 

Idag 1934 spelade Italien VM-kval och vann matchen med 4-0 över Grekland. Det märkliga med matchen är att det är hittills enda gången ett arrangerande land har tvingats kvala till sin egen turnering. Både i första VM och i de resterande har värdlandet haft en gratis plats. Det behövdes bara en match då Grekland ansåg att de inte skulle kunna vända 4-0 drog de sig ur kvalgruppen som bara innehöll Italien och Grekland.

1939 publikrekord.
 

Idag 1939 slogs publikrekord på Old Trafford i Manchester. Tyvärr för United så har de inte publikrekordet på sin egen hemmaarena. Matchen idag gällde semifinalen i FA-cupen mellan Wolverhampton och Grimsby Town. Wolves vann med 5-0 och spelade final mot Portsmouth, men den matchen förlorade de. Publikekordet på Old Trafford är 76 962 åskådare.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 25:E MARS.

Álvaro SABORÍO blir 40 år.
 

Álvaro Alberto SABORÍO Chacón är född 1982 i Ciudad Quesada, Costa Rica.
Anfallare
15 U- och 111 A-landskamper för Costa Rica (2002-).

Klubbar som spelare:
Monterrey B (junior),
Coyotes de Saltillo (junior),
Saprissa (2001–06),
Sion (2006–10),
Bristol City (2009–10 lån),
Real Salt Lake (2010 lån),
Real Salt Lake (2011–15),
D.C. United (2015–16),
Saprissa (2017),
San Carlos (2018-),
Alajuelense (2020 lån)

Julian de GUZMAN blir 41 år.
 

Julian Bobby de GUZMAN är född 1981 i Toronto, Kanada
Mittfältare
13 U- och 89 A-landskamper för Kanada (1999-2016).

Klubbar som spelare:
North Scarborough SC (1994–97),
Marseille (1997–2000),
1. FC Saarbrücken (2000–02),
Hannover 96 (2002–05),
Deportivo La Coruña (2005–09),
Toronto FC6 (2009–12),
FC Dallas (2012),
Jahn Regensburg (2013),
Xanthi FC (2013–14),
Ottawa Fury (2015–16).

Lag som tränare:
Ottawa Fury (2017-19 general manager)

Hans yngre bror Jonathan de Guzman spelar också fotboll, för för OFI på Kreta, och har valde att spela för Nederländernas herrlandslag i fotboll.

Phil O'DONNELL blev 35 år.
 

Philip O'DONNELL var född 1972 i Bellshill, Skottland.
Mittfältare
8 U- och 1 A-landskamper för Skottland (1991-93).

Klubbar som spelare:
Motherwell (1990–94),
Celtic (1994–99),
Sheffield Wednesday (1999–2003),
Motherwell igen (2004–07).

29 december 2007 föll Phil O'Donnell ihop på fotbollsplanen under en Scottish Premier League-match mot Dundee United. Han avled i ambulansen på väg till sjukhus av en hjärtattack. O'Donnell efterlämnade fru och fyra barn.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln