• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 15:e februari 2022

DAGENS RUBRIKER.

Det går bra i curling.  Chimichurri.  Förbjud oavgjorda resultat i fotboll.


NATIONALDAG: Serbien
NAMNSDAG: Sigfrid
TEMADAGAR: Internationella barncancerdagen och Geléhallonens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 15/2:
1891: Solnaklubben AIK bildas i Stockholm.
1995: Huliganorganisationen Combat 18 "lyckas".
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 15/2:
Coen MOULIJN.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN 14/2 2022.

Det går bra i curling.
 

Då det inte är skidor eller skidskytte i OS så finns det inte så mycket att stiga upp tidigt för. Det var jag tacksam för då det blev ganska sent när jag följde Super Bowl till slutet. Lägger man sig halv fem så är det helt okay att vara pensionär och kunna stiga upp i stort sett när man vill. Men det var ju som sagt inget upphetsande i Peking som kallade på uppmärksamhet så jag drog mig till tiotiden. Det blev lite koll på det enda ur svensk synpunkt som var intressant. Curling. Herrarna ångar på och tog sjätte raka segern. Det hjälpte inte att hela ryska olympiska kommittén var motståndare. Det blev vinst ändå. 7-5. Damerna vann över Schweiz med 6-5. Det tog dem till delad andraplats i tabellen med fyra segrar på sex matcher. Det har även Japan och USA. Leder gör Schweiz som åkte på sin första förlust mot Sverige igår. Detta var sporten från igår.

Chimichurri.
 

Resten av gårdagen handlade om City Gross på Stora Bernstorp där veckans matlåda hämtades. Då yngsta dottern är sjukskriven denna vecka så är vi fem vuxna i hushållet. Alltså lagade jag middag till fyra köttätare. Vi hade en traditionellt inhyrd Alla hjärtans-gäst som också bjöds på ”Chimichurri kyckling med ris”. Kycklingfärsen var till fyra personer och de två vegetarianerna fick ur en annan panna där jag hade vegofärs. Chimichurri är en slags kryddstark sås, som jag gjorde på hackad persilja, hackad vitlök, olivolja, vitvinsvinäger och grön chili. Detta mortlade jag och sedan var det bara att lägga detta i den stekta kycklingfärsen och lite i vegofäsen. Såsen tros ursprungligen komma från Baskien i Spanien och används flitigt i Argentina och Uruguay, men har sedermera spridit sig och är nu vanligt förekommande i Mexiko. Att lägga skivade jordgubbar ovanpå var min egen Valetinsvariant. Tydligen var det helt okay för det blev inte någon över till eventuella matlådor.

Förbjud oavgjorda resultat i fotboll.
 

Efter maten så plockades fågelspelet Wingspan fram. Vi har nu utökat fåglarna med det Expansion pack som har fåglar från Oceanien. Det i sin tur innebär att reglerna är lite ändrade. Vi var fyra som spelade detta och belgaren som alltid brukar vinna blev bara trea. Den inbjudna gästen som även hade med sig vaniljhjärtan kom etta, och jag tvåa. Det enda som var sig likt var att äldsta dottern slutade sist. Men det ska sägas att det var ganska jämt med poäng. Den gemensamma Alla hjärtans dag kvällen (Fast heter det så? Borde det inte vara Alla Hjärtans Kvällen?) Nåja, det slutade i alla fall med te, vaniljhjärtan och de resterande jordgubbarna som jag skurit i lämplig storlek. Sedan blev det de resterande två avsnitten i veckans omgång av Alla mot alla. Och innan dess var det en match på övre halvan i Englands andraliga League Championship. West Bromwich tog emot Blackburn Rovers. Och än en gång hände det som gör fotbollen så unik. Nämligen att det är den lagsport som håller på längst tid av alla. Det är också nästan den enda som kan och märkligt nog får lov att sluta 0-0. Det kanske borde var på tiden att göra som i ishockeyn. Nämligen att se till att ett lag vinner. Låt segraren koras med straffar. Förlust ger noll poäng. Förlust på straffar ger en poäng. Vinst på straffar ger två poäng och seger inom full tid ge tre poäng.

IDAG: TISDAGEN DEN 15/2 2022.

NATIONALDAG:

Serbien
 

Serbien har funnits i olika historiska epoker och den 15 februari markerar början på den Serbiska revolutionen mot den Ottomanska ockupationen från år 1804. Detta är den nationaldag man valde då landet den 5 juni år 2006 blev en självständig republik.

NAMNSDAG:

Sigfrid
 

Namnsdagar den 14:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Sigfrid
1901–1985 – Sigfrid
1986–1992 – Sigfrid, Sigbritt och Sigbert (utgått)
1993–2000 – Sigfrid och Sigbritt (nu 10 januari)
Från 2001 – Sigfrid

 
TEMADAGAR:

Internationella barncancerdagen
 

Syftet med denna dag är att uppmärksamma cancerdrabbade barn och ungdomar världen över, sprida information om barncancer till allmänheten och att samla in pengar till barncancerforskning. Internationella barncancerdagen instiftades 2002 av International Confederation of Childhood Cancer Parent Organisations (ICCCPO), en internationell föräldraorganisation för barn med cancer.
 

Geléhallonens dag
 

Att geléhallon är en stor favorit bland svenskar råder inga tvivel om. Godiset äts gärna kring Alla hjärtans dag som infaller dagen innan Geléhallonets dag den 15 februari. Men det finns även en liknande variant utomlands. Geléhallon kallas på engelska för gumdrops och finns i regnbågens alla färger och med andra smaker än just hallon. Tidigare var det vanligt att godiset även kallades för jungfrubröst, detta på grund av sin runda form. Geléhallonen får sin fina röda färg av färgämnet karmin som finns i sköldlusen Dactylopius coccus costa. Lusen lever på kaktusar och används också till att färga tyger röda. Karmin eller karminsyra deklareras som E120. Geléhallonen uppskattas inte bara på hemmaplan. I december 2006 fick godiset följa med på en resa ut i rymden. Det var den svenska astronauten Christer Fuglesang som då bjöd sina rymdkollegor på några tyngdlösa geléhallon.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 15:E FEBRUARI.

1891: Solnaklubben AIK bildas i Stockholm.
 

  Den svenska Allmänna Idrottsklubben (AIK) grundas av några ungdomar på Biblioteksgatan 8 i Stockholm och ordförande blir initiativtagaren Isidor Behrens. Namnet antas, för att man har tänkt ägna sig åt alla möjliga olika sorters idrotter, till skillnad från de flesta andra idrottsklubbar, som bildas vid denna tid, som oftast är inriktade på en enda idrottsgren. 2015 var den Nordens största idrottsförening med över 16 000 medlemmar.

1995: Combat 18 lyckades sabotera en vänskapslandskamp.
 

Idag 1995 spelades en vänskapslandskamp på Lansdowne Road i Dublin mellan Irland och England. Den högerextremistiska fotbollshuliganorganisationen Combat 18 hade bildats 1992. De hade i stort sett lovat ställa till det under matchen, men tilläts komma in. De irländska myndigheterna hade tackat nej till den hjälp som polisen i England erbjudit för att kunna stoppa de värsta ledarna.
 

Då Irland gjorde 1-0 spårade det hela ur. De engelska huliganer började förstöra läktaren, och attackerade irländska fans på den nedre delen av läktaren vilket medförde att de engelska fansen slet upp betongklumpar samt bänkar och diverse bråte vilket kastades på de irländska fansen och på planen. Domaren avbröt matchen. Polisen lyckades hålla de irländska fans som ville attackera huliganerna från dem, tills insatsstyrkan kunde gå in och gripa dem. De visade sig senare vara just Combat 18. 50 personer skadade fick föras till sjukhus.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 15:E FEBRUARI.

Coen MOULIJN blev 73 år.
 

Coen MOULIJN var född 1937 i Rotterdam, Nederländerna och dog den 4:e januari 2011 i Rotterdam.
Mittfältare
38 A-landskamper för Nederländerna (1956-69).

Klubbar som spelare:
Moderklubb Xerxes och
1955 till 1972 spelade han 487 matcher och gjorde 84 mål för Feyenoord.
Han brukade kallas Mr Feyenoord.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.


 

DAGENS ORD.


 

DAGENS RHIANN.


 

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv