15:e april

NAMNSDAG

Olivia:
Kvinnonamnet Olivia kommer, liksom troligen den manliga motsvarigheten Oliver, av det latinska ordet för olivträd. Namnet har använts i Sverige sedan 1700-talet.

Oliver:
Mansnamnet Oliver är ett engelskt namn med eventuellt släktskap med nordiska namn som Olof eller Olav. Enligt en annan teori är det, liksom Olivia, bildat av ordet oliv.

VIP födda den 15:e april

Några andra som också är födda den 15:e april

1912 – 1994 Kim Il Sung,
 Nordkoreas ledare. Från 1948 fram till sin död 1994 var han Nordkoreas diktator.

1931 – 2015 Tomas Tranströmer,
 Svensk poet, översättare och psykolog. Han fick Nobelpriset i litteratur 2011.

1997 – Maisie Williams,
 Brittisk skådespelare. Hon är främst känd för att sedan 2011 spela rollen som Arya Stark i TV-serien Game of Thrones.

Några i musikens värld som är födda den 15:e april

1944 – Dave Edmunds,
 Walesisk gitarrist, sångare och musik-producent. Tillsammans med Nick Lowe, Billy Bremner och Terry Williams bildade han bandet Rockpile.

1949 – Alla Pugatjova,
 Rysk sångerska, skådespelerska, fotomodell och UNICEF-ambassadör, Jacob Dahlin presenterade henne i sitt TV-program Jacobs stege.

Några kända personer som avled den 15:e april

1865 Abraham Lincoln dog 56 år gammal efter att ha blivit skjuten dagen innan av John Wilkes Booth. Han var en amerikansk advokat och politiker. Lincoln var USA:s president åren 1861–1865. Han ledde nordsidan under amerikanska inbördeskriget

1984 Tommy Cooper dog 63 år gammal av en hjärtattack i direktsändning i brittisk TV, där publiken först trodde den ingick i showen. Han var en brittisk komiker. Han bar ofta en röd fez vid sina framträdanden.

1990 Greta Garbo dog 84 år gammal av en lunginflammation och njursvikt. Hon var en svensk skådespelare. Hon anses ha varit en av de största filmstjärnorna under 1920- och 1930-talen, och har blivit rankad den femte största Hollywoodskådespelerskan genom tiderna av Amerikanska filminstitutet.

1998 Pol Pot dog 72 år gammal troligen av hjärtproblem. Han var en kambodjansk kommunistisk politiker, ledare för Röda khmererna 1963-1979 och Kambodjas regeringschef 1976–1979, en tid under vilket mellan en och tre miljoner människor tros ha dött till följd av tortyr, massavrättningar, svält, sjukdomar, stridigheter och straffarbete.

2020 Adam Alsing dog 51 år gammal i sviterna av Covid-19 och diabetes. Han var en svensk radio- och TV-programledare. 

Today in history 15:e april

Några händelser som inträffat den 15:e april

1955
 

McDONALDS RESTAURANGKEDJA GRUNDAS.


  Ray Kroc öppnar sin första McDonald's-restaurang i Des Plaines i Illinois. Detta blir inte den första McDonald's-restaurangen (den öppnades av bröderna Dick och Mac McDonald redan 1940), men det blir den första franchiserestaurangen under märket och därmed grundas McDonald's som restaurangkedja. Idag (2015) har kedjan restauranger över hela världen och är en av världens mest kända hamburgerrestaurangkedjor.

1989
 

HILLSBOROUGH-KATASTROFEN.


  96 supportrar till den engelska fotbollsklubben Liverpool FC blir krossade till döds, när den fotbollsläktare på Hillsborough Stadium i Sheffield, som de befinner sig på, blir alltför överfull, till följd av att fansen försöker ta sig in på arenan innan en fotbollsmatch mellan Liverpool och Nottingham Forest FC ska börja. Det är den värsta läktarolyckan i Storbritanniens historia och en av de värsta i världshistorien. 766 personer skadas i olyckan och ytterligare en liverpoolsupporter hamnar i koma och avlider till följd av detta fyra år senare.

2013
 

TERRORDÅD MOT BOSTON MARATHON.


  Två bomber detonerar med 13 sekunders mellanrum nära mållinjen för årets upplaga av maratonloppet i den amerikanska östkuststaden Boston. Tre åskådare omkommer vid explosionerna, medan totalt 264 personer (tävlande löpare, åskådare och förbipasserande) skadas. När den amerikanska federala polisen (FBI) tre dagar senare publicerar bilder på bröderna Dzhokhar och Tamerlan Tsarnaev, som misstänks för dådet, leder detta till att de dödar en polis, kapar en bil och inleder skottlossning mot polisen. Sedan Tamerlan har blivit skadad blir han på morgonen den 19 april infångad av polisen, men avlider senare på sjukhus av sina skador. Dzhokhar infångas samma kväll, även han skadad och delges vid sjuksängen den 22 april misstanke om brott. Han hävdar då, att Tamerlan var hjärnan bakom dådet och att USA:s krig i Irak och i Afghanistan är orsakerna till att de har utfört det.