• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 30:e maj 2019

Sista dagen i Växjö för denna gång.
Finalerna i Europas klubblagsturneringar var roligare förr.

Europa League = en Looser-turnering.
Mycket svagt! Arsenal.
Två lag från samma land i final? Jättefel! De är inte ens bäst i England.
EN enda spelare var det enda som hade med England att göra i Europa Leaguefinalen.


FOTBOLLSHISTORIA:
1979: Första och enda gång ett svenskt lag i en Champions League-final.

FÖDDA:
Steven, Thomas.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGG OM ONSDAGEN DEN 29:e MAJ 2019

Sista dagen i Växjö för denna gång.


Sista dagen i Växjö för denna gång innebär bacon och scrambled eggs till frukost. Det betydde att Ebba stämplade in tre minuter över åtta, men då hon har flextid, så spelade detta ingen roll. Krysslösning, läsning i Jan Guillous ”1968” som jag måste säga är lite seg, åtminstone de första 80 sidorna. Därför var jag på Akademibokhandeln och köpte fyra deckare och betalade för tre. Det visade sig bli fyra morbida svenska damer som jag hade med hem till lägenheten. Där satte jag ihop en hylla, som inte kommer upp förrän jag haft en borr med. Lunch och damsugning (det är ju bara en liten enrummare) innan jag hämtade Ebba på Växjö sjukhus halvtre. Då kan man sluta om man har flextid.
 

Finalerna i Europas klubblagsturneringar var roligare förr.


Det är ganska tröttande att ta sig till Malmö längs 23:a från Växjö, då det är Kristi Himmelsfärdsafton. Alltså lite av en lördag så trafiken var tät. Därför blev det en lugn stund fra till gårdageskvällens final i Europa League. Det är en match jag är väldigt kluven till. När UEFA tog bort Mästarcupen (där som alla länders seriesegrare spelade), och CupVinnarCupen (där som alla länders cupmästare spelade) och UEFA-cupen (där som alla tvåor, treor och vissa fyror från de bästa ligorna och en del cupfinalister eller lag som på annat sätt kvalat in) så försvann tjusningen att se de bästa eller åtminstone bättre Europeiska lag i tre olika finaler.
 

Europa League = en Looser-turnering.


Champions League blev en kombination av Mästarcupen och UEFA-cupen. Fast här ska ju de bästa två lagen i Europa ha tagit sig till final. Skillnaden mot förr är att det tyvärr kan bli två lag från samma land som är i final. Den misslyckade turneringen Europa League är egentligen till för förlorare. Där spelar lag som kommit på övre halvan av de stora ligorna eller lag från sämre europeiska ligor. Till vårens slutspel så går diverse ”förlorare” från Champions League in i ”tröstturneringen”. Treorna från gruppspelet hamnar i Europa League.
 

Segraren till Champions League, men det är de oftast redan.


Det betyder att då vårens cupspel startar så finns Europas sexton bästa lag i Champions League. Det i sin tur innebär att i Europa League spelar man om vilket lag som kan titulera sig Europas sjuttonde bästa klubblag. Det låter inte speciellt ärofullt, men så är det. Sedan har man på senare år lagt till att det segrande laget dessutom ska få spela Champions League kommande säsong. Det måste betyda att UEFA är fullt medvetna om att deras Europa Leagueturnering är in turnering för förlorare. Fast de sista två åren har segraren redan tagit sig till Champions League på grund av deras placering i ligan.
 

Mycket svagt! Arsenal.


Igår var det ett lag, Chelsea som redan var klara för Champions League, och ett lag Arsenal som inte var klara för Champions League. Detta borde innebära att finalen endast var av stor betydelse för Arsenal. När det senare visade sig att Chelsea vann med överlägsna 4-1, så kan det bara innebära att Premier Leagues tabell visade rätt. Alltså att Chelsea är ett bättre lag än Arsenal. Och att de är väl värda att delta i Champions League. Svagt Arsenal!
 

Två lag från samma land i final? Jättefel! De är inte ens bäst i England.


Sedan så finns det ytterligare en aspekt på de två Europeiska turneringarna som jag har nämnt flera gånger. I en turnering bland klubblag i Europa så ska inte två lag från samma land få vara i final. Detta måste ändras på om intresset ska uppehållas. Istället för att UEFA i åttondelsfinalera har en regel som säger att två lag från samma land inte kan mötas, så borde lottningen vara så att två lag från samma land automatiskt SKA mötas i åttondelsfinalerna. Jag håller visserligen engelsk fotboll högt, men likson jag ofta bojkottar finaler med två spanska lag så vet i katten om jag kommer att titta på Liverpool mot Tottenham på lördag. Dessutom är det ju löjeväckande att dessa två lag ska gör upp om titeln: ”Bäst i Europa” då inget av lagen ens är bäst i England.
 

EN enda spelare var det enda som hade med England att göra i Europa Leaguefinalen.


Alltså var gårdagens final inte heller så intressant då ett engelskt lag skulle vinna. Men här hommer det intressanta. Det var inget engelskt lag som vann Europa League igår. De två lagen är bara tillfälligt stationerade i London, England. Om jag tittar på segrarna Chelsea så ägs de av en ryss, Roman Abramovitj. De tränas av en italienare, Maurizio Sarri och startelvan igår bestod av tre spanjorer, två italienare, två fransmän, en dansk, en belgare, en kroat och en brasilianare. För rättvisans skull ska jag dra motståndarna Arsenals ”hemmahörande”. De ägs till största delen av en amerikan, Stan Kroenke och en uzbeker, Alisher Usmanov. De tränas av en spanjor, Unai Emery och i startelvan ingick två fransmän, en spanjor, en tysk, en grek, en uruguayan, en tjeck, en bosnier, en schweizare, en ganones och hör och häpna EN ENGELSMAN, Ainsley Maitland-Niles. Så om ett engelskt lag skulle vinna så var det bara Arsenal som hade lite engelskt i laget. Kan det vara dags att strunta i Bosman och införa max tre utländska spelare i varje klubblag igen?

FOTBOLLSHISTORIA från den 30:e maj.

1979 Nottingham – MFF

Idag 1979 spelades en unik final i Mästarcupen. Den var unik för svensk fotboll. Malmö FF hade besegrat Monaco, Dynamo Kiev, Wisła Kraków och Austria Wien. På Olympiastadion i München väntade ett lika askungelikt lag från England. Nottingham Forest. Båda lagen var kanske mest kända för sina karismatiska ledare: Bob Houghton, MFF och Brian Clough, Nottingham. Två engelsmän ledde alltså lagen. MFF var i underläge då de hade skador på ett antal viktiga spelare, men de lyckades nästan med sitt försvarsspel. Tyvärr brast det en gång. Det var i första halvleks sista minut då nyförvärvet Trevor Francis nickade in matchens enda mål. Francis hade slagit alla rekord då han kostade Nottingham en hel miljon pund (småpotatis idag). När får vi se ett svenskt lag i en Champions League-final igen? Aldrig!

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 30:e maj.

Steven GERRARD blir 39 år

Steven George GERRARD är född 1980 i Whiston, England.
Mittfältare
4 U- och 114 A-landskamper för England.

Klubbar som spelare: 
Liverpool (1988-2015),
Los Angeles Galaxy (2015-16).

Lag som tränare:
Liverpool U-18 (2017-18),
Rangers FC (2018-).

Känd i Liverpool-led som Captain Fantastic. Vunnit allt som går att vinna för sitt klubblag förutom Premier League.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 30:e maj.

Thomas HÄßLER blir 53 år

Thomas HÄßLER är född 1966 i Väst-Berlin, Västyskland
Mittfältare
1 U-, 11 OS- och 101 A-landskamper för Tyskland.

Klubbar som spelare:
BFC Meteor 06 (1977-79),
Reinickendorfer Füchse (1979-84),
Köln (1984-90),
Juventus (1990-91),
Roma (1991-94),
Karlsruher (1994-98),
Borussia Dortmund (1998-99),
1860 München (1999-2003),
SV Salzburg (2003-2004). 

Världsmästare 1990. Europamästare 1996.

DAGENS CITAT

.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln