Europamästarna stormar på och världsmästarna spelade oavgjort.

1902: Första fotbollslandskampen där inget av lagen var brittiskt.
2003: Sveriges damer förlorar VM-finalen på ett "Golden Goal".

FÖDDA IDAG:
Wim, Chris.

DAGENS TRÖJA
PORTUGALs andratröja i EM i Polen/Ukraina 2012

Så var UEFA Nations League igång igen. Sverige var i Ryssland och spelade 0-0. En match som ongen kommer att minnas om man inte googlar resultatet i framtiden. Alltså tar jag istället på mig Europamästarnas andratröja idag. Portugal har öppnat med två segrar. Först seger över Italien och igår vann de borta med 3-2 över Polen.

Ryssland har en tid som oftast ligger före vår några timmar, så det är inte ovanligt att matcher där går lite tidigare. Därför ställer jag frågan. Varför i hela världen startade Ryssland – Sverige en timme efter alla andra matcher. 21:45 var det kickoff. Normalt sett borde det vara 22:45 i Kaliningrad fast då man inte kör med sommartid i Ryssland så var klockan kvart i tio även på Kaliningrad Stadium. Med en så sen stratid så fattar ju alla att spelarna är trötta och inte orkar tänka på att göra mål. 12 -10 i rysk favör var det i det som statistiken kallade målchanser.

Det är lite lättare att avgöra hur många skott som gick på mål. Rysskand ett och Sverige två. Det är väl bevis nog på att åtminstone anfallarna var för trötta för att göra något konstruktivt. Sedan kan man som på TV 4 säga att Sverige är ett lag som är svårbesegrat och att de hade vassare chanser än Ryssland. Vassare och vassare. De hade dubbelt så många chanser på mål som Ryssland. Men ska man vara riktigt ärlig så var det ganska tråkigt att sitta och titta på. Enda minnet av matchen kommer att vara om man googlar på den i framtiden.

Det spelades endast en match i Liga A och det var Polen mot Portugal i gruppen som även består av Italien. 3-2 borta vann Portugal med och de leder gruppen och ser även ut att kunna vinna den. Två segrar samtidigt som Polen och Italien har mötts och spelat oavgjort. Oavgjort blev det även i träningslandskampen mellan Frankrike och Island. Och bara fyra minuter före slutet ledde islänningarna med 2-0. Men de har haft problem att kunna spela i 90 minuter. Även om det var träningsmatch och en del reserver så var det trupperna som båda lag ska spela match med i UEFA Nations League med senare i detta landslagssjok med matcher innan seriefotbollen sätter igång igen.

FOTBOLLSHISTORIA från den 12:e oktober

1902 första landskampen utan britter.

På Wiener A.C.s hemmaarena spelades idag 1902 en landskamp mellan Österrike och Ungern. I och för sig inte så konstigt då dessa två länder var i union med varandra fram till 1918. Kejsardömet Österrike besegrade Kungariket Ungern med 5-0. Josef Taurer och Gustav Huber gjorde varsitt mål och Johann Studnicka gjorde ett hat trick. Det unika med landskampen var att detta blev den första landkamp mellan nationer där inget brittiskt lag deltog.

2003 Golden Goal avgör VM-finalen

På The Home Depot Center i Carson i USA spelades idag fjärde VM-finalen i fotboll för damer. För första och hittills enda gången hade Sverige tagit sig till final genom att komma tvåa i sin grupp efter USA och sedan vinna kvartsfinalen över Brasilien med 2-1 och semin med samma siffror över Kanada. Motståndarna Tyskland hade överlägset vunnit sin grupp och sänkt Ryssland i kvarten med 7-1 och USA i Semin med 3-0. Det var alltså inget snack om vilka som var favoriter i finalen.

Sverige tog ledningen genom Hanna Ljungberg i slutet av första halvlek. I början av andra kvitterade Maren Meinert. 1-1 stod sig matchen ut och det blev förlängning. Åtta minuter in i den tog matchen slut. Då gjorde Nia Künzer 2-1, och då man tillämpade ”Golden Goal” så var det likt ishockeyns ”sudden death” slut då första laget gjorde, mål. Snöpligt för Sverige, men innerst inne var det värdiga världsmästare som kunde lyfta pokalen.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 12:e oktober

Wim JONK blir 52 år

Wilhelmus Maria "Wim" Jonk är född 1966 i Volendam, Nederländerna.
Mittfältare
49 landskamper och 11 mål för Nederländerna.