• Boris dagliga blogg

Lördagen den 22:a januari 2022

DAGENS RUBRIKER.

Meat Loaf och Jim.  Hundar, ägg och middag.  Lite tävlingar.

  
NAMNSDAG: Vincent och Viktor
TEMADAG: Vinets dag och Pilsnerfilmens dag.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 22/1:
1927: Första direktsändningen av en fotbollsmatch.
1973: Världens målfarligaste målvakt föds.
2018: Geogre Weah tillbaka på fotbollsstadion.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 22/1:
Vincent
ABOUBAKAR, Shane LONG, Hidetoshi NAKATA, Rogério CENI, Frank LEBOEUF, Sir Alf RAMSEY.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN 21/1 2022.

Meat Loaf och Jim.
 

Av en speciell anledning kom jag att tänka på slutet av 1970-talet då jag vaknade och såg nyheterna. Det var så att för cirka 45 år sedan kom jag till Malmö för att starta på lärarhögskolan. Där fick vi veta att vår kurslitteratur skulle vi köpa på den sagolika adressen Ostindiefarargatan. Alltså begav jag mig dit och inhandlade några av böckerna. Resten skulle jag köpa senare, fast då vi hade så lite nytta av dessa böcker blev det aldrig köpt fler. Däremot låg det en butik granne med bokhandeln. Den hette lite vitsigt L.P. Möller. Namnet taget efter en populär TV-serie från början av 70-talet, kallad N.P. Möller. L.P. Möller sålde begagnade LP-skivor. Det var en fruktansvärt inrökt butik då den dåvarande ägaren satt i sitt hörn och kedjerökte konstant. I rök och dimma stod jag och bläddrade igenom alla LP-skivor samtidigt som jag lyssnade på den musik som spelades i butiken. Det album som spelades första gången var ett som jag gillade väldigt mycket och som jag inte kände igen. På förfrågan av vad L.P. Möller spelade svarade han att det var ”Bat Out of Hell” med en artist som kallade sig Meat Loaf. Av någon anledning fanns inte skivan till försäljning, men om jag lämnade mitt namn så skulle han lägga undan skivan till mig. Två veckor senare hade jag albumet som kostade 20 kronor. Detta gamla minne kom till mig då jag läste att Michael Lee Aday eller Meat Loaf som han kallades hade avlidit 74 år gammal. Nästan all Meat Loafs musik skrevs av Jim Steinman och tragiskt nog så dog han den 19:e april 2021 73 år gammal. Det är nästan som om den ene inte kunde leva utan den andra. För då Jim dog sa Meat Loaf "We didn't know each other, we were each other."

Hundar, ägg och middag.
 

Fast det stod en del sysslor på mitt program igår också. Två hundpromenader. Eftermiddagsrundan var enbart med Rhiann då den Lille var på café nere i stan’. Äldsta dottern jobbade halva dagen då hon ska jobba även idag. Mellan hundpromenaderna var jag nere i Vellinge hos AnnaKaga då hönsen hade börjat värpa igen. Sedan var det gårdagens middag som bara fanns som recept i familjekassen från City Gross. Vi har den med tre middagar, men det följer med samma recepthäfte som vid fem middagar. ”Halloumigryta med smulad fetaost” var en perfekt maträtt till vegetarianer så jag hade köpt ingredienserna och det var middagen jag lagade och som vi åt igår.

Lite tävlingar.
 

Efter att ha slagit dottern i ett parti av fågelspelet Wingspan såg jag Sveriges handbollslandslag slå Polen. En enkel match där segern faktiskt kunde blivit större än de tio mål de vann med. Är så länge har Sverige chansen. Nästa punkt var givetvis På Spåret. Där hade jag svårt att hänga med Cecilia Düringer och Jonatan Unge. 51 poäng var ett av de högsta som förekommit i programmet. Med min lilla extrahjälp med svarsalternativ som det finns i duoappen så lyckades jag passera gårdagens vinnare med en poäng. Sedan avslutades kvällen med Premier Leaguefotboll. Äntligen skulle jag få se mitt lag vinna. Watford spelade hemma mot ett av bottenlaget, Norwich. Det var alltså en otroligt viktig match för vilka som skulle ha chansen att stanna kvar. Efter ett statistiskt övertag i första halvlek för Watford så visade de total obalans i andra halvlek. Spelarna skällde på varandra, bäste målskytten gjorde två idiottacklingar och efter två gula kort hade han spelat färdigt. Inhopparen som skulle göra mål gjorde det, men i eget mål. Det betydde 0-3. I oktober sparkade Watford sin manager Xisco Muñoz och anställde Claudio Ranieri. Efter detta har det blivit fullständig katastrof. För första gången i klubbens historia så förlorade de igår sin femte hemmamatch på raken. Om Ranieri stannar kvar så är det League Championship för Watford nästa säsong. Så det blev en lite deppig dag igår. Meat Loaf, död tillsammans med Watford som vekligen inte är kicking and alive för stunden.

IDAG: LÖRDAGEN DEN 22/1 2022.

NAMNSDAG:

Vincent och Viktor
 

Namnsdagar den 22:a januari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Vincentius (till minne av Vincentius av Saragossa, en spansk diakon och martyr, död omkring 304;  utgått)
1901–1985 – Vincent
1986–1992 – Vincent, Vanja (nu 24 maj) och Veine
1993–2000 – Vincent och Veine (utgått)
Från 2001 – Vincent och Viktor

 
TEMADAGAR:

Vinets dag
 

Vinets dag infaller den 22 januari efter ett initiativ av Svenska Vinakademien. Munskänkarna, Vinskribenterna, Sommeliererna och många andra vinälskare slår ett extra slag för vinet denna dag och uppmanar Sverige att dricka ett riktigt gott glas vin och gärna kosta på sig något utöver det vanliga vardagsvinet. ”En boxfri dag” är en utmärkt idé om man med det menar att dricka mindre och bättre! Eller gärna ge bort en flaska riktigt bra vin…
Egentligen är det St. Vincent's Dag som firas i alla vinproducerade länder som en hyllning till vinets skyddshelgon, en martyr från tidig kristendom.
St. Vincent var alltså en martyr från tidig kristendom, en spansk diakon som greps under religionsförföljelserna runt år 304. Han torterades men vägrade ge upp sin tro och enligt sägnen var det trots flera avrättningsförsök nästan omöjligt att ta död på honom. Därför blev han sannolikt vinodlarnas helgon som en sinnebild för vinrankans oerhörda livskraft. En annan myt runt St. Vincent är att han stannade till vid en vingård för att prata lite med vinodlarna allt under det att hans åsna passade på att glufsa i sig skotten på vinrankorna. Året efter blev skörden mindre och otroligt mycket bättre vilket tolkades så att åsnan hade uppfunnit beskärningen, en central del i modern vinframställning!

 
Pilsnerfilmens dag
 

Pilsnerfilmens Dag firas för att hedra en filmgenre som av kultureliten klassats som ”usel” och ”undermålig” - den svenska filmens paria. Pilsnerfilmens Dag firas 22 januari, samma dag som pilsnerfilmens portalfigur Thor Modéen föddes 1898. Hans födelsedag firas traditionsenligt vid dennes grav på Adolf Fredriks kyrkogård i Stockholm. Pilsnerfilmen har på senare tid funnit en ny och stor beundrarskara. De gamla pilsnerfilmerna har restaurerats och finns nu att tillgå på dvd, bluray och vod.
Pilsnerfilmens Dag firas bäst med en storvulen lättgrogg och en god cigarr.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 22:A JANUARI.

1927 första direktsändningen.
 

Idag kan vi välja vilken fotbollsmatch vi vill se var som helst i hela världen. Allt detta grundar sig på vad som hände idag 1927. Då livesändes världens första fotbollsmatch på BBC radio. De som hade en radio kunde i fortsättningen lyssna och behövde inte gå på matcherna. Första sändningen var mellan Arsenal och Sheffield United. Matchen slutade 1-1 och det var den förre landslagsspelaren i rugby Teddy Wakelam som kommenterade. Det blev en stor succé och Teddy fortsatte sitt kommenterande i radio. 1938 gick han över till TV.

1973 Världens målfarligaste målvakt föds.
 

Idag 1973 föddes Rogério Ceni. Han är en av de fotbollsmålvakter i världen som gjort flest mål. Han är inte vilken målvakt som helst utan spelar i Sao Paolo och har gjort 16 landskamper. Det har inte blivit några mål i landslaget, men i klubblagsfotbollen gjorde han 131 mål. Jodå, han var förste straffläggare, men också en hejare på frisparkar utanför straffområdet. Kolla om du klickar på bilden.

Med tanke på Cenis specialiteter så har jag även valt att sätta in honom som en notis under min rubrik: Fotbollshistoria. Men han finns givetvis även under Fotbollsprofil som föddes...

2018: George Weah på SKD Stadium i Monrovia.
 

Liberias stora fotbollshjälte George Weah som 1995 tilldelades Ballon d'Or, utmärkelsen till Europas bäste fotbollsspelare, var idag 2018 tillbaka på nationalstadion för fotboll i huvudstaden Monrovia. Men det handlade inte om fotboll denna gång. Då Weah slutade med fotbollen så startade han en ny karriär inom politiken. Redan 2005 var han  en av presidentkandidaterna men förlorade då till  Ellen Johnson Sirleaf. Då hon trädde tillbaka så vann George Weah presidentvalet 2017 och idag 2018 svor han presidenteden på SKD Stadium i Monrovia. Weah är alltså Liberias nuvarande president.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 22:A JANUARI.

Vincent ABOUBAKAR blir 30 år.
 

Vincent Paté ABOUBAKAR är född 1992 i Yaoundé, Kamerun
Anfallare
14 U- och 80 A-landskamper för Kamerun (2009-).

Klubbar som spelare:
Coton Sport (2006–10),
Valenciennes (2010–13),
Lorient (2013–14),
Porto (2014–20),
Beşiktaş (2016–17 lån)
Beşiktaş (2020-21),
Al-Nassr (2021-).

I maj 2010 blev uttagen i Kameruns A-landslag till Fotbolls-VM 2010. Aboubakar var den enda spelaren i laget som då spelade seriespel i Kamerun.

Shane LONG blir 35 år.
 

Shane Patrick LONG är född 1987 i Gortnahoe, Irland
Anfallare
9 U- och 88 A-landskamper för Irland (2005-).

Klubbar som spelare:
Borris St. Kevins (1994–2002),
St. Michael's (2002–04),
Cork City (2004–05),
Reading (2005–11),
West Bromwich Albion (2011–14),
Hull City (2014),
Southampton (2014–),
AFC Bournemouth (2021- lån).

Trots lång karriär så har Long endast en titel och det var då han var med och vann League Championship 2005-06 med Reading. Sedan blev han 2015 utsedd till att ha gjort säsongens vackraste mål.

Hidetoshi NAKATA blir 45 år.
 

Hidetoshi NAKATA är född 1977 i Kofu, Yamanashi, Japan
Mittfältare
30 U- och 77 A-landskamper för Japan (1991-2006).

Klubbar som spelare:
Nirasaki High School (1992–94),
Bellmare Hiratsuka (1995–98),
Perugia (1998–2000),
Roma (2000–01),
Parma (2001–04),
Bologna (lån 2004),
Fiorentina (2004–06),
Bolton Wanderers (lån 2005–06)

2005 belönades Nakata med riddarorden av den italienska Solidaritetens stjärnorden.
Utöver fotbollen är Nakata modeintresserad och ses ofta på olika visningar runt om i Europa.

Rogério CENI blir 49 år.
 

Rogério Mücke Ceni är född 1973 i Pato Branco, Brasilien
Målvakt
16 A-landskamper för Brasilien (1997-2006).

Klubbar som spelare:
Sinop (1987–90),
São Paulo (1992–2015).

Lag som tränare:
São Paulo (2017),
Fortaleza (2018–19),
Cruzeiro (2019),
Fortaleza igen (2019–20),
Flamengo (2020-21),
São Paulo igen (2021-),

Han var med i den brasilianska trupp som tog guld i VM 2002. Övrig historia om Ceni finns under rubriken "Fotbollshistoria".

Frank LEBOEUF blir 54 år.
 

Frank Alain James LEBOEUF är född 1968 i Marseille, Frankrike
Försvarare
50 A-landskamper för Frankrike (1995-2002).

Klubbar som spelare:
Laval (1988-91),
Strasbourg (1991-96),
Chelsea (1996-2001),
Marseille (2001-03),
Al-Sadd (2003-04),
Al-Wakrah (2004-05),
Hollywood United (2006-07).

Leboeuf blev med Frankrikes landslag världsmästare 1998 och europamästare 2000. Han deltog även i VM 2002.

Sir Alf RAMSEY blev 79 år.
 

Sir Alfred Ernest "Alf" RAMSEY var född 1920 i Dagenham, England och dog den 28:e april 1999 i Ipswich, England.
Försvarare.
1 B- och 32 A-landskamper för England (1948-53).

Klubbar som spelare:
Southampton (1943-49),
Tottenham Hotspurs (1949-55).  
  
Lag som tränare:
Ipswich Town (1955-63),
Englands landslag (1963-74, Världsmästare 1966),
Birmingham City (1977-78),
Panathinaikos (1979-80 Teknisk direktör).

Hans största framgång var när han ledde England till landets första VM-titel i fotboll på hemmaplan 1966. För detta blev han adlad 1967.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA ETT UPPFRISKANDE VECKOSLUT!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln