• Boris dagliga blogg

Måndagen den 22:a mars 2021

Fint vinterväder! Endast en från varje hushåll. Pyttsan! Minst 200 utan sunt förnuft! Simmons om mask! FA-cupkvartar klara. West Ham gör fem mål, spelar 3-3. Huss, plus och MM alltid bra.

FOTBOLLSHISTORIA:
1866: Första derbyt i Nottingham spelas.
1888: Världens äldsta fotbollsiga grundas.
1889: Fotbollsklubben Sheffield United bildas.

FÖDDA:
Jimmy, John.

DAGENS MATCHTRÖJA.

IDAG: MÅNDAGEN DEN 22/3 2021.

TEMADAG:
Internationella vattendagen

Internationella vattendagen eller Världsvattendagen är en temadag instiftad av FN som uppmärksammas 22 mars varje år. Världsvattendagen är tänkt att sätta fokus på betydelsen av färskvatten och för att verka för ett hållbart hanterande av färskvatten. Dagen antogs formellt i Agenda 21 under konferensen i Rio de Janeiro 1992.

TEMADAG:
Kennethdagen

När riksdagen 1992 klubbade igenom en ny namnlängd och “Kenneth” av Svenska Akademien för första gången aviserades som namn i den svenska almanackan 1993, på den 29 april, satte detta fart på kreativiteten hos redan kreativa Kenneth i Sundsvall. Den fantastiska idén att bilda en KennethKlubb föddes. Idékreatörerna tog som uppgift att kontakta ett antal Kenneth som de kände och som i sin tur kunde tipsa vidare om andra Kenneth.

NAMNSDAGAR:
Kennet och Kent

Kennet infördes 1986 på 13 januari, men flyttades 1993 till 29 april och 2001 till dagens datum.

Kent har helt och hållet följt Kennet, genom att det också infördes 1986 på 13 januari, 1993 flyttades till 19 april och 2001 till dagens datum.

Fyra andra namn som också legat som namnsdag idag är Vimar, Våge (utgick 1993) och Viking och Vilgot som försvann 2001.

Före 1986 hade
Viktor namnsdag. Namnet infördes på dagens datum 1692, efter att tidigare ha förekommit på både 6 mars, 19 april och 27 oktober. Det fanns på dagens datum fram till 1993, då det flyttades 12 mars. 2001 flyttades det till 22 januari och har funnits där sedan dess.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN SÖNDAGEN DEN 21/3 2021.

Fint vinterväder!


Söndag var en strålande dag. Solen sken från klarblå himmel och det var… Här skulle det stå något vårlikt, men det var omöjligt att skriva. Då yngsta dottern under dagen skulle tillbaka till Jönköping lovade jag att gå till ICA och handla vad hon behövde. Dessutom skulle jag ha två ingredienser som saknades till middagen; Svamp Stroganoff. Och här blev jag varse att vädret jag såg genom köksfönstret inte talade sanning då man kom ut. Isande kallt och Skånes klassiska vind. Det blev till att fälla upp kapuschongen.
 

Endast en från varje hushåll. Pyttsan!


På ICA kom andra funderingen på vad vi håller på med. Det som skulle handlas gick alldeles utmärkt, så där var det inget att kommentera, men ibland så står det att en vara har ett sådant fördelaktigt pris att man bara får köpa ett per hushåll. Detta går inte att rycka på. Däremot står en stor skylt utanför alla ingångar med de regler som ska gälla i butiker under pandemin. Det som står med allra största bokstäver är: ”Handla ensam! Endast en kund/hushåll!” På så sätt är inte folk som de ska. De flesta kunder gick två och två och jag är övertygad om att de tillhörde samma hushåll.
 

Minst 200 utan sunt förnuft!


Fast läster man tidningen från igår så kunde man se att polisen i lördags var på Gustav Adolfs Torg i Malmö och upplöste en demonstration. Det hade samlats drygt 200 personer för att klaga på regeringen i Sverige har restriktioner för att stoppa smittspridningen av coronaviruset. Organisationen World wide rally for freedom (Världsmöte för frihet) låg bakom och kan vänta en bot på 50 000 kronor för brott mot pandemilagen. Dessa personer och denna organisation måste ha missat hur världen ser ut och vad alla människor kämpat med under senaste året. Eller så är de totalt urblåsta. Det hade varit lika ologiskt om demonstrationen gällt exempelvis fri fart för all trafik i centrum av Malmö. Att man har hastighetsgränser i tätbebyggt område är lika självklart som att man har regler för att skydda sig mot den smitta som drar runt jordklotet.
 

Simmons om mask!


På samma sida som demonstrationen utreddes fanns ett uttalande av KISS basist Gene Simmons. Jag har varit skeptisk till munskydd, men jag tycker att Genes uttalande har en viss logik: ”Varför använder ALLA kirurger, utan undantag, överallt i världen munskydd under operation? Tror du att de gör det av politiska skäl, eller för att de är förvirrade och hänger med losers?”
 

FA-cupkvartar klara.


Engelska FA-cupen skiljer sig ju från alla andra länders cuper genom att man i England trasar sönder ligaspelet med att avverka cupmatcher under veckosluten. Alla andra stora fotbollsnationer spelar cupmatcher mitt i veckorna. En av kvartsfinalerna var intressant och oviss. Det var inte Chelsea mot Sheffield United som slutade 2-0 utan Leicester mot Manchester United. Fast den blev inte så spännande som man kunde hoppats. Visserligen stod det 1-1 i paus, men sedan tog Leicester över. Åtminstone när det gällde målgörandet. 3-1 innebär att Leicester ställs mot Southampton i semifinalen. Där kommer rävarna att vara favoriter. I andra semin så bör Manchester City vinna över Chelsea. Leicester mot Manchester City i final?
 

West Ham gör fem mål, spelar 3-3.


De två Premier Leaguematcherna fullbordade omgång 39. Eftermiddagens match var ett Londonderby mellan West Ham och Arsenal och The Hammers hade sju poäng fler än The Gunners. Alltså borde West Ham vara favoriter. Det visade sig att de gjorde de fem första målen innan Arsenal lyckades göra ett mål. Fast West Ham hade gjort två av sina mål i egen kasse. 3-3 slutade det och det skiljer fortfarande sju poäng. Ett annat Londonlag som inte heller kunde nå i kapp West Ham var Tottenham. Även vid vinst skulle de ligga ett poäng efter. Motståndarna Aston Villa var den stora överraskningen i höstas, men sedan drabbades truppen av coronaviruset i et par omgångar och matcher fick ställas in. Bl a mötet Tottenham mot Aston Villa. Så igår var första gången de möttes denna säsong. Även om Tottenham har svårt med en manager som Jose Mourinho, så klarade han sig att vara kvar även efter landslagsuppehållet. Ett lamt Villa hade inte mycket att sätta emot. 2-0 till Spurs.
 

Huss, plus och MM alltid bra.


Men det blev ju mer TV än fotboll. Bland annat såg jag första avsnittet av ”Huss”. Jag var skeptisk till serien då jag sett en del trailers i reklamen för serien. Dock blev jag glatt överraskad och ska givetvis fortsätta följa även de fyra kommande avsnitten. Sedan var det andra avsnittet av ”Mästarnas mästare”. Tävlingar och idrottshistorien från de olika tävlandens karriär är lika intressant som tidigare. Men i år är det ett steg som är oerhört intressant för mig. Det är att programmet är inspelat i mina hemtrakter. Tävlingsmomentet ”Sisyfos” utspelades på Grevie backar, eller för mig bara "Backarna". Där har jag varit med om det mesta från golfslag, fotbollsspel, skridskoåkning på Tinabäcken som rinner genom landskapet. Fast mest tid har jag tillbringat på skidor nerför backarna. Det var inte alltid man kom hem helskinnad, men oftast gick de bra.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 22:A MARS.

1866 Det första Trentside Derbyt spelas

Idag 1866 spelades första derbyt i Nottingham. Staden hade en av världens äldsta proffsklubbar Notts County som grundades 1862. Nottingham Forest var en annan klubb som höll på med shinty, ett keltiskt spel som utvecklats till landhockey. Då klubben 1865 hade ett möte på Clinton Arms på Shakespeare Street kom förslaget att byta ut huvudsporten till fotboll. Det godkändes och idag spelades första fotbollsmatchen för Nottingham Forest. Trots att de borde vara underlägsna sina grannar så slutade matchen oavgjort 0-0. Numera har de mött varandra i 96 tävlingsmatcher och Forest leder statistiken med 40 segrar mot 30 och 26 oavgjorda.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 22:A MARS.

1888 Världens äldsta fotbollsliga grundas

Idag 1888 hade skotten William McGregor samlat ett antal personer i några fotbollsklubbar på Anderton's Hotel i London. Själv tillhörde han Aston Villas ledning. Hans förslag var att starta en fotbollsliga som rätt och slätt skulle heta the Football League. Det slutgiltiga beslutet klubbades den 17:e april och i september samma år satte världens första fotbollsliga igång. (Det är detta som gör att jag håller den Engelska ligan lite för mer än andra ligor)
 

Lagen som deltog var förutom Aston Villa, Accrington, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Burnley, Derby County, Everton, Notts County, Preston North End, Stoke City, West Bromwich Albion, och Wolverhampton Wanderers.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 22:A MARS.

1889 Sheffield United grundas.

Sir Charles Clegg var president I Sheffield Wednesday. Då han och klubben flyttade från sin hemmaarena Bramall Lane behövde Clegg ett nytt lag att ta över den tomma arenan. Då han även var president i the Cricket Club i Sheffield hade han samlat en del medlemmar på Adelphi Hotel i Sheffield. Då kvällen var över hade Clegg övertygat cricketspelarna att satsa på fotboll och klubben Sheffield United hade bildats. Då staden är känd för sin tillverkning av bestick tog man kniven som symbol, och klubben fick smeknamnet ”Blades”.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 22:A MARS.

Jimmy DURMAZ blir 32 år

Jakup Jimmy DURMAZ är född 1989 i Örebro, Närke
Mittfältare
8 U- och 49 A-landskamper för Sverige (2009-).

Klubbar som spelare:
BK Forward (2001-08),
Malmö FF (2008-12),
Gençlerbirliği (2012-14),
Olympiakos (2014-16),
Toulouse (2016-19),
Galatasaray (2019-),
Fatih Karagümrük (2020- lån).

I mitten av februari 2009 bytte Jimmy Durmaz efternamn efter att hela familjen bytt till pappans efternamn (Durmaz) istället för mammans (Touma).

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 22:A MARS.

John TOSHACK blir 72 år

John Benjamin TOSHACK är född 1949 i Cardiff, Wales
Anfallare
4 U- och 40 A-landskamper för Wales (1968-80).

Klubbar som spelare:
Cardiff City (1963-70),
Liverpool (1970-78),
Swansea City (1978-83).

Lag som tränare:
Swansea City (1978-84 spelande 78-83),
Sporting Lissabon (1984-85),
Real Sociedad (1985-89),
Real Madrid (1989-90),
Real Sociedad igen (1991-94),
Wales landslag (1994-95),
Deportivo La Coruña (1995-97),
Beşiktaş (1997-99),
Real Madrid igen (1999),
Saint-Étienne (2000-01),
Real Sociedad för tredje gången (2001-02),
Catania (2002-03),
Real Murcia (2004),
Wales landslag igen (2004-10),
Makedoniens landslag (2011-12),
Chazar Lenkoran (2013),
Wydad Casablanca (2014-16),
Tractor Sazi (2018).

Under hans tid i Liverpool gjorde han 96 mål och var med om att vinna ligan 1973, 1976 och 1977, FA-cupen 1974 och UEFA-cupen 1973 och 1976.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN FIN VECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv