• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 1:a april 2021

Poddar; inget för mig!
Sill i alla lägen. 
Sverige vann, men vem bryr sig? 
Publik är fusk! 
VM-kval i Europa.


FOTBOLLSHISTORIA:
2002: Charltons aprilskämt.
2006: Publikrekord i Leicester.

FÖDDA:
Fatime, Clarence.

DAGENS MATCHTRÖJA.

IDAG: TORSDAGEN DEN 1/4 2021.

NATIONALDAG:
Iran

Landet genomgick en omfattande industrialisering under kejsardynastin med Reza Pahlavi som monark. Han störtades under den iranska revolutionen 1979. Detta blev slutet för Irans uråldriga tradition som monarki. Landet blev officiellt islamisk republik den 1 april 1979. Fast redan den 11:e februari var revolutionen fullbordad och därför finns även detta datum som Irans nationaldag.
 

TEMADAG:
Knivens dag

Knivens dag instiftades av Knivakademien redan 2010 och infaller alltid på torsdagen innan påskafton, det vill säga Skärtorsdagen. Kökets viktigaste redskap har en egen dag och som ni kanske vet så ger en vass kniv godare mat. Skivas lammsteken med en vass kniv så blir det ännu saftigare köttskivor på tallriken.
 

TEMADAG:
Skojardagen

Var kommer då denna knasiga idé med att lura varandra, och just detta datum, ifrån? Ingen vet med säkerhet, och det finns olika teorier. De allra tidigaste 1 april-skämtanden som man känner till härstammar från 1500-talet, men seden att ”narra april” i Sverige finns sedan mitten av 1600-talet. Då gick det ut på att lura någon att göra dumma ärenden. Till exempel kunde man bli ivägskickad och få fråga efter ”synvinklar”, ”rumpdrag” eller ”jagedumm-piller” på Apoteket. Snickarlärlingar kunde skickas ut för att köpa spikolja.
 

SKÄRTORSDAG;

NAMNSDAGAR:
Harald och Hervor

Harald fanns tidigare på 20 oktober men flyttades 1747 till dagens datum, då det ersatte Hugo, och har funnits där sedan dess.

Hervor infördes 1986 på 16 mars. 1993 flyttades det till 16 januari och 2001 till dagens datum.

Av de namn som funnits på dagens datum så har Hardy och Hadar utgått. Äldst är Hugo som fanns till minne av en fransk abbot från 1100-talet, på dagens datum före 1747. 1901 återinfördes det på 11 januari och flyttades 2001 till 3 november.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN ONSDAGEN DEN 31/3 2021.

Poddar; inget för mig!


Jobbet startade i vanlig ordning vid halvsju om man har morgonpasset med den lille hunden. Det renderade i en kisstorkning inomhus och ett bajsupplock i trädgården. Sedan sov hon en stund och då kunde jag koncentrera mig på min hemsida och lyssna på Morgonrock i Rockklassiker. Här förekommer ju mängder med reklam. En som jag har reagerat på är ”Podplay”. Det sägs att det är något man kan lyssna på överallt. Just detta med poddar är något som bevisar att jag blivit gammal. Jag kan inte för mitt liv finna något intresse i att lyssna på personer som sitter och pratar med varandra. Jag har en god vän som gillar Liverpool och genom hans länkar har jag lyssnat på då några fantaster sitter och pratar om hur senaste matchen gick, varför det gick så och hur det ska bli i framtiden. Jag påstår inte att detta är ointressant för alla, men det är det för mig. Nej, poddar klarar jag mig utan.
 

Sill i alla lägen.


Jag skulle även kunna klara mig utan sill. Det är inte min huvudsakliga favorit, men i Sverige så kröns ju varje högtid, Jul, Påsk och Midsommar med sill. Familjen älskar sill och jag var skickad till Fiskrökeriet i Limhamn. Det fina med att handla där är att man väntar utanför och numret på turordningen man har finns att beskåda utanför. Det var tur. För trots att det var en onsdag klockan kvart i tio så fanns det 30 personer före mig i kön. Då det var min tur blev det allas stilsorter plus en som jag bestämde med granatäpple och fänkål. Lite varmrökt lax och två fiskburgare och så hade vi middag både idag och i påsk.
 

Sverige vann, men vem bryr sig?


Fotbollsmässigt så var Sveriges träningslandskamp mot Estland inget som var av speciellt stort intresse för mig. Estland har spelat två VM-kvalmatcher och förlorat båda med stora siffror. Det borde ju innebära att Sverige hade chans att skänka in massor med mål. Men nu då en massa reserver skulle visa att de skulle med till EM så visade de inte det. Enda målet kom från Markus Berg, fast han har ju normalt oerhört svårt att göra mål i landslaget så frågan är om det inte var ett självmål? 1-0 var inte mycket att hurra för.
 

Publik är fusk!


Däremot hurrade man i Yerevan i Armenien. Hemmanationen mötte Rumänien och vann med 3-2. Åttonde matchen i rad utan förlust. Men segern igår var enligt mig fusk. Med fulls av publik på läktaren så är det klart att detta var en stor fördel för Armenien. Det lär inte ha funnits några rumänska supportrar som stöttade det laget. Kvalet blir inte rättvist då vissa länder kan utnyttja hemmastödet till fullo medan vissa landslag inte ens får spela sina hemmamatcher ens i sitt land. Kvalet är lika sjukt som valet av värdland: Qatar!
 

VM-kval i Europa.


Men matcherna ska ju spelas och det fortsätter i början av september i höst. Då kanske det kan bli mer rättvist med lite publik på läktarna. Igår spelades i Sveriges grupp. Spanien vann givetvis över Kosovo, 3-1 och sedan verkar det vara upplagt för Sverige då Grekland och Georgien spelade 0-0. Övrigt nordiskt deltagande blev förlust för Färöarna mot Skottland med 5-0. Meningen hade väl trott att Färöarna skulle ta sig till VM. Danmark går mot VM med stormsteg. Seger igår i Wien mot Österrike med 4-0 och danskarna ligger säkert på första plats i gruppen. Efter två förluster så blev det seger för Island igår. 4-1 låter stort, men kanske inte om man tänker på att det var Liechtenstein de mötte. Det finns fyra gruppledare som har full poäng (nio) efter första VM-kvalspelet. Det är Danmark, Armenien, England och Italien.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 1:A APRIL.

2002 Charltons klubbmärke.

Idag 2002 spelade Charlton Athletic Londonderby mot Arsenal. I det historiska sammanhanget är matchen ointressant. Det var ett uppslag i matchprogrammet som tilldrog sig dagens intresse. Klubben menade att handen och svärdet som finns i klubbmärket sedan 1963 är för våldsamt och förlegat och ville ha publikens hjälp för att rösta fram ett nytt märke. I programbladet fanns tre framtagna alternativ. Ett var modernt hämtat från Fulhams nya klubbmärke från 2001. Ett var med en fisk i mitten och det tredje en fågel då klubben haft en fågel i sitt klubbmärke tidigare då de faktiskt kallades ”The Robins” Rödhakarna. Allt visade sig givetvis vara ett aprilskämt.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 1:A APRIL.

2006 Publikrekord på Waker Stadium.

Leicester City invigde sin nya arena, Walkers Stadium i juli 2002. Sedan dess har namnbyten skett allt efter sponsor. Idag heter den King Power Stadium. Arenan ska kunna ta 32 312 åskådare, men idag 2006 fanns det 32 488 personer på plats och detta är fortfarande publikrekord. Genast undrar man vilket lag det var som kunde dra denna rekordpublik i mötet med Leicester City. Men det var inte Leicester City som spelade. Det var Leicester Tigers som mötte Bath. Det är alltså en rugbymatch som har publikrekordet i Leicester. Jo, Tigers vann med 40-26.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 1:A APRIL.

Fatmire ALUSHI blir 33 år

Fatmire "Lira" ALUSHI är född (Bajramaj) 1988 i Istog, Kosovo, Jugoslavien
Mittfältare
25 U- och 79 A-landskamper för Tyskland (2003-15).

Klubbar som spelare:
DJK/VfL Giesenkirchen (1993–98),
FSC Mönchengladbach (1998–2004),
FCR 2001 Duisburg (2004–09),
1. FFC Turbine Potsdam (2009–11),
1. FFC Frankfurt (2011–14),
Paris Saint-Germain (2014–16).

Världsmästare 2007.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 1:A APRIL.

Clarence SEEDORF blir 45 år

Clarence Clyde SEEDORF är född 1976 i Paramaribo, Surinam
Mittfältare
87 A-landskamper för Nederländerna (1994-2008).

Klubbar som spelare:
Ajax (1992-95),
Sampdoria (1995-96),
Real Madrid (1996-2000),
Inter (2000-02),
Milan (2002-12),
Botafogo (2012-14). 
 
Lag som tränare:
Milan (2014),
Shenzhen (2016),
Deportivo La Coruña (2018),
Kameruns landslag (2018-19).

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA SKÄRTORSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv