• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 25:e juni 2020

Besök på Ebbas jobb, förlust i minigolf, en brummande fläkt, "Legend" och ska Liverpool bli mästare i kavaj?

FOTBOLLSHISTORIA:
1978: Argentina vinner VM-finalen på hemmaplan.
1982: "Skammen i Gijón"
1990: Irland tar sig till kvartsfinal på straffar.
2006: VM:s ruffigaste match genom tiderna.

FÖDDA:
Victor, Pontus, Jamie.

DAGENS TRÖJA

BLOGGTEXT OM ONSDAGEN DEN 24/6 2020

Besök på Ebbas jobb, förlust i minigolf, en brummande fläkt, "Legend" och ska Liverpool bli mästare i kavaj?


En solig dag i Kalmar där jag både lämnade och hämtade Ebba på sjukhuset. Det var den vanliga morgonpromenaden, men även då hon slutade på eftermiddagen var jag och hämtade. Fast det var så att Ebba jobbade sent så då det bara var hon kvar på hennes strålningsavdelning var det okay för mig att besöka henne på jobbet. Jag fick en redovisning av maskiner och uträkningar på hur man tog hand om cancerpatienter. Intressant, men trots att man är, eller varit naturvetare så var det komplicerade saker. Vad jag var lite bättre på var att svänga ihop en middag. Det blev ”Kycklingklubba med kryddsmör thairis och sallad”.
 

Efter maten så beslöt vi att gå till samma ställe som igår. På campingen på Stensö fanns det en 18-håls minigolfbana. Vi skulle gå en match på nästan samma sätt som äldsta dottern och jag går på den riktiga banan. Vi spelade matchspel som slutade oavgjort. Då fick slagen fälla avgörande. Trots att vi körde utan handikapp så stod jag ändå på den förlorande sidan. Ebba vann med fyra slag. Tydligen så ligger jag i lä mot mina döttrar i alla olika golftävlingar. Fast det snackades lite om att jag skulle kunna få revansch idag. Då vi kom hem från golfen så stod köksfläkten fortfarande på. Det gick inte att stänga av och trots att jag drog sladden ur eluttaget så fortsatte fläkten brumma. Det enda som hände då man drog ur elsladden var att lampan inte lyste längre. Så det kommer att brumma inatt.
 

För att dämpa fläktens oljud tittade vi på en ny film. Det visade sig också bli en form av biografi. Hustrun hade tittat på ett engelskt hundprogram där två hundar skulle få hjälp att lugna ner sig. Folket i det engelska kvarter där hundarna befann sin kallade dem för ”The Kray-twins”. Filmen ”Legend” från 2015 handlade om de riktiga tvillingarna Kray, Ronnie och Reggie. Dessa två styrde Londons undre värld på 1960-talet. En intressant och stundtals våldsam engelsk gangsterfilm. Som sagt, intressant dels för John Hardings rollprestation att spela båda bröderna och dels så fattar jag varför hundarna kallades som de gjorde.

Fotbollen rasar på varje dag och det blir alldeles för tätt mellan matcherna. Speciellt då man tänker på att det inte varit någon fotboll på hundra dagar innan slutspurterna sätts igång. Att Liverpool för första gången ska få bli Premier League mästare vet alla. Frågan är bara när det ska vara klart i praktiken. Segern i går med hela 4-0 över Crystal Palace bör betyda att någon omgång till och det ska vara helt klart. Skulle Chelsea rå på Manchester City ikväll så är Liverpool mästare.

FOTBOLLSHISTORIA från den 25:e juni.

1978 Argentinas första VM
 

Nederländerna hade tagit sig till sin andra raka VM-final. Idag 1978 spelades den på El Monumental i Buenos Aires inför 71 483 åskådare. Det var värdlandet Argentina som var motståndare. Deras store spelare var Mario Kempes och han gav Argentina ledningen efter 37 minuter. I andra gällde det att hålla ledningen och det lyckades fram till 82:a minuten då Dick Nanninga lyckades kvittera till 1-1. Nederländerna och Rob Rensenbrink var bara ett stolpskott ifrån att bli världsmästare i 91:a minuten. Det blev förlängning och nederländarna blev lite övermodiga. I två kontringar lyckades Mario Kempes göra sitt andra mål i matchen och fem minuter före slutet punkterade Daniel Bertoni matchen med 3-1 till Argentina. Värdlandet hade tagit sitt första världsmästerskap.

FOTBOLLSHISTORIA från den 25:e juni.

1982 Skandalen i Gijón.
 

Matchen som spelades idag 1982 mellan Västtyskland och Österrike skulle komma att gå under benämningen "Skammen i Gijón". Det var den sista i grupp 2, där utöver Västtyskland och Österrike även Algeriet och Chile ingick, och Algeriet hade dagen före spelat sin sista gruppspelsmatch och besegrat Chile med 3–2. Situationen före den omtalade drabbningen mellan Västtyskland och Österrike var således den att de sistnämnda ledde gruppen på samma poäng som Algeriet och före Västtyskland på tredje plats.

Men vid en seger med ett eller två mål för Västtyskland skulle dessa hamna på första plats, på samma poäng som Österrike men med ett måls bättre målskillnad och Algeriet skulle följaktligen hamna på tredje plats och vara ute ur turneringen. 

I tolfte minuten gjorde Horst Hrubesch 1–0 till Västtyskland, och då upphörde all form av konstruktivt spel. Under 20 minuter efter det gjorda målet avlossades inte ett enda skott på mål, utan bägge lagen passade bollen mellan varandra eller tillbaka till egen målvakt och det förekom knappast några tacklingar alls. Eventuella anfall slutade allt som oftast i en felpassning eller i ett inkast för motståndarna.

Matchen slutade 1–0 till Västtyskland. Detta ledde till att bägge lagen gick vidare till slutspelet och Algeriet, som tidigare i veckan överraskande hade besegrat Västtyskland med 2–1, var utslaget. Algeriet ville att båda lagen skulle diskvalificeras, men det var omöjligt. Dock medförde det inträffade att FIFA ändrade sitt regelverk till att de två sista gruppspelsmatcherna alltid ska spelas samtidigt, för att undvika liknande situationer.

FOTBOLLSHISTORIA från den 25:e juni.

1990 Irländsk glädje
 

Världsmästerskapet i fotboll i Italien hade idag 1990 kommit fram till åttondelsfinaler. Italien slog ut Uruguay med 2-0. Den andra åttondelen stod mellan Irland och Rumänien. Irland hade aldrig nått så här långt i ett VM. Matchen slutade mållös och det krävdes straffar för att avgöra. Lagen gjorde mål på alla de fyra första straffarna innan Packie Bonner räddade den sista rumänska straffen. Inhopparen David O'Leary skulle lägga Irlands sista straff, och han satte den. Detta tog Irland vidare till kvartsfinal som de visserligen förlorade mot Italien.
 

Irlands tränare Jackie Charlton sa efter matchen mot Rumänien: ”Pubarna kommer att sälja mer sprit ikväll än de har gjort under det senaste året. Det kommer att bli en fest i staden man aldrig sett maken till tidigare, och Dublin har ett party som de aldrig tidigare upplevt.” Händelsen finns för alltid odödliggjord, som en del i den irländska filmen ”The Van”. På svenska heter både Roddy Doyles bok och filmen som kom 1996 ”Skåpvagnen”. Detta är tredje delen i Barrytown-trilogin. Där heter första boken ”The Commitments” som även det blev en fantastik film.

 
Klippet på slutet av straffdramat från filmen "The Van"

FOTBOLLSHISTORIA från den 25:e juni.

2006 rekord i VM
 

Åttondelsfinalerna i Tysklands-VM idag 2006 var England – Ecuador 1-0 och Portugal – Nederländerna 1-0. Resultatet är det inte mycket att skriva om, men den sistnämnda matchen i Nürnberg går till historien på ett annat sätt. Två övertända lag och en domare Valentin Valentinovitj Ivanov från Ryssland som drogs med. Matchen går till historien som en av de matcher med flest ojustheter. Åtminstone rörande kort. Det delades ut fyra röda kort och 16 gula. I och för sig så var de röda korten resultatet av två gula, men det var enklare efter matchen att räkna upp de spelare som slapp varningar än de som var ojusta.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 25:e juni.

Victor WANYAMA blir 29 år

Victor Mugubi WANYAMA är född 1991 i Nairobi, Kenya.
Mittfältare
56 A-landskamper för Kenya.

Klubbar som spelare:
Nairobi City Stars (2006),
AFC Leopards (2006-07),
Helsingborgs IF (2007-08),
Beerschot AC (2008-11),
Celtic (2011-13),
Southampton (2013-16),
Tottenham Hotspur (2016-20),
Montreal Impact (2020-).

Wanyama blev den första kenyanska spelaren att göra mål i UEFA Champions League när han gjorde det första målet i Celtics 2-1-seger över Barcelona den 7 november 2012.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 25:e juni.

Pontus WERNBLOOM blir 34 år

Pontus Anders Mikael WERNBLOOM är född 1986 i Kungälv.
Mittfältare
24 U- och 51 A-landskamper för Sverige (2007-16).

Klubbar som spelare:
IK Kongahälla (2001-04),
IFK Göteborg (2004-09),
AZ Alkmaar (2009-12),
CSKA Moskva (2012-18),
PAOK (2018-).

30 år gammal pensionerade  han sig från det svenska landslaget och hoppade av allt spel där samtidigt med Zlatan.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 25:e juni.

Jamie REDKNAPP blir 47 år

Jamie Frank REDKNAPP är född 1973 i Barton on Sea, England.
Försvarare
18 U-, 1 B- och 17 A-landskamper för England (1995-99).

Klubbar som spelare:
Tottenham Hotspur (1986-89),
Bournemouth (1989-91),
Liverpool (1991-2002),
Tottenham Hotspur igen (2002-05),
Southampton (2005).

Då Jamie 1989 skrev på för Bournemouth var det mycket på grund av hans legendariske far Harry Redknapp tränade laget. Annars är Jamie känd som den generation Liverpool-spelare som skämtsamt kallades för "Spice Boys".

DAGENS ORD

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv