• Boris dagliga blogg

Fredagen den 26:e oktober 2018

Åt helvete för många lag med i Europa League.
Förslag till förändring av UEFAs klubblagsturneringar.
För en gångs skull håller jag med Zlatan.
Nej, MFF har fortfarande aldrig vunnit en gruppspelsmatch borta i Europaspel.
​​​​​​​UEFA har tydligen läst min blogg igår och valt att ta bort självmål.


FOTBOLLSHISTORIA:
1863: Världens äldsta landslag kommer till.
2010: Paul dör endast två och ett halvt år gammal.

FÖDDA IDAG:
Shaun, Birgit, John.

DAGENS TRÖJA
CHELSEAs förstatröja 2011/12

Den lite suspekta turneringen UEFA Europa League innehåller två Premier Leaguelag som varit i Champions League de senaste åren. Arsenal och Chelsea. Båda vann igår. Arsenal med 1-0 och Chelsea med 3-1. Alltså blir det en Chelseatröja idag.

Åt helvete för många lag med i Europa League.


Gårdagens fotboll handlade enbaary om Europa League. Det är den liga och cupturnering såm jag klagat på tidigare för att den kommer att kora lag nummer sjutton i Europa då finalen spelats den 29 maj 2019 på Olympiastadion i Baku, Azerbajdzjan. Men ett annat stort problem är att det är på tok för många lag som är med. Tolv grupper med 48 lag. De liksom Champions League har kommit halvvägs och det finns ett antal lag som efter tre matcher fortfarande har nollpoäng. Vad har de att se fram emot de sista omgångarna?
 

Förslag till förändring av UEFAs klubblagsturneringar.


Det finns även ett antal mästare från länder som inte är så högt rankade inom klubbfotbollen. Om viser till Sveriges representant Malmö FF så är de ett sådant lag. Istället för att de ska kvala till Champions League och sedan eventuellt hamna i Europa League så borde man ha en speciell tävling för dessa inhemska mästare. Ett Champions League 2. Sedan kunde mästarna i de högst rankade ligorna spela sitt Champions League 1. Övriga tvåor, treor och eventuellt fyror kunde spela Europa League.
 

För en gångs skull håller jag med Zlatan.


Fast en match var lite intressant och det var Sarpsborg 08 mot Malmö FF. En match som spelades på konstgräs och för en gångs skull håller jag med Zlatan. Han vägrar ju spela på konstgräs och har han sagt det så måste det innebära att det inte är otyg att ha som underlag i en fotbollsmatch. Det borde kunna vara fullt möjligt att odla rikigt gräs även i Norge och Sverige.
 

Nej, MFF har fortfarande aldrig vunnit en gruppspelsmatch borta i Europaspel.


Matchen var kanske inte den mest intressanta fotbollsmässigt, men det blir det tydligen aldrig då MFF spelar borta. Det är kanske därför som de aldrig har vunnit en enda gruppspelsmatch i Europaspelborta. Därför får man väl påstå att det var ett fall framåt att Malmö FF klarade spela 1-1. Men det var många som hoppades att Malmö skulle ta segern då de i 79:e minuten fick in 1-0. Med tanke på vad jag skrev om självmål igår så var det riktigt att Andreas Vindheim noterades som målskytt, men iärlighetens namn så hade aldrig hans skott gått på mål om det inte tagit i huvudet på Sarpsborgs målvakt. Med tre minuter kvar så kom kvitteringen då Halvorsen kom fri med MFFs målvakt Dahlin. Jag vill inte påstå att han skulle räddat en  frimotsåndare, men när andra målvakter går ut mot en friställd motståndare så brukar de vifta ut med armar och ben och göra sig så stor som möjligt. Dahlin gjorde tvärtom och drog in armarna bakomkroppen som om han var rädd för att orsaka en hands. Även om det inte var en välspelad match så var den i varje fall spännande under sista halvan.
 

UEFA har tydligen läst min blogg igår och valt att ta bort självmål.


Den andra matchen i gruppen var inte alls spännande. Genk visade tydligen att deras bortamatch i förra omgången, förlust med 1-3 till Sarpsborg, var en stor plump i protokollen. I Istanbul mot Besiktas vidsade de vad de är för lag. Seger med 4-2 tar den upp i topp på den inför  dagens matcher helt jämna tabellen. Nu leder alltså Genk med Sarpsborg och Malmö FF. Sist är Besiktas. Som en liten ”självmålskommentar” så verkar det som om UEFA läst mitt inlägg igår. Genks 4-1 mål fick polacken Jakub Piotrowski som sitt trots att han nickade rakt ner i huvudet på en Besiktasback och bollen ändade totalt riktning om gick i eet mål.

FOTBOLLSHISTORIA från den 26:e oktober

1863 Första landslaget i världen kommer till.

Freemasons' Tavern på Long Acre i Covent Garden i London var idag 1863 värd för ett viktigt möte. Det var representanter från tolv engelska fotbollsklubbar som träffades. Klubbarna var Barnes, Civil Service, Crusaders, Forest of Leytonstone, No Names Club (Kilburn), Crystal Palace, Blackheath, Kensington School, Percival House (Blackheath), Surbiton, Blackheath Proprietary School och Charterhouse. Representanterna kom överrens om gemensamma regler för fotbollsspel och dessutom bildade de FA Football Association vilket är detsamma som Englands fotbollsförbund. Världen fick alltså idag det allra första landslaget: England.

2010 Paul dör av naturliga orsaker.

Paul dog idag 2010 två och ett halvt år gammal. Han bodde på Sea Life Center i Oberhausen i Tyskland. Paul var världens mest kända bläckfisk. Någon på akvariet kom på att Paul kunde tippa matcher i fotbolls-EM. I två boxar i akvariet fanns bläckfiskmat. De båda boxarna hade flaggorna av de två lag som skulle mötas. Sedan var det bara att se var Paul kröp ner för att hämta sin mat. I EM 2008 var det Tysklands matcher bläckfisken tippade. Han hade rätt varje gång. 2010 dök Paul upp igen (eller rättare sagt ner igen) i sina matboxar. Även här tippade han Tysklands matcher. Då Tyskland åkt ut bads Paul att tippa finalen och han valde Spaniens box. Rätt igen!

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 26:e oktober

Jefferson FARFÁN blir 34 år

Jefferson är född 1984 i Lima i Peru
Anfallare
18 U- och 86 A-landskamper för Peru.
Klubbar som spelare:

Deportivo Municipal (1993–98),
Alianza Lima (1998–2004),
PSV (2004–08),
Schalke 04 (2008–15),
Al Jazira (2015–16),
Lokomotiv Moscow (2017–).
Under Jeffersons tid i Shalke 04 utvecklades han till att bli en av Perus bästa spelare genom tiderna. Han blev känd för sin explosivitet, fysiska styrka, farliga skott och en bra blick för spelet.

Cristian CHIVU blir 38 år

Cristian är född 1980 i Reșița i Rumänien
Försvarare
25 U- och 75 A-landskamper för Rumäninen.
Klubbar som spelare:
Reșița (1996-98),
Universitatea Craiova (1998-99),
Ajax (1999-2003),
Roma (2003-07),
Inter (2007-14).
Han räknades som en av Europas främsta backar då han 2010 hjälpte Inter att bli Champions Leaguemästare.

Robert JARNI blir 50 år

Robert är född 1968 i Čakovec i Jugoslavien (nuvarande Kroatien)
Försvarare
7 landskamper för Jugoslavien och 81 för Kroatien.
Klubbar som spelare:
Hajduk Split (1986-91),
Bari (1991-93),
Torino (1993-94),
Juventus (1994-95),
Real Betis (1995-98),
Coventry City (1998),
Real Madrid (1998-99),
Las Palmas (1999-2002),
Panathinaikos (2002). 
Lag som tränare:
Hajduk Split (2007-08),
Istra 1961 (2010),
Hajduk Split U19 (2012-13),
FK Sarajevo (2013-14),
Pécs (2014-15),
Puskás (2015-16),
Kroatiens U-19 landslag (2017-).
Jarni var i perioder under åren 1991-1993 soldat i de Jugoslaviska krigen, där han kämpade för sin kroatiska by Čakovec. Han var här nära döden vid ett flertal tillfällen. Samtidigt hade han kontrakt med, och spelade också matcher för, den italienska klubben AS Bari. Julen 1993 lämnade han dock kriget och sökte sig i säkerhet i Österrike.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv