• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 15:e februari 2023

NATIONALDAG:
Serbien

NAMNSDAG:
Sigfrid

TEMADAGAR:
Internationella barncancerdagen
Geléhallonens dag

RUBRIKER.

Några ärenden i City.
Koko-gängets årslunchstart med shuffleboard.
Ticket to Ride, San Francisco.
Hur ska man få bort sittande sabotörer i fotboll?​​​​​​​


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 15/2:
1891: Solnaklubben AIK bildas i Stockholm.
1995: Huliganorganisationen Combat 18 "lyckas".
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 15/2:
Sara DÄBRITZ
Coen MOULIJN.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN FJORTONDE FEBRUARI 2023.

Några ärenden i City.
 

När jag har något som är inbokat klockan ett så startar dagen där. Vad jag menar är att jag inte hinner med så mycket före det. Igår blev det bara hundrundan. Fast jag åkte inte direkt till The White Oak. Jag parkerade vid biblioteket redan vid elvatiden då jag hade tre ärenden i city. Ett var att skaffa en födelsepresent till yngsta dotterns belgare. Det skedde i Playoteket. De säljer bland annat brädspel. Vad det blev skriver jag dock inte här ännu. Jag köpte en enklare variant av Ticket to Ride till mig själv. Det var TtR San Francisco.

Sedan skulle jag till BlomsterPigan. Här hade hustrun lagt undan en vas kallad Malmövasen. Då jag kom in i den överfyllda butiken så fick jag betjäning före alla andra då jag genst fick frågan om jag hade en beställning att hämta. Det hade jag i och för sig då vasen var undanlagd så det ärendet var snabbt avklarat. Vasen finns på bilden till denna textruta.

Sista ärendet var att skaffa fyra vaniljhjärtan. Det gjorde jag på Katarina som låg intill BlomsterPigan. Då jag köpte det små kakorna tänkte jag inte på priset, men då jag kom hem och plockade fram kvittot så förundrade jag mig att fyra vaniljhjärtan hade kostat 148 kronor. Är det sådant man kallar helgerån.

Koko-gängets årslunchstart med shuffleboard.
 

Klockan ett hade jag lagt mina varor i bilen och vandrat vägen upp till Big Bowl och restaurangen The White Oak. Med tanke på var fyra vaniljhjärtan kostade så var 119 kronor för lunch, lax och dillstuvad potatis som hittat. Att jag besökte restaurangen berodde på att Koko-gänget öppnade golfsäsongen som de två senaste åren. Lunch på restaurangen och en timme senare lite matcher i shuffleboard nere vid bowlinghallen. Vi var sex någotsånär friska medlemmar som hade samlats. Allra mest kul var nog att en av oss som varit borta hela förra säsongen och kämpat mot sin leukemi, var på plats och även om det inte blir golf än på ett tag så var han sitt vanliga tävlingsinriktade jag vid shufflebordet. Efter en riktigt trevlig eftermiddag så beslöt vi att vänta med golfen i ytterligare en dryg månad.

Ticket to Ride, San Francisco.
 

Hemma igen märkte jag att jag gått ganska mycket under dagen och inväntade bara att vår helgfirade vän och tandläkardottern skulle skuta sina jobb, så att vi kunde fira Alla Helgons Dag med att sätta i oss en massa vaniljhjärtan, då även han köpt fyra hjärtan. Det är hans med ett extra hjärta ovanpå och så fanns det även sylt inuti. En klar vinnare. De finns på bild i Dagens Rhiann. Vi avslutade samkvämet med två omgångar Ticket to Ride San Francisco. Ett ganska kul spel trots att det var enklare än de större Ticket to Ride.

Hur ska man få bort sittande sabotörer i fotboll?
 

Sedan blev det lite fotboll. Jag var mest intresserad att se hur det gick för Watford då de var på besök hos serieledande Burnley. Matchen visades på Viaplay. Väldigt länge såg det ut att räcka med Watfords enda mål. Men sedan vet jag att laget är totalt värdelöst på att knipa igen och i matchens sista spark så lyckades givetvis Burnley kvittera till 1-1. Trots att det var topplaget de mötte så känns det mer som om Watford tappade två poäng än att de vann ett.

Många andra hade glatt sig åt att Champions League satte igång med åttondelsfinalerna. Fast egentligen är ju de första matcherna bara en halv match, då lagen ska mötas igen. Varken Milan eller Tottenham har visat framfötterna i år och hemmaseger för Milan med 1-0 innebär att denna åttondel är öppen och kan gå hur som helst i andra matchen. Bayern Münchens bortaseger i Paris mot PSG med 1-0 verkar var avgjort till tyskarna. Hur mycket pengar och hur många världsstjärnor som pumpas in och köps så är inte PSG ett ämne för att kunna bli Europas bästa klubblag.

En helt annan sak när det gäller fotboll och som jag klagat på är vad alla som jag diskuterar fotboll med påstår är ett fruktansvärt irritationsmoment. Ingen jag talat med har sagt annat än att fotboll hade varit mycket trevligare om man kunde skapat en regel inom fotbollen som hade bestraffat alla de spelare som bara sätter sig ner på gräset, eller låtsas vara skadade efter en tackling för att efter någon minut resa sig upp och spela vidare. Finns det någon som tycker att det är okay att fotbollen måste stanna för att en spelare maskar och saboterar så hör gärna av er! Tyvärr anser ju experterna i TV att det är okay och kallar detta taktik. Usch och fy!

IDAG! ONSDAGEN DEN FEMTONDE FEBRUARI 2023.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång

Serbien
 

Serbien har funnits i olika historiska epoker och den 15 februari markerar början på den Serbiska revolutionen mot den Ottomanska ockupationen från år 1804. Detta är den nationaldag man valde då landet den 5 juni år 2006 blev en självständig republik.

NAMNSDAG:

Sigfrid
 

Namnsdagar den 14:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Sigfrid
1901–1985 – Sigfrid
1986–1992 – Sigfrid, Sigbritt och Sigbert (utgått)
1993–2000 – Sigfrid och Sigbritt (nu 10 januari)
Från 2001 – Sigfrid

TEMADAGAR:

Internationella barncancerdagen
 

Syftet med denna dag är att uppmärksamma cancerdrabbade barn och ungdomar världen över, sprida information om barncancer till allmänheten och att samla in pengar till barncancerforskning. Internationella barncancerdagen instiftades 2002 av International Confederation of Childhood Cancer Parent Organisations (ICCCPO), en internationell föräldraorganisation för barn med cancer.

 
Geléhallonens dag
 

Att geléhallon är en stor favorit bland svenskar råder inga tvivel om. Godiset äts gärna kring Alla hjärtans dag som infaller dagen innan Geléhallonets dag den 15 februari. Men det finns även en liknande variant utomlands. Geléhallon kallas på engelska för gumdrops och finns i regnbågens alla färger och med andra smaker än just hallon. Tidigare var det vanligt att godiset även kallades för jungfrubröst, detta på grund av sin runda form. Geléhallonen får sin fina röda färg av färgämnet karmin som finns i sköldlusen Dactylopius coccus costa. Lusen lever på kaktusar och används också till att färga tyger röda. Karmin eller karminsyra deklareras som E120. Geléhallonen uppskattas inte bara på hemmaplan. I december 2006 fick godiset följa med på en resa ut i rymden. Det var den svenska astronauten Christer Fuglesang som då bjöd sina rymdkollegor på några tyngdlösa geléhallon.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN FEMTONDE FEBRUARI 2023.

1891: Solnaklubben AIK bildas i Stockholm.
 

Den svenska Allmänna Idrottsklubben (AIK) grundas av några ungdomar på Biblioteksgatan 8 i Stockholm och ordförande blir initiativtagaren Isidor Behrens. Namnet antas, för att man har tänkt ägna sig åt alla möjliga olika sorters idrotter, till skillnad från de flesta andra idrottsklubbar, som bildas vid denna tid, som oftast är inriktade på en enda idrottsgren. 2015 var den Nordens största idrottsförening med över 16 000 medlemmar.

1995: Combat 18 lyckades sabotera en vänskapslandskamp.
 

Idag 1995 spelades en vänskapslandskamp på Lansdowne Road i Dublin mellan Irland och England. Den högerextremistiska fotbollshuliganorganisationen Combat 18 hade bildats 1992. De hade i stort sett lovat ställa till det under matchen, men tilläts komma in. De irländska myndigheterna hade tackat nej till den hjälp som polisen i England erbjudit för att kunna stoppa de värsta ledarna.
 
Då Irland gjorde 1-0 spårade det hela ur. De engelska huliganer började förstöra läktaren, och attackerade irländska fans på den nedre delen av läktaren vilket medförde att de engelska fansen slet upp betongklumpar samt bänkar och diverse bråte vilket kastades på de irländska fansen och på planen. Domaren avbröt matchen. Polisen lyckades hålla de irländska fans som ville attackera huliganerna från dem, tills insatsstyrkan kunde gå in och gripa dem. De visade sig senare vara just Combat 18. 50 personer skadade fick föras till sjukhus.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN FEMTONDE FEBRUARI 2023.

Sara DÄBRITZ blir 28 år.
 

Sara Ilonka DÄBRITZ är född 1995 i Amberg, Tyskland.
Mittfältare
33 U- och 93 A-landskamper för Tyskland (2010-).

Klubbar som spelare:

SpVgg Ebermannsdorf (2005-07),
JFG Vilstal (2007–10),
SpVgg SV Weiden (2011–12),
SC Freiburg (2012–15),
Bayern Munich (2015–19),
Paris Saint-Germain (2019–22),
Olympique Lyonnais (2022–)

Coen MOULIJN blev 73 år.
 

Coen MOULIJN var född 1937 i Rotterdam, Nederländerna och dog den 4:e januari 2011 i Rotterdam.
Mittfältare
38 A-landskamper för Nederländerna (1956-69).

Klubbar som spelare:
Moderklubb Xerxes och
1955 till 1972 spelade han 487 matcher och gjorde 84 mål för Feyenoord.
Han brukade kallas Mr Feyenoord.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv