10:e april

NAMNSDAG

Ingvar:
Mansnamnet Ingvar, även stavat Yngvar, är ett fornnordiskt namn som betyder "Ings krigare" där Ing möjligtvis är namnet på en fornnordisk gud.
 

Ingvor:
Kvinnonamnet Ingvor är ett fornnordiskt namn där Ing är namnet på en gud, samma som i Inge, Ingvar, Ingemund, Ingemar, Ingvald, Ingeborg och Ingolf. Vad andra delen av namnet, vor, betyder är oklart

VIP födda den 10:e april

Några andra som också är födda den 10:e april

1847 – 1911 Joseph Pulitzer,
 Amerikansk tidningsman. Han föddes i Ungern i en judisk familj och Pulitzerpriset är uppkallat efter honom.

1932 – 2015 Omar Sharif,
 Egyptisk skådespelare. Med Lawrence av Arabien nominerades till en Oscar för bästa manliga biroll.

1950 – Johan Torén,
 Svensk stuntman och TV-man. Som stuntman och stuntkoordinator har han medverkat i mängder av svenska filmer.

Några i musikens värld som är födda den 10:e april

1947 – Lena Maria Gårdenäs,
 Svensk sångerska och skådespelare. Hon den kvinnliga huvudrollen i Lasse Åbergs film Repmånad.

1979 – Sophie Ellis-Bextor,
 Engelsk sångerska och låtskrivare. I sin musik blandar hon pop och disco med influenser från 80-talets elektroniska musik.

Några kända personer som avled den 10:e april

1919 Emiliano Zapata dog 39 år gammal då han lurades till ett möte med militära trupper. Han red in på stadens torg där soldater placerats ut på de kringliggande husens tak och blev omedelbart nerskjuten. Han var en mexikansk ledare för indianböndernas kamp under den mexikanska revolutionen på 1910-talet.

1998 Francis Durbridge dog 85 år gammal i sitt hem av vad som kallas en naturlig död. Han var en brittisk deckarförfattare. Skapare av den populäre amatör-detektiven Paul Temple. På 60-talet gick i svensk TV en deckare kallad "Halsduken" som han skrev.

2010 Lech Kaczyński dog 60 år gammal i en flygkraschen i Smolensk, då en stor del av polska regeringen också omkom. Han var en polsk professor i juridik och Polens president från den 23 december 2005 och fram till sin död.

Today in history 10:e april

Några händelser som inträffat den 10:e april

1849
 

PATENT PÅ FJÄDERN I SÄKERHETSNÅLEN TAS.


  Den amerikanske uppfinnaren Walter Hunt får patent på fjädern i säkerhetsnålen, som gör att den inte ska lossna, vilket löser det problem man har haft med säkerhetsnålar sedan deras tillkomst omkring 2000 f.Kr.

1970
 

THE BEATLES ÄR OFFICIELLT SPLITTRAT.


  Den brittiske artisten Paul McCartney meddelar officiellt, att han samma dag lämnar popgruppen Beatles. Då det samtidigt officiellt meddelas, att John Lennon i hemlighet har lämnat gruppen redan i september året innan är gruppen därmed splittrad.

2010
 

EN POLSK DELEGATION DÖR I FLYGKRASCH.


  Flera polska regeringstjänstemän och politiker, däribland president Lech Kaczyński, och stora delar av Polens militärledning, omkommer då det polska regeringsflygplanet störtar i närheten av den ryska staden Smolensk. Den polska delegationen är på väg till Ryssland, för att tillsammans med den ryska regeringen, president Dmitrij Medvedev och premiärminister Vladimir Putin, högtidlighålla 70-årsminnet av Katynmassakern 1940.