• Boris dagliga blogg

Lördagen den 28:e januari 2023

NAMNSDAG:
Karl
Karla

TEMADAGAR:
Dataskyddsdagen
Konungens namnsdag

INTERNATIONELLA TEMADAGAR:
Daisy Day
Kazoo Day
Blueberry Pancake Day
International Lego Day

RUBRIKER.

Dalskugga.
Tydligen för lätt gruppspel för Sverige.
Ticket to Ride och Catan.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 28/1:
1900: Det Tyska fotbollsförbundet bildas.
1961: Denis Laws sex mål till ingen nytta.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 28/1:
Gianluigi BUFFON,
Jamie CARRAGHER,
Papa Bouba DIOUP.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN TJUGOSJUNDE JANUARI 2023.

Dalskugga.
 

Det var äldsta dotterns lediga fredag igår. Det var också hennes dopdag och då behövdes ett nytt dopljus. Förmiddagspromenaden med hundarna gick således till Fosie kyrka och tillbaka igen. Elvakaffet blev något försenat. Men efter det så behövdes några saker på Rusta och Biltema. Hustrun och jag begav oss dit. Hemma igen så var det dags att besöka ICA Maxi då yngsta dottern skulle komma hem och jag var tvungen att fixa hennes bröd. Jag fixade även middag. Men igår var det bara till hundarna. Pasta och stekt nötkött och kycklingfilé.

Sedan använde jag eftermiddagen till att läsa ut Viveca Stens andra deckare i serien Åremorden. Den var faktiskt riktigt bra. Dalskugga hette den och trean fick jag i julklapp då den fanns att köpa av en jultidningsförsäljare. Så det blir troligen Botgöraren som blir min nästa bok.

Tydligen för lätt gruppspel för Sverige.
 

Yngsta dottern kom hem och sedan väntade vi på en annan av döttrarnas vänner innan det blev tacofredag. Då yngsta dottern gick sedan igenom vad som skulle flyttas till Jönköping i stället för vårt nya hus i Åkarp så blev det lite TV-tittande. Jag såg då Danmark ganska hyfsat enkelt manövrerade ut Spanien. Sedan blev det På Spåret och där manövrerade jag ut de tävlande. Slutligen manövrerade Frankrike tämligen enkelt ut Sverige ur handbolls-VM. Jag var med tills första halvlek tog slut. Då fann jag inte matchen intressant längre. Fyra måls underläge blev till fem innan matchen var över. Så Sverige hade nog alldeles för enkelt gruppspel. Nu blir det bronsmatch mot Spanien. Danmark ser jag som favorit till att ta sitt tredje raka VM.

Ticket to Ride och Catan.
 

Att jag svek VM-handbollen berodde att vår gäst, yngsta dotterns belgare och äldsta dottern hade plockat fram Ticket to Ride, Japan. Det blev en ganska ojämn kamp där gästerna vann överlägset och jag och dottern hamnade ungefär lika långt bakom. Nästa spel togs fram och det var Catan. Här handlar det om att placera sina byar rätt och sedan ha väldigt mycket tur med tärningen. Det spelet går ut på att först nå till tio poäng. Märkligt nog så var det jag som gjorde detta. Så kvällen slutade ganska trevligt för min del. Det brukar vara tyst i huset då jag har TV att titta på fram mot halvtvå innan jag går till sängs, men igår höll döttrarna låda och väntade ut mig. När de gick till sängs har jag ingen aning om, men det fanns en del inplanerat till idag så vi får väl se hur dags de är pigga?

IDAG: LÖRDAGEN DEN TJUGOÅTTONDE JANUARI 2023.

NAMNSDAG:

Karl
Karla

 

Namnsdagar den 28:e januari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Carolus Magnus (till minne av den frankiske kungen Karl den store) och Karl
1901–1985 – Karl
1986–1992 – Karl, Karla och Kally (utgått)
1993–2000 – Karl och Karla
Från 2001 – Karl och Karla

TEMADAGAR:

Dataskyddsdagen
 

Idag är det den 28 januari och vi firar vi den internationella dataskyddsdagen. Det är en betydelsefull dag för att uppmärksamma rätten till allas skydd för personuppgifter. För dig som enskild innebär det en rad rättigheter för att skydda bland annat ditt privatliv.
Det är ibland lätt att glömma bort att dataskydd tillhör de mänskliga rättigheterna. Därför uppmärksammas varje år den internationella dataskyddsdagen i syfte att påminna om det men också för att lyfta hur viktigt det är med skydd för våra personuppgifter och vår personliga integritet.
Den internationella dataskyddsdagen har uppmärksammats sedan 2006 då Europarådet valde att den 28 januari skulle utses till årlig dataskyddsdag. Det var nämligen den 28 januari 1981 som Europarådets konvention om skydd för enskilda vid automatisk databehandling av personuppgifter antogs.


Konungens namnsdag
 

Dagen firas genom att hissa den svenska flaggan då det är en allmän flaggdag i Sverige.

INTERNATIONELLA  TEMADAGAR:

Data Privacy Day (Dataskyddsdagen) är också internationell, men det finns några till som jag gärna slår ett slag för.

Daisy Day blir på svenska Tusenskönadagen. Denna växt har spårats så långt tillbaka som till antika Egypten. Där odlades den enbart för sin skönhet. Det finns över 20 000 olika arter av blomman. I vårt land känns det kanske mer rätt att vänta några månader innan man firar denna dag. 

Kazoo Day. Detta instrument skapades i USA i mitten av 1800-talet. Det hade ett genomslag på 1960-talet och är ett instrument som alla kan spela. En enklare variant är att spela på kam. 
 

Blueberry Pancake Day. Blåbärspannkakans dag är alltid en trevlig dag och ganska enkel att fira. 
 

International Lego Day. Det danska företaget Lego A/S, som sedan grundandet 1932 har tillverkat och sålt träleksaker, får patent på byggklossar i plast idag 1958. Då känns det naturligt att det är internationella LEGO dagen idag.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TJUGOÅTTONDE JANUARI.

1900 Det ska bli fotboll i Tyskland.
 

Representanter för 86 olika tyska klubbar hade idag 1900 samlats i Leipzig för att bilda det Tyska Fotbollsförbundet. Det har visat sig bli ett av världens bästa fotbollsförbund med fyra världsmästartitlar och en av världens mest framstående fotbollsligor.

Allt startade egentligen i Dresden 1874. Då bildades första tyska fotbollsklubben. Det hörs på namnet av denna klubb vilka det var som tog initiativet att starta med fotboll i Tyskland och att bilda en fotbollsförening. Klubben hette Dresden English Football Club, och detta var alltså det tyska namnet på klubben.

1961 Sex mål av Law räckte inte till seger.
 

Manchester City var idag 1961 på Kenilworth Road för att möta Luton Town i FA-cupens fjärde omgång. Denis Law hade en fantastisk dag och gjorde sex mål för sitt Manchester City. Motståndarna gjorde två mål. I den 69:e minuten stod det 6-2 till City då domaren ansåg att planen var alldeles för vattensjuk för att det skulle gå att spela klart matchen. Den bröts och resultatet nollställdes då man spelade om hela matchen den 1:a februari. Då lyckades Denis Law bara göra ett mål. Luton gjorde tre och slog ut Manchester City med 3-1. 

De sex mål som Denis Law gjorde i match ett ströks ur statistiken. Hade de stått kvar hade Law varit den spelare som gjort flest mål i FA-cupens historia. Nu slutade han på 41 mål och passerades av Ian Rush som kom upp i 44 mål. Fast egentligen gjorde alltså Denis Law 47 mål.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TJUGOÅTTONDE JANUARI.

Gianluigi BUFFON blir 45 år.
 

Gianluigi BUFFON är född 1978 i Carrara, Italien.
Målvakt
24 U- och 176 A-landskamper för Italien (1993-2018).

Klubbar som spelare:
Parma (1995-2001),
Juventus (2001-18),
Paris Saint-Germain (2018-19),
Juventus igen (2019-21),
Parma (2021-).

Han är en av de hittills 18 spelarna i världen som gjort över 1000 matcher som fotbollsproffs.
Han är med 176 landskamper Italiens meste landslagsman genom tiderna. Han har blivit utsedd till Serie A:s bästa målvakt tolv gånger, världens bästa målvakt fem gånger, och kom med i FIFA:s All Star Team efter att ha vunnit VM med Italien 2006.

Jamie CARRAGHER blir 45 år.
 

James Lee Duncan "Jamie" CARRAGHER är född i 1978 i Bootle, Liverpool.
Försvarare
31 U- och 38 A-landskamper för England (1996-2010).

Klubb som spelare:
Liverpool (1988-2013)

Det blev 737 matcher och 5 mål totalt innan han lade skorna på hyllan.
Efter Ian Callaghan är han den som spelat flest matcher för Liverpool, och 27 matcher fler än Gerrard.
Ganska fantastiskt med tanke på att både Jamie och hans far var Everton-supportrar.

Papa Bouba DIOP blev 42 år.
 

Papa Bouba DIOP född 1978 i Rufisque, Senegal, och dog den 29:e november 2020 i Paris. Efter att han drabbats av ALS. (Samma sjukdom som Börje Salming dog av.)
Försvarare/mittfältare
63 A-landskamper för Senegal (2001-08).

Klubbar som spelare:
Ndeffann Saltigue (1994-95),
ASC Diaraf (1995-99),
Vevey (1999-2000),
Neuchâtel Xamax (2000-01),
Grasshoppers (2001-02),
Lens (2002-04),
Fulham (2004-07),
Portsmouth (2007-10),
AEK Aten (2010-11),
West Ham United (2011-12),
Birmingham City (2012-13).

Han är kanske mest känd för att ha gjort det första målet i VM 2002 mot Frankrike, vilket slutade i en 1-0-förlust för de dåvarande världsmästarna och slutligen deras chockerande utslagning från turneringen, i vilken Senegal nådde kvartsfinalerna.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN SKÖN WEEKEND!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv