2:a juli

NAMNSDAG

Rosa:
Rosa, kvinnonamn av latinskt ursprung med betydelsen ros. 

Rosita:
Kvinnonamnet Rosita är från spanskan, och betyder Lilla Rosa, som kan tolkas "liten ros".

VIP födda den 2:a juli

Några andra som också är födda den 2:a juli

1925 – 1961 Patrice Lumumba,
Kongolesisk politiker. Vid självständigheten år 1960 blev han landets förste premiärminister.

1956 – Jerry Hall,
Amerikansk fotomodell. Efter ett förhållande med Bryan Ferry träffade hon Mick Jagger i Rolling Stones. De gifte sig 1990 och skilde sig 1999.

Några i musikens värld som är födda den 2:a juli

1949 – Roy Bittan,
Amerikansk musiker. Han är pianist i Bruce Springsteens E Street Band som han började att spela med 1974.    ¤  Jungleland

1950 – Duncan Mackay,
Brittisk kompositör, sångare och keyboardspelare. Han var med och bildade bandet Cockney Rebel på 1970-talet.   

Några kända personer som avled den 2:a juli

1937  Amelia Earhart dog 40 år gammal då hon försvann under en jorden-runt-flygning. Hon var en amerikansk pilot som blev berömd genom en rad djärva långflygningar och verkade för att kvinnor skulle ges samma möjligheter som män att utbilda sig inom flyget.

1961  Ernest Hemingway dog 61 år gammal genom att skjuta sig själv med hagelgevär. Han var en amerikansk författare och journalist. Han debuterade 1925 och erhöll Nobelpriset i litteratur 1954.

1994  Andrés Escobar dog 27 år gammal då han sköts ihjäl med sex revolverskott utanför en bar i en förort till staden Medellín, efter att ha gjort ett självmål för Colombia i fotbolls-VM 1994 i USA. Han var en colombiansk fotbollsspelare.

1997  James Stewart dog 89 år gammal av lungemboli som är proppar i artärer eller artärgrenar i lungan. Han var en amerikansk skådespelare, under andra världskriget var han även pilot i flygvapnet. Han medverkade i mer än 100 filmer och TV-produktioner.

1999  Mario Puzo dog 78 år gammal av hjärtproblem. Han var en amerikansk författare. Han mest kända bok är "Gudfadern" som han också hjälpte Francis Ford Coppolamed att skriva manus till då man filmade boken. 

2007  Git Gay dog 85 år gammal efter att ha hittats livlös i sitt hem i Malmö. Hon var en svensk revyartist, skådespelare och sångerska. Från 1960-talet och framåt känd som svenskt nöjeslivs ledande primadonna. Riktia namn var Birgit Agda Carp, född Holmberg

2013  Bengt Hallberg dog 80 år gammal av hjärtsvikt. Han var en svensk pianist och kompositör och en av Sveriges ledande jazzmusiker genom tiderna.

Today in history 2:a juli

Några händelser som inträffat den 2:a juli

1900
 

FÖRSTA ZEPPELINAREN FLYGER.


  Den tyske greven och uppfinnaren Ferdinand von Zeppelin, som har ägnat hela 1890-talet åt att konstruera styrbara luftskepp, genomför den första uppstigningen med ett dylikt luftskepp, som efter honom själv kommer att kallas zeppelinare. Uppstigningen sker över Bodensjön vid Tysklands sydgräns mot Schweiz och Österrike och under de 17 minuter den varar tillryggalägger skeppet en sträcka på nästan 6 kilometer och når upp till 410 meters höjd. Det blir dock skadat vid landningen och provflygningen visar på flera brister i konstruktionen, som man sedan försöker åtgärda. Zeppelinarna får sedan sin storhetstid i slutet av 1920- och början av 1930-talen, men efter Hindenburgolyckan 1937 försvinner de snabbt och blir även utkonkurrerade av vanliga flygplan.

1937
 

AMELIA EARHART FÖRSVINNER.


  Den amerikanska kvinnliga flygpionjären Amelia Earhart försvinner spårlöst nära Howlandön i Stilla havet, då hon är i färd med att försöka genomföra en jordenruntflygning vid ekvatorn. Hon och hennes andrepilot har varit i luften i 20 timmar (mot beräknade 18) och börjar få slut på bränsle, när fartyget Itasca utanför ön förlorar radiokontakten med henne. Trots att intensiva försök att hitta hennes havererade flygplan inleds dagen därpå lyckas man under de två veckor sökningarna pågår inte hitta det och det är försvunnet än idag (2019).

1994

 

ESCOBAR MÖRDAS FÖR ETT SJÄLVMÅL I VM.


 Den colombianske fotbollsspelaren Andrés Escobar blir mördad genom att Humberto Muñoz skjuter honom med sex revolverskott utanför en bar i en förort till staden Medellín. Enligt Escobars flickvän Pamela Cascardo ropar mördaren ”¡Gol!” (”Mål!”) för varje skott och mordet är därför troligen en bestraffning för det faktum att Escobar den 22 juni har råkat göra självmål under en match mot USA i årets fotbolls-VM, vilket har lett till att Colombia har blivit utslaget i gruppspelet. Man vet dock inte om mördaren är anlitad av något av de spelsyndikat, som har satsat stora pengar på att Colombia skulle vinna matchen. Mördaren döms sedermera till 43 års fängelse, men släpps 2005.