• Boris dagliga blogg

Måndagen den 4:e mars 2019

Vasaloppet sjönk lågt i min uppskattning.
Damerna hade den riktiga vinnaren.

Skid-VM Norge, Norge och Norge. Lite enfaldigt!
Ingen lycka för Brendan, Gudskelov!
Ingen lycka för Scott, men det var mer väntat.
Jag tror Premier League avgjordes igår!


FOTBOLLSHISTORIA:
1933: Arsenals röda tröja med vita ärmar ser dagens ljus.
1967: Första Ligacup-finalen på Wembley.
1995: United sätter Premier Leaguerekord.

Landon, Omar, Ariel, Joey, Kenny, Tommy.

DAGENS TRÖJA

DAGENS TRÖJA blir givetvis en Watfordtröja. Det är ju mitt ena lag i Premier League så när de vinner är det läger att dra på sig en gul tröja. Igår var det ju en tuff hemmamatch mot Leicester City som skaffat sig Brendan Rodgers som ny manager. Men det var ingte lika lätt för honom att vinna i Premier League som med Celtic i Skottland. 2-1 vann Watford med.

Vasaloppet sjönk lågt i min uppskattning.
 

Det var 140 kilometer skidor igår. 50 i VM och 90 mellan Sälen och Mora. Det lustiga med mätsättet är att vi i Sverige brukar säga fem-milen i VM och nio mil för Vasaloppet, men det är bara vi i Sverige som har och använder måttenheten mil. Så för att vara intenationell håller jag mig till kilometer. Först såg jag Vasaloppet jag normalt sett inte brukar och som jag aldrig kommer att se mer. Detta trodde jag var en prestigetävling och en individuellt prestation som utsåg segraren, men tiderna förändras. Vasloppen handlar om en typ av skidmaffia som fixar segraren. Det värsta med detta är att skidexperten Anders Blomquist sitter och säger att det var ett genialt drag av en drös gula åkare som ser till att Tore Björset Berdal kan åka ifrån medan fem sex man lägger sig i de två spår som finns och ”stoppar” alla övriga att åka ifatt. Det snackades tidigare om att man inte fick ha draghjälp, typ hare som i löpning för det var fusk. Men det sätt som 2019 års lopp avgjordes på tycker jag är stort fusk. Det liknar proffscyklingen där det finns en stjärna och alla andra i stallet ska se till att han ska vinna.

Damerna hade den riktiga vinnaren.
 

Nej, för mig fanns det bara en riktig segrare i Vasaloppen. Det var Britta Johansson Norgren vann ärligt bland damerna. Det fanns en tid då jag med mina kompisar satt och tyckte att man borde åka Vasaloppen någon gång. Fast anmälningslistan är fyll på några minuter då anmälningarna ska in. Det är tydligen lättare att få en Bruce Springsteenbiljett än en start i Vasaloppet. Fast när man pratar med vänner eller ser vilka som åkt Vasaloppen så känner jag mig mer unik då jag säger att jag har INTE åkt Vasaloppet än om jag skulle ha gjort det.
 

Skid-VM Norge, Norge och Norge. Lite enfaldigt!


Det blev en koll på 50 kilometer fristil i skid-VM också. Det var avslutningsdagen. Om en vecka startar skidskytte-VM och för några veckoer sedan gick Alpina VM. Här tycker jag att alla dessa skidförbund borde kunna slå sig samman och anordna ett gemensamt VM. Men tillbaka till Österrike. På avslutningsdagen avgjordes den 22:a skidgrenen. Då hade Norge vunnit tolv, Tyskland sex (backhoppning och Nordisk kombination), Sverige två och Polen ett i backhoppning. Men igår var det skidor och då var det så klart att Norge tog sin trettonde guldmedalj. Hans Christer Holund var överlägsen, sedan bröt en ryss sig in innan nästa två norrmän spurtade om bronset. De svenska herrarna har inte gjort något större väsen av sig så Calle Halfvarssons sjätte plats var ju bra. Speciellt med tanke på att han efter stafetten inte skulle åka 50 kilometern. Alltså inte de bästa förutsättningarna att försöka ta medalj.
 

Ingen lycka för Brendan, Gudskelov!


Matchen Watford mot Leicester startade samtidigt som skidorna från VM så det var fotboll på TV och skidor på datorn. Watford är ju ett av mina lag så jag tyckte inte att Brendan Rodgern skulle få någon bra start i Leicester City. Det fick han inte heller. Trots att Troy Deeney var någob centimeter offside så godkändes hans 1-0 efter fem minuter. Sedan hände inte mycket mer än att min dotter tyckte att det var dags för en promenad med hundarna. Det ansåg jag vara nyttigare än fotboll. Vid hemkomsten var matchen över och Watford hade vunnit med 2-1. Fast det var tydligen på ”Fergie Time” som avgörandet kom.
 

Ingen lycka för Scott, men det var mer väntat.


Även match två hade en ny manager. Scott Parker som fått ta över Fulham som säsongens tredje manager. Hanska väl inte hinnas sparkas då det bara är tio matcher kvar. Han hade samma deburresultat som Brendan Rodgers. Nämligen förlust med 1-2. Fast Fulham mötte kanske ett lite bättre lag än Leicester. Det var Chelsea som stod för motståndet och Kepa var tillbaka i målet. Sarri sög på sina fimpar och det  var inte speciellt övertygande spel från Chelsea. Fulham var nästan lika bra statistiskt sett, men de kommer säkert att trilla ner efter tio matcher.
 

Jag tror Premier League avgjordes igår!


Avslutningsvis var det gårdagens så kallade toppmatch. Det handlade om Merseyside derby, Everton mot Liverpool. De sjutton senaste mötena hade gått utan att Everton lyckats vinna så det var inte så stor chans för en Evertonvinst igår heller om man tänker på lagens placering i tabellen. Toppmatch och höga förväntningar blir i nio fall av tio 0-0, antiklimax och för mig en besvikelse. En fotbollsmatch utan mål är för mig som en boxningsmatch där ingen boxare slår något slag mot sin motståndare. Nåja, det var trots det fart och fläkt och två försvar som var skyhögt bättre än anfallarna. 0-0 och jag vill påstå att detta var matchen som avgjorde Premier League 2018-19. Liverpool har för tunn trupp för att kunna ge sig i slag mot Manchester City. Så tyvärr Liverpool! Det var kul så länge det varade. Bättre lycka 2019-20!

FOTBOLLSHISTORIA från den 4:e mars.

1933: Arsenal presenterar en ny tröja.

En ny tröja presenterades idag 1933 på Highbury. Det handlade om Arsenal. från sina då traditionella helröda tröjor bytte de till de numera välkända röda skjortorna med vita ärmar. Det var managern Herbert Chapman - som var känd som en stor innovatör – som beordrade förändringen, eftersom han ansåg att de vita ärmarna skulle göra det lättare för hans spelare att hitta varandra på planen. Den logiken verkar inte fungera med en gång. Sista matchen i den gamla helröda Arsenaltröjan vann de över Blackburn med 8-0 på Highbury, men i sin första match i den nya tröjan - också i Highbury - förlorade Arsenal med 0-1 till Liverpool!

1967: Första Engelska Liga-cup-finalen på Wembley.


Den Engelska Ligacupen startade 1961 får alla lag som spelade i de fyr högsta proffsligorna i England. Denna cupturnering avslutades med en final över två matcher; hemma- och bortamöte. Idag 1967 var första gången som man ändrade på finalerna. Det blev endast en finalmatch och den skulle gå på nationalarenan Wembley. Dagens final spelades mellan division tre-laget Queens Park Rangers och division ett-laget West Bromwich. Det var lätt att räkna ut vilka som var favoriter, och då de ledde med 2-0 i paus var segern så gott som i hamn. Men QPR kom tillbaka och gjorde tre mål i andra halvlek. Med 3-2 skapade de sensation och skrev in sig i historieböckerna som det första laget som vunnit en Ligacupfinal på Wembley.

1995 rekord i Premier League

Idag 1995 spelades Premier League-matchen Manchester United mot Ipswich. Riktigt bra gick det för Andy Cole. Han gjorde fem mål. Alan Shearer, Jermain Defoe, och Dimitar Berbatov har sedan dess också lyckats göra fem mål i en match. Däremot har ingen match i Premier League vunnits med mer än 9-0. Detta rekord är Manchester Uniteds och står sig fortfarande.

Målen i 9-0 segern för United

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 4:e mars.

Landon DONOVAN blir 37 år

Landon Timothy DONOVAN är född 1982 i Ontario, Kalifornien, USA
Mittfältare/Anfallare
60 U- och 157 A-landskamper för USA.

Klubbar som spelare:
IMG Soccer Academy (1999),
Bayer Leverkusen (1999-2005),
San Jose Earthquakes (2001-04 lån),
Los Angeles Galaxy (2004-12),
Bayern München (2009 lån),
Everton (2010 lån),
Everton igen (2012 lån),
León (2018),
San Diego Sockers (2019- indoor)

Donovan gjorde 57 mål på 157 matcher för USA:s herrlandslag i fotboll och utsågs 2015 till USA:s främsta fotbollsspelare genom tiderna av tidningen The Guardian.

Omar BRAVO blir 39 år

Omar BRAVO Tordecillas är född 1980 i Los Mochis, Sinaloa, Mexiko.
Anfallare
3 OS- och 66 A-landskamper för Mexiko.

Klubbar som spelare:
Guadalajara (2001–08),
Deportivo La Coruña (2008–09),
Tigres UANL (2009 lån),
Guadalajara igen(2009–10),
Sporting Kansas City (2011),
Cruz Azul (2012–13),
Atlas (2013 lån),
Guadalajara åter igen(2013–17),
North Carolina (2016 lån),
Phoenix Rising (2017 lån).

Ariel ORTEGA blir 45 år

Ariel Arnaldo ORTEGA är född 1974 i Ledesma, Jujuy, Argentina
Mittfältare/Anfallare
87 A-landskamper för Argentina.

Klubbar som spelare:
Atlético Ledesma (1987-90),
River Plate (1991–96),
Valencia (1997–98),
Sampdoria (1998–99),
Parma (1999–2000),
River Plate (2000–02),
Fenerbahçe (2002–03),
Newell's Old Boys (2004–06),
River Plate (2006–12),
Independiente (2008–09 lån),
All Boys (2011 lån),
Def. Belgrano (2011-12 lån)

1994 gjorde han VM-debut mot Grekland som inhoppare för Maradona. Därefter har han deltagit i Argentinas landslag under VM-slutspelen 1994, 1998 och 2002. Ortega fanns även med i landslaget under OS 1996 i Atlanta där Argentina vann silvermedaljen.

Joey JONES blir 64 år

Joseph Patrick "Joey" JONES född 1955 i Llandudno, Wales
Försvarare
4 U- och 72 A-landskamper för Wales

Klubbar som spelare:
Wrexham (1971-75),
Liverpool (1975-78),
Wrexham igen (1971-75),
Chelsea (1982-85),
Huddersfield Town (1985-87),
Wrexham åter en gång (1987-92). 

Lag som tränare:
Wrexham (2001).

2005 blev han även framröstad som den största spelaren någonsin i Wrexham av BBC:s tittare. Även i Liverpool var Jones uppskattad, och han hamnade på 63:e plats när över 100,000 fans fick rösta om den bästa Liverpoolspelaren i historien.

Kenny DALGLISH blir 68 år

Sir Kenneth Mathieson "Kenny" DALGLISH är född 1951 i Dalmarnock, Glasgow, Skottland.
Anfallare
102 landskamper för Skottland.

Klubbar som spelare:
Cumbernauld United (1967-68),
Celtic (1968-77),
Liverpool (1977-90).  

Lag som tränare
Liverpool (1985-91 spelande till 1990),
Blackburn Rovers (1991-95),
Newcastle United (1997-98),
Celtic (2000),
Liverpool igen (2011-12).

Som spelare med Liverpool vann han ligan sex gånger och Mästarcupen (Champions League) tre gånger; 1977–78, 1980–81, 1983–84.

Tommy SVENSSON blir 74 år

Tommy SVENSSON är född 1945 i Växjö.
Mittfältare
40 landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare:
Östers IF (1964-71),
Standard Liège (1971-73),
Östers IF igen (1973-77). 

Lag som tränare:
Östers IF (1974-84 spelande till 1977),
Tromsø IL (1988-90),
Sveriges landslag (1991-97),där han ”grävde” brons i USA.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln