• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 24:e februari 2021

Ett år sedan fotbollen ställde in. Varför släppa på publik i sista Premier Leagueomgången? Klar varning uteblev då den upptäcktes efter VAR-koll. Champions League inte löngre rättvis.

FOTBOLLSHISTORIA:
1910: Grattis MFF på 111-årsdagen
1993: No more Bobby Moore
2004: Dagen då Edu gjorde tre mål men inte hat trick.
2004: 141 sekunder, det snabbaste hat tricket.

FÖDDA:
Clyde, Denis.

DAGENS TRÖJA.

IDAG: ONSDAGEN DEN 24/2 2021.

NATIONALDAG:
Estland

För drygt år sedan, mellan 1917 och 1920, var estniska folket fullt upptagna i en frihetskamp mot det ryska imperiet. Den mest betydelsefulla dagen var 24 februari 1918, då Estland förklarade sig självständigt och är en dag som sedan dess firas som nationaldag.
 

TEMADAGDAG:
Sverigefinnarnas dag

Sverigefinnarnas dag firas på folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag den 24 februari. Dagen började firas 2011 och från och med 2013 finns den som en officiell dag i den svenska almanackan. Sverigefinnar utgör den största nationella minoriteten i Sverige och dagen ska synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet.
 

TEMADAGDAG:
Internationella EBM-dagen

Förkortningen står för Electronic Body Music, vilket är ett musikaliskt uttryck för en speciell stil. Uttrycket myntades 1978 och användes sedan i allt större utsträckning under 80-talet inom stilen industry/dance. Stora band under denna stils var exempelvis Kraftwerk, DAF och Front 242. Dagen är vald efter den belgiska gruppen Front 242 (24/2).
 

NAMNSDAGAR:
Mattias och Mats

Mats infördes på dagens datum 1986 och har funnits där sedan dess.
Mattias har funnits på dagens datum sedan gammalt, till minne av en av Jesu lärjungar (Matteus), och har inte flyttats.
Skottdagen har också legat på dagens datum. Fram till 1996 lades skottdagen in denna dag vart fjärde år, vilket innebar, att namnsdagarna 24-28 februari då försköts till 25-29 februari. Sedan år 2000 har skottdagen dock flyttats till 29 februari.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN 23/2 2021.

Ett år sedan fotbollen ställde in.
 

Det var en ”tung” dag igår. Huvudvärken visste inte riktigt om den skulle slå till eller inte. Sedan gällde det att springa ut och in med lillhunden så att den ska börja lära sig att det är ganska svinigt att pinka inne. Fast givetvis hann jag fixa till dagens bloggsida. Där plockar jag givetvis in fotbollshistoria och födelsedagar från förra årets bloggsida. Då ögnar jag givetvis igenom historien från exakt ett år sedan. Då ställde man in Serie A i Italien för att det utbrutit Cvid-19 bland många av lagens spelare. Sedan dess var mycket av fotbollen inställd fram till hösten.
 

Varför släppa på publik i sista Premier Leagueomgången?


Spelet har ju av det stora inflytandet av pengar tvingats igång sedan läng, men publiken är på grund av pandemin fortfarande förbjudna på arenorna. Fast i gårdagens tidning så planerar man än en gång att släppa på publik. Än en gång i England. De testade i vissa områden med att släppa på upp till 2 000 personer. Detta togs givetvis bort då smittorisken ökade igen. Men den 17:e maj har man från myndigheterna sagt att det ska släppas in supportrar igen. Det känns totalt onödigt då det bara spelas en omgång av Premier League efter detta datum. Då kunde man lika bra väntat till efter sommaren.
 

Klar varning uteblev då den upptäcktes efter VAR-koll.


Men det var ju ett par matcher igår som man kunde följa om man ville. Jag hade korta sittningar framför fotbollen. Mest tid fick Leeds mot Southampton. Southampton låg i topp i början av säsongen, men nu har det gått verkligen uselt. Det fortsatte så igår då de förlorade med 3-0 mot Leeds. En märklig situation uppstod i första halvlek då Southampton fick straff av domaren. Fast vid VAR-kollen så upptäckte alla domare att Tella i Southampton filmade sig till straffen och inte blev fälld som domaren först trodde. Alltså annullerades straffen fullständigt rätt. Däremot finns det en vansinnigregel som säger att man inte kan använda VAR för att ge gula kort. Ett tydligare gult kort för filmning än det Tella gjorde finns inte, men det blev inte någon varning då det hade upptäckts under VAR-koll.
 

Champions League inte löngre rättvis.


Champions League fortsatte med åttondelarna som totalt obegripligt spelas i dubbelmöten trots att matcherna inte ens spelas på allas hemmaplaner. Engelska lagen spelar sina bortamatcher i Ungern. Men ”hemmalaget” tvingas också spela i Ungern. Allt på grund av nationella regler olika stater i Europa har för att dämpa smittorisken i pandemin. Alltså finner jag Champions League ganska orättvis och egentligen är det bara kommande final som kan vara intressant och rättvis. Enkelmöte hade räckt och då hade Chelsea och Bayern München varit vidare efter matcherna igår.

FOTBOLLSHISTORIA från den 24:e februari.

1910 MFF bildas

Klubben uppstod som ett kommunalt initiativ 1905 för att uppmuntra ungdomar i Malmö att spela organiserad fotboll. Ett av ungdomslagen, Bollklubben Idrott, även känt som BK Idrott, var en föregångare till Malmö FF. BK Idrott gick ihop med IFK Malmö i deras nyskapade fotbollsavdelning 1909, men lämnade rätt snabbt på grund av problem mellan de två klubbarna. Den 24 februari 1910 grundade de 19 medlemmarna i BK Idrott, Malmö FF. Den första ordföranden i klubben var Werner Mårtensson.

FOTBOLLSHISTORIA från den 24:e februari.

1993 Bobby Moore no more

Bobby Moore med Jules Rimet Cup efter VM-segern 1966. Bobby Moore med Jules Rimet Cup efter VM-segern 1966.

Idag 1993 avled Bobby Moore i cancer. Han blev 51 år och räknas som en av Englands legendariska spelare. Mycket av detta kan tillskrivas att han var lagkapten under enda VM som England vunnit. Han spelade större delen av karriären i West Ham men även över 100 matcher i Fulham. Efter lite spel i USA avslutade han sin karriär som spelare i: Hör och häpna, danska Herning Fremad, som nu heter FC Mittjylland.

FOTBOLLSHISTORIA från den 24:e februari.

2004 Celta Vigo – Arsenal 2-3

Idag 2004 spelade Arsenal en Champions Leaguematch i Spanien. Det fanns lite historia i matchen. Den minst överraskande var att svensken Anders Frisk dömde. Lite märkligare var att det var första gången Arsenal under Arsene Wenger vann i Spanien mot ett spanskt lag. Det märkligaste var att Edu gjorde de tre första målen utan att det var ett hat trick. Det var nämligen Celta Vigos Edu, Luís Eduardo Schmidt, som gjorde kvitteringen till 1-1 medan Arsenals tvåmålsskytt var Edu, Eduardo César Daude Gaspar. Så kan det vara med brasilianska spelare då inte smeknamnen räcker till.

FOTBOLLSHISTORIA från den 24:e februari.

2004 rekord hat trick
 

Idag 2004 spelade Bournemouth hemma mot Wrexham. Det såg bra ut då de ledde med 3-0 då managern tyckte att James Hayter kunde få vara med de sista minuterna. Han byttes in i 84:e minuten. Fyra minuter senare var ställningen 6-0. Hayter hade då gjort ett äkta hat trick på bara 141 sekunder. Det är tidernas hat trick rekord i en högre liga.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 24:e februari.

Clyde BEST blir 70 år

Clyde Cyril BEST är född 1951 i Somerset, Bermuda
Anfallare
2 A-landskamper för Bermuda (1968).

Klubbar som spelare:
Somerset Trojans (junior)
West Ham United (1968–76),
Tampa Bay Rowdies (1975 lån),
Tampa Bay Rowdies (1976 indoor),
Tampa Bay Rowdies (1976),
Portland Timbers (1977–81),
Feyenoord (1977–78),
Cleveland Force (1979–80 indoor),
Portland Timbers igen (1980–81 indoor),
Toronto Blizzard (1981–82),
Toronto Blizzard (1981–82 indoor),
Los Angeles Lazers (1982–84 indoor).

Lag som tränare:
Bermudas landslag (1997-99).

Clyde har blivit känd som den allra första färgade fotbollsspelaren i den engelska förstaligan, och det så sent som 1968.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 24:e februari.

Denis LAW blir 81 år

Denis LAW är född 1940 i Aberdeen, Skottland
Anfallare
3 U- och 55 A-landskamper för Skottland (1958-74).

Klubbar som spelare:
Huddersfield Town (1956-60),
Manchester City (1960-61),
Torino (1961-62),
Manchester United (1962-73),
Manchester City igen (1973-74).

Denis Law var en av Storbritanniens bästa anfallare under 1960-talet. Större delen av sin karriär tillbringade han i Manchester United, där han tillsammans med George Best och Bobby Charlton var en av de mest omtalade spelarna i Europa.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv