• Boris dagliga blogg

Måndagen den 4:e januari 2021

Punktskriftens Dag, Julfest eller kramas efter mål, vad är skillnaden? PSG ny tränare, Premier League och Jurassic Park III.

FOTBOLLSHISTORIA:
1909: Spanska fotbollsförbundet bildas.
2005: Ett bevis på att målkameran behövs i fotboll.

FÖDDA:
Toni, James, Joël.

DAGENS TRÖJA.

Jag kom på att jag bara använt denna tröja en enda gång tidigare. Så vad passar bättre än att dra den på mig igen dagen efter att Manchester City spelade ut Chelsea på Stamford Bridge och vann me 3-1.

IDAG: MÅNDAGEN DEN 4/1 2021.

Det är nästan någon eller några temadagar varje dag under året. Den 4:e januari 1809 föddes Louis Braille i Coupvray nära Paris. Han var sedan tidig ålder med i sin fars sadelmakeri och då Louis var tre år inträffade där en olycka som gjorde honom blind. Då han var 10 år sattes han i en blindskola i Paris. Vid 14 års ålder dog hans föräldrar i en epidemi. Louis kom så småningom att bli lärare i en blindskola. Där fanns upphöjda bokstäver som skulle vara till hjälp då blinda skulle ”läsa”. De var ganska svåra att förstå sig på, så Louis utvecklade en egen blindskrift. Den bestod av sex punkter som på olika sätt kunde kombineras till bokstäver. Dessa kom att kallas ”Punktskrift” eller ”Brailleskrift”. Hans uppfinning slog inte riktigt igenom innan han själv dog 1852. Men idag är det den allmänt gällande skrift som nästan alla synskadade använder sig av idag.

Därför firas dagen till minne av punktskriftens uppfinnare Louis Brailles födelsedag. Punktskriftens dag (World Braille Day) ger en möjlighet för alla de organisationer som arbetar för blinda, att visa sitt arbete och främja punktskrift språket. Det är faktiskt även en dag som varit uppe till diskussion att ta med bland FN-dagarna.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN DEN 3/1 2021.

Morgontidningen upplyste på sporten att Tottenhams Lo Celso bjudit på en julfest två argentinska och en spansk fotbollsspelare och familjer. Inte nog med att de höll festen utan de skulle givetvis föreviga det med bild som sedan skulle ut på sociala medier. Denna folksamling strider givetvis mot gällande coronaregler. Fast jag är lite tvetydig i frågan. Hur ska dessa fotbollsspelare begripa att denna fest inte var lämplig då det finns ungefär lika många på fotbollsplanen som ligger på varandra och kramas då någon av dem gjort ett mål? Borde man inte göra något åt detta först. Eller är detta också något ekonomiskt som gör att idrotten inte behöver följa coronareglerna?
 

Transferfönstret har ju öppnat för januari och det dröjer väl lite innan de större stjärnorna börjar röra på sig. Det är ju inte köpstopp förrän den 1:a februari. Men lite underligt är att spelarna måste följa reglerna för tidpunkten att byta klubb, men det gäller inte tränare. De kan sparkas och starta i nya klubbar omgående om någon vill ha dem. Jag tänker exempelvid på West Bromwich och Big Sam. En som sparkades den 19:e november 2019 var argentinaren Mauricio Pochettino. Han har väntat på att söka ny klubb, och  den 2:a januari blev det klart att han tar över Paris Saint-Germain. 2001-2003 spelade han själv i klubben. Sedan är frågan är om han hade någon stjärna från Tottenham som han vill ha över i januari till PSG?
 

Givetvis var det Premier Leaguefotboll inplanerat i mitt söndagsschema. Första matchen var inställd då Fulham var coronareducerat. Andra matchen var mellan Newcastle och Leicester. Jag stod inte ut längre än första halvlek. Det hände absolut ingenting. Mot slutet av halvleken blev en av spelarna regelrätt tacklad och hamnade någon meter utanför sidlinjen. Efter några sekunder sparkade en spelare ut bollen. Den ”skadade” hade på något mirakulöst sätt lyckats kravla sig en meter in på planen och låg där och vred sig av imaginära plågor. Då stod jag inte ut längre utan läste min deckare som jag fått i julklapp istället. Match tre var avgjort ganska tidigt då ett coronaresucerat Manchester City spelade ut ett oerhört lamt och tamt Chelsea. Dessutom lät Lampard alla sina bästa målskyttar sitta på bänken utan att byta in dem. Märkligt!
 

Kvällen avslutades med att vattnet stängts av i hela huset. Vad hjälplös man är utan vatten! Tur att det var sent på kvällen. Då kunde vi fortsätta Jurassic Park-temat. Det var dags för trean och avslutningsfilmen i den ursprungliga trilogin. Filmen från 2001 heter rätt och slätt ”Jurassic Park III”. Inte lika bra som ettan, men något bättre än tvåan. Sam Neill är tillbaka som Dr. Alan Grant och luras med till Isla Sorna, InGens tidigare avelspark för förhistoriska djur. Detta för att hitta en försvunnen pojke. Även om det handlar om utdöda djur så är det lite väl överdrivna scener ibland.

FOTBOLLSHISTORIA från den 4:e januari.

1909: Spanska fotbollsförbundet bildas.

Idag 1909 hade representanter från de flesta spanska fotbollsklubbarna samlats i Madrid på Real Madrids kontor. Efter mycket om och men lyckades man enas om att bilda Spaniens Fotbollsförbund eller Federación Española de Clubs de Football som det kallades på originalspråket. Det var Real Madrids president Adolfo Meléndez som höll i mötet och som valdes till förbundskapten. Som förebild hade man engelska FA.

Efteråt visade det sig inte vara så enkelt att samla ihop till ett landslag. Det skulle dröja elva år innan första landskampen spelades. Det var i sommar-OS i Antwerpen 1920 som man mötte Danmark. Resultatet blev 1-0 och Spanien klarade sig så bra att de kunde åka hem med en silvermedalj.

FOTBOLLSHISTORIA från den 4:e januari.

2005: Ett mål som inte räknades.
 

Manchester United mötte Tottenham idag 2005 på Old Trafford. Matchen slutade 0-0. Men hade den gått idag hade Tottenham vunnit med 1-0. I 89:e minuten såg Pedro Mendes att Uniteds målvakt Roy Carroll var onödigt långt ute. Mendes drog på ett skott långt ute ifrån som seglade i famnen på Carroll som fumlar in den en meter in i målet, innan han rafsade ut bollen. Varken domare Mark Clattenburg eller assisterande domare Ray Lewis hade koll på händelsen och inget mål blev dömt.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 4:e januari.

Toni KROOS blir 31 år

Toni KROOS är född 1990 i Greifswald, Tyskland
Mittfältare
49 U- och 101 A-landskamper för Tyskland (2005-).

Klubbar som spelare:
Greifswalder SC (1997-2002),
Hansa Rostock (2002-06),
Bayern München (2006-14),
Bayer Leverkusen (lån 2009-10)
Real Madrid (2014-).  

Han blev världsmästare efter Tysklands seger över Argentina i VM-finalen 2014. Johan Cruijff uttalade sig om Kroos spel under VM: "Han gör allt rätt: hans passningstempo är kanon och han ser allt. Det är nästan perfekt".

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 4:e januari.

James MILNER blir 35 år

James Philip MILNER är född 1986 i Wortley, Leeds.
Mittfältare
70 U- och 61 A-landskamper för England (2001-16).

Klubbar som spelare:
Leeds United (1996-2004),
Swindon Town (lån, 2003),
Newcastle United (2004-2008),
Aston Villa (lån, 2005-2006),
Aston Villa (transfer, 2008-2010),
Manchester City (2010-2015),
Liverpool (2015-).

Milner hade tidigare rekordet som Premier Leagues yngsta målskytt genom tiderna då han 16 år och 309 dagar gammal gjorde mål mot Sunderland AFC för sin dåvarande klubb Leeds United den 26 december 2002.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 4:e januari.

Joël BATS blir 65 år

Joël BATS är född 1956 i Mont-de-Marsan, Frankrike
Målvakt
50 A-landskamper för Frankrike (1983-89).

Klubbar som spelare:
Sochaux (1974-80),
Auxerre (1980-85) 
Paris SG (1985-92). 

Lag som tränare:
Paris SG (målvaktstränare 1992-94, assisterande tränare 1994-96 och huvudtränare. 1996-98),
LB Châteauroux (1998-99)
Lyon (2004-17 målvaktstränare),
Montreal Impact (2018 målvaktstränare),
Montreal Impact (2019 assisterande)

Han blev Europamästare 1984.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv