15:e februari

NAMNSDAG

Sigfrid:
Sigfrid eller Siegfried är ett germanskt mansnamn, och bildat av två ord som betyder seger och fred. Namnet har använts som dopnamn i Sverige sedan 1100-talet.

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Serbien: Dagen firas till minne av inledningen av det serbiska upproret mot Osmanska riket 1804 och antagandet av den första serbiska konstitutionen 1835.

Flaggdag:​
Kanada: Nationella flaggdagen (till minne av att den nuvarande flaggan antogs denna dag 1965)

VIP födda den 15:e februari

Några andra som också är födda den 15:e februari

1927 – 2008 Harvey Korman,
 Amerikansk skådespelare. Han med-verkade i flera av Mel Brooks filmer.

1942 – Gunilla Åkesson,
 Svensk skådespelare och sångerska. I tolv år var hon komisk primadonna i Hjalmar-revyerna med Peter Flack i Örebro.

1951 – Jane Seymour,
 Brittisk skådespelare. Hon fick sitt stora genombrott som Bondbrud mot Roger Moore i Leva och låta dö.

Några i musikens värld som är födda den 15:e februari

1951 – Melissa Manchester,
 Amerikansk sångerska och låtskrivare. Hon vann en Grammy med låten "You Should Hear How She Talks About You" 1983.

1956 – Nils Landgren,
 Svensk trombonist och sångare. Han har medverkat på minst 500 album inklusive sådana med stora internationella stjärnor som ABBA, Wyclef Jean och Herbie Hancock.

1976 – Ronnie Vannucci Jr,
 Amerikansk musiker, känd som trummis i indierockbandet The Killers. Som 6-åring blev han den yngsta musikern att uppträda i ett Las Vegas-band.

Några kända personer som avled den 15:e februari

399 f Kr Sokrates dog 70 år gammal dömd till döden genom att dricka ur en gift-bägare med en blandning med bland annat odört. Han var en klassisk grekisk filosof från Aten. Han anses som en av grundarna av västerländsk filosofi.

1965 Nat King Cole dog 45 år gammal av lungproblem orsakade at rökning. Han var en amerikansk jazzpianist och jazzsångare. Han är dock mest känd som crooner, att långsamt och mjukt sjungna låtar.

2004 Hasse Ekman dog 88 år gammal efter en tids sjukdom på sjukhuset i Marbella. Han var en svensk, manusförfattare, skådespelare, producent och såntext-författare. Han var son till Gösta Ekman d.ä. och far till Gösta Ekman d.y.

2004 Lars Orup dog 88 år gammal efter en längre tids sjukdom. Han var en svensk journalist, reporter och programledare i TV. Han var känd som nyhets-ankare med något av ett stenansikte. Han var även hundintresserad och medverkade i en programserie om detta.

Dagens historia i filmklipp 15:e februari

Några händelser som inträffat den 15:e februari

1891
 

SOLNAKLUBBEN AIK BILDAS I STOCKHOLM.


  Den svenska Allmänna Idrottsklubben (AIK) grundas av några ungdomar på Biblioteksgatan 8 i Stockholm och ordförande blir initiativtagaren Isidor Behrens. Namnet antas, för att man har tänkt ägna sig åt alla möjliga olika sorters idrotter, till skillnad från de flesta andra idrottsklubbar, som bildas vid denna tid, som oftast är inriktade på en enda idrottsgren. 2015 är den Nordens största idrottsförening med över 16 000 medlemmar.

1948
 

FÖRSTA NASCAR-LOPPET KÖRS.


  Det första stock car-loppet i organisationen NASCAR:s regi hålls i Daytona Beach i den amerikanska delstaten Florida. Tävlingen hålls endast två månader efter att organisationen har grundats (på samma ort).

1965
 

KANADA FÅR SIN NYA FLAGGA MED LÖNNLÖVET.


  Kanada antar sin nuvarande flagga med ett rött lönnlöv på ett vitt fält, omgivet av två röda fält. Den ersätter därmed den tidigare Canadian Red Ensign, en röd flagga med den brittiska infälld i övre vänstra hörnet och Kanadas riksvapen till höger, som har varit i bruk i denna form sedan 1957, men i olika varianter sedan 1868.