• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 20:e september 2017.

England, enda land som envisas med att spela en mängd olika cupturneringar.
Dags att ta bort ett antal cuper och bara satsa på liga och FA-cup.

Liverpool tänker i varje fall bara satsa på ligan och FA-cupen.
Roys första framgång med sitt Crystal Palace.
Grattis MFF! Uppenbarligen vill inget lag komma ifatt!
Hur i helvete kan man spela fotboll till strax före midnatt en vanlig vardag???


FOTBOLLSHISTORIA:1971: Henrik Larsson föds.
2004: Brian Clough dör.
2008: Ett av de mest märkliga målen i engelsk fotboll.

England, enda land som envisas med att spela en mängd olika cupturneringar.


För mig är det engelsk fotboll som gäller. Givetvis skulle jag följa Ligacupmatcherna som spelades igår. Det var ju tredje omgången och här träder de sista lagen in. Det är de som spelar i någon av de europeiska cuperna. Nu är turneringen fullvärdig. Men så ser jag på laguppställningarna och undrar: Är det en fullvärdig turnering? Nej, inget lag ställer upp med de bästa spelarna. Alla ”stjärnor” får ”vila”. De ställs över till viktigare uppgifter. Så måste man se det, och då undrar man: Varför spelas Caribao Cup, som Ligacupen kallas fr o m i år? Alla andra länder har en liga och en cup, men England har en liga och två cuper. Ännu värre är det för laget i tredje och fjärde divisionen. De har en liga och tre cuper, då de skapat ytterligare en cupturnering som bara gäller för dem. Detta för att även ett lag från dessa regioner också ska vinna en titel.
 

Dags att ta bort ett antal cuper och bara satsa på liga och FA-cup.


Men så inser jag att alla förståsigpåare inom fotbollen anser att detta är världens mest krävande indrott och att dess utövare blir totalt utslitna och de spelar två matcher i veckan. Och då inser jag att det är omöjligt att ställa upp med de bästa spelarna. Istället får man se det som en chans för de oetablerade förmågorna att ta chansen till ett genombrott. Sedan är det en annan femma att om någon skulle briljera så får han ändå inte chansen i nästa ligamatch. Det har ingen klubb råd med. På tal om råd så skulle jag vilja ge rådet till FA att skrota ligacupen och göra som andra länder. Behåll ligan och en enda cup. Det räcker. Fast anser man sig vara världens bästa fotbollsland och är så konservativ som engelsmän är så är det snarare troligt att man instiftar en ny turnering istället för att plocka bort något.
 

Liverpool tänker i varje fall bara satsa på ligan och FA-cupen.


Jag är säker på att Klopp och Liverpool håller med mig. Det var nämligen den matchen jag tittade på. Leicester mot Liverpool. Faktiskt spelade Coutinho första halvlek och då hade Liverpool ett par ströchanser och övertag i spelet. I andra halvlek hade inte Liverpool ett enda skott på mål. Leicesters Ulloa nickade en boll och blev groggy??? Tur var det för då kom japanen Okazaki in. Han gjorde 1-0 och passade till 2-0, och så hade Liverpool gjort sin enda match i Ligacupen för denna säsong. Fast på lördag är det ligan som gäller då de två lagen möts på samma ställe igen. Ska det bli revansch då?

Roys första framgång med sitt Crystal Palace.

 
Det finns bara en match till i den engelska ”andracupen” att nämna och det var att Roy Hodgson och hans Crystal Palace äntligen rönte en framgång. Det var sjättelaget i ligan Huddersfield de mötte och Palace lyckades faktiskt göra ett mål. Detta tidiga mål i matchen från Bakary Sako gjorde att Londonlaget tog sig vidare till fjärde omgången.
 

Grattis MFF! Uppenbarligen vill inget lag komma ifatt!


I Allsvenskan spelades 24:e omgången och efter detta utnämner jag Malmö FF till svenska mästare. Grattis! Givetvis är detta inte klart i praktiken, men de två märmast jagande lagen spelade igår. Djurgården fick bara 2-2 i Borås mot Elfsborg och Häcken fick inga poäng alls då de torskade mot Norrköpng. Detta betyder att MFF har råd att förlora till Östersund ikväll och ändå leda tabellen med sex poäng.
 

Hur i helvete kan man spela fotboll till strax före midnatt en vanlig vardag???


Mittiveckan utnyttjas även i övriga Europa med att spela en omgång i ligan. Så skedde igår och ikväll i Italien, Tyskland och Spanien. En av dessa matcher var Barceona mot Eibar igår och jag ska inte skriva något om spelet utan förundra mig om hur man tänker i Spanien. Matchen startade klockan 22:00. Hur i helvete kan man spela en dag mitt i veckan där en match med runt 60 000 åskådare ska börja ta sig hem från matchen tio i tolv? För att inte tala om de "stackars" spelarna. Inte konstigt att de är urbrända. De får ju inte en normal natts sömn!

FOTBOLLSHISTORIA från den 20:e september

1971 Henrik LARSSON föds

 
Henrik Edward föddes i Helsingborg. Hans mamma är svensk men pappan kommer från Cap Verde. Fotbollskarriären startade Högaborg. 1988 hade han plats i Högaborgs A-lag. Han gjorde mål i var tredje match och det gjorde att Helsingborgs IF köpte Henke 1992. Det blev bara en säsong i Allsvenskan innan han blev proffs i Feyenoord i Holland. Mellan 1997 och 2004 spelade han i skotska Celtic.  För hans insatser där fick han MBE (Riddarorden).
 

I Barcelona blev han Champions League mästare. Sedan 2006 var han tillbaka i HIF, fast han var utlånad på våren innan Allsvenskan startade 2007 till Manchester United. I landslaget blev det 106 matcher och 36 mål. Som tränare kom han efter en vända i Landskrona BoIS och Högaborg tillbaka i HIF. Efter nedflyttningen från Allsvenskan lämnade han sin gamla klubb 2016.

2004 Clough har slutat

 
Brian Clough hade en fotbollskarriär i Middlesbrough och Sunderland som tog slut då han var 29 år efter en knäskada. Istället sadlade han om till manager och startade redan året efter att ta hand om division 4 laget Hartlepool. 1967 tog han över Derby County och gjorde underverk. Det skulle han göra i Leeds 1974 trodde alla utom Leeds spelare som inte stod ut med den nye unge tränaren. Det blev bara 44 dagar och 2009 kom filmen The Damned United som handlar om detta. 1975 till 1993 var han i Nottingham Forest och tog dem till två Champions League segrar. I Nottingham blev han närmast helgonförklarad.
 

Under denna period var han och Forest ofta i Sverige och träningsspelade och då jag, min fru och dotter Frida tog färjan över till Danmark sommaren 1989 kom Frida, fyra och ett halvt år, med ett Nottinghammärke i handen. Hon visade att hon fått det av mannen som satt bordet bakom oss. Det var Brian Clough och Nottinghams dåvarande ordförande, som med sina spelare var på väg till Kastrup för att ta sig hem efter några träningsmatcher i Sverige. Jag pratade med honom och erbjöd mina fotbollstjänster och han sa att han inte hade någon ledig plats i laget just nu, men skulle höra av sig då han behövde någon stor lång center. Han hörde aldrig av sig och nio år sedare, idag 2004 så hörde han inte av sig till någon mer. Hans alkoholproblem hade gjort att han fått ny lever, men han hade även fått magcancer och detta gick inte att göra något åt. Brian blev 69 år.

2008 Reading gör mål på Watford, eller…

 
På Vicarage Road hade det idag 2008 samlats 14 761 åskådare. De fick se något mycket märkligt i 13:e minuten. Reading fick en hörna som slogs in i Watfords straffområde. Efter lite kalabalik blåste domaren av och Watfords målvakt tog bollen för att lägga den frispark alla trodde Watford skulle få. Det visade sig att domaren hade blåst för mål och 0-1 till Reading trots att bollen inte varit i närheten av mållinjen. Det var linjeman Nigel Bannister som meddelade domaren att bollen varit inne. Matchen slutade 2-2 och Readings manager Steve Coppell erbjöd att matchen skulle spelas om. Detta gick inte då Football League sa att det var domarens beslut som gällde oavsett vad.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv