• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 17:e februari 2022

DAGENS RUBRIKER.

Var det rättvist med brons till Tjäder?   Ett fantastiskt guld och likaledes silver.  Det blev kinesiskt igår. OS-middag?  Livepool vidare efter bara en match?


NATIONALDAG: Kosovo och Libyen
NAMNSDAG: Alexandra och Sandra

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 17/2:
1957: Real Madrid inleder sviten på 121 hemmamatcher utan förlust.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 17/2:
Amy
RODRIGUEZ, ADRIANO.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN 16/2 2022.

Var det rättvist med brons till Tjäder?
 

Igår var det uppstigning för att precis kunna se då siste åkare i herrarnas slalom tog sig i mål. Vid förra vinter-OS var detta en svensk guldgren. Nu var det bara en svensk deltagare med och han åkte ur i första åket. Men jag kunde läsa att Sverige fått ett brons i en annan utförsåkningsgren. Det var i grenen som kallas Freeski Slopestyle. Bronsmdaljören heter Jesper Tjäder. Visst var det kul med ännu en medalj till Sverige, men tyvärr sätter jag inte den så högt. Freeski Slopestyle går ut på att med skidor glida på trappräcken och sedan snurra på olika sätt genom luften i ett par avslutande hopp. Det handlar inte om att vara snabbast utan göra detta snyggast och till olika svårighetsgrader. Alltså är jag inte den som an säga att de två amerikanerna som kom etta och tvåa var bättre, eller att det inte fanns andra som var bättre än Tjäder. Det är akrobatiskt och skickligt och till och med imponerande att titta på, men det är ingen sport som är rättvis.

Ett fantastiskt guld och likaledes silver.
 

Rättvist är det om man ser till vem som åker skidor snabbast eller både åker skidor och stannar upp ibland och skjuter, snabbast. Visserligen är skidskytte en ganska löjlig gren med att åka skidor och sedan stanna upp två till fyra gånger och skjuta prick. Då Galenskaparna var i sitt esse gjorde det ett program som hette ”Tornado – I väntan på nästa OS”. Där hade de letat upp grenar som inte fanns och en var Speedway-skytte. Men skidskytte finns och det är väl tur det, för våra fantastiska damer med systrarna Öberg i spetsen tog ett väldigt säkert guld. Det sjätte svenska. Elvira Öberg har redan två silver och körde och sköt på sista sträckan så att det räckte till ett säkert guld. På så sätt har hennes syster Hanna guld både 2022 och från förra OS 2018. Efter detta var det många som trodde att guld och silvermedaljören i damernas sprint lätt skulle kunna vinna sprintstafetten på skidor. Det skulle innebära ytterligare ett guld, men det är en ganska stor skillnad på att åkaindividuellt och i lag. Maja och Jonna gjorde vad de kunde, men i spurten fick Jonna ge sig för tyskan Victoria Carl. Men en dag med en medalj av varje valör är mer än godkänd. När sedan Tre Kronor slog Kanada med 2-0 och to sig till semifinal mot den där olympiska kommittén från Ryssland och de svenska curlingdamerna besegrade samma kommitté så var det ytterligare en bonus för gårdagen.

Det blev kinesiskt igår. OS-middag?
 

Innan nästa sportsändningar tog vid så fick jag en liten lista på vilka middagar som önskades resten av veckan. I familjekassen fanns det ett middagsmål till, men då det var vegetariskt så hade yngsta dottern två skäl till att inte laga detta denna vecka. Det var det råvaror som höll en längre tid och sedan så var de två extra båda köttätare. Gårdagens skulle det lagas dovhjortsbiffar, men då den färsen var djupfryst så skiftade jag på hjortbiff och kyckling som stod som dagens måltid. På så sätt fick färsen en längre upptiningstid. Det blev alltså ICA och ingredienser till två middagar. Hemma lagade jag kycklingen. Det var även beställt ris till så det fick bli Chop Suey med kyckling i ena grytan och quornfiléer i andra. Sedan skulle det i lök, bambuskott, morötter, vattenkastanjer och böngroddar, fast det sista lägger man i strax innan grytan puttrat tjugo minuter. Det blev en hel del mat så efteråt paketerades ett antal matlådor.

Livepool vidare efter bara en match?
 

Eftermiddagen fortsatte med lagidrotter i OS och kvällen med lagidrott i Champions League. Det var ytterligare två matcher igår. Salzburg mot Bayern München ät inte lika spännande som Inter mot Liverpool. Alltså blev det den matchen jag följde. Efter första halvlek visade det sig vara fel. Salzburg hade då lite sensationellt ledningen med 1-0. I inter – Liverpool var detta en omöjlighet. Då menar jag att set skulle kunna ha blivit något mål. Skottstatistiken i matchen var nämligen 0-0. Föga upplyftande och knappast något jag skulle vilja kalla underhållning. I studion var de inte av samma mening, utan där lovordade de den fantastiska matchen som var väldigt kul att titta på. Och jag som trodde att fotboll gick ut på att göra mål? I andra halvlek Så lyckades det bli två skott på mål och båda för Liverpool. Inte nog med det för båda skott på mål gick i mål. Det innebar att ingen av målvakterna räddade ett enda skott. Visst kan allt hända i returen, men visst är Liverpool vidare till nästa omgång. Inte kan inte vända detta på Anfield. Däremot har Bayernstor chans att vinna hemma och då är de i kvartsfinal för de lyckades kvittera på Salzburg igår. 1-1 slutade det där.

IDAG: TORSDAGEN DEN 17/2 2022.

NATIONALDAG:

Kosovo
 

Den 17 februari 2008 förklarade sig Kosovo som självständigt från Serbien. På vissa håll i världen är en nationaldag något som inte är helt självklart. Kosovos nationaldag den 17 februari är just en sådan dag.  Landet är erkänt av 107 av FN:s 193 stater, men Serbien anser att det är del Serbien.

NATIONALDAG:

Libyen
 

Libyen uppmärksammade sin självständighet från Italien som erkändes den 24 december 1951. Som ett av de äldre självständiga länderna i Afrika så blev julafton landets nationaldag. Landets ledare Muammar al-Khadaffi styrde landet i 42 år tills han avsättas av libyska rebeller år 2011. Efter detta ändrades nationaldagen till revolutionsdagen den 17 februari.

NAMNSDAG:

Alexandra och Sandra
 

Namnsdagar den 17:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1721 – Alexander (nu 12 december)
1721–1850 – Polychronius (till minne av en biskop i Babylon, som led martyrdöden på 200-talet; utgått) och Ingemar (nu 3 juni)
1851–1900 – Alexandra
1901–1985 – Alexandra
1986–1992 – Alexandra, Sandor (utgått)och Sandra
1993–2000 – Alexandra och Sandra
Från 2001 – Alexandra och Sandra

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 17:E FEBRUARI.

1957 Reals rekordsvit startar.
 

Real Madrid hade förlorat sin senaste hemmamatch till Atletico Madrid, men idag gick det bättre. Då mötte Real Deportivo la Coruna. Det blev seger med 1-0. Det var Real Madrid första hemmaseger i en räcka matcher där Madridlaget skulle vara obesegrade på hemmaplan. Det kom att bli 121 hemmamatcher utan förlust.
 

Bara åtta av matcherna var oavgjorda. De andra 113 var segrar. Sista hemmasegern i räckan kom den 21:a februari 1965 då Real Betis besegrades med 6-1. Nästa hemmamatch den 7:e mars kom första hemmaförlusten på drygt sju år. Det blev förlust med 0-1. Till vem? Jo, givetvis var det Atletico som stoppade Real.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 17:E FEBRUARI.

Amy RODRIGUEZ blir 35 år.
 

Amy Joy RODRIGUEZ är född 1987 i Lake Forest, Kalifornien, USA
Anfallare
25 U- och 132 A-landskamper för USA (1995-2018).

Klubbar som spelare:
USC Trojans (2005–08),
West Coast FC (2008),
Boston Breakers (2009),
Philadelphia Independence (2010–11),
FC Kansas City (2014–17),
Utah Royals FC (2018–20),
Kansas City (2021),
North Carolina Courage (2021).

Vid fotbollsturneringen under OS 2008 i Peking deltog hon i det amerikanska lag som tog guld.

ADRIANO blir 40 år.
 

ADRIANO Adriano Leite Ribeiro är född 1982 i Rio de Janeiro, Brasilien
Anfallare
14 U- och 48 A-landskamper för Brasilien (1999-2010).

Klubbar som spelare:
Flamengo (1997-2001),
Inter (2001-09),
Fiorentina (2002 lån),
Parma (2002-04 lån),
Flamengo igen (2009-10),
AS Roma (2010-11),
Corinthians (2011-12),
Flamengo tredje gången (2012),
Atlético Paranaense (2014),
Miami United (2016).

Mot slutet av hans karriär var han mer inblandad i skandaler än fotbollsframgångar. Struntade i träningar och var dessutom inblandad i knarkhandel, vilket han i och för sig friades från i domstol.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv