18:e mars

NAMNSDAG

Edvard:
Edvard eller Edward (ursprungligen Eadweard) är ett mansnamn med engelskt ursprung sammansatt av ord som betyder 'rikedom' och 'väktare'.

Edmund:
Edmund är ett mansnamn med brittiskt ursprung, sammansatt av ord med betydelserna rikedom och beskyddare.

VIP födda den 18:e mars

Några andra som också är födda den 18:e mars

1926 – 2010 Peter Graves,
 Amerikansk skådespelare. Han är mest känd för sin roll som Jim Phelps i TV-serien På farligt uppdrag.

1935 – Weiron Holmberg,
 Svensk skådespelare och maskinist. Han slog igenom i Lasse Åbergs filmer Repmånad och Sällskapsresan.

1957 – Christer Fuglesang,
 Svensk docent i partikelfysik. Hon är Sveriges förste och hittills ende astronaut.

Några i musikens värld som är födda den 18:e mars

1938 – 2020 Charley Pride,
 Amerikansk countrysångare och tidigare basebollspelare.

1959 – 2022 Irene Cara,
 Amerikansk sångerska och skådespelare. Hon är främst känd för ledmotiven till filmerna "Fame", och "Flashdance"

1963 – Vanessa Williams,
 Amerikansk Grammy- och Tony-nominerad R&B/popsångerska och skådespelare.

1979 – Adam Levine,
 Amerikansk sångare och gitarrist i poprockbandet Maroon 5. Levine är också coach i den amerikanska versionen av underhållningsprogrammet The Voice.

Några kända personer som avled den 18:e mars

2001 John Phillips dog 65 år gammal i en hjärtattack. Han var en amerikansk musiker och kompositör. Han var medlem av folk-rockgruppen The Journeymen 1961–1962och centralfigur i gruppen The Mamas and the Papas 1965–1971.

2011 Jet Harris dog 71 år gammal i cancer, troligen lung, då han var storrökare. Han var en  brittisk musiker som spelade gitarr och bas. Han var den förste som spelade elbas i Storbritannien. Harris var basist i The Shadows.

2017 Chuck Berry dog 90 år gammal efter att ha hittats livlös i sitt hem, trolig hjärtattack. Han var en amerikansk sångare, gitarrist och låtskrivare. Han var en av förgrundsfigurerna inom den tidiga rock'n'roll-musiken på 1950-talet.

Dagens historia i filmklipp 18:e mars

Några händelser som inträffat den 18:e mars

37
 

CALIGULA BLIR ROMERSK KEJSARE.


  Sedan den romerske kejsaren Tiberius har avlidit två dagar tidigare låter den romerska senaten utropa hans adoptivsonson Caligula till ny kejsare. I sitt testamente har Tiberius uttryckt önskan om att Caligula ska samregera med hans biologiske sonson Tiberius Gemellus, men senaten låter annullera testamentet och Tiberius Gemellus dör strax därefter under oklara omständigheter. Caligula blir dock själv lönnmördad endast fyra år senare.

1962
 

DEN GLIIIIDER IN I MÅÅÅL.


  Tre Kronor tar guld vid ishockey-VM i Colorado i USA. Det är första gången Sverige vinner mot Kanada i VM-sammanhang (5-3) och laget betraktas som det bästa genom tiderna. Och vem har inte hört Lennart Hylands klassiska ”Den gliiider in i mååål...!”

1965
 

FÖRSTA RYMDPROMENADEN.


  Kosmonauten Aleksej Leonov blir den första människan i världen som genomför en rymdpromenad, då han i 12 minuter och 9 sekunder lämnar rymdfarkosten Voschod 2, endast sammanbunden med den genom ett 5,35 meter långt rep.