• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 28:e november 2023

NAMNSDAG:
Malte.

NATIONALDAG: 
Albanien.
Mauretanien.
Östtimor.

TEMADAG:
Flaskmatardagen.
Giving Tuesday.

RUBRIKER.
Vinterdäcken kom väl till pass. Lyckad matlagning och spelkväll.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 28/11:
1964: Världens snabbaste, registrerade, hat trick.
1999: Chilavert är ende målvakt att ha gjort ett hattrick i en förstaliga.
2016: En svarta dag i Chapecoenses  historia.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 28/11:
Nelson VALDEZ, 
Alessandro ALTOBELLI.

FAKTA OCH ÅSIKTER OM MÅNDAGEN 27 NOVEMBER 2023.

Vinterdäcken kom väl till pass. Lyckad matlagning och spelkväll.
 

Igår var bilen ute och prövade sina vinterdäck. De fungerade bra. Veckohandling på ICA Maxi, Burlöv Center och senare på kvällen bowling i Löddeköpinge. Handlingen resulterade i något som kallades ”Krämig chilipasta”. Det var i stort sett spaghetti med köttsås. Bara det att köttet var av fläskytterfilé som jag skar i tunna strimlor. Hundarna och jag gillade det. Eskilstunabröderna åt då jag var på bowling och det som hundarna och jag tänkt ha som middag längre fram i veckan var slut. Fast jag fick åtminstone tillbaka grytan rendiskad.

Bowlingen var egentligen inte tänkt för mig igår, men då vi alternerar på tre man och en hade blivit sjuk så fick jag hoppa in trots att spelschemat sa att det var min tur att stå över. På tal om tur så var väl det vad vi hade. Då menar jag tur att våra motståndare inte hade sin bästa dag. Trots förlust i första serien som kom vi igen och vann de två sista och därmed också hela matchen. Det klassas då som en seger med 6-2. Trots att vi ligger fel då vi är i högsta divisionen så har vi nu vunnit två matcher i rad.

Hemma såg jag åtminstone första halvlek av sista Premier Leaguematchen i trettonde omgången. Det var Fulham mot Wolves. Den halvlek jag såg var hyfsad och slutade 1-1 på två rätt så snygga mål. Sedan hade jag annat för mig, men jag kollade ändå upp de tre mål som blev i andra halvlek. Fulham vann med 3-2 och alla de tre målen i andra halvlek var straffar… eller var det det? VAR ja. Ingen av situationerna dömdes som straff direkt utan alla tre beslutades efter VAR-granskning. Det är synd och skam att det inte finns egna beslut bland domarna utan att de ska ta så lång tid på sig att kolla upp känsliga situationer att man måste lägga till över elva minuter i en halvlek.

Dottern startar inte på Hyllie Folktandvård förrän klockan tio idag. Alltså kunde hon vara med och spela spel med Eskilstunabröderna fram till midnatt. Det blev Wingspan som jag lyckades få tag i ett par vinstgivande fåglar och det gjorde att det inte var så svårt att vinna. Sedan blev det ett av de små Ticket to Ride spelen. London. Här var det dottern som klassade ut oss alla. Då hade hon presterat så bra att hon kunde gå och lägga sig. Bröderna E ville dock inte ge sig utan plockade fram alla de fem kortvarianterna av Ticket to Ride. Jag fick välja och då jag gillade det spel jag fick i födelsedagspresent för en dryg månad sedan så blev det detta spel som vi avslutade kvällen, eller startade det nya dygnet med. Berlin. Även här hade jag tur med resekorten och lyckades på så sätt få så pass mycket poäng att jag kunde gå och lägga mig som segrare.

IDAG! TISDAG 28 NOVEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Malte.

 

Namnsdagar för den 28:e november i kronologisk ordning:
 
Före 1773 – 
Sosthenes (till minne av en Paulus lärjungar; utgått)
1773–1900 – 
Sten (nu 14 december)
1901–1985 – Malte
1986–1992 – Malte, 
Malvina (utgått) och Mia (utgått)
1993–2000 – Malte och 
Malkolm (nu 28 mars)
Från 2001 – 
Malte

NATIONALDAG:

Albanien
 

Albanska flaggans dag är Albaniens nationaldag, firas den 28 november varje år till minne av Albaniens självständighetsförklaring (Vloraproklamationen) från Osmanska riket 1912 och sammanfaller på samma dag då den albanske folkhjälten Skanderbeg reste upprorsfanan mot osmanerna i Kruja 1443.
 

Till flagga och nationalsång.

NATIONALDAG:

Mauretanien
 

Mauretanien, formellt Islamiska republiken Mauretanien, är en stat i nordvästra Afrika som gränsar till Algeriet, Mali, Senegal, Marocko och Atlanten. Befolkningen i landet är mestadels bosatt i städerna Nouakchott och Nouadhibou samt längs Senegalfloden i söder. Nationaldagen firas för att självständigheten från Frankrike erkändes 28 november 1960.

Till flagga och nationalsång.

NATIONALDAG:

Östtimor
 

Östtimor eller Timor-Leste, formellt Demokratiska republiken Östtimor, är en önation i Sydostasien. Östtimor koloniserades av Portugal på 1500-talet och var känt som Portugisiska Timor till och med 28 november 1975, när Revolutionära fronten för ett självständigt Östtimor (Fretilin) utropade landet självständigt. Nio dagar senare invaderade Indonesien och ockuperade landet, som då utropades till Indonesiens 27:e provins. Detta ledde till en våldsam konflikt som sträckte sig över flera decennier. 1999 hölls en omröstning om självständighet med stöd av Förenta nationerna, och landet blev slutligen självständigt 20 maj 2002. Nationaldagen firas för att landets självständighet från Portugal deklarerades 28 november 1975.

Till flagga och nationalsång.

TEMADAG:

Flaskmatardagen.

 

I dag den 28 november är det flaskmatardagen. Det är Föreningen Flaskmatning i Sverige som har instiftat denna dag för att synliggöra att det finns alternativ till att amma sitt barn.


Giving Tuesday.
 

Den 28 november är det flaskmatardagen. Det är Föreningen Flaskmatning i Sverige som har instiftat denna dag för att synliggöra att det finns alternativ till att amma sitt barn. Föreningen Flaskmatning i Sverige skriver på sin hemsida: "Kvinnor som inte ammar ska inte utsättas för trakasserier från sjukvården eller omgivningen."

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 28 NOVEMBER.

1964 snabbaste hat trick.
 

Scottish Highland League hade en ligaomgång idag. Ross County mötte Nairn County. Det blev en ganska enkel seger för Ross County som vann med 8-1. Det var inget målrekord, men det slogs ett rekord som står sig än idag som ett världsrekord. Tommy Ross finns med i Guinness rekordbok som den fotbollsspelare som gjort det snabbaste hat trick någonsin. 90 sekunder tog det för Ross att göra tre mål på raken idag 1964.

1999 hat trick av oväntad spelare.
 

Vélez Sársfield spelade hemma mot Ferro Carril Oeste i den argentinska förstaligan idag 1999. Vélez stod efter matchen som segrare med enkla 6-1. Det blev ett ganska oväntat hat trick i matchen. I Vélez spelade Paraguays landslagsmålvakt José Luis Chilavert. Han hade den egenheten att han både i klubblag och i landslag oftast var förste straffläggare såväl som frisparksläggare då det var en frispark i närheten av straffområdet. I dagens match tilldelades Vélez Sársfield tre straffsparkar. Chilavert lade alla och gjorde mål på alla. Detta innebar att en målvakt hade gjort ett hat trick i en ligamatch i högsta ligan. Detta är Chilavert ensam om i världen.
 

Se hat tricket HÄR!

2016 Nästan hela fotbollsklubben Chapecoense utplånas.
 

Associação Chapecoense de Futebol, vanligtvis enbart Chapecoense eller ACF, är en brasiliansk fotbollsklubb från Chapecó i delstaten Santa Catarina. Klubben grundades den 10 maj 1973 och vann det första delstatsmästerskapet redan 1977. 2009 hade de tagit sig upp till fjärde divisionen och på fem år hade de nått högsta ligan i Brasilien. Idag 2016 skulle de till Santa Cruz i Bolivia där de bytte flygplan för att åka vidare till Medellín i Colombia för att spela final i den sydamerikanska turneringen Copa Sudamericana när passagerarplanet de färdades i kraschade i nordvästra Colombia. 19 av de 22 spelarna i laget omkom direkt. Ingen av de överlevande kunde spela fotboll igen. Detta var dagen då i stort sett hela fotbollsklubben Chapecoense utplånades.
 

Se de sista bilderna av laget HÄR!

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 28 NOVEMBER.

Nelson VALDEZ blir 40 år.
 

Nelson Antonio Haedo VALDEZ är född 1983 i Caaguazú, Paraguay
Anfallare
4 U- och 77 A-landskamper för Paraguay (2003-17).

Klubbar som spelare:
Primero de Mayo (1995-98),
Tembetary (1998-2001),
Werder Bremen (2001-06),
Borussia Dortmund (2006-10),
Hércules (2010-11),
Rubin Kazan (2011-13),
Valencia (lån 2012-13),
Al Jazira (2013-14),
Olympiakos (lån 2014),
Eintracht Frankfurt (2014-15),
Seattle Sounders (2015-16),
Cerro Porteño (2017-20).

Han blev tysk och grekisk klubbmästare och rysk cupmästare. Dessutom var han med i landslaget då Paragusy blev tvåa i Copa America 2011.

Alessandro ALTOBELLI blir 68 år.
 

Alessandro ALTOBELLI är född 1955 i Sonnino, Italien
Anfallare
61 A-landskamper för Italien (1980-88).

Klubbar som spelare:
Latina (1973-74),
Brescia (1974-77),
Inter (1977-88),
Juventus (1988-89)
Brescia (1989-90).

Han blev världsmästare 1982. I VM-finalen 1982 började han på avbytarbänken, men fick komma in redan i den åttonde minuten, då Francesco Graziani skadat sig. Det skulle visa sig bli ett lyckat byte, eftersom Altobelli gjorde ett av Italiens tre mål. Altobelli deltog även i VM 1986 samt EM 1980 och 1988. Med klubblaget Inter blev han italiensk mästare 1980.

DAGENS MATCHTRÖJA 28 NOVEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA TISDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv