• Boris dagliga blogg

Lördagen den 13:e november 2021

NAMNSDAGAR: Kristian och Krister
TEMADAGAR: Frimärkets dag, Smörgåstårtans dag, Unika butikers dag.

DAGENS RUBRIKER.

Kyckling i sås med dill.   Varför tar vägarbete så lång tid?   Lite Lidl.   Jungle Cruise - sådär.   Svenska fiaskot var inte bögarnas fel utan Zlatans.
  
FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 13/11:
2010: Fel bild kostade mycket pengar.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 13/11:
Makhtar
DAHARI.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN FREDAGEN DEN 12/11 2021.

Kyckling i sås med dill.


Igår var siktet helt inställt på att vi skulle ta oss upp till Jönköping. Tandläkardottern slutade klockan tolv och för att inte svälta helt så sattes jag till att göra veckans sista rätt från Familjekassen. Det var något som kallades ”Kyckling i sås med dill”. För vegetarianerna gjordes en egen gryta med delade quornfiléer istället för kyckling. Vi fick middag i oss och det blev även ett par portioner att ta med till Jönköping och paret där uppe. Utpackning, tankning och en liter olja och sedan bar det av vid tvåtiden.
 

Varför tar vägarbete så lång tid?


Det var som vanligt knökfullt med trafik från Malmö upp till Helsingborg. Därefter lättade det och de sista två tredjedelarna kunde man i stort sett komma fram så fort man ville, med undantag av vägarbetet norr om Ljungby. Det ska utökas från 2- och 1-filig väg till motorväg. Detta arbete var i full gång för över ett år sedan. Det liknar mycket andra vägarbeten. Det händer inte så mycket och det kan ju i viss mån bero på att man aldrig ser några som arbetar.
 

Lite Lidl.


Strax före fem var vi hos yngsta dottern och hennes belgare. Det blev ytterligare en middag då det fanns fredags-Tex-Mex framdukat. Som om detta inte var nog med mat var jag tvungen att ta äldsta dottern och alla våra tre hundar med oss för att besöka Lidl som ligger precis på andra sidan motorvägen. Det finns fina gångbroar över det så det var ingen fara. Med lite pretzel, kaffebröd, frukt och choklad kunde vi fredagsmysa innan det blev dags för film.
 

Jungle Cruise - sådär.


Disney+ har en del nyare filmer och en av dem var ”Jungle Cruise”, Det var den vi såg. Från 2021 med Emily Blunt och Dwayne Johnson i huvudrollerna. ("Jungle Cruise” är en visuellt sprakande och underhållande film med bra personkemi mellan huvudrollerna. Första halvan är fartfylld och utmärkt medan den avslutande, specialeffektstunga delen av filmen blir lite väl fånig.) Så står det Moviezines sida om filmen. Och det är exakt så som jag också ser den. På en gammal båt i Amazonas djungler ska Blunt söka efter en mytomspunnen blomma so enligt en gammal legend ska kunna förändra världen. Johnson är den ärrade skepparen som besitter oerhört mycket göteborgshumor. Stundom rolig och underhållande, men i det hela en ganska rörig och töntig historia.
 

Svenska fiaskot var inte bögarnas fel utan Zlatans.


Resan upp och filmen höll mig ifrån all fotboll, men det spelades givetvis VM-kval igår också. Gårdagens tidningar hade annars mest om fiaskot i Georgien för det svenska landslaget. Det letades upp liknande händelser där ett svenskt fotbollslandslag floppat totalt. Jag kan dock bara se en turnering och match som varit något likt gårdagens prestation. Det var i VM i Italien 1990. Sverige hade förlorat mot Brasilien och Skottland med 1-2, men skulle trots det gå vidare i turneringen om de besegrade Costa Rica i sista gruppspelsmatchen. Det var ett mer namnkunnigt landslag än i förrgår som även i den matchen förlorade med 1-2. Intressant var att experten i Sydsvenskan hade samma åsikt som jag. Nämligen att ett väl inkört svenskt landslag totalt gick i stå bara för att Zlatan var med. Allt skulle gå efter hans pipa. Även om det inte var medvetet vare sig från Zlatan eller de andra så ansågs det att ledande spelare som exempelvis Isak och Forsberg blev som handlingsförlamade och trodde att en gammal fotbollspensionär skulle hjälpa dem.

IDAG: LÖRDAGEN DEN 13/11 2021.

NAMNSDAGAR:

Kristian och Krister
 

Namnsdagar för den 13:e november i kronologisk ordning:
 
Före 1778 – Briccius (till minne av en biskop i Tours på 400-talet)
1778–1900 – Kristian
1901–1985 – Kristian
1986–1992 – Kristian, Karsten (utgått) och Kersti (utgått)
1993–2000 – Kristian och Krister
Från 2001 – Kristian och Krister

 
TEMADAGAR:

Frimärkets dag
 

Frimärkets dag är en temadag som oftast firas en lördag runt 1 oktober varje år. Dagen firas oftast i samband med att Posten ger ut nya frimärken. Temadagen firades första gången efter en idé av Hans von Rudolphi och arrangerades första gången i Österrike i december 1935. I år är dock dagen framflyttad till den 13:e november.

 
Smörgåstårtans dag
 

Den officiella Smörgåstårtans Dag är den trettonde november varje år. Orsaken till att smörgåstårtans dag ska firas med en smaskig smörgåstårta just den 13:e november är för att Gunnar Sjödahl, som uppfann och utvecklade smörgåstårtan, föddes just den 13:e november 1939.

 
Unika butikers dag
 

Unik Butik-dagen infaller den sista lördagen i oktober varje år. Syftet med dagen är att lyfta och synliggöra de fristående och privatägda butikerna runt om i Sverige. Att öka kunskapen och förståelsen kring hur viktig dessa butiker är för respektive stad och ort, och för en mångfald i handeln. När du handlar i en Unik Butik handlar du lokalt, hållbart och utvalt, och gynnar en lokal entreprenör. Unika Butiker är fristående, privatägda butiker. De är eller tillhör ingen kedja eller franchise. De har ett sortiment du inte hittar någon annanstans i den region butiken finns i. De har dessutom ett hållbart tänk i sitt sortiment eller sätt att arbeta.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 13:E NOVEMBER.

2010 Fel bild
 

Remembrance Day är en dag som firas över stora delar av världen. I Storbritannien visar man sin respekt för dem som stred i världskrigen och man bär ofta en röd vallmoblomma, en Poppy. Denna symbol brukar också många fotbollsklubbar ha på sina matchtröjor vid denna tid på året.
 

Då Airdrie United, i skotska division-två, idag 2010 mötte Livingston hemma hade man dessutom tryckt upp ett matchprogram med soldater på ett tåg och texten ”Lest We Forget”. (Så att vi inte glömmer). Eftersom Network Rail sponsrade Airdrie United tyckte klubben att det var extra bra att de hittat en bild av soldater på ett tåg. Nu visade det sig att soldaterna på bilden var tyska nazist-soldater och i och med detta drog Network Rail tillbaka sin sponsring av klubben. Det gäller att kolla upp vilka bilder man väljer.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 13:E NOVEMBER.

Mokhtar DAHARI blev 37 år.
 

Mohd Mokhtar bin DAHARI var född 1953 Setapak i Malaysia och dog den 11:e juli 1991 i Subang Jaya i Malaysia i ALS
Anfallare
142 A-landskamper för Malaysia (1972-85).

Klubbar som spelare:
Selangor FA (1972–87),
Kwong Yik Bank (1988–90).

MERITER:
Selangor FA
First Division (1): 1984
Malaysia Cup (10): 1972, 1973, 1975, 1976, 1978, 1979, 1981, 1982, 1984, 1986
Charity Cup (Sultan Haji Ahmad Shah Cup) (2): 1985, 1987
Malaysias landslag.
Pestabola Merdeka: vinnare: 1973, 1974, 1976, 1979
SEA Games: vinnare: 1977, 1979
Asiatiska mästerskapen: Brons: 1974

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA ETT SKÖNT VECKOSLUT!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv