• Boris dagliga blogg

Söndagen den 8:e maj 2022

Dansk damkör på Operan.
Nu är det klart att Watford åker ner.

Det behövs många regeländringar för att få fart på storfotbollen.
Manchester City mästare???

NAMNSDAG
Åke

TEMADAGAR:
Nässlans dag
Hågkomst och försoning för de som omkom under andra världskriget
Gosskörernas dag
Internationella vikingadagen
Röda Korsets dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 8/5:
1971: Arsenal blir andra klubben i modern tid som tar The Double.
1974: Magdeburg slår Milan i Cupvinnarcup-finalen.
1996: PSG Cupvinnarcup-mästare är enda Europatiteln hittills.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 8/5:
LÚCIO, Luis ENRIQUE, Francesco BARESI, Jackie CHARLTON, Herbert JOHANSSON.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN 7:E MAJ 2022.

Dansk damkör på Operan.
 
Då äldsta dottern var tandläkare i Svendborg på södra Fyn så var hon med på det mesta som bjöds. Bland annat ett par band som spelade irländsk musik. Där kom fiolen fram. Det tog tid innan Niels som stod för bandet tvingade dottern till att sjunga vid deras framträdanden. Han visste att hon var med i en damkör i staden. Igår hade dottern lyckats få hela kören på drygt tjugo personer att komma till Malmö. Vi hade ordnat biljetter till dem för gårdagskvällens föreställning av musikalen ”Så som i himmelen på Malmö Opera.”

Välkomnandet av damerna startade under eftermiddagen och det var givetvis dottern och hustrun som skötte om detta. Även dotterns gamla fiollärare har hängt med och hänger gärna med oss till Operans föreställningar. Nu fick han även vara sällskapsherre till en kör som han först trodde var i dotterns ålder, men till hans glädje visade sig vara med i hans egen ålder. Jag hoppas allt avlöpte väl.
Nu är det klart att Watford åker ner.
 
Själv var jag hundvakt och fick till viss del stå för middagen till mig själv, men det blev även lagat till hundarna. För att hälla husdjuren mer sällskap så kollade jag sporten på datorn ute på altanen. Jag hade redan sett den fantastiska föreställningen som gick på Operan och efter det kom jag som vanligt fram till att detta slår en fotbollsmatch med hästlängder.

Trots detta så knappade jag in det lag jag håller på i Premier League, Watford. De var i London och mötte Crystal Palace. Watford kommer ju från Watford en liten bit utanför London. Efter matchen så kunde alla konstatera det jag redan skrivit för mång veckor sedan. Nämligen att Watford bara är ett Premier Leaguelag i tre matcher till. Förlusten på en löjlig, men kanske riktig straff innebar 1-0 till Palace och så slutade det.
Det behövs många regeländringar för att få fart på storfotbollen.
 
I halvtid loggade jag in på ishockey-final fem mellan Luleå och Färjestad. Det var fart och fläng och ganska många målchanser. Jag fortsatte se matchen tills den var slut. Även om Luleå vann med 4-0 så var det länge spännande. Nu är Luleå bara en match från att bli mästare. Det kan de bli redan på måndag. Fast då går matchen i Karlstad och hittills har alla matcher i finalspelet slutat med hemmasegrar. Då jag återgick till fotbollen mellan Crystal Palace och Watford så slog det mig: Varför i hela fridens namn tittar jag på fotboll.

Från en fartfylld ishockeymatch kom jag in i världens bästa liga om ej med de bästa lagen, men det var det segaste jag sett. Inte mycket till målchansen. Det är ju bara att kolla statistiken över skott på mål i fotboll. Det är inte mycket som händer framför mål på en och en halv timme. Då det var andra halvlek som var det spelarbyten som tar en evighet i fotboll. I övrigt var det spelare som satt och tittade sig omkring på planen för att vänta på att domaren skulle blåsa av spelet och den sittande skulle få någon minuts ompyssling innan han reste sig och utan några synbara symptom långsamt vandrade av planen för att så fort domaren blåst ingång spelet igen rusa in till sin position och spela vidare. Jag kommer givetvis att följa serier och diverse intressanta lag för att inte tala om vilka nya tröjor som lagen kan visa upp. Men själva spelet på planen har för min del dött ut. Så några analyser av matcher i fortsättningen kommer jag inte att försöka mig på.
Manchester City mästare???
 
Nu finns det säkert en massa fotbollsälskare som tycker att jag är helt knasig, men då vill jag bara säga att det jag skrev i förra stycket inte är fakta utan mina åsikter. Kan Paludan ha sina åsikter så kan jag få ha mina om fotboll. Jag förstår mycket väl att de som har ett verkligt favoritlag håller på detta i alla sammanhang och gläds åt att se de matcher som dessa lag spelar. Oftast gläds de mycket mer om laget vinner. Är man MFFare så gläds man över segern med 2-0 över Mjällby och att MFF tog sig förbi Blekingelaget i tabellen.

Jag känner även en del som håller både på Liverpool och Tottenham och frågan är om dessa supportrar är nöjda med 1-1, eller om båda ser det som två förlorade poäng. Som jag ser det så förlorade Liverpool kampen om första platsen i ligan, men ser man statistiskt så var det ett rättvist resultat. Liverpool tryckte på mest i andra halvlek, men det blev inga riktiga målchanser. Skott på mål slutade 3-3 så visst var det rättvist slutresultat.

Första halvlek kan jag inte uttala mig om då jag och hustrun då såg första avsnittet från åttonde säsongen av Unge kommissarie Morse. Det handlade också om fotboll och IRAs första dåd. Mer spännande än fotboll.

IDAG: SÖNDAGEN DEN 8:E MAJ.

NAMNSDAG:

Åke
 
Namnsdagar för den 8:e maj i kronologisk ordning:

Före 1901 – Akatius (till minne av en kristen martyr, som blev halshuggen i Konstantinopel på 300-talet)
1901–1985 – Åke
1986–1992 – Åke, Åge (utgått) och Ågot (utgått)
1993–2000 – Åke och Ove (nu 13 februari)
Från 2001 – Åke
TEMADAGAR:

Nässlans dag

Hågkomst och försoning för de som omkom under andra världskriget
Gosskörernas dag
Internationella vikingadagen
Röda Korsets dag

 
Sällskapet Nellorna som startades för över tio år sedan av Kristina Ignestam och hennes vänner har instiftat Nässlans dag som firas första söndagen i maj. Detta för att nässlan är en gammal medicinalväxt som innehåller många nyttiga ämnen: Som karotin (A-vitamin), kalk, kisel, garvämnen, organiska syror, järn, klorofyll och glucokinin. Därtill stimulerar den ämnesomsättningen och är bra mot oren hy och hudsjukdomar.

Hågkomst och försoning för de som omkom under andra världskriget är en FN-dag. Självklart en dag att minnas då den andra världskriget avslutades i Europa den 8:e maj 1945.

Gosskörernas dag infaller 6:e maj eller närmast efterföljande söndag., och är instiftad av Svenska kyrkans gosskörsförening. S:t Domenico Savios är gosskoristernas skyddshelgon, han föddes den 6:e maj 1842 i Italien 1842 och allt han vill bli var att bli präst. Tyvärr dog han i tuberkulos när han bara var 14 år men under sina levnadsår gjorde han ett starkt intryck på sin omgivning genom sin djupa religiositet och kanoniserades därför 1954. Av den anledningen har Svenska kyrkans gosskörsförening valt att lägga Gosskörernas dag den 6e maj eller närmast efterföljande söndag.

Organisationen Destination Viking Association har valt den 8 maj till den internationella Vikingadagen. Det gjorde de 2013. Efter detta firas dagen på många ställen, då vikingar blivit spännande kultfigurer över hela världen.

Varje år firas Röda Korsets dag den 8 maj till minnet av grundaren Henry Dunants födelsedag, och dagen är givetvis instiftad av Röda korset.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 8:E MAJ.

1971 Arsenal the Double.
 
Idag 1971 spelades FA-cupfinalen på Wembley mellan redan klara ligamästarna Arsenal och Liverpool. Efter 90 minuter hade inga spelare överlistat vare sig Arsenals Bob Wilson eller Liverpools Ray Clemence. Det blev förlängning och här hände det saker. Redan efter två minuter gjorde Steve Heighway mål och Liverpool såg ut att förstöra the Double för Arsenal. Men först kvitterade avbytaren Eddie Kelly, och sedan gjorde Arsenals "popstjärna" Charlie George segermålet. Arsenal blev det andra laget i modern tid att vinna the Double. Målskytten Kelly var för övrigt den första avbytaren någonsin som gjort mål i en FA-cupfinal.

 
Bild: Klicka för att se ett sammandrag av FA-cupfinalen.
1974 sensation i Cupvinnarcupen.
 
Idag 1974 spelades Cupvinnarcupen på Feyenoord Stadion i Rotterdam. Det var ingen speciellt populär final. Publiken uppgick till 6 461 personer. Milan var storfavorit och då stannade säkert många fans hemma. Motståndarna kom från ett land som inte hade många fans som kunde eller hade råd att åka till Nederländerna. Det var östtyska laget Magdeburg. Mot alla odds lyckades östtyskarna vinna med 2-0. Detta var enda gången i historien som ett östtyskt lag vann en Europa-turnering.
Bild: Klicka för att se ett sammandrag av finalen.
1996 PSGs enda Europatitel.
 
Idag 1996 var det final i Cupvinnarcupen. Paris Saint Germain mötte Rapid Wien på King Baudouin Stadium i Bryssel. De 37 000 på läktaren väntade sig en offensiv kamp då båda lagen innehöll spelare som gjort mängder av mål denna säsong. Men de blev bara 1-0 och målskytt blev PSGs back Bruno N'Gotty. Detta var hans första mål för säsongen. Det blev också PSGs första Europatitel och den hittills enda.
 
Bild: Klicka för att se ett sammandrag av finalen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 8:E MAJ.

LÚCIO blir 44 år.
 
LÚCIO Lucimar Ferreira da Silva är född 1978 i Planaltina, Brasilien.
Försvarare
105 A-landskamper för Brasilien (2000-11).

Klubbar som spelare:
Planaltina EC (1995-97),
CR Guará (1997),
Internacional (1997-2000),
Bayer Leverkusen (2000-04),
Bayern München (2004-09),
Inter (2009-12),
Juventus (2012),
São Paulo (2013),
Palmeiras (2014-15),
FC Goa (2016-18),
Gama (2018), 
Brasiliense (2018-20).

Världsmästare 2002
Luis ENRIQUE blir 52 år.
 
Luis ENRIQUE Martínez García är född 1970 i Gijon, Spanien.
Mittfältare/Anfallare
19 U- och 62 A-landskamper för Spanien och 2 landskamper för Asturias. (1990-2002).

Klubbar som spelare:
Sporting Gijón ('1981–88),
La Braña (1984–88 lån),
Sporting (1988–90),
Sporting Gijón igen(1989–91),
Real Madrid (1991–96),
Barcelona (1996–2004).

Lag som tränare:
Barcelona B (2008–11),
Roma (2011–12),
Celta (2013–14),
Barcelona (2014–17),
Spaniens landslag (2018-).
Franco BARESI blir 62 år.
 
Franco BARESI är född 1960 i Travagliato, Italien.
Försvarare
81 A-landskamper för Italien (1982-94).

Klubb som spelare:
1978-97 spelade han hela sin karriär i Milan. Det blev 531 matcher.

Lag som tränare:
Milan Primavera U8 - U19 (2002-08)

Världsmästare 1982.
Jackie CHARLTON blev 85 år.
 
John "Jack" ("Jackie") CHARLTON är född 1935 i Ashington, Northumberland, England, och avled den 10:e juli 2020 isviterna av lymfkörtelcancer och demens.
Försvarare
35 A-landskamper för England (1965-70).

Klubb som spelare:
1950-73 spelade han 629 matcher för en och samma klubb Leeds United.

Lag som tränare:
Middlesbrough (1973-77),
Sheffield Wednesday (1977-83),
Newcastle United (1984-85),
Irlands landslag (1986-95). 

Han blev världsmästare 1966 och svarade då på frågan: “Hur känns det att vara världens bästa fotbollsspelare?” ”Jag är inget bra på att spela fotboll, men jag kanske är en av världens bästa på att förstöra för andra att spela fotboll!”
Herbert JOHANSSON blev 70 år.
 
Gunnar Herbert JOHANSSON var född 1925 i Grevie i nordvästra Skåne, och avled den 14:e mars 1996 i en hjärtattack.
Försvarare,
Svensk.

Klubb som spelare:
Det blev över 500 matcher i Grevie GIK som en stenhård centerback inte många kom förbi.

Kanske inte så känd för många, men desto mer känd för mig.
Han var min far.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN AVKOPPLANDE SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv