• Boris dagliga blogg

Söndagen den 13:e mars 2022

DAGENS RUBRIKER.

Feber stoppade fler att åka till Jönköping.  Ebba, blivande bragdmedaljör? Rullstolscurling.   Varför slita av sig tröjan???   Cornelia klarade det bättre än farsan.


NATIONALDAG:
Vatikanstaten

NAMNSDAG
Greger

TEMADAG
Mazarindagen
Källkritikens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 13/3:
1899: Elva-minuters-match
2011: En annorunda uppvärmning.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 13/3:
Blas
PERÉZ, Edgar DAVIDS, Andres ESCOBAR.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN 12/3 2022.

Feber stoppade fler att åka till Jönköping.
 

Febrig och hostig vaknade jag vid samma tid som Jönköpingsresenärerna. Hustrun var lite, lite morgonirriterad i halsen och ett nytt och tidigt beslut var tvunget att fattas mellan Malmö och Jönköping. Tydligen blev det så att äldsta dottern får gå över sitt veckoslutsschema och plocka bort något. Detta för att beslutet blev att ingen skulle åka någonstans detta veckoslut.

Jönköpingsborna ville inte riskera bli smittade och sedan så får hustrun avvakta och se vad den irriterade halsen kan utvecklas till. För min det så betydde det att jag inte tillbringar veckoslutet själv. Dessutom kunde jag göra färdigt bloggen och bilder som dagens matchtröja och dagens Rhiann. Hustrun slumrade till igen och vaknade en stund senare med 38 graders feber som under dagen kom upp i 39 som högst. Tyvärr visade det sig att beslutet att inte resa var fullständigt rätt och riktigt.

Ebba, blivande bragdmedaljör? Rullstolscurling.
 

Innan eftermiddagens fotboll studerade jag lite av Paralympics. Det som tidigare kallades handikapp-OS pågår en dryg vecka och avslutas senare idag. Först såg jag Sveriges stora stjärna i detta OS, Ebba Årsjö vinna guld i slalom. Sverige har tagit två guld och båda har Ebba tagit. Bör inte hon ligga bra till för ett Bragdguld. Hon har dessutom ett brons också och åker från Beijing med tre medaljer.

Sedan hade jag även koll på det svenska mixlaget i curling som spelade final mot Kina. Tyvärr blev det aldrig riktigt spännande. Då en omgång återstod ledde Kina med fem poäng och det fantastiska med curling är att man aldrig behöver spela färdigt en match om man anser att man inte längre har någon chans. Om man sett curling från det stora OS så vet alla att de som sopar kan göra mycket, och då är det ett oerhört skrikande bland lagmedlemmarna innan man får stenen att hamna där man vill. I rullstolscurling får man inte sopa utan den fart och snurr man har på stenen måste vara rätt från början. Svenska laget kom överens om hur man tänkt att stenen skulle glida och sedan avvaktade man och kom med ett BRA om det blev rätt. Kineserna vrålade och skrek från det att stenen börjat glida tills det att den stannade. Totalt meningslöst, men visst: De tog ju guld.

Varför slita av sig tröjan???
 

Rätt som jag trodde att min feber skulle släppa så steg den igen. Det gjorde att under de tre Premier League matcherna som spelades under eftermiddagen så slumrade jag till, men de två första som båda slutade 2-0 var jag så pass vaken att jag såg målen. Liverpool sades inte imponera. Det enda som imponerar med laget är att de alltid vinner även om spelet är så där. Första målet kom just innan Brightons målvakt rusade ut och hoppade på målgöraren. Bara för att det blev mål så blev det ingen utvisning. Vad som var ofattbart var att det inte ens blev varning för överfallet.

Bottenmötet mellan Brentford och Burnley såg ut att sluta 0-0. Därför gjorde det inget att jag sov bort första halvlek. Äldsta dottern hade beställt middag från en indisk restaurang och den kom då andra halvlek började. Det var riktigt gott. Jag hade valt en lammrätt, då det inte är så ofta jag själv lagar detta. Efter en god mango smoothie till efterrätt letade jag mig upp på ovanvåningen för att se slutet av Brentford mot Burnley. Fem minuter återstod då Ivan Toney nickade in 1-0 till Brentford. Sedan hände det som jag aldrig har förstått. Toney slet av sig tröjan. Någon har sagt att han tyckte det var ganska löjligt att man ska få varning om man tar av sig tröjan efter att ha gjort mål. Kan så vara, men regeln finns och då är det en oerhört löjlig varning att ta.

Matchens sista spark var då Toney gjorde mål nummer två på straff. Jag väntade bara att han skulle slita av sig tröjan än en gång. Men så mycket vett hade han tydligen i sin lilla hjärna att han fattade att han skulle få ytterligare en varning och blivit utvisad. Brentford tog ett bra steg mot att kunna stanna kvar i Premier League och Burnley får kämpa vidare. Matchen mellan Manchester United och Tottenham såg jag bara fram till 2-1. Det slutade tydligen 3-2 och Ronaldo gjorde hat-trick.

Cornelia klarade det bättre än farsan.
 

Att det inte blev fotboll hela dagen berodde på att det var final i Melodifestivalen. Hela tolv låtar hade röstats fram till finalen som gick på Friends Arena. Många gånger under programmet nämndes att det var 27 000 på läktarna. Det såg ut att vara betydligt fler och då arenan har en kapacitet på 50 000 under idrottssammanhang och cirka 20 000 fler under konserter så låter det underligt lite.

I vanlig ordning fanns det ett antal röstgrupper från övriga Europa och då de sagt sitt ledde Poodles Jakob Samuels dotter Cornelia Jakobs (Jakobsdotter) med Hold Me Closer. Då svenska folket sa sitt var det Anders Bagge som fick klart flest röster, men Cornelia fick tillräckligt med röster för att vinna allt. Hon fick näst mest röster av svenska folket, så trots att det alltid är fel låt som vinner så för jag väl påstå att det var rätt igår.
 

Bild: Klicka för att lyssna till segraren.

IDAG: SÖNDAGEN DEN 13:E MARS.

NATIONALDAG:

Vatikanstaten
 

Vatikanstaten kom till som en självständig stat 1929 genom Lateranfördraget och ligger i italienska huvudstaden Rom.
Vatikanstatens har ett antal festdagar som alla benämns Nationaldag. Idag är en sådan som firas för att det var den 13:e mars 2013 som nuvarande påven Franciskus tillträdde.

 

Bild: Klicka för att komma till flagga och nationalsång.

NAMNSDAG:

Greger
 

Namnsdagar den 13:e mars i kronologisk ordning.
 
Före 1831 – Ernestus (det flyttades till 2 mars, där det har funnits sedan dess. I samband med flytten ändrades också namnformen till det modernare Ernst.)
1831–1881 – Nicephorus (till minne av en patriark av Konstantinopel från 800-talet; utgått)
1882–1900 – Gregorius (ersattes av den modernare namnformen Greger.)
1901–1985 – Greger
1986–1992 – Greger, Grels (utgått) och Greta (nu 20 juli)
1993–2000 – Greger och Iris (nu 10 februari)
Från 2001 – Greger

TEMADAG:

Mazarindagen
 

Detta är ett speciellt bakverk som faktiskt firas två gånger om året. Den 10:e januari är de Mazarinens dag och idag är det Mazarindagen. Mazarinen består av ett mördegsskal fyllt med mandelmassa och toppad med glasyr. Bakverket är uppkallat efter kardinalen och fransmannen Jules Mazarin som levde i Frankrike under 1600-talets första hälft.

TEMADAG:

Källkritikens dag
 

Dagen infaller den 13 mars varje år sedan 2017. Källkritikens dag instiftades av den numera nerlagda tidningen Metros avdelning Viralgranskaren. Med tanke på situationen i Ukraina är den extra viktig i år. Har du koll på källkritik och sökkritik, "fake news" och desinformation? Att få information går fortare och enklare än någonsin. Det finns nyheter som är helt påhittade och det innebär i sin tur att behovet av att värdera information ökar. Det finns även nyhetssajter som ser tillförlitliga ut men de har en stark politisk agenda.
 

Tro aldrig oreflekterat på allt du läser och hör. Det inkluderar även det här. Var källkritisk och tänk själv.
 

Korta frågor att ställa sig när du ska tänka kritiskt:
Vem är författaren?
Var är texten publicerad?
Vad har texten för syfte?
Är det liknande faktauppgifterna om du jämför med andra källor?
Är det en förstahandskälla eller är det något som någon återberättar?
Finns det någon källhänvisning i texten?
När skrevs texten?  
Se även upp för falsk trygghet. En nyhetssajt där grammatiska fel ofta förekommer känns mindre trovärdig. Men tänk på att bara för att en sajt ser professionell ut, så betyder inte att informationen är sann.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 13:E MARS.

1899 Matchen som varade 11 minuter, eller drygt 3 månader.
 

Sheffield Wednesday mötte Aston Villa den 26:e november 1898. Det var en match i divsion ett, men den tvingades pga mörker brytas i 79:e minuten. Då ledde Sheffield W med 3-1. FA tog ett beslut om hur man skulle göra med slutresultatet. Det bestämdes att man skulle spela de sista elva minuterna vid ett senare tillfälle. Det tillfäller var idag 1899. Då hade alltså Aston Villa tagit sig till Sheffield för att spela en match i elva minuter med ett underläge med 1-3. Då de elva minuterna var över hade Sheffield Wednesday gjort ytterligare ett mål, så matchen slutade 4-1. Så det var både den kortaste matchen, 11 minuter eller den längsta matchen, 3 månader och 15 dagar, i den engelska fotbollshistorien.

2011 här gällde det att komma i tid.
 

Milan hade idag hemmamatch mot Bari i Serie A. Matchen i sig var ordinär om man undantar att den slutade 1-1 då Bari låg på nedflyttningsplats och Milan ledde tabellen. Det var uppvärmningen före avspark som förundrade publiken. Många spelare dansade balett och Gennaro Gattuso bjöd upp en av domarna. Clarence Seedorf och en av domarna började skuggboxas, Zlatan sprang runt med en frisbee som han och en Barispelare roade sig med och ytterligare någon spelare hade en rosa badmössa och låtsades simma. Det var det rosa som var orsaken till det hela. Den italienska tidningen Gazzetta dello Sport med sitt rosa tidningspapper hade köpt in reklamtid i båda lagen som improviserade fram sina konster för publiken.
 

Bild: Klicka för att se uppvärmningen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 13:E MARS.

Blas PERÉZ blir 41 år.
 

Blas Antonio PERÉZ Ortega är född 1981 i Panama City, Panama.
Anfallare
113 A-landskamper för Panama (2001-18).

Klubbar som spelare:
Panamá Viejo (1998–2000),
Árabe Unido (2001–02),
Nacional (2002),
Envigado (2003),
Centauros (2004),
Deportivo Cali (2005–06),
Cúcuta Deportivo (2006–07),
Hércules (2007–08),
UANL (2008–12),
Pachuca (2009 lån),
Al Wasl (2009 lån),
San Luis (2010 lån),
León (2010-11 lån),
Indios (2011 lån),
FC Dallas (2012–15),
Vancouver Whitecaps FC (2016),
Árabe Unido (2017),
Blooming (2017),
Municipal (2017-18),
Árabe Unido (2108).

Edgar DAVIDS blir 49 år.
 

Edgar Steven DAVIDS är född 1973 i Paramaribo, Surinam.
Mittfältare
8 U- och 74 A-landskamper för Nederländerna (1992-2005).

Klubbar som spelare:
Ajax (1985-96),
Milan (1996-98),
Juventus (1998-2004),
Barcelona (2004 lån),
Inter (2004-05),
Tottenham Hotspur (2005-07),
Ajax igen (2007-08),
Crystal Palace (2010),
Barnet (2012-14).  

Lag som tränare:
Barnet (2012-14 spelande tränare)
Telstar (2020-21 assisterande)
Olhanense (2021)

Edgar Davids led av ögonsjukdomen glaukom (grön starr) som krävde att han hade på sig skyddsglasögon då han spelade matcher.

Andrés ESCOBAR blev 27 år.
 

Andrés ESCOBAR Saldarriaga var född 1967 i Medellín, Colombia.
Försvarare
51 A-landskamper för Colombia (1988-94).

Klubbar som spelare:
Atlético Nacional (1985-89),
BSC Young Boys (1989-90),
Atlético Nacional igen (1990-94).

Den 2:a juli 1994 sköts han till döds med sex revolverskott utanför en bar i en förort till staden Medellín. Mordet anses ha varit en "bestraffning" för självmålet han gjorde i VM mot USA den 22:a juni, och som gjorde att Colombia var utslagna redan i gruppspelet.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN VÅRLIK SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv