• Boris dagliga blogg

Fredagen den 26:e juli 2019

Växjö Dag 2
Lovande kvalresultat för svensklagen i Europa League.


FOTBOLLSHISTORIA:
1887: Blackpool FC bildas.
1948: Efter 12 års uppehåll är det nypremiär för OS-fotboll.
2009: Välgörenhetsmatch för Sir Bobby Robsons cancerfond.

FÖDDA:
Maicon, Andrea, Pável, Felix.

DAGENS TRÖJA

Till dagens klädsel hade jag förberett mig inför matchen mellan Tottenham och Manchester United. De möttes i International Champions Cup och då inga matcher får sluta oavgjort så skulle en vinnare koras. Det gjordes det också inom matchtiden. Av mina två tröjor jag tagit med mig så blir det denna Manchester United tröja. De lyckades toffla in två mål och Tottenham bara ett. Tre halvdana mål blev det i matchen.

DAGENS BLOGG OM TORSDAGEN DEN 25:e JULI 2019

Växjö Dag 2


Den tropiska värmen har anlänt och den tilltänkta golfrundan avbokades. Det gjordes redan innan vi lade oss. Ebba i sin egen loftsäng, frun och Frida i den dubbelsängiga bäddsoffan och sedan blev det en luftmadrass över till mig. Det är en sådan typ som blir ganska hög så det var lite som att sova på en jättelik badboll. Men det blev trots detta en hyfsad sömn. Så hyfsad att jag kunde gå upp precis i tid till att följa Ebba till jobbet. Med mig hade jag även Frida och våra cockrar Rhiann och Esmi.
 

På hemväg blev det ett besök på ”ICA i stan” och inköp av lite frukost. Denna avnjöts av alla de tre kvarvarande i den lilla ettan. Första punkt på programmet var att se till att butiken som ligger rakt under lägenheten på bottenplan skulle öppna. Ronnys Symaskiner AB heter den. Här skulle den kvinnliga delen ner för att studera tyger och andra sytillbehör. Min uppgift var att vara hundsällskap. Jag tycker nog att alla klarade av sina åtaganden ganska bra.
 

Mål två för dagen var att ta sig till Erikshjälpen. De öppnar klockan tolv och vid halvett började vi promenaden dit. I lagom mak tog vi oss dit genom att försöka gå vid de sidan av gatan som erbjöd mest skugga. Det var bara jag och frun som gick in medan Frida och hundarna sattes i skuggan av et träd. Van av att vara i Malmö och Arlöv så erkände frun att detta var den största Erikshjälpen hon sett. Jag hittade två skivor och ytterligare två signerade Björn Hellberg-deckare. Frun en trädgårdsbok och ett paraply som skulle användas som solparasoll på tillbakavägen.
 

Tillbaka var till sjukhuset och parken utanför. Där skulle vi möta Ebba klockan halvtre och under väntan ta en fika i kaféet i parken. Nu var det så att värmen tog ut sin rätt och vi kom aldrig så långt. Frida och jag var de enda som hade klarat av vår uppgift, men inte de andra tre. Som tur var kom vi fram till vår bil som jag parkerat i området på väg till sjukhuset. Alla lastades in och kördes till Klostergatan. Min uppgift var att ensam åka och möta Ebba.
 

Hennes tanke var att vi skulle ta oss till Huseby Bruk i eftermiddag. Det var osäkert om de som avlämnats i hemmet var levande eller åtminstone var i skick att följa med till Huseby. Jag bestämde att jag skulle ha en glass i parkkaféet. Efter etablerad kontakt så skulle en milkshake möjligen väcka så mycket liv i alla att de skulle kunna göra en utflykt med bil. Medan Ebba väntade på milkshake hämtade jag bilen. Ebbas påstående var: ”Och hur ska du kunna köra bil med den glassen?” Det är det som är finessen med en automatväxlad bil. Då kan man göra det mesta samtidigt som man kör.
 

Färden gick ett antal kilometer tillbaka mot Malmö. På vänster sida om 23:an så fanns Huseby Bruk. Egendomen var huvudgård i friherreskapet Bergkvara. Brukets historia börjar med dess dåvarande ägare, riksamiralen Carl Carlsson Gyllenhielm. 1629 finns den äldsta uppgiften om tackjärnsblåsning på platsen. Bruket var helt baserat på sjömalm vilken upptogs från de stora sjöarna i trakten. Under 1630-talet påbörjades gjutning av kanoner men också av järnkakelugnar, s.k. sättugnar.
 

Arnold de Rees från Haarlem fick arrende på bruket 1642. Året efter fick han ensamrätt att bedriva bruksrörelse i Småland. Huseby utvecklades nu i stor skala. Arnold de Rees byggde upp en effektiv transportled mellan bruket och Bodekull, föregångaren till Karlshamn. Leden, som innefattade pråmtrafik över Åsnen och landtrafik till den blekingska kusten, kallades för "Holländarevägen". På ägarens egna fartyg utskeppades järnvaror i stor mängd till Köpenhamn, Stralsund, Lübeck, Hamburg, Haarlem och Amsterdam.
 

1792 blev greve Axel Hamilton ägare till bruket. Han utökade gårdsbeståndet genom att köpa gårdar främst i Skatelövs, Vederslövs, Öja och Blädinge socknar. Huseby förvandlades till en enda stor brukningsenhet. Godset ärvdes 1814 av grevarna Hugo och Malcolm Hamilton som också utökade gårdsbeståndet och uppförde nuvarande corps-de-logi. När godset år 1867 köptes av Joseph Stephens för en köpeskilling av 530 000 riksdaler ingick förutom järnbruket, sågverk och kvarn även 46 jordbruksfastigheter om 24 mantal och ca 6 000 hektar mark.
 

Tackjärn tillverkades för sista gången 1930, men gjuteriet var i drift in på 1950-talet. Under 1950-talet var Huseby centrum för den så kallade Husebyaffären, då ägaren, fröken Florence Stephens, svindlades på stora belopp. Egendomen testamenterades till staten av Florence Stephens innan hon avled 1979. Sedan 1994 förvaltas Huseby av Statens Fastighetsverk.
 

De senaste styckena hämtade jag direkt från Wikipedia, men det var enklare det än att skriva en förklarande text. Någon positiv inverkan hade detta bruk då alla gladdes över besöket och trots den fortsatta värmen så fanns det så många byggnader att gå in i och så mycket skuggiga platser att vänta på. Inträdet gick på 100 kronor, men sedan var det människor i nästan varje byggnad med små häften eller annan typ av hjälp med guidning, så ett besök här på Huseby Bruk kan jag verkligen rekommendera.
 

Hundarna fick sin middag då vi kommit tillbaka till lägenheten, och sedan var det dags att tänka på vår middag. Med galenpannan Esmi, en av hundarna som tyvärr har svårt att uppföra sig bland folk, så blev det ”hämtemat” idag igen. Denna gång från Via Venetto som är en pizzeria. Mat beställdes, Ebba hämtade och jag sändes till ICA och handla dricka till maten. Detta lilla race vann Ebba, men att äta upp maten blev hon sist på. Nästan lika mätta som igår fanns det inte mycket kvar att göra i hettan än att ta det mycket lugnt. Det blev en kvällspromenad med hundarna, som också verkade vilja ta det mycket lugnt.
 

Lovande kvalresultat för svensklagen i Europa League.


Fotboll handlade givetvis om Europa League-kval. Tre svenska lag var i farten. BK Häcken som trädde in i denna kvalomgången lyckades få 0-0 borta mot AZ Alkmaar från Nederländerna och det får anses vara en framgång. IFK Norrköping var enda svensklag som hade hemmamatch. 2-0 mot FK Liepaja från Lettland ser ut att räcka till nästa kvalomgång. Slutligen så var Malmö FF i Slovenien där de mötte Domzale. Denna match såg jag lite på i fulstream. Matchen slutade 2-2 och gör man som hemmalaget; byter ut en till synes frisk lagkapten på två minuters övertid och han långsampromenerar av planen så måste Domzale vara det lag som är oerhört nöjda med resultatet. Men det bör MFF också vara. Seger hemma i returen eller 0-0 och 1-1 ger Malmö tillgång till nästa kvalomgång.

FOTBOLLSHISTORIA från den 26:e juli.

1887 Victoria blir Blackpool

Victoria FC hette en fotbollsklubb som bildades 1877. Den fanns i nio år innan den skulle läggas ner. Då dök en annan lokal klubb Blackpool St John’s upp som också hade problem. Eldsjälar från dessa två klubbar samlades idag på puben Stanley Arms där de grundade den nya fotbollsklubben Blackpool FC som skulle bli lite mer långvarig. De var med att bilda Lancashire League 1888. Den hittills största framgången kom 1953 då Blackpool vann FA-cupen. De hade då legendaren Stanley Matthews i laget.

FOTBOLLSHISTORIA från den 26:e juli.

1948 nypremiär för OS-fotbollen
 

Andra världskriget satte stopp för mycket fotboll. Idag 1948 var det dags för den första stora fotbollsturneringen på tolv år. I OS hade de deltagande länderna på denna tid med spelare som inte föll för något åldersstreck, å andra sidan skulle alla vara amatörer, men det var trots detta en stor turnering. Dagens nypremiärmatcher var Luxemburg – Afghanistan 6-0 och Nederländerna – Irland 3-1. Turneringen avslutades den 13:e augusti då Danmark tog brons genom seger över Storbritannien med 5-3 och finalen såg Sveriges båda Gunnar: Gren med två mål och Nordahl med ett, till att vinna över Jugoslavien. 3-1.

FOTBOLLSHISTORIA från den 26:e juli.

2009 välgörenhetsmatch
 

På St James´ Park i Newcastle spelades idag en välgörenhetsmatch mellan större delen av lagen från England och Västtyskland som möttes i VM 1990. Den gången vann Västtyskland på straffar. Det var Sir Bobby Robsons sista match som engelsk förbundskapten. Då Bobby drabbats av cancer och öppnat en fond i sitt namn för cancerforskningen så gick alla pengar från dagens match till denna fond. Dagens match såg ut att sluta som för tio år sedan. Tyskarna tog ledningen med 2-0, men engelsmännen kom tillbaka och kvitterade. I slutet fick de en straff som Alan Shearer satte i mål till seger med 3-2. På läktaren satt Bobby Robson. Det blev hans sista match i livet. Fem dagar senare avled han av sin cancersjukdom.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 26:e juli.

MAICON blir 38 år

MAICON Douglas Sisenando är född 1981 i Novo Hamburgo, Rio Grande do Sul, Brasilien
Försvarare 
4 U- och 76 A-landskamper för Brasilien.

Klubbar som spelare:
Grêmio (1995-99)
Criciúma (1999–2000),
Cruzeiro (2000-04),
Monaco 2004-06),
Inter (2006-12),
Manchester City  (2012-13),
Roma (2013-16),
Avaí (2017)
Criciúma (2019-)

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 26:e juli.

Andrea FORTUNATO blev 23 år

Andrea FORTUNATO född 1971 i Salerno, Italien och dog den 25:e april 1995 i Palemo, Italien. Dödsorsak var blodcancer (leukemi).
Försvarare 
1 A-landskamper för Italien.

Klubbar som spelare:
Como (1982–91),
Pisa (1991–92),
Genoa (1992–93),
Juventus (1993–95).

Han var en av Italiens lovande, nya stora försvarare som tyvärr bara blev 23 år.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 26:e juli.

Pável PARDO blir 43 år

Pável PARDO Segura är född 1976 i Guadalajara, Jalisco, Mexiko
Mittfältare 
146 A-landskamper för Mexiko.

Klubbar som spelare:
Atlas (1987–98),
Tecos (1998–99),
América (1999–2006),
VfB Stuttgart (2006–09),
América (2009–11),
Chicago Fire (2011–12).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 26:e juli.

Felix MAGATH blir 66 år

Wolfgang Felix MAGATH är född 1953 i Aschaffenburg, Västtyskland
Mittfältare 
43 landskamper för Västtyskland.

Klubbar som spelare:
VfR Nilkheim (1960-64).
TV 60 Aschaffenburg (1964-72),
Viktoria Aschaffenburg (1972-74),
FC Saarbrücken (1974-76),
Hamburger SV (1976-86). 

Klubbar som tränare:
Hamburger SV (1995-97),
FC Nürnberg (1997-98),
Werder Bremen (1998-99),
Eintracht Frankfurt (1999-2001),
VfB Stuttgart (2001-04),
Bayern München (2004-07),
VfL Wolfsburg (2007-09),
Schalke 04 (2009-11),
VfL Wolfsburg igen (2011-12),
Fulham (2014),
Shandong Luneng (2016-17).

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv