13:e november

NAMNSDAG

Kristian:
Det är ett mansnamn med latinskt ursprung (Christianius), med betydelsen 'kristen'. Det var ett vanligt namn bland nordiska (danska) kungar från 1400- till 1900-talet.

Krister:
Det är ett mansnamn och en nordisk variant (ursprungligen Christiern) av Kristian, som i sin tur är av latinskt ursprung och betyder "kristen". Namnet betyder även den store och starke

Återkommande minnesdagar

Temadag:​
Sverige: Smörgåstårtans dag. Anledningen till att smörgåstårtans dag infaller den trettonde november är att Gunnar Sjödahl föddes den 13:e november 1939. Gunnar var den som skapade en moderna och så uppskattade smörgåstårtan.

VIP födda den 13:e november

Några andra som också är födda den 13:e november

1934 – 2016 Garry Marshall,
Amerikansk filmregissör,skådespelare, 
manusförfattare och filmproducent. Han är mest känd för sin första film "Pretty woman"

1944 – 2011 Jesper Klein,
Dansk skådespelare och författare. Han har bl a spelat med i Olsen-banden, originalet till det som i Sverige blev Jönsson-ligan.

1969 – Gerard Butler, 
Skotsk skådespelare. Han är mest känd för att ha spelat kung Leonidas i 300.

Några kända personer som avled den 13:e november

1460 Henrik Sjöfararen dog 66 år gammal. Han var en portugisisk prins, känd för att ha stöttat de första upptäcktsfärderna portugiserna gjorde i Atlanten och längs Afrikas västkust.

1992 Ronnie Bond dog 52 år gammal på Royal Hampshire County Hospital i Winchester. Han var en engelsk sångare och trumslagare. Han var mest känd som trummis i 60-talsbandet The Troggs, men han gjorde även en solokarriär.

Today in history 13:e november

Några händelser som inträffat den 13:e november

1810
 

SVERIGES KRIG MOT STORBRITANNIEN INLEDS.


  Den franske ambassadören Charles Jean Marie Alquier överlämnar ett ultimatum till den svenska regeringen, vilket leder till utbrottet av Sveriges krig mot Storbritannien.

1872
 

STORMFLOD I ÖSTERSJÖN.


  En stormflod drabbar kustbyar i södra Östersjön. Totalt krävde Stormfloden 271 människoliv, 2885 byggnader förstördes och 15 160 människor förlorade sina hem.

1994
 

FOLKOMRÖSTNING OM SVENSKT EU-MEDLEMSSKAP.


  En folkomröstning om svenskt medlemskap i EU hålls och resultatet blir ett ja till att Sverige ska gå med i EU enligt nuvarande avtal. Sverige blir sedan medlem i europeiska unionen den 1 januari 1995.