• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 25:e oktober 2018

En dag med dubbel Championsfotboll.
Fyra förlorare i de två tidiga matcherna.
De sex domarna per match hänger inte med i spelet!
Ta bort självmålsskyttar i fotboll!

Borussia Dortmund och Atletico Madrid vidare från Grupp 1.
Barcelona och Inter vidare från Grupp 2.
Liverpool och Napoli vidare från Grupp 3.
Porto och Schalke 04 vidare från Grupp 4.
Tröja nummer 640 i min samligt har fått sin egen sida.

FOTBOLLSHISTORIA:
2007: Sparkad tränare leder ändå sitt lag.

FÖDDA IDAG:
Shaun, Birgit, John.

DAGENS TRÖJA
BORUSSIA DORTMUNDs Champions Leaguetröja 2012/13

Tottenhams nya tredjetröja försvann då PSV kvitterade på övertid. Då fanns beslutet om en Liverpool eller Borussia Dortmundtröja. Båda vann med 4-0, men jag anser nog att det är lite vassare att vinna över Atletico Madrid än över Röda Stjärnan. Alltså blir det denna gamla Champions Leaguetröja. Dortmund har ju en speciell sådan varje säsong.

En dag med dubbel Championsfotboll.


Det var egentligen bara Championsfotboll igår. I England var det League Championship och i Europa Champions League. League Championship är nog världens tuffaste liga. De ska spela 46 matcher i ligan plus FA- och Ligacup. Efter 14 omgångar ligger Leeds United i topp. De vann över sistaplacerade Ipswich med 2-0. Fast West Bromwich hade chansen att ta serieledningen, men det klickade inte riktigt i hemmamatchen mot femteplacerade Derby County som vann med hela 4-1. Men det är ju 32 omgångar kvar så mycket  kan hända än.
 

Fyra förlorare i de två tidiga matcherna.


Champions League däremot har hunnit halvvägs under den sex matcher långa höstsäsongen. Det staratade med två tidiga matcher där alla fyra lag stod på noll poäng. Efter gårdages omgång så kan man säga att alla fyra lag förlorade. Det beroende på att de spelade oavgjort och efter halva serien har de fyra lagen ett poäng. Det är bara sex lag i Champions Leagues historia som tagit sig upp på första eller andra plats, så frågan är om det inte är kört för Club Brügge och Monaco i Grupp A. I Grupp B tittade jag på PSV Eindhoven och Tottenham. Den matchen sluttade 2-2. Fast här skulle Tottenham vunnit då de var det bättre laget. Tyvärr envisas de med att behålla Lloris i målet. Visst är han världsmästare och firade detta för några veckor sedan med att köra bil rattfull. Når han spelar Champions League verkar han också vara ”rattfull”. En huvudlös utrusning slutade med ett rött kort och vid ställningen 2-1 till Tottenham blev de en man mindre och detta var självklart det som gjorde att PSV fick ny tändvätska och kunde trycka in 2-2 på övertid.
 

De sex domarna per match hänger inte med i spelet!


Både denna och en hel del av kvällens övriga matcher innehöll en drös av märkliga domslut som offsideavblåsning som uteblev och sådana som blev till utan att någon kunde begripa varför. Trots att det finns sex domare runt planen så förmår de inte kunna hålla reda på fotbollsreglerna. Det går helt enkelt för fort och en mänsklig domare hinner inte med. Därför måste man ta nytta av den teknik som finns för att få det lite mer rättvist.
 

Ta bort självmålsskyttar i fotboll!


En annan sak jag lade märke till var att i måndags fick Arsenals Bellerín en nästan omärkbartouch på bollen då den gick in i mål. Detta räknades som självmål. Igår var det mellan fem och tio mål som tog på en motståndare och ställde målvakten. Endast ett av dessa var självmål. Varför inte göra som ishockeys och låta den anfallande spelare som rört bollen sist bli målskytt och stryka allt vad självmål heter?
 

Borussia Dortmund och Atletico Madrid vidare från Grupp 1.


Om jag tittar på de fyra grupper som spelade sin tredje omgång igår så straffade alltså Monaco och Club Brügge ut sig igår och får kämpaom tredjeplatsen. De två topplagen Dortmund och Atletico Madrid var den match jag följde. Här ägde Madridlaget första kvarten i varje halvlek. Sedan tog Borussia Dortmund över. De tog ledningen med 1-0 och då Atletico tryckte på i andra och var nära att kvittera så blev det 2-0. I all yra fortsatte Borussia och satte både trean och fyran. 4-0 var kanske lite väl stor seger och ett av målen var misstänkt offside. Men båda lag kommer att gåvidare till våren cupspel.
 

Barcelona och Inter vidare från Grupp 2.


Grupp 2 var den grupp som jag såg första matchen. PSV och Totteham hade massor av märkliga domslut och mest var det Tottenham som missgynnades. Men jag tror nog att Tottenham kan komma trea och spela vidare i Europa League. Etta blir Barcelona även om de igår var utan Messi. Men hemma mot Inter kunde de vinna med 2-0 och det var kanske ett mål för mycket,men rättvist. Barcelona och Inter spelar vårChampions League.
 

Liverpool och Napoli vidare från Grupp 3.


Grupp C har tre lag som kan ta sig till vårens Champions League. Paris SG och Liverpool hade jag sagt på förhand. Sedan har Napoli styckit upp och vill lägga sig i. Crvena zvezda är sist. Det bör de vara med det namnet. Jag fattar inte varför man kan kalla dem Rösa Stjärnan som de kallades förr. De var i Liverpool igår och förlorade med 4-0. Liverpool skulle kunnat vunnit med det dubbla och Sane missade bl a en straff. Han var för övrigt den ende spelaren som log då han gjorde 4-0. Det gjorde han antagligen för att han kände att han revanscherade sig för straffmissen. Men jag förvånade mig att alla spelarna i Liverpool var så allvarliga. Det var nästan lite sjukligt groteskt att se de allvarliga minerna då de klappade om varandra efter målen. Andra matchen gick i Paris och här hade Napoli ledningen med 2-1 ända till tredje övertidsminuten då Di Maria lyckades kvittera. Oslagbar PSG ligger risigt till. Jag tror att Liverpool och Napoli tar sig vidare.
 

Porto och Schalke 04 vidare från Grupp 4.


Grupp D är den grupp som kommer lite i skymundan. Märkligt nog så finns det ingetlag i denna grupp som kommer att gå längre än till åttondelsfinal. Igår möttes Lokomotiv Moskva och Porto. Det blev portugisisk seger med 3-1 och Lokomotiv är självskrivna som fyra i gruppen. Sedan är det upp till Porto att slåss om de två första platserna med Galatasaray och Schalke. Deras möte igår slutade 0-0 och eftersom att Porto och Schalke ligger etta och två efter halva gruppspelet så tror jag de kommer att ligga där även efter sex matcher. Galatasaray blir trea och får spela Europa League. Det är mer än de klarade av förra säsongen. Dåblevde juutslagna i kvalet av Östersund.
 

Tröja nummer 640 i min samligt har fått sin egen sida.


Jag hade faktiskt sett fram emot att ta på mig Tottenhams tredjetröja som de spelade i igår. Men den får vänta då det blev 2-2. Jag har i alla fall redigerat fotografierna av denna tröja och lagt in den på sin egen sida på min hemsida. Det var den andra tröjan jag köpte på min födelsedag i fredags och som blev tröja nummer 640 i min samling.

FOTBOLLSHISTORIA från den 25:e oktober

2007 Jol leder Tottenham trots att han fått sparken.

Tottenham gjorde en oerhört märklig sak då de valde att sparka sin manager Martin Jol idag 2007. Att Jol inte presterat det ägaren ville sedan han tillträdde 2004 och fick sparken var inte så konstigt, men något märkligt är det att han fick sparken på eftermiddagen då Tottenham hade hemmamatch på kvällen i UEFA-cupen mot Getafe. Då man inte hade någon ny manager till kvällens match fick Jol ta hand om Spurs en sista gång, trots att han var sparkad. Publiken skanderade: "Stand up for Martin Jol." Men jag vet inte riktigt om de menade det efter matchen. Getafe vann med 2-1.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 25:e oktober

Shaun WRIGHT-PHILLIPS blir 37 år

Shaun är född 1981 i Greenwich i England
Mittfältare
6 U- och 36 A-landskamper för England.
Klubbar som spelare:
Nottingham Forest (1991-1998),
Manchester City (1998-2005),
Chelsea (2005-08),
Manchester City igen (2008-11),
Queens Park Rangers (2011-15),
New York Red Bulls (2015-16),
Phoenix Rising FC (2017).
Till viss del blev Shaun känd för att han vid tre års ålder adopterades av Ian Wright som spelade i Arsenal och gjorde 33 landskamper. Detta skulle  Shaun slå med tre. 

Birgit PRINZ blir 41 år

Birgit är född 1977 i Frankfurt am Main i Västtyskland
Anfallare
214 landskamper för Tyskland.
Klubbar som spelare:
SV Dörnigheim FC (1986-88),
FC Hochstadt (1988-92),
FSV Frankfurt (1993-98),
1. FFC Frankfurt (1998-2002),
Carolina Courage (2002-03),
1. FFC Frankfurt igen (2003-11). 
Två VM-guld, 2003 och 2007.
Tre EM-guld 2000, 2004 och 2008.
Utsedd till världens bästa damfotbollsspelare 2003, 2004 och 2005.

John SIVEBÆK blir 57 år

John är född 1961 i Vejle i Danmark
Försvarare
34 U- och 87 A-landskamper för Danmark.
Klubbar som spelare:
Vejle BK (1969-85),
Manchester United (1986-87),
Saint-Étienne (1987-91),
Monaco (1991-92),
Pescara (1992-94),
Vejle BK igen (1994-96),
AGF Aarhus (1996-97).
Han hade en tio år lång landslagskarriär och spelade i Danmarks alla fem matcher när man vann EM 1992.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln