1974: DDR vinner över blivande världsmästarna.
1986: Maradona fuskar sig till avancemang i VM.
2004: Danmark och Sverige spelar 2-2 och slår ut Italien.

FÖDDA IDAG:
Miroslav.

DAGENS TRÖJA
KROATIENs förstatröja i EM i Schweiz/Österrike 2008

Enligt mitt tips så skulle jag haft en dansk landslagströja idag, men de fick bara oavgjort. Frankrike vann med 1-0 över Peru, men Kroatiens seger över ett annat lag från Sydamerika, Argentina , med 3-0 smällde högst igår. Alltså blir det Midsommarafton i en Kroatientröja.

Fotbollen hade idag koncentrerats i TV 4 där vi bland annat fick ett härligt reportage från Argentina och vad fotbollen betyder för en normal familj. Nu visade det sig att de inte fick så mycket att jubla över när det gällde deras landslag igår. I vanlig ordning platades det om domare och hur mycket bättre de var sedan det  nya videokollsystemet trätt i kraft. Men det löser inte alla problem. Fast det beror inte på att man inte kan se vad som händer utan att det inte finns något klar för detta med händer. Jag menar alltså regeln för när det är hands. Detta är fortfarande en bedömningssak som man kan ha olika åsikter om. För att göra det väldigt enkelt så skulle regeln ändras till att så fort bollen rör händerna så är det hands. Det skulle inte finnas något oavsiktligt utan allt är frispark. Eventuellt skulle hands kunna gälla endast om bollen tar från handen upp till armbågen.

Än en dag var mitt tips åt helvete så att säga. Jag hade satsat på en seger och två oavgjorda och segern blev oavgjord och de oavgjorda blev till en väntad och en sensationsseger. Först ut var Danmark som inte förlorat en riktig landskamp sedan i oktober 2016. Det blev inte förlust igår heller. Det såg ut att bli den seger jag trott på då Christian Eriksen dundrade in 1-0 i sjunde minuten. Men sedan tog det slut på anfallsglädjen och videosystemet och handsregeln skulle fälla danskarna. En granskning visade att Yurary fått bollen på handen och för andra matchen i rad orsakade en straff. Denna gång sköts straffen på mål och Kasper Schmeichel fick släppa in ett mål. Han hade redan i förra matchen slagit sin pappa Peters rekord att hålla nollan i landslaget. Det nya rekordet stannade på 591 minuter. Danmark hade alltså chansen att ta sig till åttondelen, men tvingas vänta med detta till efter sista matchen mot  Frankrike.

Frankrike spelade i gårdagens andra match. Normalt sett skulle de ta en ganska enkel seger över Peru. Peru förlorade ju första matchen till Danmark även om det inte var helt rättvist. Och helt rättvist var inte matchen igår heller. Det var en helt jämn match och Peru som var stolta över att äntligen vara med i ett VM igen för nu vara beredda att lämna Ryssland efter sista gruppspelsmatchen. De har två uddamålsförluster mot två Europeiska lag. Samtidigt som Peru är ute ur VM efter 1-0 mot Frankrike så är fransmännen vidare till åttondelen med sina två uddamålsvinster. Inför sista omgången så kan endast Australien ta sig vidare om de vinner över Peru och Frankrike vinner över Danmark. Jag tror inte jag är speciellt djärv om jag påstår att Frankrike och Danmark är vidare från grupp C.

Grupp D inledde andra omgången sist igår med den vassaste matchen, åtminstone på pappret. Argentina skulle skulle visa att 1-1 mot Island var ett misstag samtidigt som Kroatien skulle bevisa att 2-0 över Nigeria inte var en tillfällighet. 2-0 är ett överlägset slutresultat om man ser till de få mål som blivit i årets VM-matcher. Som så ofta då man ser fram mot något stort så tog de båda lagen ut varandra i första halvlek och det skedde inte mycket. Ett enda skott på mål och det kom från Kroatien. I början av andra halvlek visade Willy Caballero varför han bara är andramålvakt i Chelsea. En totalt misslyckad rensning gjorde att Ante Rebic kunde sätta 1-0. Kroaterna hade ett försvar som gjorde argentinarna frustrerade och på uselt humör. Det blev inte bättre då planens lille store Luka Modric satte 2-0. Allt slutade med storförlust 3-0 och Argentina är nära samma fiasko som 2002 då Sverige slog ut dem. I år hoppas jag på att Island ska göra samma.

Men då krävs det att Island överraskar igen och vinner över Nigeria idag. Det är väl inte helt omöjliget att så kan ske. I övrigt så inleds Midsommaraftom med ett Amerikamöte. Visserligen har Costa Rica vuxit in som ett av de lag som platsar i VM, men de ska i rimlighetens namn inte ha någon chans mot Brasilien. Sista matchen för dagen är ett Europamöte. De spelar också i Brasiliens grupp och kampen mellan Serbien och Schweiz kan bli avgörande vilket lag som ska ta sig till åtondelarna. Det är upplagt för oavgjort, men ska jag plocka ut en segrare så tippar jag på Schweiz.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 22:a juni.

1974 Öst mot väst

Grupp A i fotbolls-VM i Västtyskland spelade sista matchen på Volksparkstadion i Hamburg. Det var och skulle bli en historisk match. För första gången i stora fotbollssammahang ställdes Östtyskland mot Västtyskland. Matchen bjöd på mer kamp än målchanser, men i 77:e minuten lyckades Jürgen Sparwasser göra 1-0 till Östtyskland, vilket även blev slutresultatet. DDR vann gruppen och i finalspelet som också var ett gruppspel slutade DDR trea efter Nederländerna och Brasilien. Västtyskland gick till final och blev världsmästare.

1986 Maradona är Gud (tror han)

Under VM i Mexiko utspelades idag 1986 en av de underligaste händelserna som blivit godkända i en så pass viktig match. Argentina spelade kvartsfinal mot England i VM på Aztekastadion i Mexico City inför 114 580 åskådare. I tidningar och media blåstes matchen upp som att det var dags för revansch för Argentina då de fyra år tidigare förlorat kriget om Falklandsöarna till Storbritannien. Och i krig och kärlek är allt tillåtet.

Då det var mållöst i paus passade Maradona på att göra sig längre genom att kasta upp sin hand och slå in bollen i mål, vid ett inlägg. Det märkliga var att alla såg detta utom någon av domarna. Argentina ledde med 1-0 på en regelvidrighet som Maradona inte ens erkände efteråt. Han påstod då att det var ”Lite träff av Maradonas huvud och lite träff av Guds hand” som slagit in bollen och då var det helt OK. Endast fyra minuter senare lyckades han dribbla igenom hela Engelska försvaret och göra 2-0.

Ett mål som klassas som historiskt. Visst var det speciellt, men då Saeed Al-Owairan från Saudiarabien gör ett exakt likadant mål på Belgien i VM 1994 i USA är det ingen som påstår att han är ett geni och en av världens bäste spelare. Nåja, tillbaka till idag 1986. England lyckas reducera, men kommer inte längre än till 2-1 och är ute ur VM på grund av Guds hand.

1994 Fotboll kan gälla livet

USA skulle i sitt hemma-VM ta sig till åttondelsfinal, och att de kom dit berodde i stort på dagens match mot Colombia. De vann matchen med 2-1 trots att de bara gjorde ett mål själva. Det första målet efter 34 minuter kom efter ett inlägg som Colombia-backen Andrés Escobar, i ett försök att bryta, olyckligt styrde in i eget mål. Det hjälpte inte att Colombia vann sista gruppspelsmatchen mot Schweiz med 2-0. Colombia kom sist i Grupp A och hade spelat färdigt.

Den 28:e juni åkte det colombianska laget hem. Escobar utsågs till syndabock för sitt självmål och den 2:a juli sköts han ihjäl med sex revolverskott utanför en bar i en förort till staden Medellín. Mördaren Humberto Muñoz ska ha ropat ”Gol!” inför varje kula han sköt. Han greps och dömdes till 43 års fängelse, men han släpptes fri redan 2005.

2004 Sverige och Danmark gör upp???

Portugal stod som värd för fotbolls-EM 2004 och idag 2004 spelades de sista gruppspelsmatcherna i Grupp C. Bulgarien var borta ur diskussionen om vilka två lag som skulle gå vidare. Det stod mellan Italien, Danmark och Sverige. Italien var tvunget att vinna över Bulgarien och de gjorde de med 2-1 och slutade på fem poäng. För Italiens del var de vidare om antingen Sverige eller Danmark vann deras match. Vid oavgjort skulle all tre lag hamna på fem poäng, men Italien skulle ha sämst målskillnad då de bara gjorde ett plusmål i sin sista match. Danmark tog ledningen två gånger men Sverige kom tillbaka och kvitterade två gånger. 2-2 målet kom i 89:e minuten. Sverige och Danmark var vidare.

I Italien och södra Europa basunerades det ut att det var en uppgjord match, men vi nordbor fuskar ju aldrig. Jag undrar vad vi hade sagt om läget varit omvänt och Sverige varit i Italiens kläder?

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 22:a juni.

54 år Miroslav KADLEC född 1964 i Uherské Hradiště, Tjeckoslovakien.