• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 9:e oktober 2024

NAMNSDAG:          Ingrid och Inger

NATIONALDAG:          Uganda

TEMADAG:       Världspostunionens dag,  Minnesdag för avskaffandet av Sveriges transatlantiska slavhandel,  PANDAS/PANS Awareness Day  och  Finlandssvenska matkulturdagen.

RUBRIK.
Golfsäsongen fortsätter. Tisdag = fisk. Fotbollsmålvakter. Grace har tappat!

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 9/10:
1875: Fotbollshistoriens första matchprogram.
1996: VM-kval: Bortalaget var på plats, men inte hemmalaget.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 9/10:
Mark VIDUKA, 
Gheorghe POPESCU.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM TISDAGEN 8 OKTOBER 2024.

Golfsäsongen fortsätter.
Golfsäsongen kändes över då vädret ju helt naturligt blir sämre och sämre och det har mitt spel också blivit. Gårdagen skulle åtminstone starta med uppehållsväder så nio hål skulle Koko-gänget säkert hinna med innan det utlovade regnet skulle börja falla. Vi var bara tre stycken i gänget så det gick ganska fort att gå de arton hålen. Lite småstänk kom i slutet, men vi var i stort sett torra då vi kom i mål. Då de andra två skulle spela från rött så gjorde även jag detta. Det innebar att jag bara fick ha tolv slag extra. 72 plus 12: alltså 84 slag för att gå på mitt handikapp. Det var exakt vad jag hade också. Handikappet som var på väg upp och låg på 15,0 då jag startade gårdagsrundan var nere på 14,5 då jag avslutade. Det kanske är så att säsongen inte riktigt är över än.

Tisdag = fisk.
Hemma var det liksom i övriga världen tisdag. Det innebar att fiskmiddagen var den jag lagade igår. ”Torsk med krämig vitkål & äggströssel” var som ni kan se på receptet väldigt enkel att laga. Den blev väldigt vit så för att få lite mer färg på tallriken gjorde jag även en sallad med riven morot och fint strimlad grönsallad. Åter blev det till belåtenhet för alla i vårt hushåll som åt.

Fotbollsmålvakter.
Sporten höll sig på lite väl långt avstånd även igår. Därför blev det läst och löst (korsord) i veckans Kvällsstunden som damp ner i brevlådan en dag tidigare än brukligt. Det fanns inte riktigt lika många intressanta artiklar denna vecka som förra, men det finns alltid en sportprofil. Denna vecka var det många sportprofiler då det handlade om fotbollsmålvakter. Många var från äldre tider där Svenne Berka bäst på plan var en som beskrevs. Under hans aktiva tid så var han inte bara landslagsmässig i fotboll utan även i bandy och ishockey. Dessutom spelade han allsvensk handboll och bowling också. Bäst på plan var han bara då det fanns storpublik på läktarna. Var det mer tunnsått runt planen kunde han få tillsägelser av spelarna i laget att se till att ställa sig i målet i stället för att leka med bollkallarna bakom målet. En annan målvakt var Magnus ”Skjorta” Bergström som spelade 369 A-lagsmatcher i Degerfors. Det blev bara en landskamp. Förklaringen var att han mot Finland gjorde en fantomräddning då finske centern kom ensam med honom. Då tog Skjorta bollen och rullade ut den till den finske centern och sa att alla lösa skott går om. Finländaren blev så paff att han sköt bollen utanför mål. Fotbollsförbundet uppskattade inte Skjortas skämt och trots att han höll nollan i matchen som slutade 0-0 så fick han inte fler chanser.

Grace har tappat!
Från TV så blev det först Fråga Lund och sedan Hammarskjöld innan jag gick över till tredje avsnittet på säsong fyra ur den engelska deckaren Grace som huserar i Brighton. You are dead hette det och IMDb hade gett det 7,6 i betyg. Det var enligt min mening alldeles för högt. Det var en mycket överdrivet konstruerat fall där den skyldige fick mig att tänka på Hannibal Lector. En psykopat som kidnappade människor och som i slutet kom undan, och själv meddelade polisen detta. Likt en hel del engelska deckarserier så har Grace varit bättre i de tidigare säsongerna.

DAG! ONSDAG 9 OKTOBER 2024.

NAMNSDAG:
 
Ingrid  och  Inger
 
Namnsdagar för den 9:e oktober i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Dionysius (till minne av en domare i Aten, som av Paulus omvändes till kristendomen och blev stadens förste ärkebiskop)
1901–1985 – Ingrid
1986–1992 – Ingrid, Inger och Ingolf (utgått)
1993–2000 – Ingrid och Inger
Från 2001 – Ingrid och Inger
NATIONALDAG:
 
UGANDA
 
Uganda erhöll självständighet från Storbritannien den 9 oktober 1962. Landet hade då varit brittiskt sedan år 1888. Namnet Uganda kommer från kungariket Buganda, som ligger i den södra delen av landet och inkluderar huvudstaden Kampala.
 
TEMADAG:
 
Världspostunionens dag
 Världspostunionens dag är en FN-dag. Den instiftades av UPU, Världspostföreningen, som har 197 medlemsländer och vars huvudsakliga syfte är att tillgodose att det finns en fungerande internationell postutväxling.
 
Minnesdag för avskaffandet av Sveriges transatlantiska slavhandel
 Idag, den 9 oktober 1847 avskaffade Sverige officiellt den transatlantiska slavhandeln. Detta avskaffande var ett stort kliv åt rätt riktning för Sverige att respektera och uppmärksamma allas lika värde. Sverige var ett av de sista länderna i Europa som avskaffade slavhandeln.
 
PANDAS/PANS Awareness Day.
PANDAS är en förkortning på engelskans Pediatric Autoimmune Neuropsychiatric Disorders Associated with Streptococcal infection Termen används för att beskriva en delmängd hos barn och ungdomar som plötsligt utvecklar en akut början på tvångssyndrom (OCD) och/eller tics-störningar, till följd av en infektion eller grupp A streptokock.
PANS står för engelskans Pediatric Acute-onset Neuropsychiatric Syndrome och omfattar alla fall av plötslig början av OCD och/eller selektiv ätstörning, åtföljt av minst två sjukdomstillstånd.
Dagen är till för att man ska vara medveten om dessa två problem som kan drabba unga.
 
Finlandssvenska matkulturdagen
 Marthaförbundet instiftade den finlandssvenska matkulturdagen år 1992. Sedan dess har den firats den 9 oktober varje år. Avsikten är att uppmärksamma, bevara och utveckla unika finlandssvenska mattraditioner.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 9 OKTOBER.

1875 Första matchprogrammet.
 
På Hampden Park i Glasgow möttes idag skottska Queen's Park FC och engelska Wanderers FC. Skottarna hade inga problem att vinna. 5-0 slutade matchen. Det speciella med dagens match 1875 var att det var första gången i historien som det såldes ett matchprogram. Programmet bestod i ett enda blad där man kunde läsa datum, plats och laguppställningar för de båda lagen. Det fanns också en uppmaning till publiken ”Var vänliga och häng inte på repen”.
1996 Skottland hade tre poäng.
 
Kvalet till VM 1998 hade spel idag 1996 i Tallinn. Det var Skottland som hade bortamatch mot Estland. Det var en kvällsmatch och då arenan inte hade elljus hade Estländska förbundet skaffat in tillfälligt ljus. Skottarna tyckte de var för låga och att det inte skulle bli tillräckligt ljus, men FIFA beslöt dagen innan att matchen skulle gå avtalad tid. De ändrade sig dock på kvällen och fastställde att matchen skulle spelas klockan tre på eftermiddagen.
 
Skottarna var uppställda idag 1996, men det fanns inga motståndare då Estländarna vägrade godkänna FIFAs beslut att flytta fram matchen. Domare blåste igång och blåste av matchen och förklarade Skottland vinnare. Estland protesterade och fick igenom sin protest. Matchen kom att spelas den 7:e februari 1997 i Monaco. Den slutade 0-0 och Skottland förlorade två poäng, men det gjorde inte så mycket för de hade inte tagit sig till VM i alla fall. Det gjorde inte Estland heller.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 9 OKTOBER.

Mark VIDUKA blir 49 år.
 
Mark Anthony VIDUKA är född 1975 i Melbourne, Australien
Anfallare
22 U- och 68 A-landskamper för Australien (1993-2007).

Klubbar som spelare:
AIS (1992-93),
Melbourne Knights (1993-95),
Dinamo Zagreb (1995-98),
Celtic (1998-2000),
Leeds United (2000-04),
Middlesbrough (2004-07),
Newcastle United (2007-09).

Att hans första proffsklubb i Europa råkande bli kroatiska Dinamo Zagreb var inte så kostigt då Mark har kroatiskt påbrå.
Gheorghe POPESCU blir 57 år.
 
Gheorghe POPESCU är född 1967 i Calafat, Rumänien
Försvarare/mittfältare
115 A-landskamper för Rumänien (1988-2003).

Klubbar som spelare:
Dunarea Calafat (1980-84),
Universitatea Craiova (1984-90),
Steaua Bukarest (1988 lån),
PSV Eindhoven (1990-94),
Tottenham Hotspur (1994-95),
Barcelona (1995-97),
Galatasaray (1997-2001),
Lecce (2001-02),
Steaua Bukarest igen (2002),
Hannover 96 (2002-03).

Han är svåger med den gamle rumänske storstjärnan Gheorghe Hagi.

DAGENS MATCHTRÖJA 9 OKTOBER 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln