• Boris dagliga blogg

Lördagen den 30:e april 2022

DAGENS RUBRIKER.

Byta kläder i garderoben tar olika lång tid.   Ticket to Ride, Karl-Fredrik och Alla mot alla.   HV71 på väg tillbaka till SHL.

NAMNSDAG
Mariana

TEMADAG:
Konungens födelsedag
Valborgsmässoafton
Den lokala handelns dag
Alla barns dag
Internationella jazzdagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 30/4:
1938: Första FA-cupfinalen i TV.
1974: Stjärnmanagern Alf Ramsey får sparken.
2006: Reading gör 106 poäng vilket är rekord.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 30/4:
John O'SHEA, Gerardo TORRADO, Franky VAN DER ELST.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN 28/4 2022.

Byta kläder i garderoben tar olika lång tid.
 

Dagen var ägnad att ta sitt pick och pack och åka till Jönköping för att fira Valborg med yngsta dottern och hennes belgare. Då dottern insjuknat i covid symptom, men testat negativ så beslöt vi att det är trevligare att tillbringa en weekend tillsammans då alla är friska och kan vara med. Alltså ställdes resan in. Då blir det ofta så att man inte har mycket annat inplanerat. Äldsta dottern som slutade klockan tolv och hustrun beslutade att plocka med kläder.

Vinterkläder skulle paketeras och ställas in i garderober och sommarkläder plockades fram. Detta är en ganska tidsödande process för alla i familjen utom för mig. Jag har inga vinter- eller sommarkläder då jag oftast är likadant klädd vinter som sommar. Att lägga undan vinterjackan och jeansen var snabbt gjort och att ta fram sommarjackan och lägga shortsen överst i garderoben tog inte heller lång tid. Alltså var jag klar på två minuter. Det är ju ett yttryck som är vanligt: Att man är klar på två minuter. Men för mig var det precis den tid det tog.

Ticket to Ride, Karl-Fredrik och Alla mot alla.
 

Då vi förberett en snabb korv med bröd innan avfärd till Jönköping så fick detta i stället bli gårdagens väldigt enkelt lagade middag. Då jag inte är någon stor fan av vegetariska korvar så hade jag som tur var en stor portion kvar av middagen från i förrgår. Hade vi farit upp till yngsta dottern så hade vi säkert spelat brädspel med hennes belgare. Som tur var hade jag köpt en variant av Ticket to Ride. Germany hette det och handlade givetvis om tågresor i Tyskland. Det finns ett tiotal spel med kartor från olika platser i hela världen. Alla bygger på samma grundidé men till varje utökningsspel så tillkommer små detaljer som gör att spelen hela tiden blir lite annorlunda. Jag hade inte vunnit ett enda parti av Ticket to Ride förrän i matchen mot min äldsta dotter igår.

Då vi avslutat Spelet fickhundarna sin kvällspromenad och därefter kom hustrun med i vårt Tv-tittande. Det var dags för årets första avsnitt av Karl Fredrik på Österlen. Det snackades om den långa kalla vintern och jag var något förundrad innan jag kom på att programmet ju handlade om 2021.

Då detta var slut så blev jag ensam i TV-rummet och kunde se de två första avsnitten av Alla mot alla från nästa vecka. Ibland kan det vara ganska ospännande då paren har väldigt olika kunskaper, om de har det överhuvudtaget. Men de två första programmen från kommande vecka hade ganska jämbördiga par som gjorde att det blev jämna och spännande matcher.

HV71 på väg tillbaka till SHL.
 

Idrottsmässigt var det en ynklig fredag, och jämna och spännande matcher kan ifrågasättas. Jag har ju skrivit ett par gånger om den inställda Jönköpingsresan och då jag numera har lite förankringar i staden så fanns det faktiskt en idrottshändelse med ett visst intresse. Det handlar så klart om ishockey. Klubben Husqvarna Vätterstad som grundades 1971 kallas rätt och slätt HV71. Även om två grannorter nämns så är klubben från Jönköping. De har varit givna i Elitserien och SHL sedan 1985 och vunnit SM fem gånger, men förra säsongen ramlade de ur efter trettiosex år i högsta ligan.

Nu är de på väg tillbaka. Efter alla kvalmatcher så återstår finalen. Den spelar HV71 mot Björklöven. Igår gick match nummer fyra. Efter förlängning lyckades HV vinna med 3-2. Det betyder att Jönköpingslager leder med 3-1 i matcher och på söndag möts de igen hemma i Husqvarna Garden, som tidigare hetat både Kinnarps Arena och Rosenlundshallen. Seger på söndag och HV71 är tillbaka i SHL.

IDAG: LÖRDAGEN DEN 30:E APRIL.

NAMNSDAG:

 Mariana
 

Namnsdagar den 30:e april i kronologisk ordning.
 
Före 1859 – Marianus (till minne av en kristen martyr som halshöggs på 200-talet; utgått) och Valborgsmässoafton
1859–1900 – Mariana och Valborgsmässoafton
1901–1985 – Mariana och Valborgsmässoafton
1986–1992 – Mariana, Marianne, Marina (nu 20 november) och Valborgsmässoafton
1993–2000 – Mariana, Marianne (nu 4 april) och Valborgsmässoafton (utgått; Denna benämning på dagens datum har funnits sedan gammalt, men utgick officiellt 2001, även om den finns kvar i folkmun och tradition.)
Från 2001 – Mariana

TEMADAG:

Konungens födelsedag
 

Den 30 april 1946 föddes Carl Gustaf Folke Hubertus på Haga slott. Han var yngsta barnet till kronprins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla. Om samma regler gällt då som nu så hade Carl Gustaf bara varit en vanlig prins, då han hade fyra äldre systrar. Men då det på den tiden var en kung man ville ha i Sverige så gällde att äldsta sonen skulle ta över. Carl XVI Gustaf är den regent i Sverige som suttit allra längst. Han har varit Sveriges kung i snart 49 år.

TEMADAG:

Valborgsmässoafton
 

Valborgsmässoafton grundar sig på den förkristna högtid som funnits i Tyskland, men har senare kommit att uppkallas efter kulten av den heliga Valborg. Skräp efter vårstädning av skog och mark eldas då upp. Eldningsförbud inträder i allmänhet i Sverige i början av maj. Mycket mer om Valborgsmässoafton finns på Wikipedia. Klicka på bilden och följ länken!

TEMADAG:

Den lokala handelns dag
 

Den lokala handelns dag infaller sista lördagen i april varje år. Den lokala handelns dag instiftades av FILLit 2015. Genom företaget FILLit får små butiker enkelt möjlighet att registrera och kommunicera med sin egen kundstock. FILLit ställer in en liten oberoende terminal i butiken som använder kundens mobiltelefon eller nyckelring som identifierare vid varje köp. På så sätt kan butiken enkelt se vilka kunder som köper ofta och även nå ut till dem med erbjudanden och kommunikation.

TEMADAG:

Alla barns dag
 

Alla Barns dag firades första gången 2019 och firas sedan dess den sista lördagen i april varje år. Initiativtagare bakom är branschorganisationen Lek & Babybranschen som varje dag året om värnar om våra barns intressen.  

Målet med Alla Barns dag är att lyfta hur viktig, leken, rörelse och läsandet är för barns utveckling. Leken är viktig för barnens sociala, kognitiva, emotionella och kommunikativa förmågor. Genom leken lär sig barn att tänka, läsa, minnas och resonera. Att leka handlar om att skapa och utforska, lyckas och misslyckas, och framför allt, handlar det om att ha kul. Och det är just kul vi vill ha på Alla Barns dag!

TEMADAG:

Internationella jazzdagen
 

Vid Unescos generalkonferens 2011 beslutades att införa en internationell jazzdag. Dagen ska samla människor för att fira och lära om jazzen som konstform och jazzens viktiga roll som medel för kommunikation över gränser och tider. Alltså är dagen en av alla FN-dagar.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 30:E APRIL.

1938 Preston – Huddersfield på TV.
 

Idag 1938 spelades FA-cupfinalen mellan Preston North End och Huddersfield Town på Wembley. Det historiska var att det var första gången en FA-cupfinal direktsändes på TV. Matchen bjöd inte på många mål. Inte ens då förlängningen nästan var slut hade det blivit några mål och alla var beredda på en omspelsmatch. BBC:s kommentator Thomas Woodrooffe dristade sig att säga: ”Om det blir något mål nu så ska jag äta upp min hatt.” Just då han sagt detta blev det en straff utdömd till Preston. I matchens sista spark fixade George Mutch segern till Preston. Woodrooffe höll sitt löfte, men lite fusk var det då hatten var gjord av tårta.

Bild: TV-reportern Thomas Woodrooffe som lovade äta en hatt.

1974 Ramsey sparkas.
 

Idag 1974 beslutar FA i England att sparka landslagets tränare Sir Alf Ramsey. 1966 var han något av en gud i England då han tagit landslaget till sin första och hittills enda VM titel. Efter VM så var EM 1970 en turnering att visa var England stod. De åkte ut mot Västtyskland i slutspelet. Samma sak hände i VM 1970 då Ramsey anklagades för att ha bytt ut Bobby Charlton för att spara honom till semifinalen som alltså inte blev av. Det gick inte bättre i EM 1972. Måttet var rågat 1973 då England i kvalet till VM inte lyckades besegra Polen och missade mästerskapet. Idag meddelades att Alf Ramsey inte längre var värdig att ha hand om landslaget. 

Bild: Sir Alf Ramsey

2006 Reading sätter rekord.
 

Idag 2006 spelade Reading sista matchen i Championship League mot Queens Park Rangers. 26 156 åskådare hade kommit till Madejski Stadium för att se Reading vinna med 2-1. I och med denna seger fick Reading ytterligare tre poäng att lägga till sina tidigare 103 poäng. De vann ligan och gick upp i Premier League. 106 poäng har aldrig något lag tagit tidigare så Reading har alltså poängrekordet över en säsong i de Engelska ligorna.
 

Bild: Reading med rekordet 106 poäng

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 30:E APRIL.

John O'SHEA blir 41 år.
 

John O'SHEA är född 1981 i Waterford, Irland
Försvarare
13 U- och 118 A-landskamper för Irland (2000-18).

Klubbar som spelare:
Ferrybank (1990-95)
Waterford Bohemians (1995-99),
Manchester United (1999-2011),
Bournemouth (2000 lån),
Royal Antwerp (2001 lån),
Sunderland (2011-18),
Reading (2018-19).

Lag som tränare:
Reading (2019–  assisterande)

Gerardo TORRADO blir 43 år.
 

Gerardo TORRADO Díez de Bonilla är född 1979 i Mexico City, Mexiko
Mittfältare
5 U- och 146 A-landskamper för Mexiko (1999-2013).

Klubbar som spelare:
UNAM Pumas (1997–2000),
Tenerife (2000–01),
Poli Ejido (2001–02),
Sevilla (2002–04),
Racing Santander (2004–05),
Cruz Azul (2005–16),
Indy Eleven (2016–17).

Franky VAN DER ELST blir 61 år.
 

Franky VAN DER ELST är född 1961 i Ninove, Belgien.
Mittfältare
86 A-landskamper för Belgien (1984-98).

Klubbar som spelare:
Blau-Wit Lombeek (1972-78),
Molenbeek (1978–84),
Club Brugge (1984–99).

Lag som tränare:
Germinal Beerschot (1999–2003),
Lokeren (2003–04),
Club Brugge (2005–07 assisterande),
FC Brussels (2008),
Lommel United (2009–11),
Sint-Truiden (2011–12),
Roeselare (2014–16).,
Oostende (2018-19).

Han finns med på Pelés lista över världens 125 bästa spelare genom tiderna.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN TREVLIG VALBORGSMÄSSOAFTON!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv