30:e maj

NAMNSDAG

Vera:
Vera, eller Wera, är ett kvinnonamn med latinskt ursprung och betyder "sann". Det kan även tolkas som en kortform av Veronika. På senare tid har uppfattningen att Vera stammar från det ryska ordet vjera - "tro" blivit vanlig.

Veronika:
Veronica, även stavat Veronika, är ett kvinnonamn.
Veronica är ett latinskt namn som möjligen är en omtolkning av det grekiska namnet Berenike, som betyder "segerbringande" eller "den segerbringande".

 

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Anguilla: Anguilladagen firas till minne av utbrottet av anguillanska revolutionen mot det brittiska styret 1967.

VIP födda den 30:e maj

Några andra som också är födda den 30:e maj

1672 – 1725  Peter den store
Tsar av Ryssland från 1682

1864 – 1961  Rudolf Abelin
Svensk trädgårdsodlare. Norrvikens trädgårdar i Båstad

1908 – 1995  Hannes Alfvén
Svensk fysiker, mottagare av Nobelpriset i fysik 1970

Några i musikens värld som är födda den 30:e maj

1964 –  Wynonna Judd
Amerikansk countrysångerska.  ¤ Burning Love

1971 –  Idina Menzel
Amerikansk skådespelare, sångare och låtskrivare  ¤ Let It Go

1974 –  Cee Lo Green
Amerikansk musiker inom hiphop, funk, soul och R&B.  ¤ F*ck You

Några kända personer som avled den 30:e maj

1431  Jeanne d'Arc dog 19 år gammal avrättad, bränd på bål. Hon var en fransk bondflicka utan utbildning och kunde varken läsa eller skriva. Hon skulle rädda Frankrike och är Frankrikes nationalhelgon.

1778  Voltaire dog 83 år gammal där det finns otalga teorier vilka typer av sjukdomar som tog hans liv. Han var en fransk författare, deist och philosophe under upplysningen. Han var bl a facinerad av Karl XII och skrev två böcker om honom. 

1912  Wilbur Wright dog 45 år gammal i tyfoidfeber. Han var en amerikansk flygpionjär som utförde den andra flygningen med en motor som kraftkälla. Han var bror till Orville Wright.

1960  Boris Pasternak dog 70 år gammal av lungcancer. Han var en rysk poet, författare  och litterär översättare. Hans roman Doktor Zjivago(1957) ledde till att han fick Nobelpriset i litteratur 1958.

2011  Ricky Bruch dog 64 år gammal av cancer i bukspottkörteln. Han var en svensk friidrottare, huvudsakligen verksam i diskus och kulstötning. Bruch tillhörde världseliten i diskus från slutet av 1960- till mitten av 1970-talet.

Today in history 30:e maj

Några händelser som inträffat den 30:e maj

1431
JEANNE D´ARC BRÄNNS PÅ BÅL
 

Den franska bondflickan och härledaren Jeanne d’Arc bränns på bål i Rouen, sedan engelsmännen har dömt henne till döden för kätteri. När hon har brunnit upp skrapar man liket rent på kol, för att visa att hon inte har undkommit med livet i behåll, varefter man bränner liket två gånger, för att förhindra att någon del av hennes kropp tas om hand, för att bli relik, varefter man slänger askan i floden i Seine. När hon 1920 blir helgonförklarad får hon 30 maj som sin helgondag.

1953
LINCOLNMONUMENTET INVIGS
 

Lincoln Memorial i Washington, DC. invigs av President Warren G. Harding.

1966
SURVEYOR 1 SÄNDS UPP TILL MÅNEN
 

USA skjuter upp raketen Surveyor 1. Det blir den första amerikanska rymdfarkost som landar på en annan himlakropp.

1967
BIAFRA FÖRKLARAR SIG SJÄLVSTÄNDIGT
 

Biafra förklarar sig självständigt från Nigeria, men då den nigerianska centralmakten vägrar erkänna regionens självständighet leder detta till att det så kallade Biafrakriget utbryter den 6 juli samma år och att Biafra efter att ha kapitulerat 1970 åter inlemmas i Nigeria.