• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 16:e september 2020

Synd om utvisad? Aldrig i detta fall. Inga Södratröjor i Jönköping, väldigt bra film och speciella straffavgörande i Ligacupen.

FOTBOLLSHISTORIA:
1937: Första direktsända fotbollsmatchen i TV. (Arsenal)
1996: 183 km/h är det hårdaste skottet uppmätt i Premier League.
2007: Zlatan gör sin 100:e match i italiensk klubbfotboll..

FÖDDA:
Karl-Heinz, Neville, Manuel, Rene, Willy.

DAGENS TRÖJA.

Jag hade plockat med mig tröjor av några tilltänkta vinnare till Jönköping. Newcastle var en sådan och de ifriade förväntningarna. Visserligen bara 1-0 över Blackburn, men det räckte för att gå vidare i Ligacupen. Alltså blev detta dagens tröja.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN 15/9 2020.

Synd om utvisad? Aldrig i detta fall. Inga Södratröjor i Jönköping, väldigt bra film och speciella straffavgörande i Ligacupen.


I morse var det jag som var chaufför för Ebba till jobbet. Visserligen kunde hon själv kört då det finns en stor parkeringsplats för personalen på sjukhuset. Fast då vi kom dit strax före åtta var alla platser upptagna, så jag tjänstgör som Uber. Hemma i lägenheten kan vi nu ha en dator inkopplad på internet genom att utnyttja de förra lägenhetsinnehavarnas bredband. Dock måste vi använda sladd och den är lite kort, så det blir till att sitta i hallen. Men där kunde jag läsa Sydsvenskan som E-tidning.
 

Där fastnade jag för en artikel på framsidan. Det stod att en nybliven pappa blivit utvisad från Sverige. Det låter ju snyftigt och inte riktigt klokt. Men det visar sig att det som inte är riktigt klokt är att journalisten och tidningen skriver så plus att hans försvarare ska överklagadomen. De 24-åriga pappan kom till Sverige på grund av kopplingen till sin fru. Sedan dess har han kontinuerligt misshandlat henne. Då han gjorde detta även inför den nyfödda sonen fick mamman nog och anmälde 24-åringen. I lägenheten fann polisen även en pistol som visade sig ha använts vid skjutningar i Sverige. Filmer där 24-åringen kör bil och skjuter ut medan han kör kan komma från hans hemland, så de låg inte till grund för hans fängelsestraff och sedan 10 års utvisning. Något säger mig att den sex månader gamle sonen kommer att må så oändligt mycket bättre av att inte ha någon pappa än att denne kriminelle 24-åring skulle få stanna kvar i Sverige.
 

Nej, då kunde jag istället ägna mig åt trevligare saker. En var t ex att hitta sopsorteringen och kasta en del sopor. Därefter gick jag in igen en kort stund för att hänga av mig jackan. Det var strålande solsken och alldeles för varmt med ytterkläder. Vad jag skulle kolla var om den väg mot sjukhuset som jag tittat ut kunde vara närmsta cykelväg till sjukhuset. Ebba hade kollat på kartan och blivit hänvisad en cykelled till jobbet. Den skulle ta drygt tio minuter. Vägen som jag gick tog en kvart, men märk väl att jag gick. Alltså kan det inte vara mer än drygt fem sex minuter min väg.
 

En butik som låg på det område jag kom fram till var InterSport. Jag hade nämligen varit inne på Jönköping Södras hemsida och sett att de inte hade någon supportershop utan alla deras varor såldes genom InterSport. Det gjorde de också, men någon matchtröja har inte klubben att sälja. Då InterSport är de enda som har Jönköping Södras produkter så stod det klart att jag inte kan få tag i en grön matchtröja. Öster låg sist i Superettan och där kunde jag köpa deras tröja förra året. Kalmar FF är visserligen i Allsvenskan, men bland de sista. En matchtröja var inga problem att få tag på. Men i Jönköping är fotbollen inte speciellt märkvärdig trots att klubben ligger bland topplagen i Superettan. Däremot hade InterSport mängder med matchtröjor från HV71. Detta är alltså en hockeystad. ”Det spelades bättre boll på Gunnar Nordahls tid” är ju en av Torssons slagdängor. Den handlar om en match på Slottsskogsvallen i Jönköping då laget mötte Grimsås. Hade de skrivit den nu så hade det väl blivit ”Det spelades bättre hockey på Sven Tumbas tid!”
 

Hemma tog jag lite lunch och kopplade in den nyinköpta nätverkssladden. Från de två meter vi hade ökade jag på med tretton. Med en femton meters sladd kunde jag sitta bekvämt i hela lägenheten och fixa lite med hemsida och kolla upp till Premier League 2020-21 som ska komma så småningom på min site. Halvfem hämtade jag Ebba och sedan var vi på Jysk innan vi åkte hem och jag lagade dagens rätt: Panerad kolja med kokt potatis. Fast fisken panerades inte med ströbröd utan jag använde lätt mortlade solrosfrön istället. Det blev lite extra piff.
 

Sedan hade klockan smugit fram mot att det började bli mörkt ute. Då var det dags för gårdagens film; ”The Fundamentals of Caring” från 2016 med Craig Roberts och Paul Rudd. En riktigt bra film om Ben som blir vårdare och får i jobb att ta hand om rullstolsbundne Trevor som är 17 år och en riktig jobbig tonåring. Men det är en rörande och givande film.
 

Gårdagens fotboll handlade om den andra cupen i England. Första och största är ju FA-cupen. 1960/61 startades Ligacupen som är öppen för lagen i de fyra högsta proffsligorna. Turneringen bytte namn från säsongen 1982. Då kom sponsorer av cupen in och då blev cupen kallad efter vem som sponsrade. Senaste sponsorn kom in 2017 och det var energidrycken Carabao. Därför heter turneringen Carabao Cup eller EFL Cup. EFL står givetvis för English Football League. Andra omgången som även kan kallas 32-delsfinaler inleddes igår. Viasat koncentrerade sig på Burton från League One mot Premier Leaguelaget Aston Villa. Det var ganska jämnt fram till minut 88. När alla väntade på straffar så gjorde Aston Villa segermålet. Sedan spädde de på med ytterligare ett mål på övertid.
 

Watford tog sig också vidare, fast det krävdes straffar. Ken Sema blev något av matchhjälte. Han byttes in och gjorde 1-1. Sedan satte han första straffen för Watford. Det gjorde även de två kommande Watfordspelarna medan de tre första Oxford Unitedspelarna alla missade sina tre första straffar. Alla Premier Leaguelagen som var i farten igår gick vidare utom Crystal Palace, men så mötte de också etta gammalt Premier Leaguelag i Bournemouth. Inga mål i matchen som fick avgöras på straffar. De första straffmissarna kom då de båda målvakterna tvingades lägga sina straffar. Bournemouth vann med 11-10 på straffar.

FOTBOLLSHISTORIA från den 16:e september.

1937 Första direktsända TV-matchen

BBC sände idag 1937 den allra första direktsända TV-matchen. Fast det finns inget resultat bevarat någonstans hur det gick. TV-sändningen varade bara en kvart och då var det en presentation av startuppställningen och bara lite fotboll i början av matchen. Då det var en match mellan Arsenals A-lag och Arsenals reserver så var det ingen seriematch där resultatet finns bevarat. Detta var andra gången Arsenal var först. De var också första laget som var med i en direktsänd radiosändning. Det var 1927 mot Sheffield United. Den matchen slutade 1-1.

FOTBOLLSHISTORIA från den 16:e september.

1996 rekordskott mot mål
 

Arsenal hade sparkat manager Bruce Rioch. I väntan på att Arsene Wenger skulle ta över fick Stewart Houston och Pat Rice leda dagens match mot Sheffield Wednesday. Det var problem med belysningen och matchen blev 25 minuter försenad. Onsdagslaget tog ledningen. En alldeles färsk Patrick Vieira fick debutera redan efter 25 minuter. Det dröjde tills andra halvlek innan Arsenal kom igång. Vid full tid hade de reducerat genom David Platt och sedan gjorde Ian Wright ett hat trick. 4-1 slutade det, men Sheffield United gick inte lottlösa. David Hirst hade ett rekord med sig efter matchen. Han gjorde det hittills hårdaste skottet mot målet i Premier Leagues historia. Visserligen tog det bara i ribban, men det uppmättes till 183 km/h.

FOTBOLLSHISTORIA från den 16:e september.

2007 Zlatan 100 matcher
 

MFF och Ajax, sedan kom Zlatan Ibrahimovic till Italien och Juventus sommaren 2004. Efter två säsonger blev Juventus degraderat för Calciopoli-skandalen då ett antal klubbar anklagades för att ha påverkat vilka domare som hade dömt deras matcher. Juve beslöt att truppen skulle förbli intakt, men på något underligt sätt lyckades Zlatan komma därifrån och bli Interspelare. Idag 2007 mötte Inter Catania på hemmaplan. De vann med 2-0. Trots att Zlatan gick mållös från matchen så var den ändå ett litet jubileum. Det var Ibrahimovic´s 100:e match i ett italienskt klubblag.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 16:e september.

Karl-Heinz RIEDLE blir 55 år

Karl-Heinz RIEDLE är född 1965 i Weiler im Allgäu, Västtyskland
Anfallare
4 U-, 1 OS- och 42 A-landskamper för Västtyskland och Tyskland (1986-94).

Klubbar som spelare:
TSV Ellhofen (1975-78),
SV Weiler (1978-83),
FC Augsburg (1983–86),
Blau-Weiß Berlin (1986–87),
1987–1990Werder Bremen86(38)
Lazio (1990–93),
Borussia Dortmund (1993–97),
Liverpool (1997–99),
Fulham (1999–2001).

Lag som tränare:
Fulham (2000 spelande).

MERITER:
VM i fotboll: 1990, 1994
VM-guld 1990
EM i fotboll: 1992
EM-silver 1992
Tysk mästare 1988
Champions League-mästare 1997

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 16:e september.

Neville SOUTHALL blir 62 år

Neville SOUTHALL är född 1958 i Llandudno, Wales
Målvakt
92 A-landskamper för Wales (1982-97).

Klubbar som spelare:
Llandudno Swift (1970-73),
Llandudno Town (1973-74),
Bangor City (1974-77),
Conwy United (1977-79),
Winsford United (1979-80),
Bury (1980-81),
Everton (1981-98),
Port Vale (1983 lån),
Southend United (1997-98 lån),
Stoke City (1998),
Doncaster Rovers (1998),
Torquay United (1998-2000),
Huddersfield Town (1999 lån),
Bradford City (2000),
York City (2001),
Rhyl (2001),
Shrewsbury Town (2001),
Dover Athletic (2001),
Shrewsbury Town igen (2001-02),
Dagenham & Redbridge (2002).

Lag som tränare:
Wales landslag (1999),
Dover Athletic (2001-02),
Hastings United (2004-05),
Margate (2009).

När han avslutade den aktiva karriären 2002 var han 43 år gammal och då den äldsta aktiva spelaren i England. Han spelade 578 engelska ligamatcher.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 16:e september.

Manuel PELLEGRINI blir 67 år

Manuel Luis PELLEGRINI Ripamonti är född 1953 i Santiago, Chile
Försvarare, manager
1 A-landskamp för Chile (1986).

Klubbar som spelare:
Audax Italiano (1965-69),
Universidad de Chile (1969–86).

Lag som tränare:
Universidad de Chile (1988–89),
Palestino (1990–92),
O'Higgins (1992–93),
Universidad Católica (1993–95),
Palestino (1998),
LDU Quito (1999–2000),
San Lorenzo (2001–02),
River Plate (2002–03),
Villarreal (2004–09),
Real Madrid (2009–10),
Málaga (2010–13),
Manchester City (2013–16),
Hebei China Fortune (2016–18),
West Ham United (2018–19),
Real Betis (2020-).

1979 tog han examen som civilingenjör, därav hans smeknamn El Ingeniero.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 16:e september.

René VAN DE KERKHOF blir 69 år

Reinier "René" Lambertus VAN DE KERKHOF är född 1951 i Helmond, Nederländerna
Anfallare
47 A-landskamper för Nederländerna (1973-82).

Klubbar som spelare:
RKSV Mulo (1966-68),
FC Twente (1968-73),
PSV Eindhoven (1973-83),
Apollon Smyrnis (1983-84),
Seiko (1984-85),
Helmond Sport (1985-88),
FC Eindhoven (1988-89).

René van de Kerkhof var tillsammans med sin bror Willy van de Kerkhof med i Nederländernas VM-lag som tog silver 1974 och 1978.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 16:e september.

Willy VAN DE KERKHOF blir 69 år

Wilhelmus "Willy" Antonius VAN DE KERKHOF är född 1951 i Helmond, Nederländerna
Mittfältare
63 A-landskamper för Nederländerna (1973-86).

Klubbar som spelare:
RKSV Mulo (1966-68),
FC Twente (1968-73),
PSV Eindhoven (1973-88).

Willy van de Kerkhof var tillsammans med sin tvillingbror René van de Kerkhof med i Nederländernas VM-lag som tog silver 1974 och 1978.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv