• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 12:e december 2018

DAGENS LUCKA 12

Start med ishockeyns Champions League där fotbollen kan ta efter reglen vid oavgjort.
Grupp A var redan klar inför matcherna igår.
Grupp B överraskade med att Tottenham tog Inters på förhand säkra andraplats.
Liverpool dansade på slak lina, men gjorde precis vad som behövdes.
Grupp D, ännu en helt meningslös sistaomgång.


FOTBOLLSHISTORIA:
2001: Världens meste folbollsmålskytt dör.

FÖDDA IDAG:
Victor, Jessica, Daniel, Nolberto.

DAGENS LUCKA 12

Jag har i år en julkalender där jag varje dag presenterar ett klubbmärke från ett av Premier Leaguelagen. Dessa kommer att presenteras i den ordning som talkSPORT.com’s har rankat klubbmärkena från nummer 20 till nummer 1. Idag har vi kommit till klubbmärket som kom på 13:e plats.

DAGENS TRÖJA
LIVERPOOLs förstatröja 2006/08

Det kanske är dags att skaffa en ny röd Liverpooltröja. De har haft ganska fräcka andra- och tredjetröjor så jag har många andra förger. Trycket på de röda har varit så dåligt de senaste åren att jag inte vill använda dessa tröjor längre, men denna håller än. Givetvis bär jag den idag för segern över Napoli med 1-0 igår och vidare avancemang i Champions League.

Start med ishockeyns Champions League där fotbollen kan ta efter reglen vid oavgjort.


Champions League fortsatte även i sista omgången med att bryta ut två matcher. Det var ju sista omgången så därför var en hel del matcher ointressanta för utgången av grupperna. Därför passade jag istället på att se hur det skulle gå för MIF Redhawks i ishockeyns Champions League. De hade varit i München och förlorat mot Red Bulls med 2-1. Igår blev dedt spännande värrre då MIF lyckades vinna med 5-4. Aha, då förlorade på bortamålsregeln. Nej, nej, nej, sådant trams håller sig inte ishockeyn med. 6-6 sammanlagt, då är det förlänging i maximalt tio minuter innan straffläggning. Nu hann det tyvärr inte gå mer än 4:02 innan Red Bulls München gjorde målet som tog dem vidare och som gjorde att malmö var utslaget. Men jag gillar skarpt ishockeyns regel med förlängning ocm det är lika efter två matcher och inte fjantet med bortamålsregel!
 

Grupp A var redan klar inför matcherna igår.


Champions League då? Jo, om vi ser på Grupp A så var den fullkomligt avgjord före gårdagens båda avslutande matcher. Dortmund och Atletico Madrid var redan klara för vidare spel i Champions League, Club Brügge får fortsätta i Europa League och Monaco var redan ohjälpligt sist. Därför var det inga problem för Dortmund att vinna i Monaco med 2-0. Atletico Madrid struntade i om de blev etta eller tvåa så deras match mot Brügge slutade 0-0. Det betydde att Det kan vara tufft för en gruppsegrare som får möta tvåan i Grupp A, Atletico Madrid.
 

Grupp B överraskade med att Tottenham tog Inters på förhand säkra andraplats.


Grupp B ansåg jag inte var speciellt spännande. Visserligen fanns möjlighet till vissa överraskningar, för Barcelona var klara gruppsegrare. Sedan stod Tottenham och Inter på samma poäng och PSV Eindhoven var redan akterseglade. I mitt ganska normala fotbollskunnande var jag övertygad om att barcelona hemma lätt skulle vinna över Tottenham och än säkrare var att Inter hemma skulle besegra PSV. Nu hade Barcelona något av ett B-lag men tog ändå snabbt ledningen. Detta höll de till slutet av matchen då Londonlaget kunde kvittera. Inte däremot fick stora skälvan då PSV tog ledningen. De passerade Tottenham då de lyckades kvittera till 1-1 i andra halvlek. Men då båda matcherna slutade oavgjort så fick jag fel i mina förutsägelser från igår. Det blev Tottenham som med fler gjorda mål än Inter tog andraplatsen och spelar vidare i Champions League. Inter till Europa League.
 

Liverpool dansade på slak lina, men gjorde precis vad som behövdes.


Grupp C hade nog gårdagens mest spännande match på förhand. Visserligen ledde napoli gruppen före PSG och Liverpool. Röda Stjärnan var redan ute och mer ute blev de då PSG vann i Belgrad med 4-1. Liverpool mot Napoli hade förutsättningen att hemmakaget måste vinna med 1-0 eller två måls överläge om Napoli skulle göra något mål. I minut 34 gjorde Salah målet som skulle ta Liverpool förbi Napoli. Märkligt nog verkade det inte som napoli var intresserade eller hade förmågan att göra mål. Istället skapade Liverpool chans på chans och Saido Mané kunde gjort minst fyra mål själv. Han var matchens i säklass sämsta spelare framför mål. Ett mål hade tagit napoli vidare och på övertid kom den stora chansen, men målvakt Alisson Becker räddade och det slutade 1-0. PSG och Liverpool till Champions League och Napoli får liksom Inter nöja sig med Europa League.
 

Grupp D, ännu en helt meningslös sistaomgång.


Grupp D spelades klart redan innan de andra matcherna hade startat. Det var denna grupp som jag skrev om var ointressant. Allt var redan klart. Porto var etta och Schalke 04 tvåa. De mötte Galatasaray och Lokomotiv Moskva. Då Moskvalaget inte kunde vinna över Schalke, matchen slutade 1-0, så var det klart att Galatasaray skulle hamna i Europa League efter nyår. Därför gjorde det inte så mycket att de förlorade hemma mot Porto med 2-3.

FOTBOLLSHISTORIA från den 12:e december.

2001 världens bäste målskytt dör.

Då Josef Bican föddes i Wien 1913 blev han medborgare i Österrike-Ungern. Till landet hörde även Böhmen-Mähren som idag tillhör Tjeckien. Bican hade alltså många länder att välja spela landskamper för. Han startade i Österrike och slutade i Tjeckoslovakiens landslag. Han spelade i klubblag i Österrike och Tjeckoslovakien. Bican vann skytteligan i Europa varje år mellan 1939 och 1944, kanske mycket beroende på att det inte spelades så mycket fotboll i Europa då det var krig. Men gör man 57 mål på 24 matcher som han gjorde en av säsongerna så är det imponerande ändå. Sammanlagt har man räknat ut att han gjorde 1460 mål under sin karriär. Det är världsrekord. Bican dog i Prag idag 2001, 88 år gammal.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 12:e december.

Victor MOSES blir 28 år

Victor Moses är född 1990 i Nigerias största stad Lagos. Hans far var en kristen präst. I oroligheterna i Nigeria dödades Victors båda föräldrar då han var 11 år gammal. Hans släktingar såg till att Victor kom till England som ensamstående flyktingbarn. Hans talang för fotboll tog honom till närmsta fotbollsklubb Crystal Palace där han startade sin karriär som allsidig spelare från försvarare till anfallare.

Klubbar som spelare:
Crystal Palace (2007-10),
Wigan Athletic (2010-12),
Chelsea (2012-),
Liverpool (lån 2013-14)
Stoke City (lån, 2014-15),
West Ham (lån 2015-16)

Victor gjorde 29 U-landskamper för England. Då han ansåg sig ha bättre chans att spela stora landskamper i Nigerias lag så har han som A-lagsspelare gjort 37 landskamper för Nigeria. Där blev han 2013 Afrikansk mästare.

Jessica LANDSTRÖM blir 34 år

Jessica Landström är född 1984 i Luleå. Hon började med fotboll i det som nu är Norrlands största undomsförening för fotboll, Lira Luleå BK. Hon spelade som anfallare i stadslaget och Stockholmsklubbarna fick upp ögonen för henne. Knappt 14 år gammal kom hon till Vallentuna och 2007 gjorde hon debut i landslaget. Det blev totalt 64 landskamper i damlandslaget för Jessica.

Klubbar som spelare:
Lira Luleå BK (moderklubb, –1997)
Vallentuna BK (1998-99)
Täby FF (2000)
Djurgårdens IF DFF (2000–2004)
Hammarby IF (2005–2007)
Linköpings FC (2008–2009)
Sky Blue FC (2010)
FFC Frankfurt (2010–2012)
Djurgårdens IF DFF (2012)
Kopparbergs/Göteborg FC (2013)

2012 var Jessica i final i Champions League, men hennes Frankfurt förlorade denna till Lyon med 2-0.

Daniel AGGER blir 34 år

Daniel Munthe Agger föddes 1984 i Hvidovre 6 km väster om Köpenhamn. Han växte upp i Brøndby med sina föräldrar Anders och Lisa Agge. Det var även i Brøndby han inledde sin fotbollskarriär, och han har varit denna klubb och Liverpool trogna. Då han gick till Liverpool var han den dyraste danske spelaren. Som mittback var han även en klippa i det danska landslaget. Det blev 20 U- och 75 A-landskamper. Två gånger röstades han fram som Danmarks bäste fotbollsspelare.

Klubbar som spelare:
Brøndby (1996-2006),
Liverpool (2006-14)
Brøndby igen (2014-16)

Daniel lade skorna på hyllan redan som 31-åring och ägnar sig nymera åt det han gillar bäst. Det är golf och tatueringar. Han och hans familj bor numera i  Marbella i Spanien. Härifrån driver han med några vänner en affärsrörelse som både handlar om golfprojekt, men framförallt tatueringställen och företaget Tattoodo.com.

Nolberto SOLANO blir 44 år

Nolberto Albino "Ñol" Solano Todco föddes 1974 i Callao 12 km väster om Lima som är Perus huvudstad. Här startade han med gatufotboll innan han kom med i det lokala fotbollsklubben. Som mittfältare hade han största delen av sin karriär i England där han kallades ”Nobby”. Han gjorde 95 A-landskamper för Peru.

Klubbar som spelare:
Alianza Lima (1987-90),
Sporting Cristal (1991-93),
Deportivo Municipal (1993),
Sporting Cristal igen (1994-97),
Boca Juniors (1997-98),
Newcastle United (1998-2004),
Aston Villa (2004-2005),
Newcastle United igen (2005-07),
West Ham United (2007-08),
Larissa (2008),
Universitario de Deportes (2009),
Leicester City (2010),
Hull City (2010-11),
Hartlepool United (2011-12).

Lag som tränare:
Universitario de Deportes (2012),
José Gálvez FBC (2013),
Internacional de Toronto (2014).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv