• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 29:e december 2020

Regler för Boxing Day, 1-1 x 2 plus coronainställt, The Lost World: Jurassic Park.

FOTBOLLSHISTORIA:
2001: Xabi Alonsos första landskamp i Baskien.
2007: Lagkapten Phil O'Donnell dör på jobbet.
2009: Torres snabbast att göra 50 mål i Liverpools historia.

FÖDDA:
Christen, Niclas.

DAGENS TRÖJA.

Den enda koppling jag kunde göra idag till en tröja var denna. Fernando Torres sätter rekord i Liverpool med att snabbast göra 50 mål. Det gjorde han i tredjetröjan, men jag har inte den utan tar på mig andratröjan istället.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN 28/12 2020.

Regler för Boxing Day, 1-1 x 2 plus coronainställt, The Lost World: Jurassic Park.


Igår var det måndag och om man följer Premier League i fotboll så upptäckte säker de fotbollsintresserade att Crystal Palace mötte Leicester klockan fyra. Alltså som en vanlig lördagsmatch. Detta för att det var ”Röd dag” i Storbritannien. Jag hade en liten utläggning om Boxing Day för några dagarsedan och detta tarvar ytterligare en förklaring. Det som vi kallar Annandag Jul påstod jag hette Boxing Day på engelska. Det är inte riktigt sant.
 

För om Juldagen infaller en lördag eller söndag så blir Annandag Jul Christmas Sunday på engelska och Boxing Day flyttas då fram en dag. Så är det ju i år. Alltså var det en Bank Holiday (röd dag) igår och den riktiga Boxing Day. Fast rent allmänt kallas Annandagen Boxing Day även om det inte är helt korrekt.
 

Höststormarna hade i alla fall lagt sig och det var en behagligare hundrunda igår. Jag var tvungen att efter julens dagar göra en del stödköp på ICA Maxi. Även om jag försökte parera in en tid som skulle vara lite lugnare i butiken så var det en ganska rejäl köprusch. Det gick dock ganska bra att hålla avstånd och i kassorna var det inga köer. Jag fick köpt varor till gårdagens ”Pasta Carbonara” och det blev även klart med inhandling till förrätten för nyårsmiddagen. Det ska bli krustader med kantarell och kräftstjärtsfyllning.
 

Efter maten var det dags för eftermiddagsmatchen. Två lag med en ganska dålig jul-nyårsform möttes på Selhurst Park. Det var inte heller någon sprudlande fotboll. Det bättre laget Leicester hade valt ställa över de bästa anfallarna och då fanns det ingen straffläggare. Så när Leicester fick sin straff bevisade straffsparksskytten än en gång att han bestämt sig var han skulle slå straffen. Målvakten chansade rätt. Men det blev två mål i andra halvlek och även första matchen i sextonde omgången slutade på samma sätt som många av matcherna i femtonde omgången. Oavgjort.
 

Exakt samma hände i match två mellan Chelsea och Aston Villa. Två lag i toppen av Premier League och som jag skrev igår så förlorade de båda två poäng. Inför tredje matchen mellan Everton och Manchester City så kom jag inte ifrån ordet corona i dagens blogg heller. Matchen blev inställd då City hade för många smittade spelare. Det kommer att bli tufft för dem att i så fall få ihop till den 3:e januari då de ska möta Chelsea. Blir man av med viruset på knappt en vecka?
 

Ingen fotboll, då blev det dags för film nummer två i vårt tema med Jurassic Park-filmerna. Man brukar ju säga att tvåan i en filmserie aldrig kan slå ettan. När det gäller Jurassic Park så stämmer det alldeles utmärkt. Ettans charm med att i stor sett bara studera hur man fått dinosaurier levande hade försvunnit och man hade hittat på en töntig historia med ett skurkgäng som tagit sig till ön och sedan fanns dinosaurier som i tvåan i stort sett endast var onda rovdjur. Nej, i The Lost World: Jurassic Park hade Steven Spielberg tagit sig vatten över huvudet. Två av de som först blev uppätna var Richard Schiff, som är känd som Dr Glassman i ”The Good Doctor” och Peter Stormare som givetvis tillhörde ”skurkgänget”.

FOTBOLLSHISTORIA från den 29:e december.

2001 landslagsdebut för Xabi Alonso

Xabi Alonso hade hunnit bli 20 år då han kallades in för sitt första landslagsuppdrag. Han spelade då i Real Sociedad och hade redan varit med i Spaniens U 18 landslag, men idag spelades en vänskapsmatch mot Ghana och manager José Ángel Iribar hade tagit ut Alonso. Han fick dock inte hoppa in förrän i andra halvlek och trots att han inte gjorde något mål så bidrog han att vända 0-1 underläget till seger med 3-2. Det var inte i Spaniens landlag Xabi Alonso debuterade idag 2001 utan i Baskiens landslag. Hans första match i Spanien dröjde tills 30:e april 2003 mot Ecuador. 4-0 till Spanien.

FOTBOLLSHISTORIA från den 29:e december.

2007 död på fotbollsplan

Motherwell spelade hemma idag 2007 mot Dundee United i skotska Premier League. Efteråt var det ingen som brydde sig om hur matchen slutade. Då talades det bara om en situation i andra halvlek där det planerades ett byte av Motherwells lagkapten Phil O´Donnell. Men man lät det vänta och under tiden segnade kaptenen ner på planen. Det blev byte och O´Donnell färdades i ilfart till sjukhuset. Där konstaterades att han redan var död. En bristning i vänster hjärtkammare gjorde att det slutade slå och även Skottland hade fått ett tragiskt dödsfall under en fotbollsmatch. Phil O´Connell blev 35 år.

FOTBOLLSHISTORIA från den 29:e december.

2009 El Niño når 50

Liverpool var idag 2009 på besök i Birmingham för att möta Aston Villa. Det var en match som såg ut att sluta mållöst, men i Liverpool fanns en spelare vid namn Fernando Torres. På 2:11 minuters övertid slog han till och gjorde Liverpools segermål. Detta mål var Torres 50:e mål i Liverpool sedan han debuterade två år tidigare. Aldrig någonsin har en Liverpoolspelare gjort 50 mål i klubben så snabbt som El Niño som blev Torres smeknamn.

FOTBOLLSPROFIL som föddes  den 29:e december.

Christen PRESS blir 32 år

Christen Annemarie PRESS är född 1988 i Los Angeles, Kalifornien, USA.
Anfallare
6 U- och 139 A-landskamper för U S A (2008-).

Klubbar som spelare
Slammers FC (2000-03)
Chadwick Dolphins (2003-07)
Stanford Cardinal (2007-09)
Pali Blues (2009-10)
magicJack (2011)
Kopparbergs/Göteborg FC (2012)
Tyresö FF (2013-14)
Chicago Red Stars (2014-17),
Kopparbergs/Göteborg FC igen (2018),
Utah Royals FC (2018–20),
Manchester United (2020-).

Hon blev världsmästare 2015 och 2019, och Svensk mästare 2012.

FOTBOLLSPROFIL som föddes  den 29:e december.

Niclas ALEXANDERSSON blir 48 år

Jens Niclas ALEXANDERSSON är född 1971 i Halmstad.
Mittfältare
3 U- och 109 A-landskamper för Sverige (1988-2008).

Klubbar som spelare:
Vessigebro BK (1984-88)
Halmstads BK (1989-95),
IFK Göteborg (1996-97),
Sheffield Wednesday (1997-2000),
Everton (2000-04),
West Ham United (lån 2003-04)
IFK Göteborg igen (2004-09).

Den 6 juni 2007 gjorde Alexandersson i EM-kvalmatchen mot Island sin 100:e landslagsmatch och blev därmed den fjärde manliga svenska spelaren som passerade 100 landskamper. De övriga tre är Thomas Ravelli (143), Roland Nilsson (116), Björn Nordqvist (115) (till den listan hör numera även Anders Svensson (148), Andreas Isaksson (133), Kim Källström (131), Sebastian Larsson (125), Olof Mellberg (117), Zlatan Ibrahimović (116) och Henrik Larsson (106). 

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv