21:a augusti

NAMNSDAG

Jon:
Mansnamnet Jon är en gammal nordisk sidoform av Johan och var länge ett av de vanligaste svenska namnen. Johan betyder "Gud har förbarmat sig".

Jonna:
Jonna är ett kvinnonamn, en dansk kortform av det hebreiska namnet Johanna eller Joanna - Gud har förbarmat sig.

VIP födda den 21:a augusti

Några andra som också är födda den 21:a augusti

1930 – 2002 Prinsessan Margaret, grevinna av Snowdon, brittisk prinsessa, syster till drottning Elizabeth II.

1931 – 2002 Barry Foster, brittisk skådespelare. En av Barry Fosters mest kända roller är som mördare i filmen Frenzy av Alfred Hitchcock.

1936 – 1999 Wilt Chamberlain, amerikansk basketspelare. Han gjorde under en match 100 poäng, något som han är ensam om i NBA.

1952 – 2002 Joe Strummer, brittisk musiker, mest känd som sångare och gitarrist i The Clash.

1963 – Mohammed VI av Marocko, kung av Marocko från 1999–.

1967 – Carrie-Anne Moss, kanadensisk skådespelare. Moss blev världskänd i och med The Matrix-filmerna där hon spelade karaktären Trinity.

Några kända personer som avled den 21:a augusti

1912 –  William Booth dog 83 år gammalbrittiskpredikant, affärsman och grundare av Frälsningsarmén.

1940 – Lev Trotskij dog 60 år gammal, mördad med en ishacka av Sovjets agent Ramón Mercader. Han var en ukrainsk (sovjetisk) politiker, revolutionär och marxistisk  teoretiker av judisk härkomst.

2005 –  Robert Moog dog 71 år gammal av en hjärntumör. han var en amerikansk musikinstrumentmakare som försåg en lång rad nyckelpersoner inom elektronisk musik med synthesizers.

Today in history 21:a augusti

Några händelser som inträffat den 21:a augusti

1911
 

DA VINCIS MÅLNING "MONA LISA" BLIR STULEN


  Mona Lisa stjäls från Louvren i Paris. Det visade sig att en anställd på museet, Vincenzo Peruggia, stulit konstverket utklädd till byggnadsarbetare genom att helt enkelt gömma det under sin rock och promenera ut ur byggnaden. Stölden utförde han på uppdrag av Eduardo de Valfierno som i sin tur hade givit den franske förfalskarenYves Chaudron i uppdrag att ta fram en serie reproduktioner av målningen som skulle säljas som det saknade originalet. Chaudron behövde dock inte originalmålningen för sitt värv och kontaktade därför aldrig Peruggia efter stölden. Peruggia, som stulit konstverket av patriotism och hållit det gömt i sin lägenhet under två år, tappade tålamodet och greps till slut då han den 10 december 1913 gav sig till känna hos en florentinsk konsthandlare i hopp om att få den hittelön som utlovats. Mona Lisa ställdes därefter ut på flera olika platser runt om i Italien innan det 1913 återfördes till Louvren.

1942
 

SLAGET VID STALINGRAD INLEDS


  Slaget vid Stalingrad startar.  Det pågick mellan 21 augusti 1942 och 2 februari 1943 och är ett av världshistoriens blodigaste slag med sammanlagda förluster på nära två miljoner människor. Det slutade med ett avgörande nederlag för Tyskland och utgör en av de viktigaste vändpunkterna under andra världskriget.

1986
 

NATUREN SLÄPPER UT GIFTER SOM DÖDAR 1800 MÄNNISKOR I KAMERUN


  1 800 människor i Kamerun dör av ett plötsligt koldioxidutsläpp från en meromiktisk sjö, Lake Nyos.