• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 17:e februari 2021

Kosovo, Libyen, Askonsdag, Namnsdagar, Valppassning, Fettisdagsfirande, Varför måste det vara dubbelmöte i Champions League??? Watford och Cardiff.

FOTBOLLSHISTORIA:
1957: Real Madrid inleder sviten på 121 hemmamatcher utan förlust.

FÖDDA:
Amy, Adriano, Luc, Michael.

DAGENS TRÖJA.

IDAG: ONSDAGEN DEN 17/2 2021.

NATIONALDAG:
Kosovo

Den 17 februari 2008 förklarade sig Kosovo som självständigt från Serbien. På vissa håll i världen är en nationaldag något som inte är helt självklart. Kosovos nationaldag den 17 februari är just en sådan dag.  Landet är erkänt av 107 av FN:s 193 stater, men Serbien anser att det är del Serbien.

NATIONALDAG:
Libyen

Libyen uppmärksammade sin självständighet från Italien som erkändes den 24 december 1951. Som ett av de äldre självständiga länderna i Afrika så blev julafton landets nationaldag. Landets ledare Muammar al-Khadaffi styrde landet i 42 år tills han avsättas av libyska rebeller år 2011. Efter detta ändrades nationaldagen till revolutionsdagen den 17 februari.

TEMADAG:
Askonsdagen

Askonsdagen är ingen egentlig temadag utan en kristen dag. Under askonsdagens mässa var det vanligt att prästen tecknade ett kors med aska på gudstjänstdeltagarnas pannor för att påminna om människans dödlighet. Askonsdagens tema är i Svenska kyrkan "Bön och fasta". Tidpunkten för askonsdagen är rörlig. Den inträffar enligt kyrkokalendern 46 dagar före påskdagen (40 vanliga fastedagar samt sex söndagar då man inte fastar).

NAMNSDAGAR:
Alexandra och Sandra

Alexandra infördes på dagens datum 1851, för att hedra kronprins Karl (XV):s gemål Lovisa av Nederländerna, som bland annat hette Alexandra, och har funnits där sedan dess.
Sandra infördes på dagens datum 1986 och har funnits där sedan dess.
Innan Alexandra ifördes 1851 så var det
Polychronius som hade namnsdag idag. Han var troligen en biskop i Babylon, som led martyrdöden på 200-talet. Det finns inte mycket fakta att hitta om honom. Vad man vet är att polychronis betyder många år eller långlivad.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN 16/2 2021.

Dagen inleddes med att Den Lille var hos veterinären för att kolla upp hur det gått med hårsäckskvalstren. Tydligen ganska bra. Ägg och larver fanns kvar under huden, men åtminstone larverna var döda. Behandlingen får fortsätta fram till sommaren med månadstabletten och bad en gång i veckan. En fördel i detta är att då fästingar så småningom börjar dyka upp bör de inte kunna få fäste på Den Lille. En nackdel som dock inte hade med hundens sjukdomsbild att göra var att då äldsta dottern startade sitt tandläkarjobb klockan tio så betydde det att hon slutar klockan åtta på kvällen och då hustrun hade fått sin migrän var det jag som fick ha koll på Den Lille hela dagen. Alltså ingen långpromenad utan bara semlor. Snacka om FETtisdag.
 

Igår drog även Champions League igång. Förra året stängdes den turneringen ner vid denna tid. Men det var inte aktuellt i år trots att Coronapandemin härjar värre än någonsin. Äldsta turneringen i världen, FA-cupen har ändrat på sitt upplägg denna säsong. Inga omspelsmatcher vid oavgjort utan varje omgång är bara en match per lag som ska avgöras efter 90 minuter, på övertid eller på straffar. Därför kan jag bara hålla med Bojan Djordjic som en gång i vintras spydde galla över UEFA och dess organisation. De hade all chans att göra Champions League mänsklig och underlätta för alla klubbar som fortfarande är med i turneringen. Det hade kunnat vara som i FA-cupen; Endast en match precis som det är i finalen. Utan publik så har det ingen betydelse om det är hemma eller bortaplan och har man dessutom hittat en neutral arena att spela matchen på som Leipzig och Liverpool som båda åkt till Budapest i Ungern få att spela sin match, då kan det ju inte bli mer rättvist än att bara spela en match. Alltså borde Liverpool redan varit vidare med sin seger på 2-0.
 

Förutom Champions League finns det en snarlik liga kallad League Championship. Det är andraligan i England och här finns mina två lag Watford och Cardiff City. I Watfords kamp mot Preston kunde jag bara kolla in att det slutade 1-0 till Watford. Målet tillkom på straff och det var hela matchens enda skott på mål. Luton mot Cardiff visades på Viaplay Sport så den matchen följde jag. Efter att i pausen på den matchen sett Liverpool göra två mål på Leipzig så såg jag Liverpool göra ytterligare ett mål. Harry Wilson tillhör Liverpool, men är utlånade denna säsong till Cardiff. Han gjorde första målet. Fyra minuter senare stod det 0-2 och så slutade det. Sedan Mick McCarthy tog över som manager för Cardiff City har det blivit fyra raka segrar.

FOTBOLLSHISTORIA från den 17:e februari.

1957 Reals rekordsvit startar

Real Madrid hade förlorat sin senaste hemmamatch till Atletico Madrid, men idag gick det bättre. Då mötte Real Deportivo la Coruna. Det blev seger med 1-0. Det var Real Madrid första hemmaseger i en räcka matcher där Madridlaget skulle vara obesegrade på hemmaplan. Det kom att bli 121 hemmamatcher utan förlust.
 

Bara åtta av matcherna var oavgjorda. De andra 113 var segrar. Sista hemmasegern i räckan kom den 21:a februari 1965 då Real Betis besegrades med 6-1. Nästa hemmamatch den 7:e mars kom första hemmaförlusten på drygt sju år. Det blev förlust med 0-1. Till vem? Jo, givetvis var det Atletico som stoppade Real.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 17:e februari.

Amy RODRIGUEZ blir 34 år

Amy Joy RODRIGUEZ är född 1987 i Lake Forest, Kalifornien, USA
Anfallare
25 U- och 132 A-landskamper för USA (1995-2018).

Klubbar som spelare:
USC Trojans (2005–08),
West Coast FC (2008),
Boston Breakers (2009),
Philadelphia Independence (2010–11),
FC Kansas City (2014–17),
Utah Royals FC (2018–20),
Kansas City (2021-).

Vid fotbollsturneringen under OS 2008 i Peking deltog hon i det amerikanska lag som tog guld.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 17:e februari.

ADRIANO blir 39 år

ADRIANO Adriano Leite Ribeiro är född 1982 i Rio de Janeiro, Brasilien
Anfallare
14 U- och 48 A-landskamper för Brasilien (1999-2010).

Klubbar som spelare:
Flamengo (1997-2001),
Inter (2001-09),
Fiorentina (2002 lån),
Parma (2002-04 lån),
Flamengo igen (2009-10),
AS Roma (2010-11),
Corinthians (2011-12),
Flamengo tredje gången (2012),
Atlético Paranaense (2014),
Miami United (2016).

Mot slutet av hans karriär var han mer inblandad i skandaler än fotbollsframgångar. Struntade i träningar och var dessutom inblandad i knarkhandel, vilket han i och för sig friades från i domstol.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA DET SÅ BRA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv