• Boris dagliga blogg

Fredagen den 13:e mars 2020

Både fredag och Adrian den trettonde.
Coronavirus sätterstopp för det mesta. Hur ska det gå för Rögle och den Europeiska klubblagsfotbollen?


IDROTTSHISTORIA:
1899: Elva-minuters-match
2011: En annorunda uppvärmning.

FÖDDA:
Blas, Edgar, Andres, Bruno.

DAGENS TRÖJA

Wallpaper PC (1920x1080)

DAGENS BLOGGTEXT OM TORSDAGEN DEN 12/3 2020

Både fredag och Adrian den trettonde.


Frågan är om jag måste stänga ner dagens bloggande? Nästan allt med folksamling är förbjudet världen över och dessutom är det FREDAGEN DEN 13:e idag. För Klopp och hans Liverpool var det ”fredagen den 13:e” redan i förrgår. Det var åtminstone ”Adrian den 13:e”. Liverpool, målvakter och Champions League är tydligen saker som inte går ihop speciellt väl. ”442oons” har sammanfattat onsdagens Champions League så här:

Coronavirus sätterstopp för det mesta. Hur ska det gå för Rögle och den Europeiska klubblagsfotbollen?


Coronaviruset sammanfattas av att nästan allt med publik är nedstängt. Idrottsevenemang kan hållas för att få fram en segrare, men teater och andra mer konstnärliga sammankomster är ju inte lika intressant för skådespelare och musiker att hålla utan publik. Allt för att inte sprida smittan i onödan. Sedan kan man undra varför PSG spelade utan publik mot Dortmund då det fanns nästan fler som trängdes utanför stadion Parc des Princes än vad som hade fått plats i den. Ett levande bevis på att människor, åtminstone inte de som är fotbollsfanatiker och håller på PSG, har fattat varför man inte ska ge sig ut i stora sammanslutningar.
 

Mitt stora idrottsintresse igår var att se hur det skulle gå för Rögle BK i avslutningen av SHLs grundserie. Det var den 52:a och sista matchen och den skulle bli en stor klang och jubelföreställning. Åter satte corona stopp för detta då alla SHL-matcher i sista omgången spelades utan publik. Det var fjärde mötet lagen emellan denna säsong och det närmsta Malmö kommit har varit oavgjort och förlust i förlängning. Igår hade MIF 2-0 i Ängelholm, men då slutsignalen gick hade Rögle vänt och segrat med 5-2. Så denna säsong får Rögle klassas som Skånes bästa lag. De blev även Sveriges tredje bästa lag i tabellen efter Luleå och Färjestad. Alltså slutspel att vänta, om det inte stoppas av coronaviruset.
 

Mycket annat har stoppats. Lite löjligt lösryckt har man i Sverige kommit på att man inte får samlas mer än 500 personer på en och samma plats. Varför just denna siffra? Malmö Opera hade tanken på att låta så många komma in på sina föreställningar, men tog sig i kragen och beslutade att helt ställa in allt. Eurovision Song Contest planeras kunna gå av stapeln, men inte kan den väl gå utan publik? Alla idrottsevenemang inomhus och utomhus kan man läsa om sta genomföras utan publik. Diskussioner om att flytta sommar-OS till nästa år är på gång. Premier League och den engelska fotbollen har än så länge ingen tanke på att köra publiklöst, men tänk om pandemin kommer dit och Premier League tvingas ställa in. Då kanske inte Liverpool blir mästare i år?
 

Europa League körde en trevande omgång för att få första matchen i åttondelsfinalerna spelande. Med trevande så menar jag det jag var inne på redan igår. Nämligen att spelare nu också visat sig smittade av coronaviruset. Dessutom är Europas värst drabbade land Italien halvt om halvt isolerat. Både in- och utresa är nästan omöjliga. För Europa League så innebar det igår att Matcherna med italienska lag var inställda: Sevilla-Roma och Inter-Getafe. De övriga sex matcherna spelades men det var bara i Istanbul och Glasgow som publik släpptes in på matcherna. I Istanbul klarade sig Köpenhamn med endast 1-0 i baken mot İstanbul Başakşehir.
 

De andra två tidiga matcherna avgjordes med två klara bortasegrar som aldrig kommer att kunna ändras i eventuella returer. Basel vann i Frankfurt med 3-0 och Manchester United körde över LASK i Linz med hela 5-0. Även de tre sena matcherna hade bortalagsfördel. Publiken i Glasgow fick se sitt Rangers förlora till Leverkusen. Ett annat tyskt lag som med lätthet förpassade MFF ur turneringen var Wolfsburg, men hemma mot Shakhtar blev det andra bullar då ukrainarna vann med 2-1. Det borde blivit bortaseger även för Wolverhampton som var en man mer i över en timme. Fast Woves nöjde sig med 1-1. Kanske har de tänkt spela 0-0 hemma och göra det som Arsenal inte klarade av. Nämligen arr slå ut Olympiakos. Fast frågan är om det blir mer Europafotboll i vår. UEFA har bett Inter och Roma att dra sig ur, men det kan lika väl bli ett beslut som säger att UEFA ställer in sina två stora klubblagsturneringar.

IDROTTSHISTORIA från den 13:e mars.

1899 Matchen som varade 11 minuter, eller drygt 3 månader.
 

Sheffield Wednesday mötte Aston Villa den 26:e november 1898. Det var en match i divsion ett, men den tvingades pga mörker brytas i 79:e minuten. Då ledde Sheffield W med 3-1. FA tog ett beslut om hur man skulle göra med slutresultatet. Det bestämdes att man skulle spela de sista elva minuterna vid ett senare tillfälle. Det tillfäller var idag 1899. Då hade alltså Aston Villa tagit sig till Sheffield för att spela en match i elva minuter med ett underläge med 1-3. Då de elva minuterna var över hade Sheffield Wednesday gjort ytterligare ett mål, så matchen slutade 4-1. Så det var både den kortaste matchen, 11 minuter eller den längsta matchen, 3 månader och 15 dagar, i den engelska fotbollshistorien.

IDROTTSHISTORIA från den 13:e mars.

2011 här gällde det att komma i tid.

Milan hade idag hemmamatch mot Bari i Serie A. Matchen i sig var ordinär om man undantar att den slutade 1-1 då Bari låg på nedflyttningsplats och Milan ledde tabellen. Det var uppvärmningen före avspark som förundrade publiken. Många spelare dansade balett och Gennaro Gattuso bjöd upp en av domarna. Clarence Seedorf och en av domarna började skuggboxas, Zlatan sprang runt med en frisbee som han och en Barispelare roade sig med och ytterligare någon spelare hade en rosa badmössa och låtsades simma. Det var det rosa som var orsaken till det hela. Den italienska tidningen Gazzetta dello Sport med sitt rosa tidningspapper hade köpt in reklamtid i båda lagen som improviserade fram sina konster för publiken.

IDROTTSPROFILER som föddes den 13:e mars.

Blas PERÉZ blir 39 år

Blas Antonio PERÉZ är född 1981 i Panama City, Panama.
Anfallare
113 A-landskamper för Panama.

Klubbar som spelare:
Panamá Viejo (1998–2000),
Árabe Unido (2001–02),
Nacional (2002),
Envigado (2003),
Centauros (2004),
Deportivo Cali (2005–06),
Cúcuta Deportivo (2006–07),
Hércules (2007–08),
UANL (2008–12),
Pachuca (2009 lån),
Al Wasl (2009 lån),
San Luis (2010 lån),
León (2010-11 lån),
Indios (2011 lån),
FC Dallas (2012–15),
Vancouver Whitecaps FC (2016),
Árabe Unido (2017),
Blooming (2017),
Municipal (2017-18),
Árabe Unido (2108).

IDROTTSPROFILER som föddes den 13:e mars.

Edgar DAVIDS blir 47 år

Edgar Steven DAVIDS är född 1973 i Paramaribo, Surinam.
Mittfältare
8 U- och 74 A-landskamper för Nederländerna.

Klubbar som spelare:
Ajax (1985-96),
Milan (1996-98),
Juventus (1998-2004),
Barcelona (2004 lån),
Inter (2004-05),
Tottenham Hotspur (2005-07),
Ajax igen (2007-08),
Crystal Palace (2010),
Barnet (2012-14).  

Lag som tränare:
Barnet (2012-14 spelande tränare)

Edgar Davids led av ögonsjukdomen glaukom (grön starr) som krävde att han hade på sig skyddsglasögon då han spelade matcher.

IDROTTSPROFILER som föddes den 13:e mars.

Andrés ESCOBAR blev 27 år

Andrés ESCOBAR Saldarriaga var född 1967 i Medellín, Colombia.
Försvarare
51 A-landskamper för Colombia.

Klubbar som spelare:
Atlético Nacional (1985-89),
BSC Young Boys (1989-90),
Atlético Nacional igen (1990-94).

Den 2:a juli 1994 sköts han till döds med sex revolverskott utanför en bar i en förort till staden Medellín. Mordet anses ha varit en "bestraffning" för självmålet han gjorde i VM mot USA den 22:a juni, och som gjorde att Colombia var utslagna redan i gruppspelet.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv