• Boris dagliga blogg

Måndagen den 3:e april 2023

NAMNSDAG:
Ferdinand
Nanna


TEMADAG:
Kärlekens dag

RUBRIKER.

Bära akvarium.
Tränare sparkas, bottenmöte och HBK glädjer.
Bandet och Mästarnas Mästare.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 3/4:
1905: Boca Junior grundas.
1999: Liverpool vinner derby, men snortande Fowler förlorar.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 3/4:
GABRIEL JESUS, 
Karim ANSARIFARD, 
Stephanie COX.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN DEN ANDRA APRIL 2023.

Bära akvarium.
 

Helt otroligt! Ännu en dag utan regn. Solen sken, men det var inte särskilt varmt. Däremot var det blött, vilket vi märkte på morgonpromenaden med hundarna. Det var ganska sunkigt då man gick över större gräsytor. Så var det tydligen också på golfbanan, då tävlingen som jag skulle inleda säsongen med blev inställd. Det var tur det. På så sätt lyckades jag hjälpa till med att bära upp det akvariet som varit fiskarnas och som nu skulle bli sköldpaddan Bulkes. Det var ett stort akvarium, men inte större än att vi fick upp en på andra våningen. Nu ska akvariet torka någon dag innan jag ska limma in en liten frigolitklippa som Bulke ska kunna ha att klättra upp på och ligga och sola sig under värmelampan.

Tränare sparkas, bottenmöte och HBK glädjer.
 

Efter akvariebärandet var det söndagsmatcher på TV. Först blev det bottenmötet i Premier League mellan West Ham och Sunderland. Slutresultatet 1-0 understryker att det var två bottenlag. West Ham som segrade är enda av de lag som ligger i bottenskiktet som har samma tränare som då säsongen startade. Alla de andra har sparkat sina tränare. Senast igår så åkte Brendan Rogers från Leicester. Southampton visade att de med rätta ska ligga sist. Men det är så jämt i botten att det kan sluta hur som helst och att inga lag är säkra på att ramla ur än så länge.

Nästa match som intresserade mig var hur det skulle gå för ett av mina två svenska lag Halmstads BK. De mötte AIK på Örjans Vall i premiären. Jag hade ju trott att HBK skulle få problem som nykomling och att etablerade AIK skulle både föra matchen och vinna den. Men så blev det inte alls. Det slutade 2-1 och i mina ögon var HBK det vassaste laget som vann fullt rättvist.

Om Newcastle vann rättvist vet jag inte då jag hade annat för mig då de spelade. Men Newcastle vann med 2-0 i det så kallade toppmötet mot Manchester United. Segern tog Newcastle upp på tredje plats strax förbi Manchester United.

Bandet och Mästarnas Mästare.
 

Det jag hade för mig i stället för fotboll var att vi hade övning med Bandet igen efter flytten. Det betydde till att börja med att dottern och jag inte längre behöver hämta upp de två andra. Vi kommer numera från totalt skilda håll. Då vi nu kommer från två håll så var vi inte igång förrän klockan åtta trots att vi har tid mellan sju och tio. Det blev lite kort och ibland ganska okoncentrerade spelningar av de få låtar som vi drog igenom. Totalt blev det edast åtta sånger vi hann igenom innan det var tid att dra oss hemåt igen.

Där blev det SVT Play för att jag skulle kunna följa Mästarnas Mästare. Tyvärr så gick det inte så bra för 64-årige Maria Gretzer som blev sist och fick lämna. Gymnasten Jonna Adlerteg var enda kvinnliga deltagare som gått vidare och inte nog med det. Hon vann grupp två. Fast det är ju en deltävling till nästa vecka innnan det blir sammanslagning av de två grupperna.

IDAG! MÅNDAGEN DEN TREDJE APRIL 2023.

NAMNSDAG:

Ferdinand
Nanna

 

Namnsdagar den 3:e april i kronologisk ordning.
 
1721–1900 – Ferdinand
1901–1985 – Ferdinand
1986–1992 – Ferdinand, Gunvi (utgått) och Gunvor (nu 3 mars)
1993–2000 – Ferdinand och Florence (utgått)
Från 2001 – Ferdinand och Nanna

TEMADAG:

Kärlekens dag
 

Kärlekens dag firas den 3 april varje år. Kärlekens dag firas på samma sätt som Alla hjärtans dag, genom att vi ska sprida kärlek omkring oss. Vi borde fira Kärlekens Dag varje dag men vi kan göra det lite extra festligt just idag.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TREDJE APRIL.

1905 Boca grundas.
 

Idag 1905 möttes fem unga italienska emigranter (Esteban Baglietto, Alfredo Scarpatti, Santiago Sana och bröderna Juan Farenga och Teodoro Farenga) i La Boca för att grunda en fotbollsklubb. Klubben fick namnet Boca från stadsdelen och ordet "Juniors" lades till för att ge en engelsk klang och prestige åt laget från det fattiga södra Buenos Aires. CA är en spansk förkortning för Club Atlético (ungefär idrottsklubb).
 
Fast det är kanske historien om deras klubbfärger som har en speciell historia som är extra intressant. Dessa bestämdes inte förrän 1907. Från början spelade laget i en massa olika färger. Då spelarna äntligen kom överrens valdes en svart-vit randig tröja. Då även en annan lokal klubb hade dessa färger valde man att spela om vem som skulle få behålla sina. Boca förlorade.
 
För att välja ny färg valde man att lotta fram dessa. Två medlemmar sändes ner till hamnen för att spana efter flaggan på det första fartyg de såg anlända. Då de tagit plats kom den svenska lastbåten Drottning Sophia (efter Sofia av Nassau, hustru till Oscar II) som gjorde resan mellan Köpenhamn och Buenos Aires. Klart! Blått och gult fick det bli.

1999 Liverpool vinner men Fowler förlorar.
 

Idag 1999 spelades ett av alla Merseyside derbyn. Då slutsignalen gick hade Liverpool vunnit med 3-2 vilket gladde alla rödklädda supporters. Men det var en händelse efter ett av målen som drog till sig världens intresse, med betoning på drog. Everton hade tagit ledningen men redan i 15:e minuten fick Liverpool straff. Robbie Fowler var den givne straffskytten och snyggt rullade han in det vid målvaktens vänstra stolprot.
 
Fowler var som alla andra spelare inne på hur bästa målgesten kunde se ut. Då Evertons supportrar anklagat honom för att använda droger sprang han ner till kortlinjen och lade sig ner och låtsades att den vita linjen var kokain. Den enda som försökte försvara honom var manager Gerard Houllier som påstod att Fowler skulle låtsas äta gräs, vilket skulle vara en festtradition från Kamerun som Rigobert Song lärt Fowler.
 
Detta gick inte FA på som stängde av Fowler i sex matcher och lät honom få en bot på 32 000 pund. Inte heller Liverpools egen ledning trodde på Houllier utan lät Fowler böta 60 000 pund. Så att göra mål är bra, men det gäller att fundera ut rätt målgest.
 

Bild: Klicka för att se målgesten.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TREDJE APRIL.

GABRIEL JESUS blir 26 år.
 

GABRIEL Fernando de JESUS är född 1997 i São Paulo, Brasilien.
Anfallare
17 U- och 59 A-landskamper för Brasilien (2015-).

Klubbar som spelare:
Anhanguera (2010–12),
Palmeiras (2013–17),
Manchester City (2017–22),
Arsenal (2022-).

I OS-turneringen på hemmaplan 2016 var han med i det brasilianska lag som tog guld.

Karim ANSARIFARD blir 33 år.
 

Karim Adil ANSARIFARD är född 1990 i Ardabil, Iran.
Anfallare
23 U- och 96 A-landskamper för Iran (2005-).

Klubbar som spelare:
Inter Campus (2000–05),
Zob Ahan Ardabil (2005–06),
Saipa (2006–12),
Persepolis (2012–13),
Tractor Sazi (2013–14),
Osasuna (2014–15),
Panionios (2015–17),
Olympiacos (2017–18),
Nottingham Forest (2018-19),
Al-Sailiya (2019-20),
AEK Aten (2020-22),
Omonia (2022–).

Han har tidigare valts ut som en av de bästa unga talangerna i världen av World Soccer tillsammans med Javier Hernández och Jack Wilshere.

Stephanie COX blir 37 år.
 

Stephanie Renee COX är född 1986 i Los Gatos, Kalifornien, USA.
Försvarare
23 U- och 89 A-landskamper för USA (2000-13).

Klubbar som spelare:
Elk Grove Pride (2002–05),
Portland Pilots (2005–08),
Los Angeles Sol (2009),
Boston Breakers (2010–11),
Seattle Sounders Women (2012),
Seattle Reign FC (2013–15).

Lag som tränare:
Gig Harbor High School (2015–19)
Seattle Reign FC (2017 assisterande)
Reign FC (2019 assisterande)
Puget Sound Loggers (2022– interim)

Vid fotbollsturneringen under OS 2008 i Peking deltog han i det amerikanska lag som tog guld.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FIN PÅSKVECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv