29:e april

NAMNSDAG

Tyko:
Tyko (Tycko, Tycho m.fl.) är ett mansnamn. Namnets ursprung är lite oklart, men troligtvis är det en latinisering av det medeltida namnet Tyke (den danska och sydsvenska formen var Tyge), i sin tur sidoformer av namnet Toke ("tok"), som var ett vanligt vikinganamn. En annan förklaring är att det skulle komma från grekiskansty'che - "lycka", eller att det skulle vara en kortform av Torkel (formerna tykir eller tyki).

VIP födda den 29:e april

Några andra som också är födda den 29:e april

1957 – Daniel Day-Lewis,
 Brittisk skådespelare. Hon har vunnit en Oscar 1990 för huvudrollen i Min vänstra fot och 2007 i There Will Be Blood.

1958 – Michelle Pfeiffer,
 Amerikansk skådespelare och modell. Hon fick sitt filmgenombrott i Scarface mot Al Pacino.

Några i musikens värld som är födda den 29:e april

1922 – 2016 Toots Thielemans,
 Belgisk jazzmusiker. Han har jobbat mycket i Sverige, spelar gitarr, munspel och visslar.

1933 – Willie Nelson,
 Amerikansk countrysångare, gitarrist, låtskrivare och skådespelare. Föddes idag, men folkbokfördes imorgon och har fått utrymme där på min hemsida.

1972 – Fredrik Kempe,
 Svensk artist och låtskrivare. Han har deltagit i Melodifestivalen två gånger som artist (2004 och 2005) och sedan år 2007 har han lyckats få med bidrag som låtskrivare varje år.

Några kända personer som avled den 29:e april

1980 Alfred Hitchcock dog 80 år gammal av problem med njurarna. Han var en brittisk filmregissör, som flyttade till Hollywood. Han är thriller och skräckfilmsregissören nummer 1 i världen.

1993 Mick Ronson dog 46 år gammal av levercancer. Han var en brittisk musiker (främst gitarr men även klaviaturinstrument), arrangör och låtskrivare. Han spelade ihop med David Bowie, senare med Ian Hunter och producerade även andras album.

2004 Stig Synnergren dog 89 år gammal. Han var en svensk militär (general) och Sveriges överbefälhavare 1970-1978. Under hans ämbetstid infördes stridsflygplaet Viggens.

2014 Bob Hoskins dog 71 år gammal i lunginflammation och sviterna av Parkinsons sjukdom. Han var en brittisk skådespelare. Han är mest känd för roller som gangster och sina framträdanden i familjefilmer som Vem satte dit Roger Rabbit? (1988) och Hook (1991).

Today in history 29:e april

Några händelser som inträffat den 29:e april

1521
 

SLAGET OM VÄSTERÅS.


  Den svenska upprorshären lyckas, under Gustav Vasas ledning, under det pågående befrielsekriget besegra danskarna, som står under Didrik Slaghecks befäl, i slaget om Västerås. När danskarna ser att de håller på att förlora slaget sätter de eld på staden, men håller sig ändå kvar i den i ytterligare tre veckor. Den 20 maj ger de upp staden och lämnar den i upprorshärens händer. Den danska garnisonen på Västerås slott kapitulerar dock inte förrän den 31 januari året därpå, efter en nio månader lång belägring.

1945
 

ADOLF HITLER OCH EVA BRAUN GIFTER SIG.


  Den tyske diktatorn Adolf Hitler gifter sig med sin mångåriga älskarinna Eva Braun i sin bunker under rikskansliet i Berlin samt utnämner storamiral Karl Dönitz till sin efterträdare. Då den tyska huvudstaden nästan helt är intagen av sovjetiska trupper begår Hitler och hans hustru självmord dagen därpå, för att undvika att hamna i rysk fångenskap.

2004
 

SISTA EXEMPLARET AV OLDSMOBILE KOMMER UT.


  Det 35 229 218:e och sista exemplaret av det amerikanska bilmärket Oldsmobile tillverkas, varefter tillverkningen av bilmärket, som sedan 1909 ägs av General Motors (GM), läggs ner. Oldsmobile är vid denna tid det äldsta existerande amerikanska bilmärket (grundat 1897), men GM har i december 2000 meddelat, att tillverkningen ska läggas ner.